![]() |
O kadar korkulacak bir durum yok bence. Çok daha kötülerini kurtaran pek çok arkadaşımız var. Yalnız tarçın biraz fazla olmuş gibi geldi bana.
|
Bence de celebity, orkideniz yasayacaktır. İlk şok malesef hepimizi üzüyor, siz bu şoku atlatın önce.. Bence köklerin bir peçete ile fazla ıslaklıgını ve tarçınını temizleyip yeniden dikin. Dikerken köklerin saksı dışından görünecek şekilde olması size ilerideki durumu hakkında fikir verir. 2 yapraklı olanda bir de çiçek sapınız var sanırım. Umarım fazla hasar almadan atlatırsınız.
|
Merhaba,
Benim 2 tane orkidem var biri çıçeklerini döktü 15 gün önce şimdi budamam gerekiyor sanırım ama kararsızım nereden kesmem gerektiği konusunda 3. boğum üstünden falan deniyor ama ust kısımlardada patlamamış yerleri var oralar gidecek kesersem ne yapayım sizce öylece bıraksam büyümesine engel olmuş olurmuyum? Diğer orkidemin sadece dökülen kısımlarını kesmiştim daha önce altta kalanlardan yeni yeni çıktı şimdi ama o bundan daha büyüktü çiçeklerini yeni döken daha ufak. Fikir verin lütfeenn :) |
Sayın ayln,
Çiçek sapınız sararmamışsa, kesmeniz gerekmiyor. Çiçek sapını her halukarda kesenler de var, kesmeyen de.. Orkidenizin keyfi yerinde ise bence ellemeyin.. Aynı anda bana çiçekli durumda gelen2 orkidemin bir tanesinin çiçek sapı sararmıştı, kestim. Diğeri yeşil duruyordu, bıraktım. Kesilen orkidem yeni çiçek sapı çıkarmadı. Çiçek sapı olan şu an hem eskisinin üzerinden, hem de dipten yeni çiçek sapı çıkartıyor. Bence keyfi yerinde ise bozmayın, bol çiçekli günler |
teşekkürler sabahtan akşama kadar öyle beklettim suları kurudu sonrada toprağını koydum şimdi bekliyorum düzelmesini inşallah toparlayacak
|
evet tarçını fazla kaçırmışım panikle
|
Bende sadece çiçek sapları sararırsa keserim yeşilse hiç ellemem hatta yeşil olanlar üstlerinde tekrar çiçek sapı çıkarmaya başladılar:)
|
Ayda bir sulanması gerektiğinden bahsedilmiş, fakat bu süre çok uzun haftada bir **** iki kez suluyorum ben.Dikkat edilmesi gereken saksının altında su olmaması eğer saksının altında su birikiyorsa bu boşaltılmalı köklerin çürümemesi için. Yapraklarında neme ihtiyaçı var spreyle yapraklarada arada nem verilmesinde fayda var.
|
bugün Orkidelerimin yapraklarına su püskürtürken aklıma şöyle birşey geldi, malum uzun aralıklarla orkide suluyoruz, ama günde 2 defa yapraklarına su püskürtülsün deniliyor, nemli ortamı sever orkideler....
Fikrim şu: Otomatik, duvara monte edilen parfüm spreylerinin içine su koysak, orkide masamızın üzerindeki duvara monte etsek hem nem ihtiyaçlarını karşılamış oluruz, hemde benim memleketimin sahip olduğu kurak memleketlerde nem için güzel bir çözüm olabilir! Siz ne dersiniz? |
Su püskürtmek yerine bitkilerin yakınına (örn: radyatör üstü) koyacağınız bir kap su ile de ortam nemini arttırabilirsiniz. Kabın içinden dışına sarkan kağıt havlularla buharlaşma hızını arttırabilirsiniz.
