agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya pubicalyx (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/5936.htm)

İlkin 15-11-2007 11:36

Böyle güzel haber olur mu hiç Sevilay Hanım, çok mutlu oldum gerçekten. Yaşasın, belki bizim yapraklar da böyle dallanıp budaklanır yaprak da verir ;) Belki çiçek de açar :p

Öyle minicik kökleri vardı ki atmaya kıyamıyor insan yaprakları...

hfz 15-11-2007 11:39

:eek::eek:

Sevgili Sevilay, bu mesajı hatırlamıyordum. Vallahi tebrikler.. Eğer tutar ise gelen çeliklerimin hepsinden toplamda 70 adet civarı yaprak diktim.:dilli::p:p

İlkin 15-11-2007 12:20

O zaman Türkiye'nin paul shirley'i olmaya adaysınız desenize sayın hfz ;)

pelinya 15-11-2007 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hfz (Mesaj 173224)
:eek::eek:

Sevgili Sevilay, bu mesajı hatırlamıyordum. Vallahi tebrikler.. Eğer tutar ise gelen çeliklerimin hepsinden toplamda 70 adet civarı yaprak diktim.:dilli::p:p

Herkese merhaba,

yukarıda bahsi geçen benim mum çiçeğim, aslında sorduğum soruyu Hoya Carnosa bölümünde sormam gerekirdi ancak resimler bir olduğu için tekrar tekrar yüklemek istemedim.

Düşen yapraklar için özel hiçbirşey yapmadım. Mesajda da değindiğim gibi düştükleri şekilde kaldılar ve tuttular. (Yaprak ve sap yapısı gereği bir tarafa doğru kavisli. Bu kavisli taraf toprağa doğru dönük olduğu noktada sapın ucu toprağa dokunuyor.)

****** bu her cins için aynı olacak anlamına gelmiyor sanırım. Bilgi sahibi olanlar bizi bu konuda aydınlatırlarsa seviniriz.

Yapraklar için herkese iyi şanslar

Sevilay 15-11-2007 12:53

Afrika menekşesini yapraktan köklendirmek için toprağa dikerken yüzeye mümkün olduğunca yakın dikin diye öneriyorlar.

Belki bizler de toprağın üstüne çok yakın dikmeli veya Sevgili Pelinya gibi sadece üstüne koymalıyız.

(Her ne kadar uzmanlarımız olmaz,yapraktan büyümez deseler de fıkaranın ekmeği umut muş.;) )

Bu arada benim diktiğim yapraklar (silver pink ve pub 282) enine ve boyuna büyüyorlar.

çiçeksever 15-11-2007 15:23

fazla ümitlenmeyin.Önceki sayfalarda belirttiğim yaklaşık 3 senedir saksıda bekleyen yaprağım var,yaprak kök vermiş fakat büyümüyor.Hala tek yaprak olarak duruyor.

Hakan KINACI 15-11-2007 15:39

Sn.Çiçeksever,
Bende de silverpink var. Yaprak olarak dikili, bende mi 3 sene bekleyeceğim şimdi?

pelinya 15-11-2007 16:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakan KINACI (Mesaj 173304)
Sn.Çiçeksever,
Bende de silverpink var. Yaprak olarak dikili, bende mi 3 sene bekleyeceğim şimdi?

Hakan bey merhaba,
yaprağın köklenmesi ve yeni yaprak vermesi neye bağlı bilmiyorum ama benim ful içine düşen yaprak 1 ay hiç bir değişim göstermeden kaldı 1 ay sonrasında ise 5 yaprak birden verdi.

Mucip Gürbüz 15-11-2007 18:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pelinya (Mesaj 173323)
Hakan bey merhaba,
yaprağın köklenmesi ve yeni yaprak vermesi neye bağlı bilmiyorum ama benim ful içine düşen yaprak 1 ay hiç bir değişim göstermeden kaldı 1 ay sonrasında ise 5 yaprak birden verdi.

