agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Organik Tarım
(https)

Beğeni Düzeni89Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-02-2013, 20:18   #1
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Aslinda organik gubrenin eger islanmamissa bozulmasi cok zor. Plastik zarfin icindeki sizin bahsettiginiz nem miktari gubrenin kuflenmesine neden olacak kadar cok degil. Bazi sivi organik gubreleri sicakta tutmamak lazim, bozulabiliyorlar. Eger organik toz gubre Mycorrhizae ile birlestirilmisse, genelde iki yildan sonra bu mikroorganizmalar etkinligini yitirebiliyor. Boyle olsa bile gubre, azot, fosfor ve potasyum acisindan etkisini kaybetmez.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay Mesajı Göster
Paketleme esnasında bulunduğunuz yerin atmosferinde mevcut hava kütlesi ne taşıyor ise bakteri, küf, mantar, akar barındıracak ev ortamında bunun önüne geçemezsiniz. Gıda konservesi gibi düşünün, ambalaj açılana kadar raf ömrü bir yıl iken ambalajı açıldığında 24 saate tüketilmeli yazarlar aksi halde bozulur bu bozulmanın nedeni ile sizin ürününüze benim itirazım aynı sebeptendir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2013, 20:44   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-09-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Aslinda organik gubrenin eger islanmamissa bozulmasi cok zor. Plastik zarfin icindeki sizin bahsettiginiz nem miktari gubrenin kuflenmesine neden olacak kadar cok degil. Bazi sivi organik gubreleri sicakta tutmamak lazim, bozulabiliyorlar. Eger organik toz gubre Mycorrhizae ile birlestirilmisse, genelde iki yildan sonra bu mikroorganizmalar etkinligini yitirebiliyor. Boyle olsa bile gubre, azot, fosfor ve potasyum acisindan etkisini kaybetmez.
Aslında organik gübreler kolay bozulurlar zor değil. Bozulmaktan kasıt muhtemel fayda azalmasıdır. Nemin miktarı değil varlığı önemlidir, yeterlidir zira söz konusu materyalin miktarı da ortada. Mesele etki kaybetmek değil etki azalması meselesidir.

miralay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2013, 21:58   #3
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Eger sizin gubrenizde bozulma oluyorsa, asiri sicak ve nemli biryerde tutuyor olabilirsiniz. Oda sicakliginda biryere alirsaniz, sorun olacagini zannetmiyorum. Azot, fosfor ve potasyum yuzdelerinde azalmaya neden olacak bir reaksiyon soz konusu degil. Kisisel tecrubeme dayanarak gordugum kadariyla, benim hazirladigim karides gubresi de disardan aldigim diger kapali gubreler de acildiktan oldukca uzun sure sonra da cok etkili sonuclar vermeye devam ediyor. Bir etki azalmasi olsa dahi, benim bahce uygulamalarimda yani pratikte bu etki azalmasini gozlemleyecek bir sonuc ortada yok. Eger bir degisim varsa, bu degisimin laboratuvar sartlarinda olculmesi bir akademik arastirma icin yararli olabilir.

Alıntı:
Aslında organik gübreler kolay bozulurlar zor değil. Bozulmaktan kasıt muhtemel fayda azalmasıdır. Nemin miktarı değil varlığı önemlidir, yeterlidir zira söz konusu materyalin miktarı da ortada. Mesele etki kaybetmek değil etki azalması meselesidir.

Eski 26-02-2013, 22:38   #4
Ağaç Dostu

Alıntı:
Eger sizin gubrenizde bozulma oluyorsa, asiri sicak ve nemli biryerde tutuyor olabilirsiniz. Oda sicakliginda biryere alirsaniz, sorun olacagini zannetmiyorum. Azot, fosfor ve potasyum yuzdelerinde azalmaya neden olacak bir reaksiyon soz konusu degil. Kisisel tecrubeme dayanarak gordugum kadariyla, benim hazirladigim karides gubresi de disardan aldigim diger kapali gubreler de acildiktan oldukca uzun sure sonra da cok etkili sonuclar vermeye devam ediyor. Bir etki azalmasi olsa dahi, benim bahce uygulamalarimda yani pratikte bu etki azalmasini gozlemleyecek bir sonuc ortada yok. Eger bir degisim varsa, bu degisimin laboratuvar sartlarinda olculmesi bir akademik arastirma icin yararli olabilir.
Gözlemlerinizle vardığınız kanaatlerin hatalı olduğunu idda ediyorum.
Verdiğiniz organiğin bitkilere fayda edebilmesi için nem verilmesi gerekir,
Nem gübreyi bozmaz faydalı hale gelebilmesi için uygun ortam oluşturur,
Kaidesi gereği materyal doğru noktada nem ile buluşturulmalıdır saklama esnasında değil uygulama esnasında!
Nem ile oluşan bakteriler toprağa ilave ettiğiniz materyalleri ayrıştırırlar
Gübrelemedeki maksadımız bu ayrıştırma esnasında yararlı olanların miktarını arttırmaktan ibarerttir.
Azot zaten havadan elde edilir.
Fosfor için ise çürüme esastır çürüme için nem.
Potasyum zaten memlekette sıkıntısı çekilen bir şey değildir
Kısacası yanlış referanslar.
Kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel araştırma talep etmek bence fazla iddalı bir tarzınız var benim için fark etmez siz gübrenizi nasıl istiyorsanız öyle muhafaza edin ben bildiğimi söyliyim biri çıkarda bu tezi çürütür ise bende öğrenmiş olurum ayrıca hevesiniz kırılmasın diye daha evvelden belirtmedim kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel referanslar talep ettiğinizden hareketle bilim diyor ki;
Gübre çürümeli fırında pişirilip karbon oranı azaltılmamalı ki faydalı bakteriler daha çoğalsın daha uzun bolluk bereket içinde yaşayıp bize/bitkimize hizmet etsinler

