agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya kerrii (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/5929.htm)

kaktüs 26-10-2010 11:03

Teşekkürler sayın İlkin

Eminim Hoya kerrii olduğuna :) Paul beyden köklü olarak sipariş etmiştim, mevcut yapraklar gayet etli tombul kalp şeklinde.

Işıkla ilgili daha bol ışık alan bir yer arayayım evde o zaman :)

acemifüsun 13-11-2010 13:41

Arkadaşlar kerriimin yapraklarına su püstürteyim mi?

İlkin 15-11-2010 09:30

Sayın acemifüsun Hoya'nızın yapraklarına su püskürtme ya da püskürtmeme kararını vermeyi bu tür için biraz riskli görüyorum ben. Suyu ve yaprakları ile oynanmasını çok seven bir tür değil bence. Ya da benimkisi geldiğinden beri hep nazlı olduğu için ben yapraklarına su püskrütmedim mantar hastalığına tekrar yakalanmasın diye. Özellikle de havaların serinlediği bu günlerde yapraklarını çok ıslatmamanızı tavsiye edebileceğim ancak. İlkbaharla birlikte yaprakların üstüne güneş gelmediği zamanlar ( su damlaları mercek görevi görüp yaprakları yakabilir güneşin altında ise bitki ) ayda 1-2 kere su fısfıslanabilir...

maki01 15-11-2010 10:35

İlkin'e katılıyorum. Kerrii yetiştirilmesi kolay bir tür olmasına rağmen neye ne tepki vereceğini tam olarak kavrayamadım hala.

Yapraklarda yumuşama olunca sulamayı azaltmıştım . Yardımcıma salondaki bitkilere su verme dememe rağmen, işten eve döndüğümde kerrii'nin tabağında duran suyu görünce çok bozuldum. Tabakta biriken suyu hemen döktüm. 1-2 saat sonra yumuşamış olan yaprakları eski diriliğine kavuşmuştu. Yine bir soru işareti oluştu tabii.

Kerrii böyle bir tür. Neye, ne zaman, ne tepki vereceği belli olmuyor bence. Arada ince başlıkla ve ılık suyla su püskürtüyorum, doğru mu bilmiyorum:)

acemifüsun 15-11-2010 21:49

Teşekkür ederim arkadaşlar:)

elek 29-11-2010 15:21

Kerriimde çürüme

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar şu sayfadaki 548 no. lu mesajımdaki son fotoğrafta ilk halini göreceğiniz Kerriimde ters giden birşeyler var :( Çeliği ilk başta uzun dalı toprağın altına gömüp (içinde durması için telle saksı dibine bağladım) torf-vermiculit-kedi kumu-orkide toprağı-gübre harcına dikmiştim. Yaklaşık 4 hafta önce toprak üzerinde küçük sinek-böcek benzeri birşeyler görünce dayanamayıp karıştırdım ve alta sabitlediğim dalın çürüdüğünü gördüm (belki de dalı alta sabitlerken kırdım:( ) Derhal topraktan çıkarıp çürüyen dalı keserek hidrokültüre aktardım. Topraktan transfer ederken aşağıdaki resimde gördüğünüz bölgede bir miktar köklenme olmuştu. Çelik 3 haftadır hidrokültürde duruyordu.

Bu cumartesi günü ise resmin altında görünen yaprağın sararmaya başladığını farkettim. Öncelikle fotoğrafını yükleyip fikir alarak hareket etmek istemiştim, ancak foruma girişler problemli olduğundan ve yaprak iyice sararıp "acil durum var" diye bağırdığından hidrokültürden de çıkardım ve aşağıdaki resmi çektim. Daha önce çürüyen dalın ve diatomitten çıkartırken kendiliğinden düşen yaprağın yerlerini de işaretledim resimde. Sararan yaprağın dibindeki kararmaya bakılırsa durum gerçekten acilmiş. Ben bu siyah kısım diatomitin içinde kaldığı için görmüyordum.

Bundan sonra da çeliği oksijenli suda 10 dk kadar beklettim, çıkan saksıyı çamaşır suyuyla dezenfekte edip yeni diatomit yıkadım ve tekrar dikim yaptım. Site çalışmadığından el yordamı-göz kararı bunları akıl edip yapabildim dün, ancak önerileriniz varsa değerlendirmeye hazırım. Sorun mantar hastalığı mı acaba? Ayrıca 5 Ekim'den itibaren neredeyse 8 hafta oldu, kök gelişimi sizce nasıl?

