agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Organik Tarım (https://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/)
-   -   Ev yapımı karides gübresi (https://www.agaclar.net/forum/organik-tarim/28547.htm)

birnefestoprak 27-02-2013 01:19

Guzel bir yaziymis, tesekkurler. Kitinin yarari kitin seven mikroorganizmalarin nufusunu arttirmasindan kaynaklaniyor. Bu mikroorganizmalar hastalik yapan populasyonlarin bastirilmasinda etkin deniyor.

Sakaki 27-02-2013 12:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1109911)
National Geographic Green Living, öğütülmüş karides kabuklarını aynı sizin yaptığınız gibi tarif etmiş. Fazladan sıcak ve soğuk kompostta nasıl yapılacağını da yazmış. İçerdiği kitin sebebiyle nematodlar ve bazı funguslar için de kuvvetle tavsiye ediliyor.

Şimdi yanlış mı hatırlıyorum bilemiyorum ama geçen sene araştırırken rastladığım bilgilerden: Bitki kökleri ile mikorizal ilişki içinde olan faydalı mantarların hücre duvarları yapımında, mantar kitine ihtiyaç duyuyor.
Dolayısıyla karides kabuğunun besleyici değerinin yanı sıra toprağın kitin ile desteklenmesini sağlaması, bitki kökleri için faydalı mantarların daha hızlı üremesini sağlıyor ki bu ayrıca olumlu bir durum.

birnefestoprak 27-02-2013 17:30

Bu deniz urunlerinin bugune kadar tek bir zarari oldu. Ilk fide sasirtmasi yapildiginda bu urunlerden birisi kullaniliyorsa, fidenin etrafina bir bariyer cekmekte fayda var. Dun diktigim cok saglikli iki Ayas domatesi ile denemesini yaptigim baska bir yerli domates fidesi buyuk ihtimalle bir rakun ya da armadillo tarafindan yerinden sokulmus. Normalde etraflarina domates kafesi koyarim ama bu sefer tedbir almadim. Ziyaretcimiz kokuya gelip topragi eselemis.

ciroz 01-03-2013 15:49

Buralarda ( İstanbul ), Rakun ve Armadillo' ya rastlamak pek mümkün değil ama etrafta cirit atan kediler için çok ilgi çekici olacağını düşünüyorum :)

Gerçi, pakize ( köpeğimiz ) doğal bariyer olarak her daim bahçede ...

Alıntı:

Kitinin yarari kitin seven mikroorganizmalarin nufusunu arttirmasindan kaynaklaniyor. Bu mikroorganizmalar hastalik yapan populasyonlarin bastirilmasinda etkin deniyor.
Bu özellik bile denemek için yeterli geldi bana.. teşekkürler.

birnefestoprak 01-03-2013 16:36

Aslinda burda da sokakta yasayan bircok kedi var; onlar da bu isi yapiyor olabilir. Bahcenin etrafinin cevrili oldugu kisma kendi kedilerimizin erisme imkani var. Yeni saksilari hemen kullanmaya basliyorlar :) Onlemini almak ek zahmet gerektirdigi icin orayi zorda kalmadikca kullanmiyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1111734)
Buralarda ( İstanbul ), Rakun ve Armadillo' ya rastlamak pek mümkün değil ama etrafta cirit atan kediler için çok ilgi çekici olacağını düşünüyorum :)

Gerçi, pakize ( köpeğimiz ) doğal bariyer olarak her daim bahçede ...



