agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya kerrii (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/5929.htm)

hoyadag 20-10-2007 17:48

Orkide toprağının özelliklerinden biraz bahseder misiniz sevgili İlkin, özellikle drenaj ve su tutma durumunu?

memet 20-10-2007 17:54

Orkideler özel şartlarda yaşayan bitkilerdir. Bu konuda ayrıntılı bilgiyi "orkide toprağının" özelliklerini orkide başlığında bulabilirsiniz.
Sanırım şunu söylemek yeterli olur, orkideler mum başlığında sık sık tarif edilen karışımlarda yaşamaz. Orkide dikmek için hazırlanmış karışımlar da diğer çiçekler için uygun olan yaşama seçenekleri sunmaz. Orkide toprağını mum dikmek için kullanmayın.
Hangi karışımların uygun olduğu zaten mumçiçeği başlığında var.

Penelophe 20-10-2007 18:01

Memet, buraya bir bak istersen.

cezzar 20-10-2007 18:09

Penelophe, benim anladığım, burada 'hoyalar da orkidler gibidir o yüzden aynı toprağa dikilmelidir' denmiş.
Yani sırf kerii için söylenmiş birşey değil, tüm hoyalar için..
Ama biz, orkid toprağı olmayan topraklarda yetişen mumçiçeklerinin canlı şahitleriyiz hepimiz..
O yüzden bence burda söylenen orkid toprağı mevzuuna pek kulak asmayalım derim..
Selamlar..

Penelophe 20-10-2007 18:20

Sevgili Cezzar, halısın galiba.. Aynı sitede buraya da baktım ve aynı şeyler yazıyor. Bütün hoyalar için söylenmiş sanırım. Paul Shirly ile yapacağın röportajda, bu konuyu da sorarsan çok memnun olurum.:)

memet 20-10-2007 18:36

Benim İngilizcem çok parlak değil. Ama orada toprak karışımında diğerleriyle birlikte 1/3 oranında orkide toprağı karıştırılmasından sözediliyor sanırım. "epiphytes" sanırım kilit kelime burası.
Bilenlere orkide, hoya benzerliği hakkında danışsak daha uygun,

Mucip Gürbüz 20-10-2007 19:49

Mehmet bey haklı, kilit kelime "epiphyte" de buda şu anlama geliyor. Tam asalak anlamına gelmiyor, başka bir bitkiye mekanik olarak ihtiyacı var, bunu da orkide toprağına konulan ağaç kabuğu ile sağlıyor orkideler. Nem ihtiyacını havadaki kökleri ve eski yaprakları kullanarak karşılıyor.

Hoya kerrii için söylenen; orkidelere hazılanan karışımdan, hazılanan toprak harcına 1/3 oranında karıştırılması ile geçirgenliğin sağlanmasıdır.

berduray 20-10-2007 20:13

[QUOTE=Sevilay;161860]Sevgili Cezzar,ben şimdilik tecrübelerimi burada size aktarayım,daha sonra tüm arkadaşların çelikleri geldiğinde hepsine ayrı başlık açarız.

Eylül ayının 11'in de yola çıkan çeliklerim ayın 14'ün de elimdeydiler.

O gün,o paniğimi atlattıktan sonra gelen 10 adet çeliği aç gözlülüğümden 23 parça yaptım.Yani;

2ad.Diversifolia=7 çelik oldu.
2ad.7-35 =3 çelik oldu.
2ad.Silverpink =4 çelik oldu.
2ad.Pub.282 =5 çelik oldu.
2ad.Obscura =4 çelik olpardon araya girmiş olacağım ama benim bilgisayar bozuktu 1 süre kaçırmışım bu konuyu çelikleri nereden temin etmiştiniz sevgili sevilay?Ben Bodrum'da nereden bulabilirim?Bana yol gösterebilecek bir hoyasever varmı?

hoyadag 20-10-2007 21:04

Bu sorunuzu içerik itibari ile hoya sipariş başlığı altında yanıtladım sevgili Berduray.

İlkin 22-10-2007 10:17

Sevgili Hoyadag toprağın iceriğine bugün bakıp, yarın yazarım. Toprak evde çünkü ;) Bu toprağı tüm hoyalar için kullanmayı düşünüyorum. Bulunduğum yerde malesef başka kaynak bulamam orkide harcı için. O yüzden toprak ve torf karışımına bunu da koymak için almak istedim.

İlkin 27-10-2007 11:29

1 Eklenti(ler)
Baya odunsu bir daldan çelik alınmış, bir yaprağı hafif sallanıyor kırılmış biraz ama 2 çelik çıkabilir sanırım buradan.

COYOTE 27-10-2007 11:32

Sevgili İlkin güle güle büyütün keriinizi.;)Hollanda siparişi miydi acaba? Meraktayım da ne gelen vaar ne giden:(

Penelophe 27-10-2007 11:33

Evet, benim çeliğe oranla daha odunsu bir dal. İnşallah tutar. İki tane göz var dolayısıyla da bir tane çelik çıkar gibi duruyor.