Sprey veya ultrasonik buhar ile kireçsiz su kullanmak gerekiyor diyorlar, zamanla perde veya mobilya üstünde kireçli iz kaldığını söyleyenler var. Alternatif olarak çiçeğinizin yanına birkaç arkadaş daha eklemek ortam nemini önemli ölçüde arttırıyor :) Orkide olmalarına gerek yok. |
Merhaba eşim bana ayın 11inde orkide almış çiçekçiden, geldi süslü paketini 2 gün bozmamıştım, meğerse saksısının içi su doluymuş açınca farkettim hemen döktüm, ama alttaki kökleri çürümüştü ve saksısının içi buharlıydı, toprağı kuruyana kadar sulamadım. Bugün toprağına baktım kurumuş ama kökleri çok garip olmuş ne olduğunu anlamadım sanki kurumuş gibi duruyor kökleri. Bazı yerler ise sarı sarı, çürümüş gibi dipten itibaren öyle görünüyor.
Tam neresini keseceğimi bilemediğimden kuruyanları budamaya çalıştım ama resimlerde görüldüğü gibi bıraktım sonra aynı toprakla aynı saksıya geri yerleştirdim. Az biraz suladım. Sizce düzelir mi ne yapmam lazım????:( Fotoğraflarını yükledim lütfen bi bakarmısınız : http://imageshack.com/a/img18/1210/5c8i.jpg http://imageshack.com/a/img855/5654/o80j.jpg http://imageshack.com/a/img513/1549/xzci.jpg http://imageshack.com/a/img138/3773/a8mx.jpg http://imageshack.com/a/img849/9686/3o4r.jpg |
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Orkide
5 Eklenti(ler)
İyi Günler;
7-8 adet orkidem var. 2 adet vanda, cam fanusta duruyor. 2 adet cymbidium orjinal saksısında cam şeffaf fanus içerisinde, 1 adet dendrobium, 3 adet phalaenopsis ve cinsini bilmediğim cymbidium'a benzeyen uzun yapraklı orkidem var. Bu forumu okumaya başladıktan sonra vandaları satın aldım. Vanda hakkında yazılanları dikkatlice okudum ve umarım sorunsuz bakabilirim. Merak ettiğim konu ise şudur. Ben moskova'da yaşıyorum ve nem sorunu var. Bebekler için kullanılan nem makinalarını cam üçgen bölme önünde duran çiçeklerimin arasında günde 1 kez çalıştırsam işe yarar mı acaba? Resimlerden de görebileceğiniz şekilde tamamı hava alacak şekilde, camın önünde duruyorlar. Yaşadığım şehirde fazla güneş olmadığı için zararlı güneşışığı yok. Hepsini birarada bulundurmam gerekiyor ve ortak nem sorununu yukarıda yazdığım şekilde çözebilmeyi umud ediyorum. yardımcı olursanız sevinirim. |
Sayın efece, öncelikle evinizin bu köşesi çok güzelmiş, hep güle güle oturursunuz umarım. Eğer hava çok kuruysa nem makinası rahatlıkla işinizi görecektir diye düşünüyorum. Vanda hariç elinizdeki tüm türlerle terrarium denemem oldu ve yapış yapış bir nemden hoşlanmadıklarını, normal oda koşullarını tercih ettiklerini söyleyebilirim. Ne olduğunu bilmediğiniz orkide ise eğer beyaz phal.in arkasındakiyse cambria gibi bir hibrit olabilir (olmayabilir de:))
|
2 Eklenti(ler)
Sayın Dinazor; yanıtınız için teşekkürler. Hava çok soğuk olduğu zaman (-10 dan soğuk) salonun o kısmındaki pencereyi açmıyorum. O bölümde zemindeki kaloriferi de iptal ettim. Hava çok kuruyunca nem takviyesi yapmam gerekir gibi.
