![]() |
Merhaba eşim bana ayın 11inde orkide almış çiçekçiden, geldi süslü paketini 2 gün bozmamıştım, meğerse saksısının içi su doluymuş açınca farkettim hemen döktüm, ama alttaki kökleri çürümüştü ve saksısının içi buharlıydı, toprağı kuruyana kadar sulamadım. Bugün toprağına baktım kurumuş ama kökleri çok garip olmuş ne olduğunu anlamadım sanki kurumuş gibi duruyor kökleri. Bazı yerler ise sarı sarı, çürümüş gibi dipten itibaren öyle görünüyor.
Tam neresini keseceğimi bilemediğimden kuruyanları budamaya çalıştım ama resimlerde görüldüğü gibi bıraktım sonra aynı toprakla aynı saksıya geri yerleştirdim. Az biraz suladım. Sizce düzelir mi ne yapmam lazım????:( Fotoğraflarını yükledim lütfen bi bakarmısınız : http://imageshack.com/a/img18/1210/5c8i.jpg http://imageshack.com/a/img855/5654/o80j.jpg http://imageshack.com/a/img513/1549/xzci.jpg http://imageshack.com/a/img138/3773/a8mx.jpg http://imageshack.com/a/img849/9686/3o4r.jpg |
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Orkide
5 Eklenti(ler)
İyi Günler;
7-8 adet orkidem var. 2 adet vanda, cam fanusta duruyor. 2 adet cymbidium orjinal saksısında cam şeffaf fanus içerisinde, 1 adet dendrobium, 3 adet phalaenopsis ve cinsini bilmediğim cymbidium'a benzeyen uzun yapraklı orkidem var. Bu forumu okumaya başladıktan sonra vandaları satın aldım. Vanda hakkında yazılanları dikkatlice okudum ve umarım sorunsuz bakabilirim. Merak ettiğim konu ise şudur. Ben moskova'da yaşıyorum ve nem sorunu var. Bebekler için kullanılan nem makinalarını cam üçgen bölme önünde duran çiçeklerimin arasında günde 1 kez çalıştırsam işe yarar mı acaba? Resimlerden de görebileceğiniz şekilde tamamı hava alacak şekilde, camın önünde duruyorlar. Yaşadığım şehirde fazla güneş olmadığı için zararlı güneşışığı yok. Hepsini birarada bulundurmam gerekiyor ve ortak nem sorununu yukarıda yazdığım şekilde çözebilmeyi umud ediyorum. yardımcı olursanız sevinirim. |
Sayın efece, öncelikle evinizin bu köşesi çok güzelmiş, hep güle güle oturursunuz umarım. Eğer hava çok kuruysa nem makinası rahatlıkla işinizi görecektir diye düşünüyorum. Vanda hariç elinizdeki tüm türlerle terrarium denemem oldu ve yapış yapış bir nemden hoşlanmadıklarını, normal oda koşullarını tercih ettiklerini söyleyebilirim. Ne olduğunu bilmediğiniz orkide ise eğer beyaz phal.in arkasındakiyse cambria gibi bir hibrit olabilir (olmayabilir de:))
|
2 Eklenti(ler)
Sayın Dinazor; yanıtınız için teşekkürler. Hava çok soğuk olduğu zaman (-10 dan soğuk) salonun o kısmındaki pencereyi açmıyorum. O bölümde zemindeki kaloriferi de iptal ettim. Hava çok kuruyunca nem takviyesi yapmam gerekir gibi.
Türünü bilmediğim orkidem ise resimlerdeki. Yapraklarının şekli ne cymbidium gibi dar ve sivri ne de phalaenopsis geniş.. Alttan çok fazla yeni sürgünü var ama nedense tüm sürgünler kırışık kırışık geliyor. Nedeni hakkında bilginiz olabilir mi? |
Sayın efece, çiçeksiz durumdayken ben pek ayırt edemiyorum açıkçası ama bu orkide muhtemelen ya cambria ya da belki oncidium olabilir. Yapraklardaki buruşuklukların sebebinin yetersiz sulama olduğunu okumuştum forumda ama maalesef daha derin bir bilgiye sahip değilim bu konuda, nem vb. parametrelerle ilgisi olabilir mi hiç bilmiyorum.
|
Dün genel orkide problemlerini teşhis edebilmek için güzel bir site gördüm, tavsiye ederim.
