agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Mutfak - Diğerleri
(https)




Beğeni Düzeni11Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-04-2010, 16:22   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
Hhatice's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-12-2006
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 2,876
Galeri: 2
Arap ülkelerinin pek çoğunda çatal hiç kullanılmıyormuş. Sadece kaşık o da bazı evlerde demek ki araplar bu işi daha iyi biliyor
Benim babamda derdi tavuk balık kelle bunlar yenir elle ,ama hiç eli ile yerken de görmedim .Biz de çiğ böreği peçeteye sarar yeriz .Ben un kurabiyesini kesinlikle elimle yiyiyorum çünkü dağılıyor.Görüntü hoş olmasa da pek çok kişi elle yemek yemeği seviyor.

Hhatice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2013, 01:35   #2
Ağaç Dostu
 
gece's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,671
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Hhatice Mesajı Göster
Arap ülkelerinin pek çoğunda çatal hiç kullanılmıyormuş. Sadece kaşık, o da bazı evlerde, demek ki Araplar bu işi daha iyi biliyor
...
Katılıyorum. Pilavı dahi elle yemeleri meşhurdur.

Hatta 'elle yemek yemek anlamındaki' banarak yemek, banmak sözcüğü, Arapça parmak anlamından dilimize geçmiş bile olabilir.

Zira, ingilizcedeki muz (banana) sözcüğünün, Arapçadan ingilizceye geçtiğini, Arapların muz meyvesinin şeklen (el) parmaklarına benzerliğinden dolayı böyle adlandırdıklarını duymuştum. Doğruluğunu araştırmak gerek, bana olabilir gibi geliyor.

El ile yemede avucun içi, aktif olarak, hemen hiç kullanılmaz, parmaklar çalışır. Bu nedenle (eğer öyleyse) banmak, elin ayası ile tarak kemiklerini anlama katmayarak, olayı daha net ifade ediyor demektir.
Bir çeşit, parmak işler, el öğünür! 8>)


Banarak yemesini sevdiğim yiyecekler olarak; bayat ekmeklerin çırpılmış yumurtaya banılıp, hafif yağda kızartıldığı yumurtalı ekmeği elimle yemeyi ve yine acıkılmış ve yemeğin hemen hazır olmadığı ya da akla gelip, canın çektiği zamanlarda, (evde mayalanmış) yoğurda ekmek doğrayarak, pekmez, (taze ya da kuru) soğan ve zeytini (yazsa domates de şart!) elle yemeyi sevdiğimi söyleyebilirim.

Kahvaltıda zeytini elle yemesem de yukarıdaki pratik öğündeki zeytini illâ elle yerim.

Fırından yeni çıkmış (köy) ekmeğin(in) elle koparılıp, (yayık) tereyağını ekmeğin sıcaklığı ile erittirdikten sonra içselleştirildiği (!?) bir diğer pratik ötesi doyma biçiminin doyuruculuğunu tarif etmemde sözcüklerin yetersiz kaldığını, ne desem de söylesem bilemedim.

Bu arada ekmeğin doğranması ile soğanın bıçakla dilimlenmek yerine yumrukla kırılarak, kuru fasulye-pilav, doğranmış tarhana yanına katık edilmesi durumlarında da elin katkısı vazgeçilmez olduğundan, bu durumları da başlıkla ilgili gördüğümü ve vazgeçemeyeceğimi belirtmeliyim.

Baklava (yerli susam ilaveli, cevizli) ve karpuz da elle bir başka oluyor, tadına doyulmuyor.


gece
muhallebinin piştiği kabın dibi ile bir çok yaş pasta ile birlikte, hanım parmağı ve vezir parmağı ile diğer bir çok tatlıyı da unutmamak gerekir diyen forum kişisi

Müjgan ve loveforlife beğendi.
gece Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025