agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Orkide Bakımı, Üretimi (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=488)
-   -   Orkidelerin genel bakım bilgileri (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1577)

praecox 22-01-2010 18:47

Kalan kökler ele gelir gibi mi? iki parmak arasında tutnca içi dolgun gibi mi hissediliyor?
Asıl sorular bunlar.
Gördüğüm kadarı ile kök çürümesi çok ilerlemiş bir durumda.

Mantara karşı ilaçlayın ve kök boğazı kısmına sphagnum sarıp yeni steril bir saksı harcına dikin diyeceğim ve yine aynı soru gelecek bana...

"Sphagnumu nerden bulabilirim?"
Diğer yosunların sorunlarını burda da gördük duyduk.
Bir kaç gün ıslak kalınca dahi çürüme gösteriyor (kokuyı arkadaşlar almış)
Asidik değiller dolayısı ile üreme hızlı.
Torbaya koymak su dolu bir kaba sarkıtmak da zaman zaman çözüm getirse de...
Bu işin kilit ismi sphagnum... gerisi şans...

Saygılar.

sabz 22-01-2010 19:06

Sayın praecox evet dediğiniz gibi köklerin çok azı ele gelir halde.İki parmak arsında hissediyorum zaten içi boşalmış olanları kestim ve sphagnum olmadığı için hemen torbaya koydum ve suya sarkıttım inşaallah iyileşir. Şu durumda beklemede mi kalmalıyım ve kaçgün suya sarkılı kalacak ?Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim saygılar.

nesrinbysl 17-03-2010 20:38

:) kalerifer yanından su verirken uzaklaştırın ziraatçi tavsiyesidir

praecox 17-03-2010 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nesrinbysl (Mesaj 598954)
:) kalerifer yanından su verirken uzaklaştırın ziraatçi tavsiyesidir

Zaten ziraatçi işi de değil bu.
Botanikçilerin de değil. :)

gulşen 05-04-2010 02:40

merhaba arkadaslar eşim gecen sene evlilik yıldonumunde bana orkıde almıstı fakat zaman ıcınde orkıde sadece kucuk ıkı yaprak olarak kaldı sanırım onlarda gıdıcı gecen gun sularken koklerının curudugunu nerdeyse hıc kalmadıgını farkettım ama yapraklar hala yeşil acaba kurtarılabılınırmı tekrar kök salması ıcın ne yapmalıyım lutfen yardım edın eger onu kaybedersem gercekten cok uzulurum cunku benım ıcın cok degerlı (orkidemin türü phelenopsis Q10):(
tsekkurler... not:maalesef resim ekleyemıyorum

Ziya Soner 09-04-2010 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulşen (Mesaj 610484)
merhaba arkadaslar eşim gecen sene evlilik yıldonumunde bana orkıde almıstı fakat zaman ıcınde orkıde sadece kucuk ıkı yaprak olarak kaldı sanırım onlarda gıdıcı gecen gun sularken koklerının curudugunu nerdeyse hıc kalmadıgını farkettım ama yapraklar hala yeşil acaba kurtarılabılınırmı tekrar kök salması ıcın ne yapmalıyım lutfen yardım edın eger onu kaybedersem gercekten cok uzulurum cunku benım ıcın cok degerlı (orkidemin türü phelenopsis Q10):(
tsekkurler... not:maalesef resim ekleyemıyorum

Sayın GÜLŞEN,

Bana özel den de mesaj atmışsınız, foruma yazarsanız sevinirim.

1)öncelikle bitkiyi koyacağınız saksının altının delik olduğundan emin olun.

2)kullanacağımız kadar HARÇ ve YOSUNU ölçüp hazırlıyarak bir leğen veya kovaya koyalım,üzerine ağzına kadar su ile (tercihan içtiğimiz su, musluk suyu değil) dolduralım.

Koyduğumuz suyu KURU HARÇ karışımının iyice içmesini sağlamak için ,üzerine bir ağırlık koyalım ve arada bir elimizle karıştıralım.Yaklaşık yarım saat içerisinde emilim tamamlanmış olacaktır.
Harcın içerisindeki büyük parçaları, saksının en altına drenaj yapmasını sağlamak için bir,iki sıra dizelim.

3)Saksıyı bu suyu iyice içmiş harçla yarısına kadar dolduralım.Daha sonra dikeceğmiz orkidenin kökünü yosunla iyice saralım ve saksının içerisine oturtalım.Üzerine harcı dolduralım ve sıkıca bastıralım.Olay tamamlanmıştır.

