![]() |
Eğer İngilizceniz varsa American Orchid Society'nin yayınladığı "culture sheet"leri (http://www.aos.org/aos/orchids/page01.aspx) okumanızı tavsiye ederim, birkaç orkide türü için başlangıç ve orta seviyede özet bilgi vermişler.
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Bu arada yüzeysel bir göz gezdirme sonucu söz konusu forumu pek de beğenmedim (sadece orkide bakımı başlığını inceledim), bence pek kayda değer bir site değil. Vaktiyle televizyonda bir vatandaşı görmüştüm, çatır çatır cam bardak yiyordu ve sapa sağlam ayaktaydı. Ama ben yine de cam bardak yemem, tek örnekle genelleme yapmak tehlikeli olabilir :) (bir istatistikçi atasözü) |
Orkideler hakkinda tum bu yazmis oldugunuz bilgileri okuduktan sonra, bende sizlere kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum.Bebimkiler gecen sene cok guzel actilar.ocak ayi gibi ciceklendiler ve mayis sonu, haziran basina kadar ayni guzellikte devam ettiler. Orkidelerim batiya bakan bir camekanin onundeler,bolca gun isigi aliyorlar,hatta zaman zaman gunes onlari yaliyor.su siralar tomurcuklanacaklari icin haftada iki hatta uc defa,sulama kabina birkac damla sivi gubrelerinden damlatarak ve iyi su ile(bu konu onemli galiba birkac yerde kiracli sudan hoslanmadiklarini okudum.)suluyorum.ama bu sulama cok fazla miktarda degil soyle hemen uzerlerine biraz sulayip birakiyorum.bir iki saat sonra donup tabaklarinda su kalmissa bosaltiyorum.bu sistem bende basarili oldu!!bende dalindan yaprak ciktigini hic gormemistim mustang'in orkidesi sonuc oldu merak ettim.
|
|
Merhabalar
Hiper Markette satılan orkidelerden aldım. Bakımı için gerekli olan bitki besinini almama rağmen orkidem çiçeklerini çok kısa sürede döktü. 3. boğumdan kestim. Kestiğim dalı suya koydum. Nekadar sürede su vermek gerekir bilemiyorum. Acaba tekrar çiçek verirmi merakla bekliyorum. |
Hiper marketlerde birçok tür orkide satılıyor.
Size forumdaki orkide başlığının alt başlığı olan ( çiçeksapı , boğum dediğinizden anladığıma göre ) phalenaopsis alt başlığını incelemenizi tavsiye ederim sorularınızın ve ilerde de soracağınız soruların cevabı zaten mevcut. |
Orkidem çok sulanmaktan çürüdü. Evde kalaorifer olduğundan ortam çok kuru. Bu nedenle altına su koymuştum . Saksının ve bitkinin suya temas etmediğini zannediyordum. Ama maalesef, saksıdan çıkan bir uzantı suya temas etmiş. Bu arada yukardan da su vermeye devam ettim. Sonuç: bitkinin kaybı ... :(( Bir yaprağı canlı gibi. Onu yeniden toprağa batırsam canlanır mı?
|
Süpermarketten alınmış bir orkide. Bana da çiçekleri bittikten sonra bir arkadaşım vermişti. Bende bir kere çiçek açtı. usulüyle baktım, sonuç iyiydi. Bu sene içine iri taş yerleştirilmiş su üzerinde rutubetini koruyacağını düşündüm. Ev ortamı çok kuru. Üstten suyu fazla kaçırmışım, bir de bir sap suyun içine girmiş. Yaprak bir taneydi ve çok canlıydı. Bugün baktım yan yatmış. Kök çürümüş; ama yaprak çok canlı. Evet yeniden kendi toprağına batırdım. Bakalım ne olacak ... Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu?
