![]() |
|
![]() |
#11 | ||||||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2016
|
Nerime Hanım; Alıntı:
![]() Geçmişte orkideleri hassas bitkiler olarak düşünürdüm. Zamanla anladım ki, bizim onlara sağladığımız ortam koşullarına rağmen oldukça dayanıklılar. Zira hepimizin malumu olduğu üzere doğada, doğal yaşam alanlarında, bitkinin kökleri devamlı hava alacak ve ışık görerek fotosentez yapacak şekilde; yaprakları ise, bitkinin üzerine gelen yağmur vb. suyu biriktirmeyip, kolaylıkla tahliye edecek biçimde konumlanıyor. Orkidelerde -benim gözlemlediğim kadarıyla- yüz yüze gelinen hastalıklar, büyük oranda mantar (fungi alemi) kaynaklı ortaya çıkıyor. Mantarlar görece yavaş bir gelişim gösterdiklerinden, farkındalık kazanmamız biraz zaman alıyor. Bakteriyel hastalıklar çok kısa zamanda, daha büyük alanlarda yayılım gösteriyor: Dolayısıyla iş işten geçmiş olabiliyor. Viral hastalıklar ise evlerden ırak olsun. -_- Bu yüzeysel bilgilerden sonra ufak bir derleme yapacak olursak; Sorun: Oda şartlarında yeterli düzeyde hava sirkülasyonunun sağlanmaması; Sonuç: Özellikle mantarların gelişmesi ve sporlarının yayılması için uygun bir ortam Sorun: Satın aldığımız yahut hediye gelen orkide saksılarımızdaki yetersiz drenaj ve bu soruna uzun süre herhangi bir müdahalede bulunulmaması; Uygunsuz su ile uygunsuz şekilde sulama; Köklerin sıkışma, saksı yapısı vb. kaynaklı ışık görememesi, hava alamaması; Sonuç: Çeşitli hastalıklara bağlı kök çürükleri Sorun: Sağlıksız kökler; Sonuç: Mutsuz orkideler ![]() Elbette bu liste uzayıp gider. Şimdi sözü fazla uzatıp dolandırmadan esas konuya, orkidenize dönecek olursak ![]() Alıntı:
Orkide köklerini budarken dikkat etmemiz gerekenler; -> Makası her kullanıştan önce sterilize etmek; örneğin bir litre suya 1,5 tatlı kaşığı çamaşır suyu koyup, bu karışımı bir bardağa doldurmak ve makası her bir kökü kesmeden önce bu suya batırıp çıkarmak; -> Çürümüş kökleri, çürük kısmın en az 1 cm gerisinden, yani kökün sağlıklı kısmından kesmek Alıntı:
Alıntı:
-> Harcımızı su içerisine atıp kısa bir süre kaynatmak, suyun bir kısmını -kullanılacak H2O2 miktarında tasarruf etme amacıyla- süzüp/döküp, kalan su ile %25'lik H2O2 çözeltisi oluşturmak veya; -> Ölçüsü 1 litre suya 1,5 yemek kaşığı çamaşır suyu olmak üzere, harcımızı hazırladığımız solüsyonda bekletmek; sonra süzüp, daha önce kullandığımız kadar suda tekrar bekleterek, tabiri caizse durulamak veya; -> Bir litre izopropil alkol içerisine yarım yemek kaşığı tarçın koyup, 12-24 saat beklettikten sonra (buna gerek yok bence ![]() Alıntı:
Alıntı:
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Size ve orkidenize sağlıklı günler diliyorum. ![]() |
||||||
![]() |
![]() ![]() |
|
|