Bu özellik bile denemek için yeterli geldi bana.. teşekkürler.


birnefestoprak 01-03-2013 16:49

Bu arada Sn Meyvelitepe'nin yukarda verdigi Can Shrimp Peelings Be Composted? | National Geographic adresindeki makalede bizim burda konustuklarimiza ek olarak karidesin sicak kompost yapiminda kullanim yolu da anlatilmis. Bu yontemde karidesler firinlanip toz haline getirildikten sonra kompost malzemesine katiliyor ve bozunmasi saglaniyor.

ciroz 01-03-2013 17:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1111776)
Bu arada Sn Meyvelitepe'nin yukarda verdigi Can Shrimp Peelings Be Composted? | National Geographic adresindeki makalede bizim burda konustuklarimiza ek olarak karidesin sicak kompost yapiminda kullanim yolu da anlatilmis. Bu yontem de karidesler firinlanip toz haline getirildikten sonra kompost malzemesine katiliyor ve bozunmasi saglaniyor.

Evet, makaleyi okudum. Makaledeki referansları da gözden geçirdim. 3. referans kitin ile ilgili detayları, 4. referans ise talaş ve balık ile yapılan bir kompost uygulamasını anlatmış. Onlara bakmakta faydalı olabilir.

birnefestoprak 01-03-2013 17:49

Sicak komposta Karbon eklemek icin kuruyan yapraklari kullaniyordum fakat toplamasi bir noktadan sonra zor oluyor. Artik talas kullaniyorum. Balik hic denemedim.

ciroz 03-03-2013 12:43

Bugün, semt pazarındaki balıkçıdan alışveriş yaparken, karides ayıkladıklarının farkına vardık. Kabukları ayırmasını rica ettik, pazar dönüşünde bir koca torba ( 2 kg' ya yakın) karides kabuğumuz oldu.

Tarif ettiğiniz şekilde fırında kurutup, öğütmeyi planlıyoruz.
Daha sonra da yeni yaptığımız sebze yataklarının toprağına karıştırıp, fideler ekilene kadar bozunmasını ve faydalı mikroorganizmaları şenlendirmelerini bekleyeceğiz.

Sonuçları burada paylaşırız.

ciroz 03-03-2013 21:31

Karides Gübresi Denemesi
 
5 Eklenti(ler)
Selamlar,

Yaptığımız karides gübresinin yapım aşamaları şu şekilde ilerledi...

Eklenti 374626
Yaklaşık 2 Kg karides artığını ( artık diyoruz çünkü içinde kafaları bacakları ve kabukları, hatta bir kaç tane gözden kaçmış tam karides içeriyordu ) fırın tepsisine yaydık.

Eklenti 374627
Karidesler kuruyuncaya kadar fırında beklettik.
Üstleri iyice beyazlaşınca çıtır çıtır oluyorlar.

Eklenti 374628
Doğal el blender' ından geçirdik :)
Aslında çıtır çıtır oldukları için, bez torbayı elinizle sıkıştırdığınız zaman bile parçalanıyorlar.
Ama Dikkat ! bizim karışımda bacaklar ve bıyıklarda olduğu için bunlar iğne etkisi yaratabiliyor. O yüzden elle fazla kurcalamamaya karar verdik.


Eklenti 374629
Eklenti 374630
Yaklaşık 700-800 gr ürün elde ettik. Tartımız bozuk olduğu için tam değer veremiyoruz.
Sonuç görüntü olarak gayet tatmin ediciydi.

Bundan sonraki aşama, geç kaldığımız sebze yatakları toprağını hazırlarken içine karıştırmak.

O aşamayı da http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm konusunda paylaşır, buradan da linkini veririz.


Kişisel Deneyim Notları:
Mutfak fırınında 200 derece ısıda ikişerli tepsiler halinde 6 tepsi dönüşümlü olarak kurutuldu. Tüm proses yaklaşık 2.30 saat sürdü.

