agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya pubicalyx (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/5936.htm)

Hydrosuccess 15-08-2010 20:18

5 Eklenti(ler)
Petaller tam açılmadan önce yaklaşık yarım saat dalgalı bir görünümde oluyor.Bu görünümü Pubicalyx'de de yakalayabildim.Ayrıca öbek büyüklüğünü gösteren fotoğraf (Carnosadan biraz daha büyük) ve coronanın mükemmel beşli geometrisini gösteren makrolar.

Fatih 15-08-2010 20:31

Resimlerin dili olsada konuşsalar.Aslında teknoloji gelişmeye devam edip kokusu alınabilen resimler çekmeye yarayan bir makina yapmaları gerek.Yoksa resimlerle yetineceğiz.
Maşallah çok güzel çekimler.
Bugün ikinci günleri sanırım çiçeklerin.Ya da sabah erken saatte mi açtılar?

Hydrosuccess 15-08-2010 20:50

Sayın Fatih, daha önce olduğu gibi akşam saatlerinde açtılar.Koku yoğunluğu bu akşam (2. gün) dün akşama göre daha fazla.Diğer öbek de 1-2 gün içinde açacak.Birlikte görüntülemeye çalışacağım.

missmenas 16-08-2010 01:52

Seyrine bile doyulmuyor, kutlarım Sizi Hyrosuccess gerçektende güzel ödül.
Teşekkürler paylaşım için. Darısı bizim minik Prenseslere.

yeşillim 16-08-2010 07:10

Sn Hydrosuccess .
Ne kadar güzel fofoğraflar çekiyorsunuz. Sunumunuz çok güzel.
Doğrusu '' Siz bu işin hakkını veriyorsunuz''. Güzel paylaşımlarınızı bekliyoruz.

maki01 16-08-2010 09:47

Çekimler de , çiçek de muhteşem, emeğinize sağlık sayın HYDROSUCCESS.

Benim pubx bol yaprak ve sürgün vermeye devam ediyor. Batıya bakan bir pencere önünde 4-5 saat güneş ışığı almasına rağmen çiçekle ilgili bir gelişme yok.

Hydrosuccess 16-08-2010 13:55

Sayın Missmenas,Yeşillim ve Maki1,çok teşekkür ederim.Umarım çiçekleri yeterince tanıtabildim.Özellikle makrolar gözümüzle göremediğimiz şeyleri ortaya çıkardığı ve farklı bir bakış getirdiği için öncelikli tercihim.Açıkçası fotoğrafçılıktan hiç anlamıyorum.Elden geldiği kadar bitkiyi farklı kılan ayrıntıları göstermeye çalışıyorum.
Sayın Maki1,çiçek açmama gördüğüm kadarı ile sadece sizde değil nispeten yaygın bir problem.Hoyalarda bu konuda geçerli bir formül yok görünüyor.Amerikada popüler olan ''beer formula'' denenebilir.İçeriğini Türkiyede de tama yakın bulmak mümkün.Eksik olanlar benzeri ile değiştirilebilir.Bu formülün temel bileşeni bira(kök çevresinde yararlı mikroorganizma artışı?) ve Magnezyum tuzu.Açıkçası benim tekniğim ile uygunluk göstermez ama toprak kültürü ile denenirse sonuçlarını hep beraber değerlendiririz.

maki01 16-08-2010 23:16

Her ikisi de evde var sayın HYDROSUCCCES, ancak ölçü ne olmalı?

ROA kullandığım için köklerin oldukca sağlıklı geliştiğini düşünüyorum. Çok kısa sürede kökler tüm saksıyı kaplayarak, drenaj deliklerinden dışarı taşıyor. Yaprak büyüklükleri ve yeni sürgün verme hızları da çok iyi ancak 10 ayın sonunda sadece Kerrii'de çiçek görebildim.

Sadece pubx282 için güneş ışığı ile arasında kalan tül perdeyi bir süre iptal etmeyi planlıyorum. Aşırı sıcakların 10 gün daha süreceği söylenir. Sonrasında deneyeceğim.

Paylaşımlarınız için teşekkürler...

