![]() |
Başarılar dilerim sayın flame.
|
Sayın Hydrosuccess, yönteminizi bizimle paylaştığınız için çok teşekür ederim.
Yıllardır açmayan orkidemde ve bir kaç hoya da bende deneyeceğim. Sistem çok basit görünüyor ama, sürekli kontrol gerektiriyor sanırım. Bir-iki hafta evden uzaklaştığımız zaman ne olacak, bunun bir çözümü var mı? Normalde saksıdaki hoyalara bir şey olmuyor. |
Sayın agozce, Hoyalar 1 hafta kalıyor.2 hafta gibi bir sürede Hoyalarda kayıp olacaktır.Orkidelerin su tüketimi Hoyalara göre düşük bu nedenle 2 haftayı geçen sürelerde bile ciddi bir zarar göreceklerini düşünmüyorum.Hiç bir sistem mükemmel değildir. Benim uygulamamda gözlemin devamlılığı zorunlu.Ancak akıllı valf sistemi ile entegre edilirse sürekli değil ama 1 ayı geçen süreler ile otomasyonu sağlamak mümkün olabilir.Henüz ihtiyacım olmadığı için üzerinde düşünmediğim bir konu.
|
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
|
Alıntı:
Bir yapımarkette gördüm bugün ve bir tane aldım bu saksılardan..Deneyeceğim... Phalenopsisler için ne tür substrat tercih ediyorsunuz? |
Alıntı:
|
Sayın Hydrosuccess, ne tür bir besin eriyiği kullanıyorsunuz?
|
Sayın thisisme, besin eriyiği ile ilgili hem bu başlıkta hem de geniş olarak Hoyaların topraksız ortamlarda yetiştirilmesi başlığında yeterli bilgi paylaşımında bulundum.Tekrar incelerseniz yararlanacağınıza inanıyorum.
Sayın Asya lotus, öncelikle paylaştığınız görsellerdeki bitki size aitse çok beğendim tebrik ederim.Ancak görüldüğü kadarı ile bitki bir karışım (çam kabuğu cocopeat vb.) içinde yeralıyor.Alternatif bir yetiştirme yöntemi değil de sadece alternatif bir saksıdan bahsetmek mümkün yani bu konu başlığı ile ilgili görülmüyor.Sayın Oğuzhan'ın 23 numaralı mesajında paylaştığı görselde benzeri bir saksıda bitki Hydroton içinde yani topraksız ortamdaydı.Bu nedenle bu konu başlığında üzerinde tartışmaya değer buldum.Açıkçası bu başlıkta katılım klasik yöntemle bakılan başarılı bitkileri paylaşmak değil alternatif yöntemle yetiştirme çabalarının tartışılması yönünde olmalı. Örneğin ben de en son tanıttığım Phal.'de nelerin iyi gitmediğini göstermeye çalıştım.Konunun sınırlarını anlaşılır bir şekilde çizdiğimi umuyorum. |
Alıntı:
|
Sayın Asya lotus, bu saksı tipinin klasik substratlı yöntemde başarılı olduğunu sizin de paylaştığınız görsellerin yardımı ile ( çok iyi gelişmiş tekrar tebrik etmem uygun olur) kabul etmemiz gerekiyor.Ancak sürekli yüksek nemin korunduğu topraksız yetiştirme/katı ortam kültürü ile uygunluk göstermez.Biz kökleri çevreleyen katı ortam materyalinin kurumasını değil kurumamasını amaçlıyoruz.Kök çürümesinin temel nedeni yüksek ve sürekli nem değildir (Orkide kökleri tropikal yağmur ormanlarında uzun süreler ile yüksek nemli ortamda kalmaya uygun yapıdadır.) kullanılan organik substratın uzun süre nemli ortamda kalmasıdır.Kök çürümesi organik maddelerin bozulmasına bağlı olarak gelişir.