link: Diagnosing Orchid Problems Sayfa İngilizce, ancak google chrome veya bir çeviri sitesi kullanarak iyi kötü birşeyler bulabilirsiniz. "Yapraktaki lekeler" gibi çok yerde görebileceğiniz sorunlara ek olarak "orkidem çiçek açmıyor" veya "orkidem beklediğim gibi çiçek açmıyor" sorunlarına da cevaplar var. |
1 Eklenti(ler)
Üç ay önce çiçekli olarak alınan ve iki hafta içinde çiçeklerinin döken phal.im çiçek sapını kesmekte geç kalınca ucundan yeni tomurcuk verdi ve en sonunda bu sabah açtı. Diğer tomurcukları büyütürken besin vermeye devam edecek miyim?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Merhaba benimde 1 yillik orkidem bu yil yeni dal cikardi . Yeni dallari once subat ayinda tomurcuklandi daha sonra ayni dallar nisan ayinda biraz daha uzayarak tomurcuklandi. Suan hala cicekli ve gectigimiz haftada yeni bir yaprak cikardu. Ancak topraginda kufe benzer beyazliklar var yaklasik 5 aydir ve bu hafta artmaya basladi. Topragini degistirmem cozum olur mu ve ceicekliyken toprak degistirmeli miyim? Yardimlarinizi rica
|
4 Eklenti(ler)
Orkidemin goruntulerini de paylasiyorum.
|
Sayın tboyaci41, emin değilim ama mantar olabilir. Düşündüğüm gibiyse bunların direkt bitkiye zararı yok fakat toprağı hızlı şekilde parçalayarak dolaylı yoldan zararları olur. Her halükarda toprağı yeni orkide toprağıyla değiştirmenizde fayda var. Çok yayılmamış gibi, ilaç uygulamasına gerek olmaz herhalde. Toprak çok kaliteli görünmüyor, torf ağırlıklı gibi. Yeni aldığınızda ağaç kabukları ağırlıklı olmasına dikkat ederek, forumda yazanlara uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Sonrasında da sürekli nemli tutmayın. Değişimi çiçekli ya da çiçeksizken yapabilirsiniz aslında ama çiçekliyken hem biraz zor olabilir hem de bir ihtimal bitki şoka girip çiçeklerini dökebilir. Pek sorun edilecek bir şey değil ama ne zaman yapacağınız konusunda karar sizin. Kolay gelsin:)
|
Alıntı:
|
Sayın tboyaci41, çiçeklerini dökmesi sizin de dediğiniz gibi miadlarının dolmasından kaynaklanıyordur muhtemelen. Çiçek sapları da aynı şekilde bir süre sonra kurur. Buraya kadar normal fakat köklerde de ilerleyen bir sıkıntı gözünüze çarpıyorsa mantar ilacı uygulayabilirsiniz. Pek kökü sarabilecek bir şeye benzetememiştim ben ama yine de belli olmaz, gözlemleyen sizsiniz, riske atmayın isterseniz.
Eğer bulunduğu yer çok sıcaksa en çok kökler sıkıntıdadır, saksınızı da biraz değiştirmeniz gerek:) Phalaenopsislerin satıldığı saksılara dikkat ederseniz altları elek gibidir. Plastik saksının yüzeyinden hava giriş çıkışı olamayacağından alttan da hava giriş çıkışı olacak şekilde fazla sayıda delikle dengeliyorlar bu durumu. Sizde bulunan saksı için en azından birkaç delik ve tabaksız bir kullanım gerekli. Yani siz su vereceksiniz, saksı harcı kuruyacak, siz su vereceksiniz, saksı harcı kuruyacak:) Böylelikle buharlaşmayla kökler daha serin bir ortamda kalmış olur, ihtiyacı olan havayı daha rahat alabilir, sürekli neme bağlı mantar vb. üremelere karşı da bitkiyi korursunuz (saksıya önceden dikkat etmemişim, kusura bakmayın). Biraz toparlanınca herhangi bir orkide besini uygulayabilirsiniz, çok ciddi bir istekleri yok bu konuda. Bir de şimdi dikkat ettim, orta yapraklarda su lekesi haricinde beyazlıklar mı var yoksa fotoğrafta mı öyle çıkmış? |
Dun torfsuz orkide topragi ile harcimi degistirdim ancak koklerin durum icler acisiydi:( sizinde bahsettiginiz gibi koklere sarmamais ancak tamami sararmis. cok kotu durumdakileri kestim bir miktar yesilligi olanlara kiyamadim acikcasi. Yapraklarinda su lekesi var ancak cansizlastilar. Topragini degistirme asamasinda koklerini guzelce yikadim ve baska bir sulama islemi yapmadim. Direk gunes goren camin onunden alip yerinide degistirdim. 1 hafta 10 gun gozlemleyecegim durumu daha da kotuye giderse ilk sulamada besin takviyesinde bulunayim diyorum. Saniyorum klorlu su ve fazlq sulama etskisi. Sn dinozor sulama icin daldirma teknigini mu daha saglikli yoksa suda bekletme mi? Ve harc segistirmeden sonra sulama yapmamak dogru mu? Degistirdigim harc asiri derecede nemliydi.