|
Konunun çok acemisi olduğum için belki de buraya yazmamam gerekiyordu ... Beni affedin ... :-
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
''...Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu?...'' sn yukka yeşil sap derken çiçek sapını mı kast ediyorsunuz.:confused: Eğer çiçek sapı ise; benim deneyimlerim çiçek sapından yeni bir bitki oluşabilirliği yönünde ama tabiy ki phalaenopsis cinsi orkidelerde.Umarım herşey yoluna girer:rolleyes: Bir adet phalaenopsis resmi ekliyorum.Şayet sizin orkideniz de bu cinsten ise sorunlarınaza uygun başlık altında daha kolay bir çözüm buluruz diye düşünüyorum.:p TEŞEKKÜRLER |
Evet, bu cins. Çiçek sapı değil. Saksı içindeki yeşil renkli köklerden yeni bitki oluşur mu?
|
Teşekkürler. Şimdi bir foto çektim, ilgili bölüme sorularımı taşıyayım.
|
Sevgılı arkadaşlar,benım orkıdelerde iyi gorunmuyorlar ,bu senenın yedıncı ayında Hollandadan alıp getırmıstım,çiçekleri döküldü,yaprakları sarardı hatta bırkacını ayıklamak zorunda kaldım.Sorum şu, saksıda hiç toprak yok,sadece agaç parçaları var,toprak eklesem hatta saksısını degişsem canlanırmı acaba, tesekkurler.
|
Merhabalar tekrar.Bana yaz geldi takdir edersiniz ki doğaya dönüş merakından buda.
Şimdi harika bir orkidem var hatta tomurcukları çiçek bile açtı ama o kadar çelişkili bakım önerileri yazmışsınız ki gerçekten şaşırttınız beni.tüm orkideler ve yetiştirilmeleri ile ilgili bende araştırma yapıyorum tabi ki ama hemen hepsine nereden ulaşacağım konusunda bilgi sahibi iseniz lütfen benlede paylaşın çünkü orkidemi çok seviyorum... |
Buraya tıklarsanız, forum ana sayfada, orkide başlığına ulaşabilirsiniz.
|
Formun Temel Malzemeler başlığında bulamadım.
phalaenopsis cinsi orkidelere vitamin veriliyor mu? bu konu hakkında bilgi alabilirmiyim. |
salep
1 Eklenti(ler)
Dağlar eskisi gibi boş değil.
Bu tabeleyi diktiren gönüllüler, salep toplanmasına engel olamayınca, satışa katılıp, sökülen saleplerin hepsini satın alıp geri dikmişler. |
Alıntı:
|
Burada bir konuya açıklık getirmem gerek sanırım.
Vitamin vita=hayat amin=kimyasal bir bileşenler sınıfı'ndan adını alan vede metabolizma tarafından sentezlenmeyen yani üretilmeyen bileşenler için kullanılır. Örneğin viramin c yani asit acorbic insanda bir vitamin iken yani dışardan alması gerekne bir bileşen iken bu molekül farede vitamin den sayılamamaktadır. Zira farenin metabolizması kendi ascorbic asidini kendi üretebilemektedir. Konumuz olan bitkilere döner isek bitkilerin dışardan alması gerekne bir vitamin bu bağlamda yoktur. Temel macro ve micro besin kaynakları dışında çok bir şey istemezler. Ancak biz kendileri üretmeye çalıştığımız bazı bileşenleri dışardan köklerden veyahut yapraktan verir isek işleri kolaylaşır vede daha çabuk serpilirler. sanırsam bu bağlamda B12 vitamini de bitkilerde clorofilin temel yapı taşı olan ana iskelet olarak kullanım görmekte. Ve tabii diğer pyhtohormonlar v.s. |
Teşekkür eder. İyi günler dilerim.
|
fotoğraflar
5 Eklenti(ler)
çok özür dilerim diğer mesaja fotoğraf ekleyemedim şimdi ekliyorum.
|
Ben beceremiyorum sanırım aslında praecox için göndermiştim ben bu fotoğrafları ama umarım dikkatini çeker..
|
Sayın Quilla,
özel mesajınızı izniniz olursa burda da yayınlayıp orkideniz hakkındaki cevapları vermeye çalışayım, Alıntı:
Asıl sorunun ne olduğunu da tam anlıyabilmiş değilim. Bitkinin resimleri çok karanlık. Kuruyan çiçek dallarını (yani geçen seneden kalanları) dibinden kesin. yeni çiçeklerini dökmüş olanları 1/3 boyunda geriye doğru budayın. Orkideniz bir Phalaenopsis türü. İlgili başlığı okuyun. |
Alıntı:
|
Sevgili kübra sahin, imzamdaki Forum Kullanma Kılavuzu linkini tıklarsanız size forum kullanımı ile ilgili yardımı olacak bilgilere ulaşabilirsiniz.