Sayın Asya lotus, orkidemin adının ne olmadığı ile ilgili görüşünüzü öğrendim ancak ne olduğu ile ilgili düşüncenizi de paylaşabilir misiniz? Şimdiden teşekkür ederim. |
Sayın Hydrosuccess, değerli bilgileriniz için bir kez daha teşekür ederim.
|
4. Phalaenopsis
3 Eklenti(ler)
Bu bitkiyi 2009 baharında üzerinde açmak üzere olan çiçekleri ile aldım ve diğerlerinden farklı olarak saksıya diatomite diktim.Bitki ilk fotoğrafta da görüldüğü gibi erken dönemde transfer şoku yaşamadı.Çiçeklerini tam olarak açan ve makul süre ile yaşatan bitki yaprak kaybı da göstermedi.Yaz aylarında beklenilen kök kayıpları ile birlikte yeni kök ve yaprak gelişimi devam etti.Bitkinin sulamasına sürekli 1/2 -tam doz sıvı gübreli su ile ve diatomit sürekli ıslak kalacak şekilde devam ediyorum. Nem oranı düşük, dolaylı olarak aydınlanan bir ortamda bulunan bitki hava kökü oluşturmadı.Henüz çiçek sapı oluşumu izlenmiyor.Bitkinin gelişimi diatomitin klasik organik içerikli saksı harçları yerine de ve değiştirme gereksinimi olmadan kullanılabileceğini düşündürmekte. Uzun süreli değerlendirmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Mevsiminde gelişim gösteren bir çiçek sapının görseli açıkçası pek ilginç değil.Ancak yeni bir yetiştirme yönteminin değerlendirilmesi açısından önemi de sanırım inkar edilemez.
Daha önce görsellerini paylaştığım 2. Phal. yeni bir çiçek sapı çıkardı.Yeni yaprak ve hava kökü oluşumu da devam ediyor. |
Merhabalar,
Orkide bakımı hakkında internette bilgi araştırırlen bu siteyle karşılaştım ve hemen üye oldum. Tahmin edebileceğiniz gibi benim de orkidelerim var. Şu an için sağlıklı gözüküyorlar ama yine de birkaç tereddüt ettiğim nokta var. Yaklaşık bir ay önce orkidelerimin saksılarını ve topraklarını değiştirdim (Şu an yaptığımın cahil cesareti olduğunu fark etmiş bulunmaktayım). Aslında kulak dolgunluğu bazı bilgilere uyarak yaptım bu işi. Biraz daha büyük şeffaf saksılar aldım ve içlerine özel orkide toprağı koydum. Şu anda bir tanesi çiçek tomurcuğu verdi bile ama resimlerde gördüğüm gibi benimkilerin kökleri pek dışarıda değil. Daha yeni saksılarını değiştiğim için saksının kenarlarına kadar kökleri de uzamadı. Bir de saksılara sadece ozel orkide topragından koydum. Hani ilk satın aldığınızda üzerindeki o beyaz taşlardan koymadım. Resimlerini akşam eve gider gitmez çekip buaraya koyacağım ki yanlışlarımı görün ve düzeltmem gerekenleri bana iletin. Bilginize ve tecrübelerinize ihtiyacım var :( Şimdiden herkese teşekkürler. |
Merhaba Arkadaşlar,
Benim de 2 aydır alternatif orkide yetiştirme yöntemi denemem var ve sizlerle paylaşmak istiyorum... Farklı orkide türleriyle denemelerim devam ediyor ve sonuçlar yüz güldürücü:) Zaman zaman yaptığım çalışmaları yazacam fakat zaman ve fotoğraf tutmadım:( ama iki üç aylık bir zaman diliminde yaptım diyebilirim.. |
İlk denemem 2,5 ay önce iki adet çiçeksiz phalaenopsis türüyle başladı. birini diatomit'e birini hidroton'a tam bir kök temizliği ve olabildiğince organik artıklardan kurtularak diktim, çünkü tamamiyle inert bir ortam elde edilmeye çalışılıyor.. ilk bir ay sıvı gübre (köklere) vermedim sadece su verdim fakat düzenli olarak sabah yapraklarına tam doz ''N'' oranı yüksek sıvı besin püskürttüm. ve diatomit'e diktiğim phal'imde yeni yaprak oluşumu başladı:) fakat aynı başarıyı hidroton'da elde edemedim, köklere baktığımda çürümeler başlamıştı ve hemen onu da diatomite diktim ve şimdi o da sağlıklı.. yaprağı olan phal'im şu anda yaprağını büyütüyor ve ilk aydan sonra tam doz sıvı besine başladım. aslında ilk olarak 1/4 oranında daha sonra 1/2 ve sonrasında tam doz olarak kademeli olarak devam etmem gerekiyordu ama sabırsız olduğum için hemen tam doza başladım:) çok şükür bir sorun olmadı.. şimdi iki phal'im de gayet sağlıklı ve gayet canlı bir şekilde büyüyorlar.. resimlerini akşam koyarım..