Orkidem bu kadar sagliksiz hale gelincege kadar nasil farkedemedim bilmiyorum saniyorum cicekleeine aldandim |
Sayın tboyaci41, sarımsı kökler eğer sertlerse sağlıklıdır. Saksının iç kısmında kalıp yeterince ışık alamayan kökler yeşeremiyor fakat yine de işe yarıyorlar. Kesmeseniz iyi olurdu ama olsun kendini toparlayınca yeni kökler verir:) Şimdi yeni toprak ve saksıda yeni deliklerle kendini baya toplar diye umut ediyorum. Sulamayı nasıl yaptığınız ise aslında önemli değil. Suya batırarak sulamadaki amaç ağaç kabuklarına suyu emmeleri için zaman tanıyabilmek. İster suya daldırın, ister tepeden bol bol su dökün, ağaç kabukları suyu yeterince emebildikten sonra hiç önemli değil. Şimdi yeni bir saksıya geçtiği için harcın kök aralarına oturması ve bitkiyi biraz daha sabitleyebilmeniz için sulasanız iyi olur, sonrasında toprak kurudukça sulamaya devam edersiniz. Hemen canınızı sıkmayın, yapraklar biraz kendini bırakmış ama o kadar da kötü bir durum yok:) Çiçekler de gittiği için toparlanması daha kolay olur artık. Çok fazla üzerlerine titreyince daha çok nazlanıyorlar. Temel şeylere dikkat edip kendi haline bırakırsanız da gözünüze girmek için ellerinden geleni yapıyorlar. (Nemli orkide toprağından hiç hoşlanmıyorum, artan kısım çok kolay küfleniyor. Kalanını biraz kurutup öyle saklayın isterseniz.) Umarım konuştuklarımızın yardımı dokunur, eğer olmazsa yeniden beraberce konuşuruz. Kolay gelsin!
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Kusura bakmayin gormedim. Telin ekrani kucuk sadece yorumlara baktim. Allah rahmet eylesin
|
Sn senay88 yaşadığınız yerde bauhaus varsa orda 10 tl orkide oluyor ancak çicekleri dökülmüs veya dökülmek üzere ama takip edin ğüzel seyler çıkıyor arada .
|
Benzeri bir şekilde koçtaş da %40 indirimli satıyor çiçeksiz bitkileri. İkea da ciddi bir indirim uyguluyor. Bazı çiçekçilere sorarsanız daha uygun bir fiyata ellerindeki çiçeksizleri verdiklerini öğrenebilirsiniz. Bu şekilde de almışlığım var.
Evdeki bitkilerin birkaçını çiçeksiz olarak aldım. Üstelik çiçek rengini şeklini bilmeyince ufak bir sürpriz/heyecan da oluyor. Bu bahsettiğim indirimleri anthurium veya başka bitkiler için de yapıyorlar. Ancak şunu da söylemeden edemeyeceğim, arada başarısız olduğum durumlar yok değil :D Yapı market bitkilerinin çoğu kendileri için ideal olmayan şartlarda (az ışık, bol su) alıcısını bekliyor. Çoğu durumda saksının içindeki harcı atıp köklere bir bakmak gerekiyor (ek maliyet). Tamamen başarısız olmak da pek olası. Öte yandan, daha çok para vererek daha iyi (daha büyük saksı boyu, daha fazla çiçek veren tür?) bir bitki almak da mümkün. Burayı okuyan çiçekçi esnafı "bize gelişi böyle" diyecektir ama fiyatlar yüksek olabiliyor. Alıntı:
|
Sayın senay88, olur öyle, hepimizin gözden kaçırdığı şeyler oluyor. En baştan okumaya başladığınız için de tebrik ederim sizi.