Sayın Pelinya, şu düşüp köklenen yaprağın yakından bir resmini görebilirmiyiz, ben bunun yapraktan köklenip yaprak verdiğini bilmiyorum ve görüp yorum yapmak gerekir diye düşünüyorum, gerçekten ilginç. Acaba keramet neresinde eğer düşündüğüm gibi ise şanslısınız, diğer arkadaşlar hala umut varlıktan iyidir diyip dikiyorlar, herkes te birbirinden saklıyor, belki mujdeli haberi sizin aracılığınızla alırlar. Selamlar.

pelinya 15-11-2007 20:27

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Gürbüz (Mesaj 173387)
Sayın Pelinya, şu düşüp köklenen yaprağın yakından bir resmini görebilirmiyiz, ben bunun yapraktan köklenip yaprak verdiğini bilmiyorum ve görüp yorum yapmak gerekir diye düşünüyorum, gerçekten ilginç. Acaba keramet neresinde eğer düşündüğüm gibi ise şanslısınız, diğer arkadaşlar hala umut varlıktan iyidir diyip dikiyorlar, herkes te birbirinden saklıyor, belki mujdeli haberi sizin aracılığınızla alırlar. Selamlar.

Merhaba Sayın Gürbüz,
resimleri elimden geldiğince çekmeye çalıştım, çok net olmayabilir kusura bakmayın. Köklenip yaprak veren mum çiçeği yaprağını kırmızı ile işaretledim, umarım işinize yarar.

Sevilay 15-11-2007 20:30

Bu beş yaprak da bir ay içinde olduysa,ne diyeyim,inanılır gibi değil.:p

Mucip Gürbüz 15-11-2007 22:23

Sayın pelinya, resim için teşekkürler fakat benim görmek istediğim yer ana yaprakla beş yaprağın çıktığı nokta idi.

Benim bidiklerime göre olmaz, ama yalnız bir şekilde bu olabılir o da şudur; yaprak gövdeden sıyrılarak alınmış veya gövdeden bir parça kopmuş olabilir, eğer böyle olmuşsa beraberinde orada bulunan gözü de sıyırmış ve dolayisiyle köklenme, sürgün verme organları üstünde olduğundan bu durum gerçekleşmiştir. Benim bildiğim tek ihtimal bu ve böylede olsa şanslı olduğunuz belli. Güle güle büyütün hoşçakalın.

pelinya 15-11-2007 23:54

Maalesef o kısım görünmüyor, köklenmiş kısmı toraktan çıkarmaya korkuyorum, muhtemelen ful'ün köküne dolanmış biçimdedir. Ancak diğer tutan yaprakların nasıl olduklarına bakmıştım.
Succulentlerde nasıl bir parça yerinden düşer ve toprağa değdiği şekilde tutarsa bunlarda aynı şekilde idi. Yaprak gövdeden hiç parça almaksızın sapın tümüyle birlikte kopmuş ve o şekilde köklenmişti.

İlkin 21-11-2007 09:37

2 Eklenti(ler)
Silverpink'im de bir hareketlilik var, 2 gündür pür dikkat bakıyorum çeliğin üst gözünde büyüme var gibi geliyor bana:p Alt yaprağı kesmiştim bu çıkan minik çıkıntı tam o kesilen yaprağın üstünde. İnşallah düşündüğüm gibidir.

Mucip Gürbüz 21-11-2007 10:03

İlkin Merhaba, evet misafirin yola çıkmış geliyor, gözün aydın. Serpens te hareket veya canlılık ne durumda?

İlkin 21-11-2007 11:18

Heyoo yaşasın, onun büyüyecek bir sürgün ucu olduğu tasdiklendikten sonra bugün değmeyin keyfime artık :p Çok teşekkürler...

Serpens'te bir hareketlilik yok Mucip Abi ama sağlam çok şükür. ;)

nevsune 21-11-2007 16:09

İlkin tebrikler. İlk iyi haber senden geldi değil mi?

Bizimkiler de görür de bir gayrete gelirler belki. Ben de pubicalyx'in başında nöbetteyim de tık yok. Hem kesilen yapraklarını da dikmiş bulunmaktayım. Mucip amcasının inadına bir de yapraklar tutarmış:)

Mucip Gürbüz 21-11-2007 16:18

Balık kavağa çıkarsa, kıyamet alameti sayarlar, niyetiniz kıyameti koparmakmı?:D

Sevilay 21-11-2007 17:28

Benim balık,yani Pubicalyx 282'nin yaprağını, geldiğinde Mucip bey kesmemi önerdiği için kesmiş ve dördünü de ufak bir saksıya dikmiştim.