Saygılar.. |
İkinci denemem ise iki adet cymbidium'da oldu. onları da tek saksıda diatomite diktim. cymbidiumlardan birinin kökleri çürümeden dolayı epe azalmıştı, ona kök temizliği yaptıktan sonra sphangum-köpük-orkide toprağı-kaya yünü karışımı bir substrata diktim ve bir ay içerisinde yeni kök oluşumları ve yavrular çıkmaya başladı. daha sonra organik artıklardan ikisini de arındırıp diatomite diktim. sanırım yeni yavrulardan ikisi ortam değişikliğine adapte olamadı ve çürüdü:( onları temizleyip aldım ve yine ilk bir ay besin vermedim ve yeni yavrular gelişmeye başladı.. sonrasında onlara da tam doz ''N'' oranı yüksek besin vermeye başladım. şu anda eski rizomların dış yapraklarının sararıp kuruması haricinde (ki bu normal birşey) herşey çok güzel, yeni rizomlar gelişmeye devam ediyor.. ve çıkan rizomlar taşların içinden çıktığı için üzerlerinde taşlar oluyor ve temizliyorum:)
Saygılar.. |
Bir sonraki denemem ise yavru bir rhynchostylis gigantea ile oldu. vanda gibi kökleri dışarda olan bu orkide türünü de diatomite diktim:) yavru olduğu için şu anda bir problem yok. mevcut kökleri kalınlaştı ve yeşil renk almaya başladı. sanki phal'lerin saksı kenarlarındaki iç kökleri gibi yeşil renk almaya başladı.. yeni kök oluşumunu bekliyorum ama daha bir gelişme yok.. fakat orkidenin gelişimi güzel gözüküyor..
|
bir sonraki denemem oncidium hibritlerinden biri ile oldu. çiçeksiz halde aldığım için tam türünü bilmiyorum. aldığımda cocopeat'a dikilmişti ve nerdeyse kök yok gibiydi.. yine organik temizlik yaptıktan sonra diatomite diktim ve dün 2-3 hafta olmuştu ki durum ne diye köntrol edeyim dedim ve baktım ki sonuç çok güzeldi; yavru rizom oluşmuş, kökler canlanmış ve yeni kökler oluşmaya başlamıştı:) hemen tekrar geri diktim ve yavru rizomun üste çıkmasını bekliyorum.. bu arada diatomit kedi kumunda olandan değil orjinal diatomittir, bu daha sağlıklı ve saf diatomit..
|
son uygulamam ise tek rizom halinde ve yine cocopeat'a dikilmiş ve kökleri yok denecek kadar az olan bir paphiopedilum. bunu da 2-3 hafta önce diatomite diktim fakat açıp bakmadım. ama yaprak canlılığı ve dik duruşuna baklırısa orkidem çok sağlıklı diyebilirim.. köklerine bakabilirsem onu da yazarım..
|
elimde daha diatomite dikmediğim orkide substratına dikilmiş çiçekli orkidelerim var ve çiçekleri geçince onları da diatomite dikeceğim.. cambria türevi, miltonia ve bir kaç da phal'lerim var onları diatomite geçireceğim. çiçeklenme döneminde sıvı besin terkibini değiştirecem ve çiçeklenme dönemine uygun sıvı besinini vereceğim. inşallah çiçeklerini açınca onları da paylaşacam:)
Saygılar.. |
5 Eklenti(ler)
Resimler...
1. ve 5. ; phalaenopsis'ler.. 2. ; oncidium 3. ; paphiopedilum 4. ; rhynchostylis gigantea |
3 Eklenti(ler)
Resimler 2...