|
Orkidem yavru çıkardı kapalı balkonda acaba üşürmü
|
Merhabalar herkese :)
Yeni üyelerinizden biriyim. Normalde çiçek böcek uğraşmayı pek sevmezdim. Ama orkidelerimi çok sevdim. Orkidelerim diyorum çünkü şimdilik 6 tane 7.yi maalesef kaybetmek üzereyim. Köklerini yapraklarını budadım. 3 gündür poşetin içinde. Ne kadar süre tutmalıyım. Sonrasında ne yapmalıyım. Bende çoğaltmak istiyorum. Doku kültürü ev ortamında zormu. Nasıl bir yol izlemeliyim. Keiki için macun deniyor. Bulamıyorum. Onun dışında başka birşey yapamazmıyım. Çünkü orkidemin sapları yaprak çıkaracak mış gibi kabarık. Ona yardımcı olmak istiyorum. Birde bir orkidemin kökünü temizleyim derken sanırım fazla budama yaptım. Uçlarındaki çiçekler sarardı **** kurudu demeliyim. İstanbuldan katılıyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler. ... |
Alıntı:
7. orkideniz için kök yaprak budamasından bahsetmişsiniz sararan çürüyen yapraklar zaten kendiliğinden düşer bunun dışında yaprak kesimi yapmayın,Yumuşayan kökleri sağlam kısıma kadar kesin kestiğiniz bölgeye odun kömürü ve tarçın serpin.temiz orkide harcı alın yeniden yapraklar harç içinde kalmayacak şekilde dikin.Eğer eviniz Aşırı sıcak ve kuru ise saksınızın altına çakıl taşları ve çok az su koyun.Mümkün ise komple bitkiyi sera ortamı gibi şeffaf bir poşete geçirin. belli aralıklarla açıp havalandırın.Bitkinizin yapraklarına haftada 1 kez hazır orkide besinlerini su ile seyrelterek püskürtün.Saksı harcınız kurudukça harcın tümü ıslanana dek sulayın.Yeni köklerin oluşması birkaç ay kadar sürebilir. Kolay gelsin... |
Herkese merhabalar,yeni üyeyim sizlerle tanışmak engin bilgilerinizden yararlanmak en çok istediğim şey ama daha sonra,çünkü şu an çok acele yardıma ihtiyacım var,bir süre işlerimin yoğunluğu yüzünden buradan aldığım bilgilerle bişeyler yapmaya çalıştım ancak başarılı olamamışım :( çiçek dalı üzerinden yeni dal verip tomurcuğa duran orkidem sanırım verdiğim fazla sıvı orkide besini yüzünden köklerinde bir sorun olduğunu farkedip çıkardım çokda kötü durumda değildi,çiçekçiden aldığım orkide toprağıyla toprağını değiştirdim.öncesinde 5 gün o şekilde kökleri açıkta beklettimki çürümesin,çürüyen kökleri kesip tarçınladım sonra saksıya geri ektim bir hafta kadar sonra tomurcuklarının kurudugunu gördüm bu kez dalı kestim güç kaybetmesin die kökleri merak ettim ve çıkardımki ne göreyim :( neredeyse tüm kökler çürümüş vıcık vıcık sulu sulu :( kestim temizledim cam faunusta arada su fısfıslatarak bekletiyorum.yaprakları yumuşamaya başladı ne yapmalıyım bilmiyorum :( 4 tane orkidem var birini bi kez aşırı sulama kurbanı edip çabalayıp uğraşıp kurtarmıştım halen kendine gelmeye çalışıyor resim yuklemeyi deneyeceğim yardımı olur die offf,karıştı hepsi birbirine biliyorum ama yardıma ihtiyacım var :(
|
Orkidemin aşama aşama resimleri
5 Eklenti(ler)
Resim yüklemeyi deniyorum umarım başarılı olurum :(
|
Son hali
4 Eklenti(ler)
Bunlarda şu anki durumumuz :(
|
Sayın 48eylül
Çiçeğinizin,genel durumu ve rengi oldukça iyi.Panik yapmayın.Azar azar fıslıyarak sulama ile sabırlı olursanız çiçeğiniz size teşekkürünü sunar.Ancak msj da çiçekçiden toprak aldım diyorsunuz.Yanlış orada.ORKİDEHARCI nda kesinlikle torf ve toprak olamaz.ORKİDEHARCI bulabilirseniz ona dikin.Bulamazsanız bana msj la adres ve iletişim bilgilerinizi bildirin gönderelim.Bu geçen sürede çiçeğinizi hafif rutubetli kağıtda bekletebilirsiniz.(gazete kağıdı olabilir.) Saygılarımla |