Geçen gün yaprakların büyümesi dikkatimi çekti.Enine ve boyuna dev bir yaprak haline geliyordu.

Tabii doğal olarak dayanamayıp saksıyı karıştırdım ve o büyüyen yapraklardan bir tanesinin köklenip,köklerinin de neredeyse saksıdan çıkacak hale geldiğini gördüm.

Yaprakları ayırıp ikişer ikişer saksılara paylaştırdım.
Artık balık kavağa çıkar mı,bunlar büyür çiçek olur mu bilmem.;)

Mucip Gürbüz 21-11-2007 18:01

Sevilay hanım merhaba,

Madem öyle şimdi anlatacaklarımla bir deneme yapalım belki balığı kavağa çıkartırız.

Köklenmiş yaprağın iki yanına ve uç kısmına 5 mm. kadar birer çentik atın, yanı kenarından kesin, yaprağı toprağın üstüne tam yatırın, (tabi kök toprakta olacak) yaprağın, toprakla tam yapışması için bir ağırlık koyun Taş olabilir ama yaprağı kapatmayacak şekilde konulması lazım.

Bilmem tam anlatabildim mi, tereddüt ettiğiniz bir şey varsa yazışalım, bu denemenin sonucuna kadar kimse de yapraklarını atmasın bakalım, bu da olmazsa balığıda kavağı da unutun.

Ben yapamıyorum bu mesajı carnosa başlığına taşırsanız herkesin bilgisi de olur size zahmet olacak.

nevsune 02-01-2008 13:14

1 Eklenti(ler)
Tam 2 ay sonra ilk yaprağın habercisi göründü. Daha önce çelik aldığım hoya carnosa da 2. ayda ilk sürgününü göstermişti.

Uzun zamandır hiç bir hareket göstermeyen pubicalyx 282, sapından da buruşmaya başlayınca aslında gözden çıkartmıştım. Evi havalandırmak için açtığım pencerenin önünde durduğundan, soğuklardan korumak amacıyla üç-dört gün önce bir pet şişeyi kesip üzerine kapatmıştım. Dün baktım ilk sürgününü patlatmış.

Ya zamanı geldi, ya da sera etkisi hoşuna gitti.

denizakvaryumu 02-01-2008 14:12

Sera etkisi çok önemli,

ben de lacunosayı öldü diye son çare olarak yoğun bakım niyetine 8 lt. lik petin içine koydum, lacunosa da yoğun bakımdan bir tomurcuk ile merhaba dedi.

ilknur aşık 14-04-2008 07:55

1 Eklenti(ler)
Buda silverpinkin son durumu

some_at 14-04-2008 11:13

Son durum gayet güzel sağlıklı gözüküyor.

kutay48 21-04-2008 14:25

merhabalar arkadaşlar bu çeliklerden nerde bulabilirim?

kaktüs 16-04-2009 09:55

Paul Bey'den sipariş edilecek çeliklerde son noktaya gelmek üzreyiz. Heyecandan deli gibi bir o başlığa bir bu başlığa dalıp çıkıyorum. Kafam çorba oldu.

İstediklerim arasında bu iki tür de var. Umarım başarabilirim. Bayılmıştım resimlerinde gördüğümde...

Sizlerinkinin son halleri nasıl?

kaktüs 06-08-2009 21:02

Bir hoya kolleksiyoncusu olan bayan Christina'nın sitesinden Hoya Pubicalyx'ler ile ilgili çevirdiğim bilgiler:

Hoya Pubicalyx

Anavatanı Filipinler, 1918de keşfedilerek isimlendirilmiştir.

Hoya pbx kesinlikle çok kolay büyüyen bir Hoya türü. Çeşitli varyetelerini dükkanlarda görmeniz mümkün ve her geçen gün de bu artmakta. Hoş yapraklara ve çiçeklere sahiptirler. Dar yapraklarının üzerindeki gümüş renkli lekeler, varyetesine göre daha yoğun veya daha azdır.

Silverpink pek çok lekeye sahipken, Red Button'da lekeler daha azdır. Yaprakların boyutu 8-18cm uzunluk ve 2,5-6 cm genişlikte çeşitlilik gösterir. Bazı pbx'lerin yeni yaprakları kırmızı veya kırmızı / yeşil olur. Bu durum genç yapraklarda görülür, yapraklar olgunlaştığı zaman yeşil renklidir.