Eski 26-02-2013, 23:24   #5
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Havadaki azotla konunun direk olarak bir ilgisi yok ki. Gubrenin icinde gubrenin alindigi anda, yani kullanima hazir halde bulunan azot onemli olan. Potasyumun memlekette bol bulunmasinin da konuyla alakasi yok. Disardan aldigimiz gubreden bahsediyorum; bu gubreler zaten paketin ustunde yazan miktarlarla belirtilmis NPK'ya sahip. Ben diyorum ki, ben bu gubreyi alip hemen kullanmakla satin alma tarihinin ustunden bir seneden fazla gectikten sonra kullanmak arasinda kendi yetistirdigim sebzeler acisindan bir fark gormuyorum; fark varsa bile o fark benim sonuctan tatmin olmami engelleyecek bir fark degil, cunku pratik anlamda benim icin ortaya cikan sonuc ayni. Siz bunun yanlis oldugunu dusunuyorsaniz, kendi yonteminizi uygulayabilirsiniz. Bir tez filan da ileri surmuyorum; niyetim o olsa, bilimsel bir yontem kullanarak arastirmasini yapar sonuclara bakarim. Karides gubresinin icindeki karbon miktarindaki bir degisiklik de benim icin onemli degil, karbonu zaten baska yollarla topraga veriyorum. Benim icin onemli olan, hizli ve etkili sekilde hazirlanabilen bir maddeyi toprakta kullanabiliyor olmak, cope gitmeden geri donusturmek.

Alıntı:
Gözlemlerinizle vardığınız kanaatlerin hatalı olduğunu idda ediyorum.
Verdiğiniz organiğin bitkilere fayda edebilmesi için nem verilmesi gerekir,
Nem gübreyi bozmaz faydalı hale gelebilmesi için uygun ortam oluşturur,
Kaidesi gereği materyal doğru noktada nem ile buluşturulmalıdır saklama esnasında değil uygulama esnasında!
Nem ile oluşan bakteriler toprağa ilave ettiğiniz materyalleri ayrıştırırlar
Gübrelemedeki maksadımız bu ayrıştırma esnasında yararlı olanların miktarını arttırmaktan ibarerttir.
Azot zaten havadan elde edilir.
Fosfor için ise çürüme esastır çürüme için nem.
Potasyum zaten memlekette sıkıntısı çekilen bir şey değildir
Kısacası yanlış referanslar.
Kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel araştırma talep etmek bence fazla iddalı bir tarzınız var benim için fark etmez siz gübrenizi nasıl istiyorsanız öyle muhafaza edin ben bildiğimi söyliyim biri çıkarda bu tezi çürütür ise bende öğrenmiş olurum ayrıca hevesiniz kırılmasın diye daha evvelden belirtmedim kişisel gözlemlerinize karşı bilimsel referanslar talep ettiğinizden hareketle bilim diyor ki;
Gübre çürümeli fırında pişirilip karbon oranı azaltılmamalı ki faydalı bakteriler daha çoğalsın daha uzun bolluk bereket içinde yaşayıp bize/bitkimize hizmet etsinler

Eski 26-02-2013, 23:50   #6
Ağaç Dostu

Alıntı:
Havadaki azotla konunun direk olarak bir ilgisi yok ki. Gubrenin icinde gubrenin alindigi anda, yani kullanima hazir halde bulunan azot onemli olan. Potasyumun memlekette bol bulunmasinin da konuyla alakasi yok. Disardan aldigimiz gubreden bahsediyorum; bu gubreler zaten paketin ustunde yazan miktarlarla belirtilmis NPK'ya sahip. Ben diyorum ki, ben bu gubreyi alip hemen kullanmakla satin alma tarihinin ustunden bir seneden fazla gectikten sonra kullanmak arasinda kendi yetistirdigim sebzeler acisindan bir fark gormuyorum; fark varsa bile o fark benim sonuctan tatmin olmami engelleyecek bir fark degil, cunku pratik anlamda benim icin ortaya cikan sonuc ayni. Siz bunun yanlis oldugunu dusunuyorsaniz, kendi yonteminizi uygulayabilirsiniz. Bir tez filan da ileri surmuyorum; niyetim o olsa, bilimsel bir yontem kullanarak arastirmasini yapar sonuclara bakarim. Karides gubresinin icindeki karbon miktarindaki bir degisiklik de benim icin onemli degil, karbonu zaten baska yollarla topraga veriyorum. Benim icin onemli olan, hizli ve etkili sekilde hazirlanabilen bir maddeyi toprakta kullanabiliyor olmak, cope gitmeden geri donusturmek.
Azot potasyum fosfor oranlarını örnek verdiniz bende muhtemelleri çeşitlendirmek için adlarını andım, alakası yok ise sizin mesajınızda yer alıyor neden?

Azot kullanıldığı anda önemli aynı söylediğiniz gibi ama siz havada ve topraktakini yok saymanız gözlemlerinizi kattığınız ürüne paye vermeniz hata.

Mesele dışarıdan aldığınız standartlara göre üretilip paketlenmiş ürünler değil sizin evde ürettiğiniz organiğin saklanma koşulları.

Karbon miktarındaki değişiklik karides artığının yararlı olabilmesi için önemli ürününüze sadece çöpe gitmeyen faydalanamadığınız bir kütle olarak bakmayın kullandığınız maksat için en doğru şekli ile kullanmazsanız çöpe atmak ile faydalandığını sanmak arasında ne fark var

Sonuç; Doğru işleme ve muhafaza edelim maksimum verimi alalım

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025