Tavsiyeler:
  • Mümkünse etli parçaları ayıklayarak sadece kabuk kısımlarını kullanın.
  • Tepsiye yayarken olabildiğince ince/tek sıra halinde üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Daha hızlı kuruyor
  • Bunu evde denemeyin :)
    Kokuya hassasiyetiniz var ise ve bizimki gibi karışımda kafalar, gözler, bacaklar, etler var ise karidesler soğuyunca azalsa da süreçte çıkan koku anlatılmaz yaşanır :) Fırın ve tepsiler için doğal temizlik/koku giderici çözümler var. Karbonat, sirke ve limon. Burun içinse taze nane yaprağı tıkacı tavsiye ediyorum :)
    Eğer bizim gibi etli kısımları ayıklamamayı tercih ederseniz.
    Bahçenizde fırınınız var ise orada yapmanızı tavsiye ederim.

birnefestoprak 04-03-2013 00:20

Cok guzel olmus. Domatesler bayilacak :)

YeniGine 04-03-2013 00:29

Sayın ciroz; tebrikler ne kadar güzel olmuşlar. Ellerinize sağlık. O halde salı günü pazara gitmek şart oldu...

Revnak 17-03-2013 11:25

Merhaba sormak istediğim bir şey var. Karides kabuklarını nane tıkacı ile, ne yazıkki evdeki fırında fırınlayıp kurutacağım:p
Ben sanıyordumki gübre dikim yapılırken toprak ile karıştırılacak ya da fidenin dibine serpilecek.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1112665)
Tarif ettiğiniz şekilde fırında kurutup, öğütmeyi planlıyoruz.
Daha sonra da yeni yaptığımız sebze yataklarının toprağına karıştırıp, fideler ekilene kadar bozunmasını ve faydalı mikroorganizmaları şenlendirmelerini bekleyeceğiz.

Bahsi geçen bozunma için fideleri dikmeden önce gübre ve toprağı karıştırmamız mı gerekiyor?
Öyle ise bu süre fide dikiminden ne kadar önce olmalıdır, bu süreçte toprak ve gübreyi karıştırmak yeterli midir, su ve güneş gibi istekleri var mıdır?

ciroz 17-03-2013 12:55

Sn Revnak,

Kolaylıklar dilerim, yapım aşamalarını fotoğraflayıp paylaşırsanız biz de mutlu oluruz.
kokuyu en aza indirmek için kafaları ve etli kısımları mümkün olduğunca az kullanmanızı tavsiye edebilirim :)

Karides gübresini bizde ilk defa deneyeceğiz.

Sn birnefestoprak bu mesajında kendi uygulamasından bahsetmişti.

Biz tohumları çimlendirmeye başladığımız zaman ( bu hafta ) sebze adalarının toprağına karıştırıp, fideler dikilinceye kadar ( bitki çeşidine göre 6-8 hafta ) çözünmenin/bozunmanın başlayıp, fideler ekildikten sonra da bozunmaya devam ederek ek fayda sağlayacağını öngördük.

Gübre için özellikle bir sulama uygulaması yapmayı düşünmüyoruz.

Bizim için de kendi etüd alanımızda bir deneme olacak. Gübreyi daha önce kullanan Sn. birnefestoprak, daha detaylı bilgi verecektir diye düşünüyorum.

Revnak 17-03-2013 13:07

Peki 2 kg.dan 700gr. kadar gübre elde ettiğinizi yazmıştınız, bu 700gr. gübre ne kadar toprak ile karıştırılacak. Yani kendim yaparken kaç litrelik saksıya kaç avuç koymalıyım onu merak ediyorum.
Tohumlarımla birlikte Emek gübre de almıştım. İkisini birlikte kullanmamda bir sakınca olur mu?
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/24342.htm

ciroz 17-03-2013 14:48

Sn Revnak,

Biz toplam 4 adaya eşit olarak bölüştürmeyi planlıyoruz.
Ada başına yaklaşık 1 m3 karışımımız var.
Bu karışımları organik malzeme bakımından elimizden geldiğince yüksek tutmaya çalışıyoruz. Dolayısı ile sizin de organik sıvı gübreyi, üreticinin tavsiye ettiği oranlarda kullanmanızda bir sakınca görmüyorum.

Herkesin farklı uygulamaları olmasına karşın, ana prensip;
Organik maddece zengin, gerekli iz elementlerinin bulunduğu, drenajı yüksek, köklerin yayılımına engel olmayacak gevşek yapıda, su tutumu yüksek bir karışım elde etmek.