Aramıza hoşgeldiniz. |
merhaba orkide severler,
evdeki zavallı orkidemi yaşatmak için uzun uzun bu bölümü okudum. Herkese teşekkür ederim. Benim de bir katkım olsun istedim. Geçen hafta istanbul bauhaus ta orkide toprağı, sıvı orkide gübresi ve orkide saksısı buldum. Orkide saksıları (pleksi) şeffaf, kare ve yuvarlak. Toprak ağaç kabuğundan çok torf içeriyor gibi bu yüzden mevcut ağaç kabuklarımı da içine karıştırdım. Arayanlara duyurulur. |
evinde yetiştirip büyütenlere helal olsun demek isterim...ne kadar ugrassam da 3 orkideyi ne yazık ki öldürdüm...ev de çok zor, seradan özel besin sıvısı bile aldım...ne yaptıysam olmadı. nemli ortam olur diye mutfakta bile baktım. ıhhh
bence çok zor istanbul da kaloriferli evde yetiştirmek...sonuçta uzak dogu bitkisi ve dogal nem istiyor...seralarda yetişir zaten nem yapma makineleri var.. ama evde yapamadım :((( |
merhaba arkadaşlar ben menekşelerden sonra orkidelere de merak sardım.Bugün bir orkide aldım.Ama orkide konusunda bir bilgiye sahip değilim.aldığım orkidenin köklerinden biri saksı altındaki deliklerden dışarı çıkmış.bu normalmi?değilse ne yapmalıyım.Çok pahalı bir çiçek olduğunu duymuştum.20 ytl ye aldım.(çokta pahalı değilmiş sevindim)
|
Merhabalar benim orkidem bu yaz sadece 3 tane cicek acti, birtane tomurcuk var ama 1 aydir büyüyemedi sanirim büyümeyecek. Ayrica kökleri de saksinin disina tasmis durumdalar. Ne yapmaliyim bilen var mi?
Banyoya koymayi deneseniz. Nemli bir ortam. Isik icinde masa lambasi veya tepeden gelebilecek bir lamba ayarlayabilirsiniz. Bildigim kadariyla yagmur suyu vermek gerekiyor. Ayrica suyun soguk olmamasina dikkat etmekl lazim. **** yapraklarina su püskürtmeyi deneyin. Orkidenizin kurtulmasi dilegi ile..... Arkadaslar merhaba. Ben orkidemin disariya tasmis köklerini neyapabilirim bilmiyorum. Bu hali normalmi? Bilen biri varsa bana yardim eder mi? Tesekkürler. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Phalaenopsisler bilindiği üzere çok ucuzladılar. nerde ise 10 TL ye düzgün görünümlü bir bitki almak mümkün. Ancak bu bitkileri bu fiyatlara mal edebilmek için bilgisayar kontrollü optimum düzeyde ortamlarda en uygun gübreleme metodları ile alel acele bu boya büyütülmektedir. Çiçeklerin satışından sonra herşey 1 **** 2 sene boyunca gelişimi normalmış gibi devam etse de, birden birkaç yaprağı birden sararıp çökebilmektedir. Bunu bir tür dopingli bir sporcuya benzetebiliriz. yarışma bitip de (yani bitkinin satışı olduktan sonra) rahata erdiği zaman birden methabolizma kolapsa uğrayıp kalp krizinden ölmeleri gibi. Bu ucuza alınan bitkilerin bu şekilde devamlı ölmeleri bu bilgiler ışığında normaldır. Bu bitkileri kurtarmak amacı ile çiçekleri uygun bir zamanda örneğin bahar aylarında dibinden kesip ciddi bir azot takviyesi ile bir müddet bakımı gerektirmektedir. yeniden oluşan her tür çiçek filizlerini bu zaman zarfında kesilmesi gereklidir. Burada benim uyguladığım bir yöntem % 0,2'lik üre, yani binde ikilik (yani bir litre suya 2 gram üre) ile yaprak gübrelemesi kürü yapmaktır. Yoksa bundan evvelde yazdığım gibi yapımarketlerden çok ucuza alınan bu phal.ler er **** geç ( en geç2 yıl sonra) ölmeye mahkümdurlar. Bir tür ölüme programlanmışlar gibi. |
Orkide gelişimi için uygun olan gübre markası verebilirmisiniz?