Hydrosuccess 18-08-2010 16:23

Beer Formula için araştırmamda çeşitli kaynaklarda içerik aynı ancak ölçülerde farklılıklar var.Bana en mantıklı gelen formulü veriyorum.Ölçüler yine de yaklaşık olarak verilmiş.Forumlarda bu karışımın hoya ve orkidelerde yararlı olduğu belirtiliyor.(Bu mantıklı. Bu iki bitki grubu aynı coğrafyada aynı ortamda yani ağaçların üzerinde yaşıyor ve çürüyen yaprak ve böceklerden ihtiyaçları olan mineralleri temin ediyor.Habitat fotoğraflarında bazen üst üste yaşadıkları görülüyor.)Çok başarılı sonuçlar bildirenler olduğu gibi bitkileri çöküşe geçenler de var.İki tarafı keskin bıçak gibi.Bence dozu ayarlama sorun oluyor.Kullanımı ile ilgili (ben hiç denemedim) tavsiyede bulunamam.''At your risk'' kendi kararınızla basit bitkilerde örneğin köklendirilmiş carnosa çeliklerinde veya başka ev bitkilerinde denenebilir.Güçlü bir karışım olduğundan varsa diğer gübreleri kesmekte yarar var.
Beer Formula;
1.5 bardak bira (yaklaşık 1 küçük bira)
1\4 bardak Epsom salt (Magnezyum sulfat Eczanelerden temin edilebilir.)Bir başka kaynakta 1 bardak deniliyor.(Riskli olabilir.)
1\2 bardak amonyak (parfüm katılmamış olanından)
2 bardak ılık su
1\2 bardak pekmez
4 kaşık çiçek açtıran sıvı gübre
250-500 mg B12 (B vitamini içeren drajeler ezilerek katılabilir.)
Tüm malzeme iyice karıştırılır.Hazırlanan karışımın uzun ömürlü olduğu söyleniyor ancak hangi koşullarda (oda sıcaklığı? buzdolabı?) saklandığı ile ilgili bilgilere ulaşamadım.
Bu karışımdan 4 litreye 1 kaşık (başka kaynakta 2 kaşık) karıştırılıp bitkiler sulanacak.

maki01 18-08-2010 17:22

Teşekkürler sayın HYDROSUCCESS.

Hydrosuccess 18-08-2010 23:43

1 Eklenti(ler)
İkinci çiçek öbeği de açtı.Koku alışık olmayanlar için (açıkçası ben hariç) rahatsız edici düzeye ulaştı.Diğer çiçek saplarında da ilerleme var.Bu türün genelde problemsiz ve verimli olduğuna karar verdim.Tek problem çok büyüyüp yer kaplaması ama değer diye düşünüyorum.

maki01 19-08-2010 00:27

Kokusu Carnosa'ya benziyor mu?

Hydrosuccess 19-08-2010 07:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hydrosuccess (Mesaj 668382)
Sayın Maki01 H pubicalyx carnosam gibi geceleri kokuyor.Koku tanımlaması çok zor bir duyu.Ben yine de kendi algılamamı sözcüklere dökmeye çalışayım.HP'nin kokusu lacunosa gibi 'floral' çiçeksi, hafif ,kolay kabul edilebilir değil, daha çok carnosanın daha ağırı hatta zaman zaman mayalanmış hafif bozulmuş bir şey duygusu da veriyor.Tek bir çiçeğin tüm odayı kokuttuğunu ve lacunosadan daha fazla yayılabildiğini söylemek isterim.Sonuç olarak tekrar yaşamak istediğim bir deneyim.

Tekrar yaşamaktan memnun olduğumu belirtmeliyim.

İlkin 19-08-2010 08:56

Şanslısınız, hem çiçek açtırıyor hem de kokluyorsunuz. Dün gece 22:00'a kadar atölyedeydim. Yine koklayamadım ben çıktıktan sonra mı kokuyorlar nedir bunlar?!! :)

Hydrosuccess 20-08-2010 23:51

Bazı türler kokusuz veya çok zayıf kokulu.Örneğin H. kerii için çok hafif kokulu, klor gibi denilmiş...Çiçeği ve yapraklarının güzelliği ile kendini affettirir diye düşünüyorum....

nimehnu 21-08-2010 01:31

Çiçeğinizin fotoğraflarına hayran kaldım. Özendim, hem de çoookk... Keşke bana da çelik verecek birisi olsa :)

simyagery 21-08-2010 22:43

çok güzel umarım bende bu türü bulabilirim

Hydrosuccess 26-08-2010 21:32

3. çiçek öbeği de dökülmeye başladı.Diğer türlerin aksine yoğunluğu azalmakla birlikte koku değişim göstermeksizin (ekşi, rahatsız edici tarza dönmeksizin) çiçekler dökülürken de hissediliyor.3 çiçek öbeğinin de ömrü 7-9 gün arasında kaldı.

Faruk 31-08-2010 01:47

Hoya yetiştirmede çok başarılısınız. Keşke şu yönteminizi daha açık bir şekilde anlatıp bize de yön gösterseniz de bizde siz gibi özene bezene baktığımız bitkilerimizde kayıp vermek yerine başarımızı artırsak...

yeşillim 31-08-2010 13:30

Sayın Hydrosuccess, ne zaman görselliğin dışına çıkacaksınız, meraktayım.
Faruk Bey'e katılıyorum. Şöyle detaylı bir şekilde, anlayacağım gibi anlatmaya başlasanız.