Konu sahibi Sn. birnefestoprak olduğu için onun sebze adası (yükseltilmiş sebze yatakları/raised bed) uygulamasını, açtığı şu konuda görebilirsiniz.

Biz karides gübresini bu uygulama ya benzer biçimde yapacağız.

Belki sebze bahçesi hazırlama konusunu görmüşsünüzdür ama yine de hatırlatmakta fayda var. Orada daha farklı uygulamaları da görebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16978.htm

Sağlıklı ve bol ürünlü bir sezon geçirmeniz dileğiyle...

Revnak 17-03-2013 15:27

Çok güzeller içim giderek inceledim hepsini, ancak bahçem küçük dolayısıyla sebzeleri bahçede yapamam. Terasta derin saksılarda yetiştirmek niyetindeyim. Siz 4 m3 karışıma 700 gr. koyacaksanız bana 500gr. kabuk yeter de artar bile;)

ciroz 17-03-2013 15:30

Saksı başına bir avuç ilk karışıma atıp, daha sonra fide gelişip tomurcuklanmadan önce de bir avuç kullanmanız sanırım yeterli bir uygulama olur.

Balkonda domates yetiştirmek için, bu başlığa da göz atmanızı tavsiye ederim :)

Revnak 17-03-2013 15:53

Bir süredir yatıp kalkıp o başlığa bakıyorum zaten, hatta tohumlarımı ekmek için soruma cevap gelmesini bekliyorum:rolleyes:

birnefestoprak 17-03-2013 21:50

Ben, kendi uygulamamda herhangi bir net olcu kullanmiyorum, siklikla kullanmaktan artik goz karari uygulamaya basladim ama size ticari karides besininin kutusunda yazan tavsiye edilen uygulama miktarlarini vereyim:

"Yaklasik 10 m^2'lik alana 900-1800 gr araliginda, topraga iyice karistiracak sekilde. Daha sonra fideleri ayni alanda her sasirtacaginiz zaman fide cukuruna 1-2 corba kasigi kadar. Bitkinin buyume evreleri boyunca ilerleyen zamanlarda bitki dibine toplamda 2 uygulamayi gecmeyecek sekilde 1/2-1 kg kadar." Ben, yukseltilmis yataklarda bu son iki uygulamayi yapmiyorum. Yani, sezon basinda karides besinini topraga iyice karistirip birakiyorum cunku zaten topraga ekledigim baska organik malzemeler de var.

Saksida yetistiriyorsam, 20 lt'lik saksilarda, fideyi saksiya sasirtmadan hemen once 1 buyuk cay bardagi kadar topraga karistirip iyice yediriyorum. Daha sonra bitkinin buyume evrelerindeyse, yukseltilmis yatakta (sebze yastiklarinda) yapmadigim uygulamayi saksida yapiyorum. En az 2 defa, bitki meyve verene kadar ve vermeye basladiktan sonra yine goz karari (bir avuc kadar) bitki dibine ekleyip iyice suluyorum. Dipten beslemeyle ilgili hicbir sorun yasamadim, ne kadar iyi ve kolay bozundugunu anlatamam.

Not: Bizim uygulamalarimizda topragin ph degerlerini bozmak (karides besininin icindeki gorece yuksek Ca miktarlarinin ph'le dolayli da olsa iliskisi var), karides besini bakimindan da topraga eklenen baska malzemeler bakimindan da asiriya kacan birsey yapilmadigi takdirde cok kolay degil. Topraktaki mikroorganizmalar, dengenin saglanmasinda bize cok yardimci oluyorlar.
Bitki dibi derken topragin ustunu, yani bitki govdesinin toprakla bulustugu yeri kastediyorum. Ne gubresi olursa olsun saksiya eklerken govdeye degdirmeden her ihtimale karsilik bir yanmaya neden olmamak icin yuzeye yaymanizda yarar var.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Revnak (Mesaj 1122175)
Peki 2 kg.dan 700gr. kadar gübre elde ettiğinizi yazmıştınız, bu 700gr. gübre ne kadar toprak ile karıştırılacak. Yani kendim yaparken kaç litrelik saksıya kaç avuç koymalıyım onu merak ediyorum.
Tohumlarımla birlikte Emek gübre de almıştım. İkisini birlikte kullanmamda bir sakınca olur mu?
http://www.agaclar.net/forum/temel-k...lama/24342.htm


