agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Bakımı, Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/)
-   -   Tohumdan Orkide üretmek (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/3518.htm)

gizemyekta 12-01-2015 10:17

Arkadaşlar bana biri yardımcı olabilrmi stigmaya polenin yerlestirdim yapraklar kendini kapattı 2 gün sonra yaprak düştü neden acaba bir şeyi yanlismi yaptım lütfen cevap verin

Charlaux 12-01-2015 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizemyekta (Mesaj 1346923)
Arkadaşlar bana biri yardımcı olabilrmi stigmaya polenin yerlestirdim yapraklar kendini kapattı 2 gün sonra yaprak düştü neden acaba bir şeyi yanlismi yaptım lütfen cevap verin

Benim bildigim kadariyla sans eseri karsi karsiya kalabileceginiz bir durum.Ancak uzulmeyin; NOID (tanimlanamayan,kimligi olmayan) orkidelerse karakteristik ozelliklerini bilmek oldukca zor oluyor.

gizemyekta 13-01-2015 15:49

Benimcicegim kendini kapattı ben stigmanin düşmesini beklerken çiçeğini döktü sizce neden

Charlaux 13-01-2015 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizemyekta (Mesaj 1347363)
Benimcicegim kendini kapattı ben stigmanin düşmesini beklerken çiçeğini döktü sizce neden

Basarisiz bir ureme oldugunu okumustum diye hatirliyorum.

gizemyekta 13-01-2015 16:15

Babada yardim edin lütfen stigmaya yerlestirdim polenleri kapatmışlardır kendilerini ama çiçekler kurudu bilgi verin lütfen sizce neden oldu

gizemyekta 13-01-2015 16:17

Tekrar denesem acaba bir sonuç alabilir miyim acemi dansı bu defa belki tutar ama cicegiminde kümesinden korkuyorum

gizemyekta 13-01-2015 16:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Charlaux (Mesaj 1347364)
Basarisiz bir ureme oldugunu okumustum diye hatirliyorum.

Tesekkur ederim

gizemyekta 13-01-2015 16:22

Orkidemin turu phalaenopsis tir

dinozor 13-01-2015 16:46

Sayın gizemyekta, dölleme sonrası çiçeğin kuruması normal. Eğer sap kurumadıysa büyük ihtimalle işlem tamamdır;)

gizemyekta 13-01-2015 17:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dinozor (Mesaj 1347373)
Sayın gizemyekta, dölleme sonrası çiçeğin kuruması normal. Eğer sap kurumadıysa büyük ihtimalle işlem tamamdır;)

Sapiyla birlikte düştü çiçeğim tekrar desem mi

gizemyekta 17-01-2015 15:54

Arkadaşlar ben yeniden demedim stigma icinde polenler sisti ama kapatmadi kendini ben beceremiyormuyum sizce tohumlama isini

Charlaux 17-01-2015 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gizemyekta (Mesaj 1348681)
Arkadaşlar ben yeniden demedim stigma icinde polenler sisti ama kapatmadi kendini ben beceremiyormuyum sizce tohumlama isini

NOID (Tanımlanamayan) orkideler ki bunların içinde Ikea,Koçtaş gibi yapı marketlerinde olan türlerin bir kısmı steril olabiliyor veya türler arası gen uyuşmazlığı olabiliyor.(Genetik kısmı ilginizi çektiyse bigleaf orchids ingilizce üretim bilgisi alanında sağlam bir kanaldır) Kısacası noidler orkidelerin süpriz yumurtası gibidir;kimi sağlıklı kimi değil,genetik özellikleri nedir ailesi bilinmediğinden bilinmez.Bu sebepten ötürü üremeniz sonuç verse bile tescilletemezsiniz orkidenizi.Rhs (Royal Hotricultural Society - Birleşik Krallık) vasıtasıyla tescilli türlerden olan üremenizin kaydını yeni bir türse çiçeklenmeden sonra yapabilirsiniz.

Peki Türkiye'de bu işe nasıl başlayacağım diyebilirsiniz 5-40 euroluk bir bütçeniz varsa Schwerter Orchidenzucht (DHL ile yollayacağı için sıkıntılı,Almanyada olan tanıdığınız varsa ucuz) Ebay Uk vasıtasıyla ürünü alabilirsiniz.Alacağınız satıcıds aramanız gereken ingilizce kıstas nursery(bakımevi) var mıdır yok mudur olacaktır.Aldığınız yerin bilgilerini saklamanız önemlidir.

