agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Orkide Bakımı, Üretimi (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/)
-   -   Orkidelerin genel bakım bilgileri (https://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/1577.htm)

acemi25 10-01-2020 13:59

Minik beyaz böcekler de gördüm :( Ne yapmalıyım acaba?

Ametistt 10-01-2020 22:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1580182)
Dostlarım, orkidemin saksısını değişeyim dedim, kökler çok kötü durumda, ayrıca yandan keiki veriyor sanırım? Nasıl bir bakım uygulasam ki? Kökleri temizlemeye çalışsam daha çok zarar veririm gibi geldi. Suya koydum öylece bekliyor.

Ben olsaydim once curuklerin hepsini temizlerdim sonra arapsabunlu suyla heryerini yapraklarda dahil yikardim.Oksijenli su puskurtup yeni orkide harcina ekerdim.

acemi25 13-01-2020 14:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ametistt (Mesaj 1580236)
Ben olsaydim once curuklerin hepsini temizlerdim sonra arapsabunlu suyla heryerini yapraklarda dahil yikardim.Oksijenli su puskurtup yeni orkide harcina ekerdim.

Sitede ölü de olsa ince köklerin kesilmemesi gerektiğini yazmışlar, o yüzden biraz kararsız kaldım açıkcası. Diğerlerini yapabilirim ama, saksı ve toprak aldım. Yarın dediğiniz gibi yapıp dikeceğim.

Ametistt 14-01-2020 09:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1580346)
Sitede ölü de olsa ince köklerin kesilmemesi gerektiğini yazmışlar, o yüzden biraz kararsız kaldım açıkcası. Diğerlerini yapabilirim ama, saksı ve toprak aldım. Yarın dediğiniz gibi yapıp dikeceğim.

Merhaba koklerin icindeki odunsu kisim kalsin deniyor onlari kesmeyin yumusayanlari elinizle ezerek temizleyin sert yerlere kadar .

acemi25 17-01-2020 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ametistt (Mesaj 1580370)
Merhaba koklerin icindeki odunsu kisim kalsin deniyor onlari kesmeyin yumusayanlari elinizle ezerek temizleyin sert yerlere kadar .

Merhaba, teşekkürler evet dediğiniz gibi yaptım yumuşayanları temizleyip güzelde yıkayıp saksıya aktardım. Umarım işe yarar :)

acemi25 30-01-2020 11:42

Benim orkidem sanki kurtuldu gibi, keikisi büyüyor, yeni yaprak büyütüyor. Ayrıca çiceği solan dal kurumamıştı, şimdi sanırım yeniden çiçekleniyor gibi. Bir tomurcuk patlamış büyüyor:) Baya dayanıklı bitkiler şu orkideler galiba. Çok mutluyum kurtulduğu için.
Keikim var bir de şansıma bak:)

pelen23 08-02-2020 11:49

Ben her zaman olmus koklerin cikartilip atilmasindan yanayim. pek cok yerde olu kolulerinin saksi icinde toksik etkisi oldugunu okudum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1580346)

Cicim 16-02-2020 08:51

Merhaba bu forumda yeniyim ve orkidemle sorunum var.
Orkidelerimi çok seviyorum ve en iyi şekilde yetiştirmeye uğraşıyorum bir kaç gündür bir orkidelemin yaprakların alt tarafında küçük damlacıklar görünmekte şeker gibi duruyorlar. Ve yapiskanlar böcek görünmüyor orkidem yeni çiçeklerini döktü ve yaprak cikarti. Sizce ne yapmam gerekiyor

acemi25 04-03-2020 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelen23 (Mesaj 1581559)
Ben her zaman olmus koklerin cikartilip atilmasindan yanayim. pek cok yerde olu kolulerinin saksi icinde toksik etkisi oldugunu okudum.

Merhaba;
Teşekkürler, evet ben de öyle yaptım. Kökleri temizledim ama içindeki ince köklere dokunmadım. Toprağını değiştirdim.

acemi25 04-03-2020 13:15

2 Eklenti(ler)
Orkidem hem çiçek dalı verdi, hem de iki tane keiki :) Bir de yeni kökler çıkarıyor. Mucize gibi.

acemi25 04-03-2020 13:17

Ben orkideyi budamadım hiç, bana geldiğinden beri 3. çiçek açışı. Budamayıp kendi haline bırakıyorum. O da kendi kafasına göre ilerliyor. Mesela yeni çiçek dalını eski çiçek dalından açtı :) Budanması gereken yerleri kendi halletti kuruyarak. Çünkü bir yere kadar kuruyup duruyor. Benim tavsiyem budanmaması yönünde orkidelerin.