Hydrosuccess 29-11-2010 19:25

Sayın elek, aktardığınız fotoğrafa bakınca çok endişe edecek bir olumsuzluk yok diye düşünüyorum.Gelen çeliği tel ile saksıya sabitlemek çok doğru bir uygulama değil.Gövde veya yaprak sapına sürekli temas eden tel mutlaka ezilme ve çürümeye neden olur.Bu yaprak da daha çok hasarlanma sonrası bozulmuş gibi görünüyor.Ne yaprağın koptuğu yerde ne gövdede ne de diğer yapraklarda olumsuzluk yok.Köklenme de olmuş ve köklerde hem sizin olumsuzluk belirtmemeniz nedeniyle hem de görüldüğü kadarı ile hiç bir problem yok.Türler arasında köklenme hızı ve görünümü açısından farklar vardır ve uzun vadede tüm bitkiler kendilerine gereken kök yapısını oluşturur.Çelik toprakta köklenme açısından zaman kaybetmiş ancak diatomitte 3 haftada elde edilen kök yapısı oldukça iyi.Çeliği panik ile toprağa geçirmemeniz çok iyi olmuş.Bitki fazla şok yaşamadan topraksız ortamda devam etmekte yarar var.Su seviyesini biraz daha azaltın.Su değişimlerini 1-2 hafta daha sık (3-4 günde bir ) yapın ve 2 hafta sonra 1/4 oranında besin eriyiğine başlayın.Başarılar dilerim.

bettyycim 13-02-2011 13:46

Arkadaşlar IKEA'lar da Sevgililer Gününe özel Aşk Çiçeği adı altında Hoya Kerri satılıyor tek yaprak ama köklü isteyen arkadaşlara duyurulur :D

yıldıztozu 13-02-2011 18:00

teşekkürler bettyycim,
geçen sene kaçırdığım için üzülmüştüm :)

bettyycim 13-02-2011 19:04

Ben de kaçırmadım arkadaşım fiyatı 12.95 TL. idi ;)

missmenas 14-02-2011 07:37

1 Eklenti(ler)
Tek yapraktan hoya kerriler sürgün vermiyor. 4. yılına giren tek yapraklı hoya kerri. Köklü ama öylecene duran bir güzellik. Evimdeki misafir hoya kerri variegate, bu bilgiyi paylaşmak istedim.
Yakın bir zamanda yine ortak sipariş açılacak. İsteyen arkadaşlar sürgün verebilecek çeliklere ve ya köklülerine sahip olabilir.

İlkin 14-02-2011 14:17

Benim bir arkadaşım saksı içinde bu şekilde duran tek yapraklı H.kerrii'yi dallanıp budaklandırdı, bitki sonrasında bol bol yapraklandı... Şans mı, bitkinin büyüyesi mi geldi bilinmez ama durum vaziyet bundan ibaret... :)

bettyycim 14-02-2011 15:41

Ben de eve gidip hemen saksıyı kontrol ettim kökler gayet saksıyı sarmış vaziyette ben ümitliyim, bekleyip göreceğiz :(

Hatice Tarhan 14-02-2011 19:53

Benim kerriim de bir yılı aşkın süredir tek yaprak halinde bekliyor.Kurumada yok dal vermede yok.

yıldıztozu 15-02-2011 08:29

Sanırım göle mayayı çalacağız arkadaşlar.
Ya tutarsa :)

missmenas 15-02-2011 09:33

Sevgili Yıldıztozu,
ne güzel söylemişsiniz, Sabahın tebessümü :))
aleya garden e dün siparişlerimi açtım listemde H. kerri variegate de var. Aslına bakarsanız çelik olarak ve ya köklü getirttiğimiz bütün hoyalar göle maya çalmak gibi birşey ya tutarsa:D

Hatice Tarhan 16-02-2011 07:23

Düşüncesi bile insanı keyiflendiriyor, YA TUTARSA.