4)Bu dikimini yaptığımız saksıyı altına bir kap koyarak HARCın içinde oluşan suyla saksının boğazına kadar suyla doldurup 1-2 dakika bekledikten sonra,çıkartıp süzülmeye bırakalım.
Yaklaşık 10 gün su vermeyelim .

Leğende kalan suyu saklayıp 10 gün sonra yapacağımız sulamada kullanabiliriz.
Çiçeklerin bulunduğu ortamın sıcak olacağını varsayarak,aynı suyla günde birkez sabahları spray usülü ile serinletebiliriz


Biraz önce sn YILDIZTOZU na (orkidelerde kök çürümesi ile ilgili bölümde)gönderdiğim mesajın tamamı sizin içinde tüm orkide sevenler içinde geçerlidir.

Saygılarımla

Berna_Doğa 10-04-2010 22:00

Phalanopsis cinsi diyorsunuz bu bodur yani minik orkide gibi bir şey mi acaba? Bilgi verirseniz sevinirim :)

Berna_Doğa 10-04-2010 22:23

Birde bütün sayfaları okudum ve ne kadar miktar su vereceğimi çözemedim orkidemin cinsini bilmiyorum çok küçük ve üzerinde calimero yazıyor.Ne yapmalıyım acaba? Sayın Praecox
anladığım kadarıyla çok deneyimlisiniz bir sorum daha olacaktı bütün bitkiler için sıvı bitki besini aldım orkideme dökebilirmiyim? Bu arada orkidemi yeni aldım.Ve yeni üyeyim...Şimdiden teşekkürler...

zappie 11-04-2010 19:10

Saksiyi haftada bir oda sicakligindaki bekletilmis musluk suyuna, su toprak yuzeyine gelecek kadar batirin, 2-3 dakika bekleyin, sudan cikartin, iyice suzuldukten sonra yerine koyun. Daha sonra tabaga su birikirse bu suyu da bosaltin ki kokler suda kalmasin. Bu islemi sabah yapin, suyun yapraklarin gobegine girmemesine gayret edin.

praecox 12-04-2010 10:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Berna_Doğa (Mesaj 614923)
Birde bütün sayfaları okudum ve ne kadar miktar su vereceğimi çözemedim orkidemin cinsini bilmiyorum çok küçük ve üzerinde calimero yazıyor.Ne yapmalıyım acaba? Sayın Praecox
anladığım kadarıyla çok deneyimlisiniz bir sorum daha olacaktı bütün bitkiler için sıvı bitki besini aldım orkideme dökebilirmiyim? Bu arada orkidemi yeni aldım.Ve yeni üyeyim...Şimdiden teşekkürler...

Sulamayı sayın zappie nin de anlatığı gibi yapın. Gübreleme konusunda ise tüm çiçekler için önerilen dozun 1/4 miktarı ile seyreltip verin.

semaerdem 24-05-2010 01:12

Merhaba.

Siteye yeni üye oldum. Verdiğiniz yararlı bilgiler için önce teşekkür ederim.
Burdan öğrendiğim bilgiler doğrultusunda orkidemin çürüyen köklerini budadım, iki tane sağlam kökü kalmıştı, fakat 5 tane yeni kök ve 1 yeni yaprak verdi :) çook sevindim.

Şimdi gözüm gibi bakıyorum.Merak ettiğim ise orkide geldiğinde çiçekliydi çiçekler dökülünce bende 2 boğum alttan kesmiştim dalını ama 2 dalda kurudu bende tamamen kökten kestim.
Acaba yeni dal verirmi bidaha?
Eğer verirse bu dalları bidaha budamak zorunda kaldığımda kurumaması için ucuna bişey sürmem mi gerekiyor? Tam anlayamadım orasını.Yardım ederseniz sevinirim.

lriell 17-08-2010 14:35

Merhaba,
Benim sorunum da semaerdem ile aynı, orkidelerimde budadığım dallar sararıp kurudu, yeni dal verecek mi diye bakıyorum ama sürekli olarak yeni kök veriyor, yeni yaprak veriyor ama yukarı doğru bir dal vermiyor, nispeten gelişiminden mutlu olduğunu anlıyorum neticede kuruyan sararn bir yaprak yok ve sağlıklı köklerde geliyor ama çiçek açabilecek dal çıkartmak mümkün mü ve bundan sonraki budamalarda da bu dalların sararmaması için ne yapılmalı?