Cicim 04-03-2020 14:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1583091)
Ben orkideyi budamadım hiç, bana geldiğinden beri 3. çiçek açışı. Budamayıp kendi haline bırakıyorum. O da kendi kafasına göre ilerliyor. Mesela yeni çiçek dalını eski çiçek dalından açtı :) Budanması gereken yerleri kendi halletti kuruyarak. Çünkü bir yere kadar kuruyup duruyor. Benim tavsiyem budanmaması yönünde orkidelerin.

bende orkidelerimi budamiyorum kendi haline birakiyom her yil ayni daldan yeni dal verip cicek aciyor. ben cok merak ettim yavru vermesi icin ne yaptiniz bende uretmek istiyorum orkidelerimi ama hormon kulanmak istemiyorum, dogal bir yontemi varmi

acemi25 05-03-2020 07:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cicim (Mesaj 1583094)
bende orkidelerimi budamiyorum kendi haline birakiyom her yil ayni daldan yeni dal verip cicek aciyor. ben cok merak ettim yavru vermesi icin ne yaptiniz bende uretmek istiyorum orkidelerimi ama hormon kulanmak istemiyorum, dogal bir yontemi varmi

Ben özel bir şey yapmadım açıkçası, kök tarafından çıkanı büyüyünce gördüm, dalda çıkan için dalın üstündeki boğumun kabuğunu kaldırmıştım. Onun mu etkisi oldu acaba hiç bilmiyorum.

nanemolla 05-03-2020 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi acemi25 (Mesaj 1583114)
Ben özel bir şey yapmadım açıkçası, kök tarafından çıkanı büyüyünce gördüm, dalda çıkan için dalın üstündeki boğumun kabuğunu kaldırmıştım. Onun mu etkisi oldu acaba hiç bilmiyorum.

Sn acemi 25 oh ne ala.Biz okadar macunla falan uğraşalım keiki yerine çiçek elde edelim siz sürpriz üstüne sürpriz yaşayın.
Şaka bir yana sizin adınıza çok sevindim aynı zamanda imrendim inşallah aynı sürprizleri bende yaşarım en kısa zamanda.Sağlıkla büyütürsünüz inşallah sağlıcakla kalın.;)

acemi25 06-03-2020 08:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nanemolla (Mesaj 1583146)
Sn acemi 25 oh ne ala.Biz okadar macunla falan uğraşalım keiki yerine çiçek elde edelim siz sürpriz üstüne sürpriz yaşayın.
Şaka bir yana sizin adınıza çok sevindim aynı zamanda imrendim inşallah aynı sürprizleri bende yaşarım en kısa zamanda.Sağlıkla büyütürsünüz inşallah sağlıcakla kalın.;)

Teşekkür ederim sn nanemolla, sizin de keiki istediğinizi biliyorum daha önce hatta macun konusunda konuşmuştuk. Tamamen şans oldu benimki, umarım sizin de şansınız keiki yönünde döner kısa zamanda :)

Phal_Orkide 21-03-2020 21:31

Merhaba orkidemin gövdesi çürüdü yaprakları döküldü ama kökleri yeşil sağlam yaşaması için ne yapmalıyım şu an sera ortamında

evandevan5 01-07-2020 12:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phal_Orkide (Mesaj 1584055)
Merhaba orkidemin gövdesi çürüdü yaprakları döküldü ama kökleri yeşil sağlam yaşaması için ne yapmalıyım şu an sera ortamında

bende orkide çinsi olarak simbidyum miltonia cambirya var
catleya cinsi de var ama vanda orkide çinsi türkiyede satılmıyor.
bir yerde gördüm 900 lira ya satılıyor. uçmuş.

niluferr 11-10-2020 15:52

merhabalar

orkidelerde yaprak gübresi kullanılabilir mi? kullananlar var mı?

Doku_Kültürcü 11-10-2020 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi niluferr (Mesaj 1597471)
merhabalar

orkidelerde yaprak gübresi kullanılabilir mi? kullananlar var mı?

Phalaenopsislerde yaprak yüzeyindeki mumsu tabaka kalın olması nedeniyle çok fazla bir gübre geçişi olmayacaktır, ama, kökler çürümüşse, denenebilir.

Bahce_mersin 06-12-2020 09:53

Merhaba, bahar aylarında 2 keikim oldu. Hâlâ annelerinden ayrılmadılar. 3-4 yapraklı oldular. Bu ay ayrı saksıya alsam nasıl olur acaba?
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.