1. ; phalaenopsis 2. ve 3. ; cymbidium |
Sayın fzthalil aklıma takılan bu orkidelerin kökleri çok uzuyor ve diatomite nin altında su bulunması gerekiyor bu kökler uzayınca suyla temas etmicekmi.
|
Sayın fzthalil,
Anladığım kadarı ile saksı harcı olarak yanlızca diatomid kullanıyorsunuz. 1-Gübre kullanıyormusunuz?Diatomidin absorbsiyon özelliğinden gübre kullanıyorsanız ki artı ozmoz kullanmıyorsanız diatomidin absorbe ettiği tuz miktarını nasıl köklere zarar vermeden kontrol ediyorsunuz? 2-Aynı zamanda diatomidin ısı yalıtım özelliği vardır.Köklerin devamlı sıcaklığı belli seviyenin altında kalması köklere zarar vermez mi? Diatomidi daha önce discus akvaryumlarında flitre malzemesi olarak kullandım.Genel özelliklerini bilirim ancak orkide ile tecrübem olmadı ama sanki bana kullanımı riskli olabilir gibi geldi |
Alıntı:
bu konuda haklısınız. bu sistemi daha yeni deniyorum ve dediğim gibi de 2-3 aylık bir mazim var ve köklerin o kadar uzadığını ve sorun oluşturacak seviyeye geldiğini görmedim henüz. bir işe başladım ve az da olsa tecrübelerimi paylaşayım dedim. eğer hüsrana uğrarsam onu da paylaşacağım:) ama sizin dediğiniz köklerin uzaması sorununu kökleri geçirmeyecek ama arada sıvı geçişini sağlayacak kadar bir delikli materyal kullanılabilir gibi. (ben kullanmadım ama, düşünmemiştim) değerlendirmeniz için teşekkür ederim.. |
Alıntı:
1- evet sıvı besin kullanıyorum; şu anda çiçeksiz oldukları için ''N'' oranı yüksek besin kullanıyorum. Bora Bey sizin kadar mineral takibi yapamadığım için tuz takibini de yapamadım:( ve açıkçası diatomit'in tuzu absorbe etme özelliğini bilmiyordum.. bu başlığı biraz okudum ve böyle bir bilgiyi hatırlamıyorum(şu anda). benimki deli cesareti ve böyle böyle sizin gibi değerli hocalarımızın değerli değerlendirmeleriyle geliştirmeye çalışacağım:) 2-odamın sıcaklığı 20-24 C derecede kaldığı için sorun olmadı ve gelişimleri (en azından kötüleşme görmediğim için söylüyorum) bazı orkidelerimin yaprak ve yavru çıkarmaya başlamasından ötürü iyi görüyorum... ama uzun süreli sonuç ne olur bilemiyorum.. bu başlıkta daha önce başka üyelerin deneyimleri olmuş ve onlar da gelişmeler ve daha fazla gelişmeler görmüşler.. ben de buna binaen başladım:) aslında dış kaynaklarda daha çok hidroton kullanıldığını gördüm ama kendim bir phal'de denedim ve kök çürümesi devam etti.. o yüzden bıraktım. dediğim gibi inşallah uzun süreli sonuçlar müspet olur ve olmazsa da burada paylaşayacağım:) Değerlendirmeleriniz için ayrıca teşekkür ederim.. |
Alıntı:
Konunun özü ne benim hocalık isteğim ne de bana böyle hitap edilmesidir.Öyle olsa idi Bankacı olmaz gider bir okulda öğretmenlik yapardım. :) Neyse kısa kesip niye diatomide konusunda böyle yazdığımı size anlatayım. Diatomite in tamamen saksı harcı olarak kullanımının tartışılması yurt dışı form, dernekler ve sitelerde yeni değil. Özellikle 2006 yılında Amerika Orkide Topluluğu (AOS) 2006 yılı Eylül sayısında ciddi bir uyarı var. Diyor ki "Diatomite tuzu emer ve bu köklere zarar verir ve geleneksel yıkama/durulama tekniklerine karşı cevap vermediğine dikkat edin". "diatomite absorbs salt and salt can be injurious to orchid roots. If diatomite is used, be aware that it will retain fertilizer salts and is reported to not respond to conventional leaching/rinsing techniques." Diğer yandan yakından izlediğim orchidboard da bu konuda sıkıntı olduğu ama 1/3 veya 1/4 oranında karışım içinde kullanımında sorun olmadığı belirtiliyor. Yani yanlızca saksı harcı olarak diatomite kullanımı absorbe edilen tuza dikkat gibi, bu birikimi yıkama/durulamanın değişik ve zorlu bir teknik istediği gibi konular göz önüne alındığında belki alternatif bir yöntem ama orkide için rasyonel bir yöntem olmadığı kanısındayım. Benimki gördüğünüz gibi araştırdığım konuyu paylaşmak.Hocalık sıfatını başkalarına bırakıyorum.Ya da benim hitap ettiğim zaten 1-2 adet bu forumda hocam olabilecek kişi var ki yazılarımda onlara bu sıfatı kullanırım.