Türünü bilmediğim orkidem ise resimlerdeki. Yapraklarının şekli ne cymbidium gibi dar ve sivri ne de phalaenopsis geniş.. Alttan çok fazla yeni sürgünü var ama nedense tüm sürgünler kırışık kırışık geliyor. Nedeni hakkında bilginiz olabilir mi? |
Sayın efece, çiçeksiz durumdayken ben pek ayırt edemiyorum açıkçası ama bu orkide muhtemelen ya cambria ya da belki oncidium olabilir. Yapraklardaki buruşuklukların sebebinin yetersiz sulama olduğunu okumuştum forumda ama maalesef daha derin bir bilgiye sahip değilim bu konuda, nem vb. parametrelerle ilgisi olabilir mi hiç bilmiyorum.
|
Dün genel orkide problemlerini teşhis edebilmek için güzel bir site gördüm, tavsiye ederim.
link: Diagnosing Orchid Problems Sayfa İngilizce, ancak google chrome veya bir çeviri sitesi kullanarak iyi kötü birşeyler bulabilirsiniz. "Yapraktaki lekeler" gibi çok yerde görebileceğiniz sorunlara ek olarak "orkidem çiçek açmıyor" veya "orkidem beklediğim gibi çiçek açmıyor" sorunlarına da cevaplar var. |
1 Eklenti(ler)
Üç ay önce çiçekli olarak alınan ve iki hafta içinde çiçeklerinin döken phal.im çiçek sapını kesmekte geç kalınca ucundan yeni tomurcuk verdi ve en sonunda bu sabah açtı. Diğer tomurcukları büyütürken besin vermeye devam edecek miyim?
Sent from my iPhone using Tapatalk |
Merhaba benimde 1 yillik orkidem bu yil yeni dal cikardi . Yeni dallari once subat ayinda tomurcuklandi daha sonra ayni dallar nisan ayinda biraz daha uzayarak tomurcuklandi. Suan hala cicekli ve gectigimiz haftada yeni bir yaprak cikardu. Ancak topraginda kufe benzer beyazliklar var yaklasik 5 aydir ve bu hafta artmaya basladi. Topragini degistirmem cozum olur mu ve ceicekliyken toprak degistirmeli miyim? Yardimlarinizi rica
|
4 Eklenti(ler)
Orkidemin goruntulerini de paylasiyorum.
|
Sayın tboyaci41, emin değilim ama mantar olabilir. Düşündüğüm gibiyse bunların direkt bitkiye zararı yok fakat toprağı hızlı şekilde parçalayarak dolaylı yoldan zararları olur. Her halükarda toprağı yeni orkide toprağıyla değiştirmenizde fayda var. Çok yayılmamış gibi, ilaç uygulamasına gerek olmaz herhalde. Toprak çok kaliteli görünmüyor, torf ağırlıklı gibi. Yeni aldığınızda ağaç kabukları ağırlıklı olmasına dikkat ederek, forumda yazanlara uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Sonrasında da sürekli nemli tutmayın. Değişimi çiçekli ya da çiçeksizken yapabilirsiniz aslında ama çiçekliyken hem biraz zor olabilir hem de bir ihtimal bitki şoka girip çiçeklerini dökebilir. Pek sorun edilecek bir şey değil ama ne zaman yapacağınız konusunda karar sizin. Kolay gelsin:)
|
Alıntı:
|
Sayın tboyaci41, çiçeklerini dökmesi sizin de dediğiniz gibi miadlarının dolmasından kaynaklanıyordur muhtemelen. Çiçek sapları da aynı şekilde bir süre sonra kurur. Buraya kadar normal fakat köklerde de ilerleyen bir sıkıntı gözünüze çarpıyorsa mantar ilacı uygulayabilirsiniz. Pek kökü sarabilecek bir şeye benzetememiştim ben ama yine de belli olmaz, gözlemleyen sizsiniz, riske atmayın isterseniz.