birnefestoprak 17-03-2013 21:55

Yukarda bahsettigim 10 m^2'lik alanin yuksekligini 10-15 cm olarak (standart bir sebze yatagi yuksekliginde) dusunun. Bu arada benim uygulamam, gubre kutusunda tavsiye edilen miktarlarin genelde alt sinirlarinda gezinir. Genel olarak 800-900 gr.'i gectigimi sanmiyorum.

Revnak 22-03-2013 11:03

Cevap için teşekkür ederim, 20 lt. için bir çay bardağı ölçüsü güzel oldu benim için.
Sıra bir ara balıkçıya gidip kabuk biriktirmesini istemeye kaldı;)

birnefestoprak 14-08-2013 07:10

Sn ciroz,

Karides gubresi, domatesleriniz icin umdugunuz sonucu verdi mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ciroz (Mesaj 1122165)
Sn Revnak,

Kolaylıklar dilerim, yapım aşamalarını fotoğraflayıp paylaşırsanız biz de mutlu oluruz.
kokuyu en aza indirmek için kafaları ve etli kısımları mümkün olduğunca az kullanmanızı tavsiye edebilirim :)

Karides gübresini bizde ilk defa deneyeceğiz.

Sn birnefestoprak bu mesajında kendi uygulamasından bahsetmişti.

Biz tohumları çimlendirmeye başladığımız zaman ( bu hafta ) sebze adalarının toprağına karıştırıp, fideler ekilinceye kadar ( bitki çeşidine göre 6-8 hafta ) çözünmenin/bozunmanın başlayıp, fideler ekildikten sonra da bozunmaya devam ederek ek fayda sağlayacağını öngördük.

Gübre için özellikle bir sulama uygulaması yapmayı düşünmüyoruz.

Bizim için de kendi etüd alanımızda bir deneme olacak. Gübreyi daha önce kullanan Sn. birnefestoprak, daha detaylı bilgi verecektir diye düşünüyorum.


ciroz 14-08-2013 08:49

Sn birnefestoprak,

Karides gübresini, fideleri dikerken her fide çukuruna yaklaşık bir avuç kullanmıştık.
Bizim hatalarımız ( sulama zamanı ve periyodu ) yüzünden bir iki kök haricinde kaybımız olmadı.

Açıkcası test yapacak yeterli alanımız olmadığı için her kök çukuruna kullanmıştık dolayısı ile doğrudan faydalı bir etkisini gözlemleme şansımız olamadı.

Daha doğrusu iki alanımız var. Birisi adalardan oluşan alan, buradaki her köke karides gübresi kullandık.
İkinci alanımız, mini tarla dediğimiz alan. Burada 2 sıra domates 1 sıra patlıcan var. Bu alandaki domates sıralarından birine yetmemişti.
Yetmeyen sırada "Black Prince" var. Şu ana kadar gelişimleri iyi.