Teşekkür ederim

zappie 17-08-2010 15:56

Sayin Semaerdem & Iriell
Orkidenizin surekli ayni dallar uzerinde cicek vermesi gerektigi gibi bir kaniya kapilmaniza gerek yok. Sadece bazen cicek saplari uygun yerden kesildiginde sezon da uygunsa, ayni dal uzerinde yeni cicek saplari olusabiliyor. Cicek dallari kuruduysa, bitkiye gerekli isi, isik, su, gubre gereksinimleri saglandigi surece yeni dallar cikar. Bu orkidelerin cogu bir kere cicek vermek uzere turlu turlu hormonlarla, ilaclarla yetistirilirler. Evde ayni ortami saglayamayacaginizdan ya kururlar ya da ertesi sezon kolay kolay tekrar cicek vermezler. Bu yuzden ben, sahip oldugum bir orkide, cicek vermese bile, yeni kokler, yeni yapraklar veriyorsa mutlu olurum. Uzun beklenti ve emek sonucu acan cicek size daha buyuk mutluluk verecektir.
Orkideleriniz buyuk ihtimal phalaenopsis turu. Cicekcilerde gordugunuz ozel kosullarda cicek actirilmis orkidelere bakip, kendinizdekine kizmayin. Phal.lerin dogal cicek acma donemi Aralik - Mayis arasidir.

lriell 25-08-2010 14:07

Çok teşekkür ederim sayın zappie, tıpkı söylediğiniz gibi orkidemin yeni kök ve yapraklarına seviniyorum, mutlu olmalı ki sağlıklı gelişiyor diyorum, umarım ilerde çiçekleri de olur, tekrar teşekkürler...

mercan29 21-10-2010 23:23

merhaba hepinize ben orkidelerle tanisali 2 sene oldu 16 tane orkidem var ilk aldigimda bir hata yaptim orkideyi saksisindan cikarip cam bir saksiya diktim ama hic birsey olmadi hatta ötekilere bakarak daha canli hic ciceksiz kalmiyor dökülmeden öteki dali veriyor topragi yosunlasti ama cok saglikli görünüyor ne yapmaliyim haftada bir cay bardagi yagmur suyu veriyorum yosun cicege zamanla zarar verirmi tesekkürler

mercan29 21-10-2010 23:40

bir sorum daha olacak bir tane yavru orkidem var ölmüs olan bir orkide almistim yavruladi ama cok yavas büyüyor yapraklari ve iki tane kökü kalmis sadece sizce köklendirmelimiyim yoksa saksisinda kalsinmi bir öneride bulunurmusunuz lütfen tesekkürler.

02 44 mahir 28-10-2010 17:58

arkadaşlar buraya nasıl resim yükleriz orkidemin resmini ekliyecemde saolun

rodoslu 28-10-2010 20:31

Sayın 0244mahir ; forumun yardım bölümünü okursanız sorunuza cevap bulacaksınız..

02 44 mahir 29-10-2010 13:45

orkideler deneyimlerime göre çok su sevmiyolar valla 2 haftada bir su veriyorum kışın soğuk geçtiği gün su veriyorum su soğuk olmamalı valla orkidemin durumu iyi durmadn yaprak veriyor çiçek veriyor fotoğrafta orkidemin resmi daha çiçeklerini açmamıştı

sheydaa 30-10-2010 06:07

orkideme ne oluyor?
orkidemin çiçekleri döküldü, yeni yapraklar vermeye başladı. büyüyen yeni yapraklarımdan en son çıkanı sararmaya başladı. hatta şuanda ellediğimde okadar çok yumuşamışki sanki erimiş gibi.
susuzmu kaldı diye düşünüp suladım sonra da fazla gelmiştir diye düşünüp toprağını boşaltıp kökleri temizledim. bir kaç kök yumuşamış.herhangi bi böcek falan yok. toprak kuruduktan sonra yerleştirmeyi düşünüyorum.yanlış mı yapıyorum.

ne yapmam lazım? daha önceki orkidemin de bu duruma gelmişti yaprakları eriyip saksıya yapışmıştı :(

sheydaa 01-11-2010 23:36

1 Eklenti(ler)
sararan yaprağın son hali

rodoslu 02-11-2010 17:48

Sayın sheydaa,
Bu konudaki bilgim çok sınırlı olmakla birlikte çökerten olabilir..Ama siz forumu dikkatlice okursanız kendiniz teşhiş koyabilir ve hatta tedavi konusunda da ipuçları bulabilirsiniz..

Kolay gelsin.

sheydaa 02-11-2010 21:24

teşekkürler
bu forumdaki yazıları okudum ama ben de pek anlamıyorum galiba.

şimdi bu yaprağı diğerlerine de birşey olmadan kesmelimiyim?