Sevgiler

gizemyekta 19-01-2015 16:45

Charlaux verdiğiniz bilgi için çok tesekkur ederim koctastan almıştım orkidemi evdeki diğer orkidemin çiçeklenmesini bekliyeyim bir müddet en iyisi birde o şekilde deniyeyim

gizemyekta 19-01-2015 16:48

Charlaux çok tesekkur ederim verdiğiniz bilgi için çiçeğini koctastan almıştım bir sure bekliyeyim en iyisi diğer orkidemin ciceklensin birde onda deniyeyim evde yetişen bir cicek te şansım daha yuksek olur belki

ankafar 19-01-2015 17:50

Poleni aldığınız an çiçek kenini döker aynı çiçek içerisinde dölleme yapmak o yüzden zaten pek başarılı olmaz. Tam anlayamadım ancak o şekilde yaptıysanız bir neden o olmuş olabilir.

gizemyekta 20-01-2015 14:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ankafar (Mesaj 1349335)
Poleni aldığınız an çiçek kenini döker aynı çiçek içerisinde dölleme yapmak o yüzden zaten pek başarılı olmaz. Tam anlayamadım ancak o şekilde yaptıysanız bir neden o olmuş olabilir.

O şekilde yaptım bir turlu beceremedim

gizemyekta 20-01-2015 14:24

Ben diğer çiçeğimin çiçeklenmesi için birşey yapabilir miyim 6 ay oldu hala çiçeksiz ama minik minik dala benzer şeyler cikartiyor

solakoglu 26-02-2015 11:10

Arkadaslar ben orkide yetistirmeye yeni basliyacamm. Orkide tohumunu neyin icinde cikariyoruz bunun bir katkisi varmi veya normal topraktami cikiyo yardimci olursaniz sevinirim

Selçuk Boz 02-03-2015 23:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi solakoglu (Mesaj 1359482)
Arkadaşlar ben orkide yetiştirmeye yeni başlayacağım. Orkide tohumunu neyin içinde çıkarıyoruz, bunun bir katkısı var veya normal toprakta çıkıyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Öncelikle bu linki iyi incelemenizi tavsiye ederim.

Orkide çeşitlerinin büyük bir bölümünün tohumdan yetiştirilmesi için laboratuvar ortamı oluşturulması gereklidir. Yeni orkide yetiştiren biri için tohumdan orkide üretmek demek, işe sondan başlamak demektir. Bazı satış sitelerindeki orkide tohumu satışlarına da kanmamalısınız.

Naçizane;

Öncelikle, bu sitedeki orkide ile ilgili tüm bilgi ve tecrübeleri okuyun. Sadece bu site ile de kalmayın, orkideler ile ilgili herşeyi öğrenmeye çalışın.

Bu arada, yetiştirilmesi en kolay cinslerden olan bir 'phal' satın alın ve edindiğiniz bilgileri tatbik ederek; çiçekli olarak aldığınız bitkinin normal zamanda çiçek dökmesine ("Normalde" çiçeklerinin ömrü, 2-4 aydır. Ama bilmeden yapabileceğiniz bir işlemden dolayı, aldığınız günün ertesi sabahında da çiçeklerinin dökülmesine neden olabilirsiniz.) ve bitkinin sağlıklı kalmasına çalışın. Sonra da, tekrar çiçeklenmesini sağlamayı amaçlayın derim.

Kolay gelsin.

ugrhnn 19-03-2015 09:37

Ben yurt dışından bir miktar Dracula Simia tohumu getirdim ancak elimde tohumu nasıl yetiştireceğime dair hiç bir bilgi bulunmamaktadır. Dilerseniz tohumun bir kısmını sizinle paylaşabilirim. Bana da tohumdan çimlendirme ile ilgili yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler

zeynep sümer 25-03-2015 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tanus (Mesaj 46690)
Selamlar;
Sırf Erkan hocama değil,herkeze soruyorum bu işle ilgilenen ve merak duyan.
Türkiyede çok şanslı değilseniz anladım kadarı ile bazı sabit türler bulunmakta orkidelerde.Acaba yurt dışından Türkiyeye sorunsuzca güzel ve özel tür diyebileceğimiz orkide/taze tohum sipariş edebileceiğimiz siteler varmı ?
Teşekkürler ve İyi bayramlar