Dolayısı ile koşullar ve çeşitler farklı olduğu için doğrudan bir etkisini gözlemleme şansımız olmadı.
Ama bir zararını görmediğimiz kesin.:)

flying dragon 24-06-2015 15:11

Sayin birnefestoprak, sayin miralay sanirim dogru sozcugu animsayamamis. Kilitli posetlerde sakladiginiz organik gubreler, muhakkak patojenik icerecek ve patojenik ortamda yasama sansi bulan zararli bakteriler, faydali bakterilerin yoklugundan faydalanip cogalarak gubrenin etkisini baya bir azaltacagi gibi, toprakta olusacak viral, bakteriyel ve mantarsi hastaliklara da sebep olabilir. Elde edilen kuru organik gubrenin (sizin durumunuzda bu firinladiginiz karides kabuklari) gunes almayan, havadar ve genel bakteriyel yasamdan izole edilmemis bir ortamda saklanmasi, organik tarimda bilinen ve kabul edilen bir yontemdir. Konservelenmis veya mayali urunlerden gubre yapilamamasinin sebebi, dogal bakteriyel yasamdan izole edilmis bir ortamdan gelmesidir.

Naçizane fikrim, deniz urunlerinin steril edilmesine gerek yoktur. Marin ortamdan gelen hicbir parazit, mantar, asalak yasama sansi bulamayacagindan bitkilerinize musallat olamaz. Bunun yanisira firinlamanin kalsiyum ve magnezyum basta olmak uzere, bazi iz elementlerini karbona cevirecegi de asikar. Belki cay yapsaniz daha verimli olurdu. Sonuclari merakla takip ediyoruz.

devrann 16-09-2017 13:59

Karides gübresinin bu şekilde bir etki sağlayabileceğini düşünmüyorum daha doğrusu sizin kullandığınız şekliyle.
Karides kabuklarının asıl değeri kalsiyum içermesi değil bir kitin türevi olan kitosin içermesidir,bitki köklerine toz haline getirip vermek kabukların deminerilize olması için yeterli değildir veya bu çok uzun süre alır
Kitin bir hayvansal proteindir bu yüzden deproteinize olması gerekmektedir.
kabuklar toz haline getirilip hcl ile muamele edildikten sonra naoh ile muamele edilmelidir veya daha çeşitli elde etme yöntemleri vardır.Ancak bitkide esas etkili kısım kitosindir daha doğrusu karides kabuklarının esas kullanılma sebebi bu maddenin kullanılmak istenmesidir.

birnefestoprak 09-04-2018 15:15

Evet, burdaki mesajlarda gübre-besin arasında gidip gelmişim ama aslında başlığı açtığım haliyle "karides besini" ifadesini kullanmamın nedeni, gübre sınıfına girmemesi. Bu ürün aslında bir toprak düzenleyici.

Karides besini, içeriğindeki kitin nedeniyle, yararlı mikroorganizmaların bitki kökü etrafında (besini kök bölgesine verdiğim için) çoğalmalarını sağladığı için bizim burdaki toprağımızda bulunan nematodları baskılamakta kullandığım, benim için çok önemli bir ürün.

Özellikle domateslerde, fide şaşırtmadan çiçeklenme evresine kadar 2-3 ay süre geçiyor. Bu sürede bitkinin alıp yararlanabileceği miktarda Ca ve Mg da bitkiye elverişli hale geliyor. Bütün içeriğin bu kadar sürede bozunması mümkün değil tabii ama un gibi toz halindeki hali bu bakımdan en ideal olanı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi devrann (Mesaj 1517997)
Karides gübresinin bu şekilde bir etki sağlayabileceğini düşünmüyorum daha doğrusu sizin kullandığınız şekliyle.
Karides kabuklarının asıl değeri kalsiyum içermesi değil bir kitin türevi olan kitosin içermesidir,bitki köklerine toz haline getirip vermek kabukların deminerilize olması için yeterli değildir veya bu çok uzun süre alır
Kitin bir hayvansal proteindir bu yüzden deproteinize olması gerekmektedir.
kabuklar toz haline getirilip hcl ile muamele edildikten sonra naoh ile muamele edilmelidir veya daha çeşitli elde etme yöntemleri vardır.Ancak bitkide esas etkili kısım kitosindir daha doğrusu karides kabuklarının esas kullanılma sebebi bu maddenin kullanılmak istenmesidir.


Yeşilhayat 22-11-2018 15:59

Çok ilginçmiş. Denemek lazım. Teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025