![]() |
Tarımın ve köylünün sonunu , hayra çıkarsın.
Tohum yasası - gdo - ilaç sorunu , Konvansiyonel tarım mı? Organik tarım mı? Toprak teter mi ? Doğal tarım mı? Kent yaşamı mı? Köyde mi yaşasak . Kentte oturduğumuz yerden bunları tartışmak çok kolay . Köyde yaşam , sağlıklı ama kent hayatına ve alışkanlıklara göre çok zor. Sağlıklı besin tedariki açısından kentlerde köye gidemeyenler balkonlarda terslarda çırpınıyor. Aslında köyde kentli yaşamak veya kentte köylü gibi yaşamak arasında çırpınıyoruz. Soru ;sağlıklı besin üretmek ve tüketmek için , Köylü ne yapmalı ? kentli ne yapmalı ? Köylü muhtar başta eski imece yöntemine geri dönmeli ,Birlikte tohum makina vs ile birlikte ekşp biçmeli . Her biri 100 kilo üretince kabzımal elinde rezil oluyor. Bir araya gelip 10 000 kilo üretirse pazar şartlarında daha güçlü olur. Bu birlik muhtarlar birliği ile daha da ileri seviyede organize edilirse Ülke çapında güç olur. Yine bu organzasyon , taze tüketilemeyen sebze vs için fabrikalar oluştırmalı Domates üreticisinin aynı zamnada salça fabr,kası da olmalı . Süt üreticisinin , Yoğurt peynir vs süt tozu fabrikası da olmalı . Ve kentlerde satış noktaları da olmalı . Devlet ve belediyeler bu konuda bu tür birliktelikleri teşvik etmeli lojistik destek vermeli. Kentli de yeme içme konusunda bu tür üreticilerin ürünlerini talep etmeli. Üretici ile tüketici arasında direk alışveriş yapabilecekleri internet üzerinden ürün tedarik yolları geliştirilmeli. Daha çok şey var yazacak da uzun oldu . |
çok doğru tespitler
|
Organik tarım bence büyük firmaların insanları sömürmek için kullandığı ve insanları kandırmak için içine "ORGANİK" kelimesini koyup insanları kandırmada başarıya ulaştığı bir üretim biçimidir. Doğallıkla bir alakası yoktur bence. Sizin evde üretip kimyasal kullandığınız ürünler en az onlar kadar sağlıklıdır.
Belli miktar (%5 gibi) kimyasal kullanımına izin veriliyor diyordu. Kullanılan kimyasallardan ikisi bakır ve kükürt. Bunlar doğal yolla mı üretiliyor yoksa sentetik mi? Hocamız bunların kullanılmasına izin verilme nedeni bunların yerine ikame edilebilecek organik ürünün olmadığından dolayı kullanılıyor demişti. Düşünsenize organik tarım yapıyorsunuz bir ilaç kullanıyorsunuz bekleme süresi 14 gün! Nasıl bir doğallık bu anlamamıştım hala da anlamıyorum. Organik tarım yapacağız diyelim daha önce kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamış olması gerekiyor ya da en az 5 yıl önce kullanılmış olması gerek deniyordu. Hadi gübreleri kullanmadık, hava kirliliği had safhada yağmur yağdığında yağmur bu maddeleri toprağa indirmiyor mu? Bir sürü ağır metal mi dersiniz, sülfirik asit mi dersiniz ... Organik gübre kullanacağız sözde. Gübrelerin hiçbiri organik değil, hepsinde kimyasal var. Organik gübre alalım diyoruz N katkılı, P katkılı diyorlar nasıl organikse bu?! Daha aklımda çok şey var ; aklımda zorum mu var ne? |
Bu yazı müthiş doğruları dile getirmiş. Bu konu daha önce çok tartışılmıştı . Ben anlatmak istedim becerememiştim. Tam da anlatmak istediğim buydu .
|
Biz şu an iyiyiz , elimizden geldiğince dikkatli tüketici olmaya gayret gösteriyoruz. Ancak şimdi 200 yıl sonra kullanılması gereken temiz suyu kullandığımızı düşünürsek , sonumuz kötü.İş sadece organik tarımdan ibaret değil ki ! Su-hava-toprak . En kötü etkende DUYARSIZLIK - BANANECİLİK .
Geçen hafta bir kitapta yazar 2390 yılını kurgulamış , umarım o hikayelerdeki kahramanlar torunlarımız olmaz. :( |
Bitki ister toprakta , ister topraksız ortamda yetişsin , Bitkinin istediği iklim ve istediği besinler tam istediği formda , istediği miktar ve oranlarda sağlanması gerekir.