merhaba bende sizin gibi bu işlere çok yabancıyım. evde kendi çapımda çiçek bakıyorum. internetten bilinçsizce orkide tohumu aldım. çok büyük heyecanla gelmesini bekledim. geldi ekim için araştırma yaptım ve karşıma sizin sorunuz cıktı. yorumları okuyunca boşuna heveslendiğimi anladım. tohumlar içinde çok az para ödemiştim zaten. ama yinede ev ortamında denedim ve orkidelerim bu gün filizlendi. çok şaşırdım. tabi filizlendi ama inşallah dikim seviyesine kadar büyürler. ama ilk aşamada başarılı olduğum için yazmaya karar verdim. belki benim gibi umutlananlara yardımcı olur yazdıklarım. dediğim gibi herşeye rağmen umudumu kaybetmeden denedim minik bi porselen kasemin için evde yetişkin olan orkidemin toprağından (ağaç parçacıklarından) bi kaç tane aldım kasemin içine tabana serbest bi şekilde yerleştirdim. çeşme suyuyla üzerine su dökerek toprağı ıslattım. üzerine minik orkide tohumlarımı serptim sonra üzerine tekrar su döktüm orkideler su üstüne çıktı onları parmağımla suyun dibine doğru ittim o şekilde 3-4 gün durdular. benim 200 tohumum vardı yarısını anneme verdim hangimizinki tutarsa diye :) annemde pazardan orkide toprağı almış saçaklı bişi. ondan da bir tutam aldım. evdeki orkide tohumlarımın üzerine onları kapattım onlarında üzerine su döktüm. ve 2 günde bi suyunu takip ettim. tohumları ıslatalı henüz 1 hafta oldu ama bugün patladıklarını gördüm. hiç beklemiyordum çok şaşırdım. üzerinde saçaklı orkide toprağı olduğu için hepsini göremiyorum. aradan bi kaç tanesi patlamıştı. zaten tohumları ıslattıktan bi gün sonra tohumlar şişmişti ama yinede burdaki bu kadar olumsuz yoruma karşı umutlanmak istemedim. bu zamana kadar iyi geldik inşallah orkidelerim dikim seviyesine ulaşırlar. bi kaç arkadaş yazmış bu işi kolay yolla anlatımı yokmu. onları çok iyi anlıyorum bende hiç yazılan terimleri anlamadığım için bu şekilde benim yorumum da diğerlerine alternatif olabilir

faseww 12-04-2015 21:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynep sümer (Mesaj 1365707)
merhaba bende sizin gibi bu işlere çok yabancıyım. evde kendi çapımda çiçek bakıyorum. internetten bilinçsizce orkide tohumu aldım. çok büyük heyecanla gelmesini bekledim. geldi ekim için araştırma yaptım ve karşıma sizin sorunuz cıktı. yorumları okuyunca boşuna heveslendiğimi anladım. tohumlar içinde çok az para ödemiştim zaten. ama yinede ev ortamında denedim ve orkidelerim bu gün filizlendi. çok şaşırdım. tabi filizlendi ama inşallah dikim seviyesine kadar büyürler. ama ilk aşamada başarılı olduğum için yazmaya karar verdim. belki benim gibi umutlananlara yardımcı olur yazdıklarım. dediğim gibi herşeye rağmen umudumu kaybetmeden denedim minik bi porselen kasemin için evde yetişkin olan orkidemin toprağından (ağaç parçacıklarından) bi kaç tane aldım kasemin içine tabana serbest bi şekilde yerleştirdim. çeşme suyuyla üzerine su dökerek toprağı ıslattım. üzerine minik orkide tohumlarımı serptim sonra üzerine tekrar su döktüm orkideler su üstüne çıktı onları parmağımla suyun dibine doğru ittim o şekilde 3-4 gün durdular. benim 200 tohumum vardı yarısını anneme verdim hangimizinki tutarsa diye :) annemde pazardan orkide toprağı almış saçaklı bişi. ondan da bir tutam aldım. evdeki orkide tohumlarımın üzerine onları kapattım onlarında üzerine su döktüm. ve 2 günde bi suyunu takip ettim. tohumları ıslatalı henüz 1 hafta oldu ama bugün patladıklarını gördüm. hiç beklemiyordum çok şaşırdım. üzerinde saçaklı orkide toprağı olduğu için hepsini göremiyorum. aradan bi kaç tanesi patlamıştı. zaten tohumları ıslattıktan bi gün sonra tohumlar şişmişti ama yinede burdaki bu kadar olumsuz yoruma karşı umutlanmak istemedim. bu zamana kadar iyi geldik inşallah orkidelerim dikim seviyesine ulaşırlar. bi kaç arkadaş yazmış bu işi kolay yolla anlatımı yokmu. onları çok iyi anlıyorum bende hiç yazılan terimleri anlamadığım için bu şekilde benim yorumum da diğerlerine alternatif olabilir