Ziya hocammm :) siz ne kadar mükemmel bir insansiniz,bu kadar çabuk cevap verdiginiz için çok teşekkür ederim:) geleyim orkideme,çiçekciden orkide hazir orkide topragi aldim,ona ektim kökleri baya fazlacaydi ve saglikli idi o yüzden kesmeye kiyamadim bir kaç tane kurumuş çürümüş kök vardi onlari temizledim yeni harca ayni saksiya diktim bi hafta sonra da tum köklerinin çürümüş olduğunu gördüm,kestim temizledim tarcinladim ve size ulasmayi denemeye karar verdim.kuruyop ölecek diye çok korkuyorum.Benim 4 orkidem var,ilk orkidemi iki yil önce eşim hediye etmisti,orkideler hakkinda bilgim olmadigi için onu aşırı sulamaya kurban ettim ne yaptimsa olmadi,öldü:( Size diger orkideleriminde resimlerini göndermek isterim yardiminizin dokunacagindan eminim:( tek istediğim onkarin saglikli coşkulu bi şekilde benimle kalmaları :(
|
Alıntı:
Derdinizi okudum ve bir üstteki mjs da cevaplandırdım.Bana iletişim bilgilerinizi ve adresinizi gönderin,ihtiyacınız olan ORKİDEHARC ını göndereceğim. ziyasoner@gmail.com 0532 484 484 4 |
Arkadaşlar keiki macunu kullanan varmı nereden bulabiliriz turkiyede varmı
|
Çok teşekkür ederim Ziya hocam,arayacağım rahatsızlık vermeyeceksem :)
|
Alıntı:
ben kullandım. yurtdışından 10 gramı 10 dolara gelmişti. kullandığım yerlerin bazısında çiçek sapı çıktı , bazısında keiki :) |
Merhaba,
iki yıldır evimize keyif katan fotoğraflarını göndereceğim orkidemin durumu ortadadır. naçizane isteğim sağlıklı olabilecek bir orkide toprağı tavsiyesidir. Bu arada hiç besin kullanmamıştık ve görüyorum ki besin de gerekiyormuş hangi karışımdaki besinden kullanmalıyım? Bu hale gelirken iki ay kadar önce hindistan cevizi kabuğu takviyesi yapmıştım ve sonra en alt yaprak sarardı geçen hafta aldım, bu gün de ikinci yaprak düştü :( Sanırım kaptan boşaltıp görmem gerekecek. Bu arada tarçının ne iş yaptığını anlayamadım bir türlü, rica etsem bana bir kaç kelime ile anlatabilir misiniz? Acaba aşı yapılırken kullanılan macun ile aynı görevi mi görüyor? :) https://lh5.googleusercontent.com/-Q...P2150143.1.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-i...P2150144.1.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-F...P2150145.1.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-c...P2150146.1.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-1...P2150147.1.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-6...P2150142.1.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-C...P2150141.1.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-q...P2150140.1.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-l...P2150139.1.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-z...P2150138.1.jpg https://lh3.googleusercontent.com/-p...P2150137.1.jpg |
Alıntı:
Resimlerde saksı içinde sağlam kökler görünüyor.Orkideniz bu dönemde biraz ilgi ile eski sağlıklı günlerine dönebilir.Yanlız saksı harcını tamamen değiştirin. Saksı harcı için çam ağacı kabuklarına 1/3 ölçüde odun kömürü karıştırın ve orkidenizi dikin. Ben Saksı harcını kendim hazırlıyorum.Çam kabuklarını eski bir tencerede 5-10 dk kaynatıyoruz içerisindeki sakız suya geçiyor.Soğuyunca poşetle buzlukta donduruyorum açılınca odun kömürü ile karıştırıp kullanıyorum. Aşağıda linki verdiğim sayfaları okursanız tüm sorularınızın cevabını alabilirsiniz yine kafanıza takılan birşeyler olur ise yazarsınız. Kolay gelsin... http://www.agaclar.net/forum/orkide-...lari/10338.htm |
Merhabalar eşim 14şubatta bana Jumbo boy dedikleri bir orkide hediye etti yalnız 3-4tomurcugu döküldü ve iki çiçeği soldu şimdiden Meğerse geldiği Saksı suyla doluymus ben ona bağladım hemen seramık saksıyı çıkarıp Şeffaf saksısında bıraktım suyunda Döktüm yalnız cinsinden emin Değilim phalaoneopsis olabilir bir Orkidem daha var onun yanına cam kenarına koydum 2ay aralıklarla dıger orkıdem çocuk açtı sımdı cok guzel yeni Orkidem için ne yapmam Lazım yardımcı olursanız sevınırım ölmesini istemiyorum çok çok guzel çünlü
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025