Eğer bulunduğu yer çok sıcaksa en çok kökler sıkıntıdadır, saksınızı da biraz değiştirmeniz gerek:) Phalaenopsislerin satıldığı saksılara dikkat ederseniz altları elek gibidir. Plastik saksının yüzeyinden hava giriş çıkışı olamayacağından alttan da hava giriş çıkışı olacak şekilde fazla sayıda delikle dengeliyorlar bu durumu. Sizde bulunan saksı için en azından birkaç delik ve tabaksız bir kullanım gerekli. Yani siz su vereceksiniz, saksı harcı kuruyacak, siz su vereceksiniz, saksı harcı kuruyacak:) Böylelikle buharlaşmayla kökler daha serin bir ortamda kalmış olur, ihtiyacı olan havayı daha rahat alabilir, sürekli neme bağlı mantar vb. üremelere karşı da bitkiyi korursunuz (saksıya önceden dikkat etmemişim, kusura bakmayın). Biraz toparlanınca herhangi bir orkide besini uygulayabilirsiniz, çok ciddi bir istekleri yok bu konuda. Bir de şimdi dikkat ettim, orta yapraklarda su lekesi haricinde beyazlıklar mı var yoksa fotoğrafta mı öyle çıkmış? |
Dun torfsuz orkide topragi ile harcimi degistirdim ancak koklerin durum icler acisiydi:( sizinde bahsettiginiz gibi koklere sarmamais ancak tamami sararmis. cok kotu durumdakileri kestim bir miktar yesilligi olanlara kiyamadim acikcasi. Yapraklarinda su lekesi var ancak cansizlastilar. Topragini degistirme asamasinda koklerini guzelce yikadim ve baska bir sulama islemi yapmadim. Direk gunes goren camin onunden alip yerinide degistirdim. 1 hafta 10 gun gozlemleyecegim durumu daha da kotuye giderse ilk sulamada besin takviyesinde bulunayim diyorum. Saniyorum klorlu su ve fazlq sulama etskisi. Sn dinozor sulama icin daldirma teknigini mu daha saglikli yoksa suda bekletme mi? Ve harc segistirmeden sonra sulama yapmamak dogru mu? Degistirdigim harc asiri derecede nemliydi.
Orkidem bu kadar sagliksiz hale gelincege kadar nasil farkedemedim bilmiyorum saniyorum cicekleeine aldandim |
Sayın tboyaci41, sarımsı kökler eğer sertlerse sağlıklıdır. Saksının iç kısmında kalıp yeterince ışık alamayan kökler yeşeremiyor fakat yine de işe yarıyorlar. Kesmeseniz iyi olurdu ama olsun kendini toparlayınca yeni kökler verir:) Şimdi yeni toprak ve saksıda yeni deliklerle kendini baya toplar diye umut ediyorum. Sulamayı nasıl yaptığınız ise aslında önemli değil. Suya batırarak sulamadaki amaç ağaç kabuklarına suyu emmeleri için zaman tanıyabilmek. İster suya daldırın, ister tepeden bol bol su dökün, ağaç kabukları suyu yeterince emebildikten sonra hiç önemli değil. Şimdi yeni bir saksıya geçtiği için harcın kök aralarına oturması ve bitkiyi biraz daha sabitleyebilmeniz için sulasanız iyi olur, sonrasında toprak kurudukça sulamaya devam edersiniz. Hemen canınızı sıkmayın, yapraklar biraz kendini bırakmış ama o kadar da kötü bir durum yok:) Çiçekler de gittiği için toparlanması daha kolay olur artık. Çok fazla üzerlerine titreyince daha çok nazlanıyorlar. Temel şeylere dikkat edip kendi haline bırakırsanız da gözünüze girmek için ellerinden geleni yapıyorlar. (Nemli orkide toprağından hiç hoşlanmıyorum, artan kısım çok kolay küfleniyor. Kalanını biraz kurutup öyle saklayın isterseniz.) Umarım konuştuklarımızın yardımı dokunur, eğer olmazsa yeniden beraberce konuşuruz. Kolay gelsin!
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 13:41. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025