Çiçeklerin renkleri de beyaz taçlı (korona) pembeden, kırmızı taçlara sahip neredeyse siyah renkli çiçeklere dek değişiklik gösterir. Çoğu zaman, pembe, benekli ve siyah renkli çiçekler aynı şemsiyede (sap/umbel) bulabilirsiniz. Çiçekler yaklaşık 2cm'dir, bir miktar nektar üretirler, güçlü tatlı bir kokusu vardır ve yaklaşık 2 hafta dayanır.

kaktüs 06-08-2009 21:26

Christina kendi elindeki hoya türlerini kendi deneyimlerini ve kendi çiçeklerinin fotoğraflarını ekleyerek anlatmış. Çok keyif aldığım bu yazıları da sizlerle paylaşmak için birebir çevirmeye gayret ettim. Christina'nın ağzından:

* "Little Leaf": Bu türü 2004 yılında Hoya toplantısında bir çekilişte kazandım, başka bir pubicalyx istemiyordum ama bunun gerçekten oldukça koyu renkli çiçekleri olduğunu söylediler. Denemeye karar verdim. Hızlı köklendi ancak fotoğrafa bakarsanız bir yılda ancak bu kadar "BÜYÜK" hale geldiğini görebilirsiniz. Bu hızla büyümeye devam ederse, çiçeklerini 2015 yılında bir yerlerde görebilirim. Şu anda böyle hissettiriyor. Çıkan yaprakları diğer pbx'lerinkilerden küçük, bu nedenle "Küçük yaprak" adını almış olmalı.

*"Silverpink": Bu çiçeği Ekim 2002'de büyük olarak aldım. Zaten 2 tane pbx'im vardı ancak bu tür (bana göre) yoğun lekeleri ile bütün pbxler içinde en güzel yaprak topluluğuna sahip. Bu hoyamı batıya bakan bir pencereye (güneşten korunan) koydum ve çok hızlı büyüdü. Bu sene bir kısmını kestim, böylece 2004 boyunca açtığı gibi açıp açmayacağını görebileceğim. Çiçeğim ilk kez Nisan 2004'de açtı, bu hoyanın çiçekleri beyaz taçların ardında pembe renkli.

* "Red Button": Bunu köklü çelik olarak Ağustos 1998'de aldım. Aynı zamanda satın aldığım ilk çelikti. Hızlı büyüdü ve yaprakları güneşte, büyüdüğünde oldukça hoş oldu. Bazı yaprakları gençken kırmızı beneklere sahipken, bazıları tamamen kırmızı. Benim deneyimlerimden, bu pbx'in yapraklarında en az leke olan pbx olduğunu farkettim. Benimki ilk olarak Temmuz 2000'de çiçek açtı ve bu hoyanın üzerindeki çiçekler, beyaz taçlı pembeden, kırmızı taçlı neredeyse tamamen siyah çiçeklere kadar çeşitlilik gösterdi. Çoğunlukla pembe, üzerlerinde siyah benekler var ve taçları kısmen kırmızı ve kısmen beyaz. Geçen yaz bitkiyi budadım, gene çok hızlı büyüdü hatta bu yaz birkaç kere çiçeklendi.

* "Royal Hawaian Purple" : Bunu Nisan 2000'de köksüz çelik olarak aldım. Aldığımdan beri bunun Red Button ile aynı olduğunu düşünüyorum ancak uzmanlar öyle demiyor... "Red Button"a göre daha dar yaprakları ve daha bol lekeleri var. Aynı zamanda bu cinse Hoya Pubicalyx "Chimera" dendiğini de duydum ancak gerçek ismi "Royal Hawaian Purple" doğru ismidir.

Benimki ilk olarak Ağustos 2001'de çiçeklendi ve o günden bugüne, oldukça sık açtı. Red Button gibi bu hoya da beyaz taçlı tamamen pembe ve kırmızı taçlı neredeyse siyah çiçekler açabiliyor. Güneşte bırakıldığında yeni yaprakları pembe / kırmızı olan hoş bir hoya türü.

* "Jungle Garden": Bilgileri daha sonra eklenecek...

diyor Christina :)

ilknur aşık 06-08-2009 21:51

Çok teşekkür ederiz sevgili kaktüs.

kaktüs 06-08-2009 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilknur aşık (Mesaj 475778)
Çok teşekkür ederiz sevgili kaktüs.