Bu konuda ürün verimi pazar ve raf ömrü uzatmak , bazı zararlılara karşı direnç için yapılacak müdahaleler sonuçta insana sağlık sorunu olarak geri dönüyor. Bir yazı var, burada fazla ürün için yapılan fazla gübre konsantrasyonunun kanserojen etkisinden bahs edilmiş. Bu kadar önemli yani ; Bilinsiz gbre kullanmnda kanser riski - Hrriyet |
Zaman gelecek ve cocuklarımız okulda şunu öğrenecek:
Birzamanlar insanoğlu o kadar gerileştiki, kendi yediği meyve ve sebzelere basıyordu ilacı ve gübreye ve sonra yiyordu afiyetle zehirli ürünleri. Evet ben size tecrübeden söyleyebilirim... ben almanyada yaşıyorum ve burada organik ürünler çok çok pahalı! Mesela: Cherry (çeri) domates 1Kg = 6 € Salkım domates 1Kg = 4 € Akdeniz çarliston biberi 1kg = 4 € Buradaki sistemde organik çok müthiş ve sağlam bir zemin üzerinde kuruludur! Genelde marketlerdeki organik ürünler Ispanya/Almera bölgesinde modern seralarda yetişip gelmekte. Her büyük süpermarketin Ispanyada kendi seraları mevcut. Daldan kopup aynı gün lojistikle marketlere geliyor en taze şekil ve burada organik demek gerçekten organik demek, ****** istisna payıda vardır burada mutlaka bilmediğimiz! Uzun zamandır analiz yapıyorum ve malesef türkiyeden organik olarak neredeyse hiç denilecek kadar az :( :( :( ve ******* bu bir tarım ülkesi için çooook değerli bir gelirkaynağı güzel türkiyemiz ve fedakar milletimiz için. |
Ismail Karagülle tamamen katılıyorum size, ilaç ve gübre kimyasaldır ve kesinlikle sağlıklı değildir uzun vadede. Bazı yorumları okumak beni çok üzüyor, yani kimyasal uyuşturucu tehlikelide kimyasal ile uygulanmış domates zararsız mı??? Af edersiniz ama bence bu çok büyük cehalettir ve cahilliktir!!!!!
Bence bu konu ak la kara gibi açık ve nettir, biz klasik tarımdan çok acele bir şekilde kurtulup modernleşmek ZORUNDAYIZ ÇOK ACiL !!! Avrupa almış elini gidiyor, biz traktörle uğraşıyoruz malesef hala! Adamlarda verimli toprak yok, güneş ayda yılda bir selam veriyor, yağmur dinmiyor sel basasıya kadar ama adamlar bu şartlar altında genede organik sebzeyi a-z ye kadar patır patır döküyor dünyanın dört yanına TARIM ÜLKESI OLMAMASINA RAĞMEN. Ve biz hala organik mi değil mi diye tartışıyoruz. İşte durumda böyle olursa iflas etmiş ispanya bile bize ringden fırlatıverir çapıt eskisi gibi! Bence türkiyede yeni bir çağ başlıyor organik sera sistemiyle ama çok yavaş ilerliyor malesef |
03 sandıklı o kadar karamsar olmamak lazım . Bir çok problemimize karşı pek de fena durumda değiliz. Önümüzde kat edecek çok yol var, ama yine de karamsar olmamalıyız.
Dünya tarım sıralamasında Türkiye kaçıncı sırada | RAPOR-ARAŞTIRMA | Bir çok yapısal problemimize rağmen , http://www.paraborsa.net/i/tarim-sektoru-2012/ Dünya para babaları tarım arazilerine yatırım yapıyor. Bizde de tarım arazisi alan sanayici iş adamı sayısı oldukça iyi durumda . O yüzden enseyi karartmamak lazım .:)) |
Organik konusu - iyi tarım uygulamaları - topraksız tarım -
Bunların hiç biri birbirinden az önemli değil. Konvansiyonel tarım ihraç kurallarına uygun yapılırsa , o da ihmal edilmemeli . Organik tarrımın uygulaması oldukç zor. AMA bu ondan vaz geçmemizi gerektirmez. Mutlaka yapılmalı ve daha çok yapılmalı . Topraksız tarım da önemli gelişmeler var . Bütün dünya bu konunun üzerinde uzun zamandır çalışıyor. Bizde de çalışmlar var . Fakat bizde daha çok yeni sayılır. Yinede epeyce ilerleme kaydeden müteşebbislerimiz var . Enseyi karartmamak lazım :) |
Bu arada bu enseyi karartmamak lazım , sözü Çetin Altan tarafından çok kullanılırdı oradan aklıma takılmış . Bir söz . Hoşuma gittiği için kullandım .
Kötümser olmamak lazım . |
Bu arada söylemek lazım .
Enseyi karartmamak lazım . Ama Türkiye ekonomisi %11 büyürken Tarım sektörünün büyüme hızı sadece %5 Tarım sektörü ürünlerinin ithalatı hızla artıyor . Gibi handikaplarımız da yok değil. Buların sebeplerinden bazıları yapısal olduğu gibi , AB nin İthal şartlarına dair koyduğu dayatmalar da var . Üye ülkeleri ve ticari anlaşmaları olan ülkeleri , İthalatın düştü diye arada sırada uyarıyor. Kendi üreticisini koruyor. Bu da bizim de Tarım ürünleri ithalatımızı körüklüyor. Köylümüzü tarım sektörümüzü olumsuz etkiliyor. |
Karamsar değilim efendim sadece bir bir tarım ülkesiyiz ve ipi elimizden kaçırmamamız gerek, birazda espiri payı saklamıştım:) aynen gene katılıyorum size Ismail bey cünki bizim ürünlerimiz öldü fiyatına gidiyor avrupaya ve fiyatları onlar belirliyor malesef biz deği onun için gayret göstermeliyiz. Inanın bana tr den çok ürünler geliyor avrupaya, ben arabayla gelen gurbetçilerden nim. Bir görseniz neler neler yapılıyor tr den gelen ürünlerle... ucuza alıp 20 misline satılıyor örneğin mavi jeans tr de belkide 100tl ama burada 100 €
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025