yıldıztozu 16-02-2011 15:56

Haklısınız sevgili Missmenas,
Bizler elimizden geleni yapacağız gerisi Hoyaların keyfine kalmış.
Umarım yeni çalacağınız mayanızın hepsi tutar.
Hatice hanım, bu hoyaların herhali keyifli.
Bir tane bile çiçek görmedim henüz kendimde amaforumdaki arkadaşların çiçeklerini izlemek de çok çok keyifli.:)

Jezebel 25-05-2011 18:39

1 Eklenti(ler)
Umudu kesmişken güzel birşey oldu:p

Eklenti 216508

sürdü, yaşasın.

bettyycim 25-05-2011 20:02

Bu ne güzel sürpriz Sevgili Jezebel, ne kadar zamandır böyleydi acaba :confused:

Jezebel 25-05-2011 20:09

Bir yıldır tek yaprak duruyordu, hatta yaprak bile yanaktak kurumaya başlamıstı ki bu gün pek neşelendirdi beni:D

bettyycim 25-05-2011 20:13

Hadi hayırlısı, ben bile çok sevindim sizi düşünemiyorum bile :D

Jezebel 25-05-2011 20:22

Yani bu mucize gibi, bahar ...

Hatice Tarhan 26-05-2011 19:22

Sayın jezebel kendi hoya kerim filiz vermiş kadar sevindim,bu demektirki benim keride elbet bir gün filiz verecek.Mis kokulu çiçeklerini de en yakın zaman da görmeniz dileğiyle.

Jezebel 08-06-2011 09:18

1 Eklenti(ler)
Kalbimin küçük kalbi oldu;)

Eklenti 221826

.

karalale 08-06-2011 09:22

Oyyyy oyyyyy, iki hafta da büyük gelişme. Maşallah diyeyim, size de prafo valla.;) Bir çok kişiye moral oldunuz, sevgiler selamlar....

Jezebel 08-06-2011 15:23

Evdeki kerii de 1-2 hafta susuz bırakayım, belki o da sürer.
Görüldüğü üzre bu zavallı kalbimin bir yanağı kurumaya yüz tutmuştu, galiba istemeden susuz bıraktım...Eğer sürmesinin nedeni buysa mucizeyi tetikleyebiliriz.;)

bettyycim 12-09-2011 08:41

Sevgili Jezebel kalbinizin küçük kalbi ne durum da ?

sirenaalg 21-12-2011 10:12

3 yıldır hoya kerim öyle duruyor, nasıl çoğalıyor bu bitki, bilen var mı? bişeyler yapmak lazım mı??

missmenas 21-12-2011 10:20

Resim yüklerseniz Yorum yapabiliriz.

şewwal 27-01-2012 07:43

Kerriyi sadece yaprak yapısı için seviyorum ... çiçek açması önemli değil ))

karalale 03-02-2012 12:15

2 Eklenti(ler)
:DSevgili jezebel den sonra, bir fotoğraf ta ben paylaşayım. Yaprak kerii si olan arkadaşlara moral olsun. :p Aldıktan bir sene sonra, mutlu sonnnn.....:D :D

Manolya_ 03-02-2012 12:32

Sevgili Karalale,
H.Kerii'nizin bebişi çok hoş. Dakikalardır izliyorum, harika
Hızla büyüsün serpilsin inşallah.
Saksıdaki bu kahverengi taşlar nedir?
Cahilliğimi bağışla lütfen :((
Ve faydası nedir, bu bilgieri bizimle paylaşabilirmisiniz.
Selam ve sevgilerimle
Asu

karalale 03-02-2012 12:42

Sevgili Manolya, taşlara burda seramis deniliyor. Nemli ve havalı kalmasını sağlıyor. Sırf bu taşlara ekim yapıldığı gibi, alt ve yanlara konularak, kökleri toraklı olan bitkilerde de kullanılıyor. Sayfamda da paylaşmıştım. Artı olarak şunuda paylaşayım, kerii yaprağı satın aldıktan sonra köklerini sarılı olan tüm malzemelerden temizlemiştim. Çok sıkı olarak, odun kıymıkları gibi bir malzeme ve sargı bezi gibi bir şeyle sarılmıştı yaprağın dip kısmı. Güzelce temizleyip, yıkayıp bu seramis taşına ekmiştim. Belki bunun da faydası olmuştur bilemiyorum. Bilgi paylaştıkça güzel... Sevgilerimle....