Öyle herkese de hoca demem.Laçkalık oluyor sonra :) :) Velasıl kelam herkese diatomitli veya diatomitsiz sağlıklı ve bol çiçekli orkideler dilerim. |
Sayın B.Unver,
Şurası aşikar ki benden çok biliyorsunuz orkide konusunda, öyleyse hani dediğiniz gibi bir okulda öğretmen olmaktan ziyade burada bu forumda benim Hocam sayılırsınız:) ben sizi öyle görürüm.. Dediğiniz gibi 1-2 büyük hocalarımız başka, onlar üstad:) Diatomite konusunu böyle detaylı araştırmadım, yalan yok... belki kısa dönemde sorun olmamış gibi görünse de uzun süreli uygulamalarda sorun olacak gibi.. Bu kadar hazırladım geri döndürmek de koyuyor ya:( dediğiniz gibi belki bazı oranlarda koyulabilir. ama ben yine de denesem bir iki tanesinde olur mu:) deneyim olsun istiyorum sonçları paylaşırım:) bilgileriniz için çok çok teşekkür ederim Bora Bey... |
Saf perlit silikat kumu ve asıl vermikulite i de tartışmalıyız burda. perlit ve kieselgur un kumlaşarak çamurlaşması ezilerek toz haline geçip çamur oluşturması asıl sorun bu tartışmada. uzun vadede kökleri boğmarak öldürmeniz işten bile değil.
vermikulite de de sanırssam aynı emilim sorunu var ise de sakı harcı RO sularla daha rahat yıkanabilir. |
Alıntı:
|
Alıntı:
kiselgur un da değişik davranacağını tahmin etmiyorum ancak kieselgur ne halt olursa emer bir yapısı var (bkz.trinitroglycerin) aktif kömür gibi değil değişik absorpsyon ve/veya adsorpsyon alanları ve kriterleri var. bu ab/adsorpsyonların hangi ion molekül ve maddelere rakip tepkiler sonucu serbest verdiği emdiği çok mualakta bir konu. vermiculite daha uygun görünüyor ise de en uygunu kalın köklülerde kök kalınlığına da uygun fırınlanmış kil bilyeleri. kaya yünü de aslında en uygun en ekonomik çözüm... hepsini unutun kaya yününden başlayın... sanırım amerikayı yeniden keşfetmenin bir gerekliliği yok :D |
Alıntı:
ben sanırım amerikayı daha yeni keşfetmeye çalışıyorum :P |
Gelişmelerden iki tanesi;
maalesef üzücü:( gerçi hocalarımız amerikayı keşfetmenin anlamıyok demişti.. Resimler 1'deki son resimdeki phal'imin ve Resimler 2'deki phal'imin yarıya yakın kökleri maalesef çürümüş.. içleri boşalmış, hatta bazı kökler yeşil olduğu halde içi boşalmış.. diatomit sanırım epifitik orkideler için ''iyi'' değil... |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Gelişmelerden 2 tane daha,
1. bir phal'imin daha köklerinin yarısı gitti:( şuna kanaat getirdim ki epifitik orkideler için değil diatomit.. 2. fakat bir oncidium'umda gelişme oldu, phal'in aksine kökler çıkardı ve iki adet yavru verdi:) galiba terestrik orkidelere iyi geliyor diyebilirim gibi.. |
Orkidelerin alternatif yetiştirilmesi.
Arkadaşlar bir süredir "orkidelerin alternatif yetiştirilmesi" üzerinde çalışmalar yapmaktayım (subratsız olarak). Malum ben saksı içerisinde değilde doğal haliyle yetişsin istiyorum. Bu konuda ilerleyen zamanlarda bilgi paylaşmaya başlayacağım.
|
Alıntı:
''substratsız olarak'' derken neyi kastettiniz, hiç mi substrat yok? tecrübelerinizi merakla bekliyorum:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025