Tuğçe_ 05-11-2010 00:09

Merhabalar;
Yaklaşık bir aydır bakımını yaptığım orkidemin 1 yaprağı ortadan ayrılmış gibi neden böyle oluyor? Bugün farkettim küçük siyah zıplayan böcekler var ne yapmalıyım? Teşekkürler..

cemre_77 05-04-2011 08:39

orkide Budama
 
1 Eklenti(ler)
Orkidem Subat ayında geldiginde üzerinde bir cok tomurcuk vardı. sanırım yer değişikliğinden dolayı açmadan döküldüler.
resimde görüldügü gibi, kalan sapları kesmelimiyim. yoksa tüm çiçekler gidince mi keseyim.
Evdeki orkidemin 2 sapı vardı, gecen sene dipten 3 boğum kestim biri çiçeklendi diğeri kurudu tek dal hayatına devam ediyor.

adican 10-04-2011 22:06

Arkadaşlar benim asıl merak ettiğim orkidenin tomurcuklanması için sıcaklığın gece gündüz farkı ne olmalı.Bazı yerlerde 6-8 derece yazıyor.Bu fark olmaz ise tomurcuklanma olmaz mı? Bende iki orkide var biri her sene açarken pembe çiçekli olan bu sene açmada.İkisi de aynı ortamda Haftada bir suluyorum.Yani bakım ikisinde de aynı

Ziya Soner 11-04-2011 18:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adican (Mesaj 783510)
Arkadaşlar benim asıl merak ettiğim orkidenin tomurcuklanması için sıcaklığın gece gündüz farkı ne olmalı.Bazı yerlerde 6-8 derece yazıyor.Bu fark olmaz ise tomurcuklanma olmaz mı? Bende iki orkide var biri her sene açarken pembe çiçekli olan bu sene açmada.İkisi de aynı ortamda Haftada bir suluyorum.Yani bakım ikisinde de aynı

Selam.,
gece gündüz farkı 10 derece olmalıdır.Gece cympıdıum ideal ısı 13 derecedir.8 dereceye kadar,zorlansa da yaşar,5 derecede yaşamını durdurur dahada alta inerse ölür.Gece 13-14 derecenin üstünü sevmez.Cattleya ve phalonopsis için bu derece 14-15 dir.
Gündüz direk ğüneşi sevmezler.Sıcağı sever kalorifer yanını sevmezler.10 derecelik farka göre bulunduğu yer organize edilmelidir.
Saygılarımla

Gella 12-04-2011 13:37

Merhaba arkadaşlar, eşim bana hediyye etdiyi orkideyi acemilikden fazla suladim....halini söylemeyim (((çok üzüldüm amma doktor olduğumdan pes etmedim onu yaşatacam! bir çiçekçinin tavsiyesi ile kuruyan dalini tamamen kesdim kuruyan yaprağini da ayni şekilde kestim harcindan cikartip çürüyen kökleri de kestim amma sağlam kökleri hayla var ve bundan çiçeğim yaşayacak diye umudumu kesmiyorum. tekrar harca dikdim amma bir tane çiçek acmayan ama tormucuklar olan dalı vardı o dalda 2 tane tomurcuk vardi daha önce onlar da kurudular ama ameliyyatdan önce )). Şimdi o dalı budamaya gerek varmi? Ltf yardim edin çiçegimi kurtarmak istiyorum.

Ziya Soner 14-04-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gella (Mesaj 784526)
Merhaba arkadaşlar, eşim bana hediyye etdiyi orkideyi acemilikden fazla suladim....halini söylemeyim (((çok üzüldüm amma doktor olduğumdan pes etmedim onu yaşatacam! bir çiçekçinin tavsiyesi ile kuruyan dalini tamamen kesdim kuruyan yaprağini da ayni şekilde kestim harcindan cikartip çürüyen kökleri de kestim amma sağlam kökleri hayla var ve bundan çiçeğim yaşayacak diye umudumu kesmiyorum. tekrar harca dikdim amma bir tane çiçek acmayan ama tormucuklar olan dalı vardı o dalda 2 tane tomurcuk vardi daha önce onlar da kurudular ama ameliyyatdan önce )). Şimdi o dalı budamaya gerek varmi? Ltf yardim edin çiçegimi kurtarmak istiyorum.

Selam.,
İstanbul dan yazıyorsunuz.Görebilirsek daha sıhhatli cevap verebiliriz,resim yükleyebirseniz bakıp söyleriz.Yükleyemez iseniz ,kuru yerden 1-2 cm ötesinden kesebilirsiniz.Ömerliye yakın iseniz ,getirin bakalım,belki harç değişimi gerektiriyordur.
Saygılarımla

cemre_77 15-04-2011 09:32

Ben resim de yukledim cevap yazan yok.. Görünmezmi oldum acaba


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024