tebrik ederim zeynep hanım bende tohumdan yetiştirmeye çalışacağım orkideleri umarım sizin gibi başarılı olabilirim :)

cgdsny 07-05-2015 23:32

bravo, çok büyük tebrikler. cesaretlendirdiniz valla, teşekkür ediyorum. ben de 3,5 yaşındaki kızımla aktivite olsun diye bir tohum ekme işine girmeyi planlıyordum ve çok iyi bir yorum oldu sizinki. umarım saksı aşamasını da haber edersiniz; ama biraz besine ihtiyaç duyabilirler sanki :)

cgdsny 07-05-2015 23:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cosisty (Mesaj 1364341)
Eklenti 541655 orkidemde yapraklarının uçları kahverengimsi oldu ne yapabilirim

öncelikle sorunuzun cevabını yanlış yerde aradığınızı üzülerek söylemek istiyorum sonra da orkidelerle ilgili "http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/1577.htm" bu sayfaya odaklanmanızı öneriyorum.

Gauke 05-09-2015 09:11

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zeynep sümer (Mesaj 1365707)

Merhaba Zeynep hanım, ben de aynen sizin gibi inernetten tohum almıştım, çimlendirme kısmının çok zor olduğunu öğrendiğimde yıkılmıştım, orkide toprağına satıcının talimatı doğrultusunda tohumları ekmem de bir işe yaramamıştı. Elimde kalan tohumlara sizin bahsettiğiniz yöntemi uygunladım ve dün bir tanesinin çimlendiğini gördüm. Peki bundan sonraki aşamada ne yapacağız? Dikim için ne kadar beklemek gerekiyor?

Eklenti 573900

gokseller 08-09-2015 00:52

herkese teşekkürler .

chib 22-11-2015 23:06

Zeynep Sümer hanım orkide fidelerinizle
ilgili gelişmeleri burada paylaşırsanız çok mutlu oluruz

Umutsan 27-12-2015 21:11

Orkide tohumu aldım acabA orkide topragında mı büyütcem yoksa normAl topraktamı

ecem.aldemir 21-01-2016 20:41

1 Eklenti(ler)
Öncelikle merhabalar ;
Aranızda yeniyim. çiçeklere büyük bir ilgim var özelliklede orkidelere :-) geçen yıl ben de yurt dışından orkide tohumu sipariş ettim fakat netten bilgi toplayıp ekeyim dedim çok karmaşık geldi anlatılanlar. en sonunda cesaretlenip şekerli su içine bir miktar mor orkide tohumlarını serttim 1 hafta oldu ağaç kabuklarının üzerlerine taşıdım şuan minik filizleri gördüm ve çok mutlu oldum.fotoğraf eklemek istedim. Tabii daha sonra ki aşamada nasıl bir izlemeliyim kestiremiyorum. :confused:

ecem.aldemir 21-01-2016 21:02

Merhaba
Sizin orkide tohumlarının akıbeti ne durumda bilgi paylaşımı yapabilirmisiniz. Şimdiden teşekkürler

ertudeniz 01-03-2016 22:37

ben de orkide tohumlarımı filizlendirmiştim hatta 10 cm kadar da büyümüşlerdi fakat sonra ne yapacağımı bilemedim. bu konuda bana yardımcı olabilecek olan olursa çok sevinirim.

Barcalena 05-03-2016 08:56

bIRCOMsYSTEM bu foruma öncelikle size teşekkür etmek için üye oldum, verdiğiniz bilgiler orkideyi tohumdan yetiştirme konusunda bana cesaret verdi. Diğer siteden de yapmış olduğum araştırmalar sonucu, 6 çeşit orkide tohumu siparişi verdim. Bir kovanın içine bir çay kaşığı tarçın, bir tatlı kaşığı kadar çamaşır suyunu kovaya ekledim üstüne 3 litre kaynar suyu ilave ettim topladığım çam ağaçlarının kabuklarını (2 kg kadar) kovanın içine atıp 20 dakika kadar beklettim, arada bir karıştırdım. Daha sonra suyunu süzdürüp çam kabuklarını balkonda 1 gün kurumaya bıraktım. 26.02.2016 tarihinde gelen orkide tohumlarını (her poşette 2-3 er tane vardı :( ) kurumaya bıraktığım çam kabuklarının ufak parçalarından seçerek kutunun (6 bölmeli lokum kutusuydu) en altına kağıt havludan bir parça kesip üstüne nemli ufak çam kabuğu parçalarını yerleştirdim. Üstüne her bölmeye evde bulunan orkidenin dibinden aldığım 1 parça ağaç parçasını ufalayarak serpiştirdim ) Orkide türlerini karıştırmamak için her bölmeyi numaralandırdıktan sonra ayrı ayrı ufak kaplarda [1 damla çamaşır suyunu yarım litre suya (kaynatılmış soğuk suya) karıştırarak hazırlamış olduğum suda] suyun içinde 15 dakika kadar dezenfekte ettim. Tohumları hazırlamış olduğum çam kabuklarının üstüne bıraktım. Püskürterek toz tarçın karışımlı suyla tohumları ve çam kabuklarını nemlendirdim. Üstünü kaparak 24-27 derece sıcaklıklarda olduğu için ışıklı ortam da olduğundan TV nin önüne yerleştirdim. 26.02.2016 tarihinden itibaren çektiğim fotografları sizinle paylaşacağım. Çok hızlı gelişme gösterdiler 1 haftada boyları 8-9 cm ulaştı. Tekrar teşekkür ederim.