:)) Zevkle yapıyorum... Okurken çok keyiflendiğim için sizlerle paylaşmak istedim. Daha da keyif vericisi sizin deneyimleriniz olur :D

ilknur aşık 06-08-2009 22:41

Peki. Pubicalyx'te ben kendi deneyimimi anlatayım. Bunları mum çiçeği başlığında ilknur aşık bölümünde yazmıştım gerçi ama buraya da yazayım. 2007 kasımda ilk aldığım çelik çok kolay köklendi ve gelişme gösterdi. Çok kolay bir tür. Ancak fazla sulama sonucunda yaklaşık 1 mt. boya ulaşmışken kaybettim. Bende dallarını tam anlamıyla doğrayıp çelik aldım. Onlardan bir kısmı tuttu, maalesef çiçek açmadı. Işığı çok seviyor bence, nemi de. Kendi adıma 2007 kasımda aldığım çeliklere göre 2009 mayısta aldığım çelklerde başarı oranım neredeyse 10 katı. 2007 kasımda aldıklarımdan sadece diversifolila, serpens, silverpink, sp bogor kaldı. Diversifolia'yı aynen silverpink gibi kaybettim. mayısta gelen çeliklerde başarımın artmasını havanın daha sıcak olmasına, kullandığım toprağa( orkide kompostu,compo'nun sardunya toprağı ve yeşil yapraklı bitkiler için toprağı, perlit karşımı) sera etkisine ve arada kullandığım guanolu gübreye bağlıyorum. Tabi ilk çeliklerde çok acemiydik. Göz neresi, çelik nasıl alınır, nasıl ekilir vs hiç birşey bilmiyordum. Şimdi kendimi çok yol kat etmiş hissediyorum.
Bu arada bir kaç ay kadar önce daha önce aldığım carnosa çeliklerinden birinin yaprağının değişik olduğunu farkettim. Allah allah bu neden diye araştırırken onun 2007 kasımda aldığım çeliklerden australis olduğunu keşfettim. Yani bende australis varmış ne zamandır, ama ben yeni farkettim.
Gülmek serbest:D

maki01 09-06-2010 12:00

2 Eklenti(ler)
Sevgili dkp'nin hediye ettiği Hoya pubicalyx GPS 282'im kocaman yaprakları, ve nerdeyse her gözden verdiği sürgünlerle çok mutlu ediyor beni.

Bir kez daha teşekkürler sevgili dkp.



Uzun marlboro'dan bile uzun :)

Faruk 09-06-2010 14:15

Mükemmel, mükemmel...

venus_trap 10-06-2010 23:07

elimdeki hoya bu çelik almak için yardımlarınızı bekliyorum :) bu arada eğer elinde kalp şeklinde yaprak açan hoyası olan varsa ricada bulunmak isterim :). Teşekkürler

venus_trap 10-06-2010 23:16

3 Eklenti(ler)
...

Fatih 11-06-2010 17:55

Sevgili Venüs Trap bitkiniz hoya carnosa yani normal mum çiçeği.Arada da olsa yapraklar farklı uzunlukta ve şekilde olabiliyor.

venus_trap 13-06-2010 00:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih (Mesaj 656808)
Sevgili Venüs Trap bitkiniz hoya carnosa yani normal mum çiçeği.Arada da olsa yapraklar farklı uzunlukta ve şekilde olabiliyor.

Bilginiz için teşekkür ederim :) Peki kokar mı çiçekleri? Aldığım yerdeki satış danışmanı bayan silver pink demişti. Olsun ben yine de mutluyum :)

Hydrosuccess 05-07-2010 18:54

Hoya pubicalyx ilk çiçekler
 
4 Eklenti(ler)
Hollandadan Paul Shirley'den 8 ay önce getirttiğim çeliklerden Hoya Pubicalyx pink silver'in şu anki durumu.İlk tomurcuk ve çiçek

Fatih 05-07-2010 19:28

Çok güzel maşallah...
Ek besin vs kullandınız mı?

Hydrosuccess 05-07-2010 20:39

Sayın Fatih hoyalar da dahil hemen tüm ev bitkilerini hidrokültürde sıvı besin ile yetiştiriyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025