Manolya_ 03-02-2012 12:55

Sevgili karalale,
Çok teşekkürler verdiğin bilgiler son derece değerli benim için.
İnternetten araştırma yapayım, acaba seramis buralarda varmıdır.
Ya da bu bizim bildiğimiz hidro kültür taşı olabilir mi ?
Faydalarının yanı sıra dekoratif bir görüntüsüde var çok hoşuma gitti.
Kocaman sevgi solu selamlar

Manolya_ 03-02-2012 13:26

Seramis

Sevgili Karalale,
İnternette seramis ile ilgili biraz araştırma yaptım. Birçok bilgiye rastladım ama sadece yabancı sitelerde maalesef:(
Fakat 9 şubatta almanyadan bir arkadaşım gelecek. Ona sipariş vermeyi düşünüyorum.
İnternetten 2 tane seramis markalı 2 tane sıvı vitamin seçtim.Resimlerini ekliyorum.
Katı seramis yerine bunlardan sipariş versem olabilirmi. ne dersiniz:confused:
Tüm bitkilerin suyuna karıştırarak verebilirim diye düşündüm.
Bu konuda fikirlerini almak isterim, ona göre getirteceğim.
Yardımların için şimdiden çok teşekkürler

karalale 03-02-2012 14:07

Sevgili Manolya, her iki üründe seramis taşı için sıvı gübre. İlki ortancalar için, diğeri çiçek açan bitkiler için. Sırf yapraklılar için, kaktüsler için, bonsai için diye bir çok sıvı gübre var. Bunlar topraklı ya da hyrokultur taşlarında ki bitkiler için de kullanılabilir mi bilmiyorum, bir soruşturayım, size bilgi veririm....
Yeni birbilgi olarak; Koçtaş ta veya su arıtma filitre sistemleri satan firmalarda kırık pimiş seramik parçaları olarak satılan ve fiziksel arıtma için kullanılan ürün olarak geçer ya da İstanbul da kiremit ya da tuğla fabrikalarında bu ürün kullanılacağı yere göre mm olarak kırılmış halde satılmaktadır deniyor.

mmanager 21-02-2012 13:38

Değerli Maki 01 geçenlerde praktikerden hoya kerii aldım nasıl bakmam gerektiğini bilemiyorum çünkü küçücük bir saksıda hindistan cevizi kabuğu gibi birşeyin içine dikilmiş sanırım arkadan bir dal verir biraz daha büyük bir saksıya almalımıyım sizce küçük kalp şeklinde yapraktan ibaret aldığım yerdeki görevli 15 günde 1 kere sulamamı söyledi ama daha sık dibi kuruyor tavsiyelerinize ihtiyacım var teşekkürler sağolun.Saygılarımla....

maki01 21-02-2012 14:11

Sayın mmanager,

Saksıda suyun süzülebileceği delik varsa değiştirmeyin derim. Yoksa aynı büyüklükte akarı olan bir saksıya almanızı öneririm. Kerrii'de diğer hoyalar gibi aşırı suyu sevmiyor ancak toprak kurudukca nemlenecek şekilde sulamanız uygun olacaktır.

Yapraktan sürgün oluşması uzun bir süreç olabiliyor, ya da sürgün vermeyebiliyor. Başlıkta yapraktan sürgün alan arkadaşlarımızın başarılı öykülerini bulabilirsiniz.

Gül-bahar 28-02-2012 12:01

2 Eklenti(ler)
Geçen seneden beri ilgimi yaprak şekliyle çeken kerii'yi uzun bir süreden marketlerdeki satışlarını takip ettikten sonra olsa olsa satışı sevgililer gününde satılır diye bekledim. Yanılmamışım, nihayet aldım. Önceki mesaj yazan arkadaşlarım gibi, lifli ağaç parçacığından oxijenli su yardımı ile temizlemeye çalıştım. Sonra diatomite diktim. Yaprağa yapışık küçük damarlar kök olamaz diye düşünüyorum ne dersiniz ? Sulama konusunda bilgiye ihtiyacım var.
Desteğiniz için şimdiden teşekkürler. :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025