Farz edin ki yalnız okuma ve yazma biliyorum. Cahil bir insan bu yeşillim ama öğrenmeye açık.
Haydi anlatın da görelim. Belli mi olur belki de siz gibi hidrokültür ortamında devam ederiz.

a1919 01-09-2010 11:00

Sayın yeşillim'e aynen katılıyorum. Bu işin detaylarını ben de merak içinde bekliyorum.

Hydrosuccess 04-09-2010 10:57

Sayın hoyaseverler, sadece görsellik paylaşımında bulunduğum sanırım çok doğru bir değerlendirme olmaz.Bugüne kadar sayısı iki yüzü geçen bitkilerimi kendi adıma açacağım başlıklarda sadece şu bitki açtı bu bitki yaprak çıkardı şeklinde tanıtmam hiç zor değildi.(Açıkçası bunun yanlış olduğunu düşünmediğimi daha önce belirtmiştim.)Ancak ben hep tür başlıklarında kalarak bitkilerin tüm özelliklerini (kuşkusuz görsellikler de dahil) kendi tecrübelerim ve edindiğim bilgiler ile paylaşmayı tercih ettim.Bu paylaşımlarda bilgi görselliğin önündedir.Paylaşmak istemediğim bir konu olursa bunu açıkça belirtmekten çekinmem.Topraksız yetiştirme yöntemlerine gelince süs bitkilerinde sanırım Türkiye'de uygulama yapan tek kişi olduğum görülüyor.(Ya da paylaşımda bulunan tek kişi olduğum söylenebilir.Bir başka yetiştirici varsa tanışmayı çok isterdim.)Bu durum çok yeni ve geniş bir konunun başkalarına aktarılmasında bana sorumluluk yüklüyor.Kişisel nedenlerle ön çalışmayı yapmakta geciktim.Ancak tekniğin uygulanmasında mevsimsel sınırlama sözkonusu değil.Bu konu dışında Hoya türlerinde yaprak detayları çiçeklerin morfolojisi ve tozlaşma açmayı düşündüğüm başlıklar.Sabır çiçeklerinde uzun soluklu çalışmalar daha verimli olacak diye düşünüyorum.

Hydrosuccess 05-09-2010 22:14

1 Eklenti(ler)
Bir ''duş'' sonrası bitkinin en son genel görünümü.Üzerinde çiçek tomurcukları ve eski çiçek sapları duruyor ancak İstanbul'da ışık yoğunluğu ve süresinin azalmış olması (sonbahar) ön plana geçmeye başladı.Havalar tekrar düzelmez ıse ev koşullarında bahara kadar vejetatif gelişim ile sınırlı kalacağız.

yıldıztozu 26-09-2010 20:16

1 Eklenti(ler)
Sayın Hydrosucces'in H pubicalyx 'sinden sonra benim hoyamın gelişimi için buraya koyacak olduğum resim devede kulak atasözüne en güzel örnek olacaktır.:rolleyes:
Küçük olsun benim olsun diyerek kendimi teselli ediyorum.
Bu da benim yaz başında almış olduğum 3 hoyamdan biri. Henüz bir yaprak verdi. Bunu görmek bile çok mutlu ediyor beni.
Bloodflower işte son durum.
Herkese sevgiler.
Eklenti 172964

missmenas 27-09-2010 04:56

Sağlık olsun yıldıztozu H.pubicalyx' inizin yaşaması önemli, hayata bağlanmış çok hızlı büyüyen bir tür bendeki öyle en azından.

İlkin 27-09-2010 09:56

Sayın yıldıztozu şimdiki boyuna hiç aldanmayın. Eğer gerekli imkanları verirseniz gelecek sene bu zamanlarda o birkaç yapraklı hoyanız şuandaki görüntüsünden kat ve kat daha fazla büyümüş olacaktır. Çok hızlı büyüyen bir tür bu...

yıldıztozu 27-09-2010 15:58

inşallah dediğiniz gibi olur arkadaşlar bunca zamanda tek yaprak olunca biraz tereddütlüyüm bu konuda.
Umarım sizin sesinizi duyar da hızlanır bizimki :)

kaktüs 25-10-2010 21:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hydrosuccess (Mesaj 683816)
Petaller tam açılmadan önce yaklaşık yarım saat dalgalı bir görünümde oluyor.Bu görünümü Pubicalyx'de de yakalayabildim.Ayrıca öbek büyüklüğünü gösteren fotoğraf (Carnosadan biraz daha büyük) ve coronanın mükemmel beşli geometrisini gösteren makrolar.

Benimkinde bu günü gördüğüm gün, sevinçten havalara zıpladığım gün olur :D

a1919 18-03-2011 09:18

1 Eklenti(ler)
Baharla birlikte gelişmeler hızlandı. Evet gerçekten şu an çok küçük daha ama bana geldiğinde sadece tekbir yaprağı vardı :)

missmenas 18-03-2011 13:29

Sevgili a1919,
Çok güzel gelişmiş, Çiçeklerinide görmenizi dilerim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025