Fevzimocan 06-04-2021 00:35

Peki bildiğimiz yosun; yaprakları dökülmüş toprakta sadece çimleri kalmış orkideyi hayata bağlar mı?

Doku_Kültürcü 06-04-2021 01:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fevzimocan (Mesaj 1605344)
Peki bildiğimiz yosun; yaprakları dökülmüş toprakta sadece çimleri kalmış orkideyi hayata bağlar mı?

Yapraklar, Phalaenopsis orkidesinin enerji kaynaklarıdır. Enerji yoksa hayat yok, üzgünüm.

Fevzimocan 07-04-2021 02:55

Hocam yıktın viran eyledin.Ben desizden geri bildirim gelince fotoğrafını atsam bi bakar msnz diyecektim :(( Napalım..Kaale alıp cevap verdiğin için teşekkürler.Eyvallah.

ahmetordu132 11-09-2021 10:35

Benim orkide bana hediye olarak geldi sizin gibi kök ve orkide bakımı yaptım çünkü unlu bit vardı çiçekleri dökülmeye başlamıştı o yüzden Arap sabunuyla yıkadım ama çürümüş kökleri alınca az kök kaldı ve toprak değiştirdim hatta o yüzden suladım süzdüm güzelce ve yaz olduğu için haftada bir kere suluyorum değiştirince çiçeklerinde dökülme olmaz zannettim ama hepsi bitti 3 tane kaldı sizce neden ışık alan yerde duruyor güneştende koruyorum=(kökleri yeşil ama çürüyor gibi hissettim dışardan

Doku_Kültürcü 11-09-2021 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmetordu132 (Mesaj 1610087)
Benim orkide bana hediye olarak geldi sizin gibi kök ve orkide bakımı yaptım çünkü unlu bit vardı çiçekleri dökülmeye başlamıştı o yüzden Arap sabunuyla yıkadım ama çürümüş kökleri alınca az kök kaldı ve toprak değiştirdim hatta o yüzden suladım süzdüm güzelce ve yaz olduğu için haftada bir kere suluyorum değiştirince çiçeklerinde dökülme olmaz zannettim ama hepsi bitti 3 tane kaldı sizce neden ışık alan yerde duruyor güneştende koruyorum=(kökleri yeşil ama çürüyor gibi hissettim dışardan

Bu soru daha önce de sorulmuştu. Tekrar edeyim. Phalaenopsis orkideleri hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 ay çiçekli kalırlar. Sonra çiçekleri dökülür. Bitkinin sürekli çiçekli kalması diye bir şey yok. Tekrar çiçeklenmesi için 15-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Bunu, kışın ısıtmadığınız, ışık alan bir odada bitkiyi tutarak sağlayabilirsiniz.

nanemolla 07-02-2022 19:36

5 Eklenti(ler)
Eklenti 723601

Eklenti 723602

Eklenti 723603

Eklenti 723604

Eklenti 723605
Acanlarda bu ay;)

turan418 01-08-2022 10:29

Daha önceden orkidemi budamıştım bu şekilde çıkmıştı şimdi nasıl budamalıyım budadıktan sonra çıkan dalı mı kesmeliyim yamuk çıktı ? https://i.hizliresim.com/3x1fkg1.jpg

YÜKSEK MÜHENDİS 23-09-2022 21:45

Merhaba, orkide bakımı hakkında geniş bilgiye sahip bir çalışma buldum. İnceleyebilirsiniz.

https://tarimsaluretim.com/orkide-cogaltma/

pelen23 30-09-2022 11:10

yamuk cikan cicek dalinin ucuna bakin eger tomurcuklanma var gibiyse kesmeyin. ayni daldan cicek vermeye devam edebilir. eger dal kurumaya baslamissa dali dibinden kesebilirsiniz. sonbaharda oldugumuz icin ardik duraklama donemindeyiz, bu nedenle orkide bir hayli yavas buyur bu donemde.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turan418 (Mesaj 1616943)
Daha önceden orkidemi budamıştım bu şekilde çıkmıştı şimdi nasıl budamalıyım budadıktan sonra çıkan dalı mı kesmeliyim yamuk çıktı ? https://i.hizliresim.com/3x1fkg1.jpg

pelen23 01-01-2023 09:58

Cok faydali bigiler verilmis. paylasim icin tesekkurler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YÜKSEK MÜHENDİS (Mesaj 1617534)
Merhaba, orkide bakımı hakkında geniş bilgiye sahip bir çalışma buldum. İnceleyebilirsiniz.

https://tarimsaluretim.com/orkide-cogaltma/

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025