|
arkadaşlar benim phalaenopsis cinsi orkidelerim var biri 4 dal çiçek verdi diğeri ise tek dal çiçek verdi. gübre **** vitamin tarzı şeyler kullanmıyorum sadece içme suyu kullanıyorum haftada 1 kez oda yarım çay bardağı diyebileceğim şekilde. benim öğrenmek istediğim ben bu orkidelerimden üretim yapabilirmiyim yapılabilrse nasıl yapabilirim bilgi istiyorum özelliklede resimli anlatılırsa sevinirim. 2. senem orkide sahipliğinde
|
Orkide üretimini çok düşünmeyin, hele ilk başta. Uzmanlık isteyecek kadar karmaşık bir süreç.
Belki yumrular ayrılarak çoğaltma olabilir. Onun için de aceleci olmayın. Orkide başlıklarını bir gözden geçirin. |
|
Bu baştan sona okumanızı salık verirm. tüm sorularınıza cevapları bulacaksınız.
Türkçe yazım kurallarına, noktalama, cümle yapısına özen göstermenizi de rica edeceğim. |
Sn praecox,orkidem tüm çiçeklerini döktü yalnız bir tane çiçeği kaldı ancak sanırım oda düşmek üzere boynu büküldü,toplam 5 yaprağından birisi tamamen bir diğerininde bir parçası kurudu.
Bu durumda ne yapmalıyım.Bilgilendirirseniz çok sevinirim |
Alıntı:
Çiçeklerinin dökülmesi de doğal olduğunu ancak çiçeklenme süresinin kısalığı sorun teşkil eder, yeterki dışardan alınmayıp evde açtırılmış olunsa çiçeklenme süresi daha doğru ölçülebilir. Eski yaprakların da bir süre sonra sararıp kendiliğinden düşmeleri doğal. Phalaeopsis her 4 - 6 ayda bir yaprak açar. bu sürelerde miadı dolmuşlarını döker. Saygılar |
Komşumun bıraktığı orkideler
1 Eklenti(ler)
Merhaba,
Karşı komşum taşınırken uzun süredir çiçek açtıramadığı ve artık pes ettiği orkideleri bana bıraktı. Daha önceden Afrika menekşesi ile arası iyi, Gardenya ile kötü maceraları olan ben, panik içinde internette çareler aramaya başladım ve forumunuzla tanışıp üye oldum. Üzerlerinde çiçek olmadığı için türleri nedir hiçbir bilgim yok. Dün bir tanesinin artık saksısı kuruduğu için daldırıp çıkararak bir sulama yaptım ve salonumda güneş almayan aydınlık bir yere koydum.Bir tanesinin resmini mesaja eklemek istedim çünkü gerçekten neyin yanlış gittiğini ve şu andan itibarende ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Dallardan uzanmış açık yeşil uzantılar var ve yaprakları biraz koyu renk gibi. Yardımınızı rica ediyorum, ters giden birşeyler var gibi ama umarım çiçeklere birşey olmadan çözüm bulabilirim.Teşekkürler |
Sayın berenice,
şimdilik hakkikatende ters giden bir durum yok bilakis herşey gereğinden fazla yolunda. :D Çoğu arkadaşların yapmak isteyip de olmıyan şey sizde olmuş. Keiki tabir etiğimiz yavrular oluşmuş. Orkideniz bir Phalaenopsis sp. si. Çiçek açmaması çok doğal zira yavrularını büyütmekle meşgul. Hemen ayırıp yavruları başka bir saksıya dikin. Ayırma işlemi saksı harçları ve Phal.lerin bakımı hakkında forumumuzda çok geniş bilgiler mevcut. Paniklemeden ilgili başlıkları baştan sona okuyun. Saygılarımla |
çok teşekkür ederim, verdiğiniz bilgilere göre hareket edeceğim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:30. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025