Barcalena 05-03-2016 09:05

Resimler

5 Eklenti(ler)
Resim

Barcalena 05-03-2016 09:06

2

5 Eklenti(ler)
4. günden itibaren

Barcalena 05-03-2016 09:11

8. gün

4 Eklenti(ler)
Boyu kabından taşan kelebek orkidemi pet şişenin içine taşıdım (6. günden itibaren suyunu değiştirdim, yaş sögüt ağacı yaprağını haşlayarak elde ettiğim suyla fısfıslayarak veriyorum.) Denemekten çekinmeyin laboratuvar ortamına ihtiyacınız olmadan da tohumdan orkide yetiştirebilirsiniz.

Barcalena 05-03-2016 09:13

Sorularınız olursa memnuniyetle yanıtlarım. Orkidelerin gelişimini sizlerle paylaşacağım.

Doku_Kültürcü 05-03-2016 12:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Barcalena (Mesaj 1444732)
Boyu kabından taşan kelebek orkidemi pet şişenin içine taşıdım (6. günden itibaren suyunu değiştirdim, yaş sögüt ağacı yaprağını haşlayarak elde ettiğim suyla fısfıslayarak veriyorum.) Denemekten çekinmeyin laboratuvar ortamına ihtiyacınız olmadan da tohumdan orkide yetiştirebilirsiniz.

Sayın Barcalena,
Moralinizi bozmak istemem, ama, bunlar orkide değil. Bütün orkideler monokotildir. Yani tohum çimlendiğinde tek yaprak oluşturur. Sizin fotografta paylaştığınız gibi iki adet kotiledon (dikotiledon) yaprağı oluşturmaz. İkincisi, orkide tohumları çok küçüktür, tam olarak görebilmeniz için 20-40x büyütmeli bir mikroskop kullanmanız gerekir. Orkide tohumları yaklaşık 500-1000 tohum grubu olarak satılır. Orkide tohumu çimlendiğinde protokorm benzeri gövde (kısaca: PLB =protocorm like bodies) denilen küre **** yumurta şeklinde bir yapı oluşturur. Sonra bu yapıdan tek yaprak çıkar, daha sonrasında kök oluşur. Orkide tohumları çok ufaktır. Eğer, İngilizce biliyorsanız, size önerim şu: Bu konuda 2000 yılında Joseph Arditti ve Abdul Karim Ghani'nin New Phytologist Dergisinde kaleme aldıkları 54 sayfalık bir yazı var.
Tansley Review No. 110. - ARDITTI - 2000 - New Phytologist - Wiley Online Library bağlantısına tıkladığınızda açılan sayfada sol üst köşedeki PDF dosyasını tıklayıp bilgisayarınıza indirin.

Barcalena 05-03-2016 16:07

Değişik cinslerde 6 paket aldım her pakette 2-3 tohum vardı. Orkide tohumu diye aldım ve çimlenenler bu tohumlar. Paketleri elimde mevcut.

Sevdalı 13-03-2016 18:15

Kendiliğinden tohum oluşur mu?

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar;
Orkidemde daha önce polenle deneme yaptım tutmadı.Yalnız fotoğrafta gördüğüm yapı bir tohum oluşumu mu?Bu yapıda Stigmaya polen yerleştirmedim..Anlayamadım,bilginize ihtiyacım var.
Teşekkürler.

Doku_Kültürcü 13-03-2016 23:31

Phalaenopsis'te hiç duymadım. Ama kendiliğinden tohum kapsülü oluşturuyorsa muhtemelen oluşan tohumlar boş tohum olacaktır. Tohumlar olgunlaştığında mikroskop altında incelemek gerekir.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025