Muhtemelen üstten tek yaprak kalacak ve diğer üç yaprak kesilip gözün tamamen yapraksız olanı toprağın altında kalacak biçimde dikilecek ama sen benim gibi panik yapma ve çelikleri suya koy, bekle, herkesten yorum aldıntan sonra en mantıklısını bulur ona göre hareket edersin.;)

Kolay gelsin.:)

Mucip Gürbüz 27-10-2007 12:49

Üzgünüm iki çelik olmaz tek çelik alt iki büyük yaprağı kes, üst tek yap bırak.

COYOTE 02-11-2007 19:18

1 Eklenti(ler)
Gelen kerrim bu.Sol taraftaki iki yaprak ile soldan 3.yaprak arasında köklenmeler var.Bir de soldan 3.yapraktan sonra bir kök var.

Mucip Gürbüz 02-11-2007 19:25

Değişik pozisyonda bir resim daha çekebilirmisin, tam emin olamadım.

COYOTE 02-11-2007 19:26

1 Eklenti(ler)
Bu da başka fotoğraf.Okla gösterdiğim yer göz değil sanki bikaç kök bir arada çıkıyor gibi.??

COYOTE 02-11-2007 19:27

Çok panik yaptım :))Yukarıdaki nasıl daha anlaşılır mı acaba?

Mucip Gürbüz 02-11-2007 19:45

Merhaba, ip bağlı olan taraf ÜST,

1. çelik: sol taraf alt, iki yaprağın olduğu yerle, ok işaretinin arasından kes ve dik.

2. çelik: Ok işaretinin üstündeki yaprağı kes ve dik.

İkinci resimle netleşti herşey, hayırlı olsun.

COYOTE 02-11-2007 19:56

1 Eklenti(ler)
Çok çok teşekkür ederim,size de zahmet verdim Mucip Bey. Şey o mavi okla gösterdiğim göz yukarı gelecek değil mi? Yani kestiğim yerlerden toprağa daldırıyorum:))

Mucip Gürbüz 02-11-2007 20:04

Mavi oklu yerler toprağa girecek

COYOTE 02-11-2007 20:06

İşte şimdi kafam karıştı. Sağdaki mavi çizgiyi anladım o tamam oradan toprağa girecek ama şu var ki kırmızı çizginin olduğu yerlerde de kökler var. Kökler dışarıda mı kalsın?

Mucip Gürbüz 02-11-2007 20:12

Kafan karışmasın, iki yaprağın üstünden ( kırmızı çizginin olduğu yer) 1 cm. den kes, gördüklerine aldanma üstteki de ayrı çelik olacak.

COYOTE 02-11-2007 20:20

Tamam:))Çok teşekkür ederim.(Başarabilirim:D)

nevsune 02-11-2007 20:57

Mucip bey etiketin olduğu yer sanki daha kalın gibi değil mi?

Mucip Gürbüz 02-11-2007 21:03

Sevgili Nevsune kalınlıktan anlamanız mümkün değil, çünkü bu sarılcı çiçek bazı yerleri kalınlaştırabilir, rahat olun ince eledik sık dokuduk, köklerde sizi yanıltır ölçü gözün pozisyonudur.

Nöb. mumcu.

nevsune 02-11-2007 21:05

Tamam o zaman dikiyor dediğiniz gibi.

Bu gece işiniz zor.

Mucip Gürbüz 02-11-2007 21:49

Zevkle çorbaya tuz koyuyoruz, çekinmeye gerek yok, ben nöbetçi mumcu derken sakın kimse alınmasın tamamen espri bu sevgi ve saygılarımla.

COYOTE 06-11-2007 18:33

Mumlarım gayet iyi durumda. Doğru diktiğim keriinin yaprakları kapalıydı şu an epey açılmış vaziyette. Bu iyiye işarettit herhalde:)) Ters diktiğimin! yaprakları biraz buruşuk ama umudum var.:))

Bu arada Mucip Bey çok geçmiş olsun.

Mucip Gürbüz 06-11-2007 19:23

Coyote merhaba, teşekkür ederim önemli değil iyiyim. Kerii'lerin de iyi olduğuna sevindim öbürüde toparlar sulamaya özen göterirsen, dengeyi bozmazsan sorun olmaz. sevgiler.

İlkin 07-11-2007 08:50

Mucip Abi dün akşam benim kerrii'yi iyice kuru bir yere aldım, acaba tekrar ne zaman saksıya alsam. Gövdesi iyice karardı, hafif bastırınca çok hafif bir yumuşaklık var. Tek yaprağı sağlam duruyor ama.

Bu arada arkadaşlar benim kerrii saksıda kötü olmaya çürümeye başlamıştı. Sulamaya ve saksının altındaki deliklere dikkat edin, benimkinde bir delik vardı ve bu hava alması ve su tahliyesi için yetmedi sanırım.

Umarım onu kaybetmem :(

cezzar 07-11-2007 09:24

İlkin Hanım, sanki siz yine dayanamayıp fazla suladınız garibimi ;). Toprağı kurumadan filan.. Benim plastik saksıda olanları diktiğimde suladıydım, hala ıslaklar bir haftadır.
Saksılarınızın bulunduğu yerin yaklaşık sıcaklığı ne kadar? (Benimkiler 20-25 derece arası sıcaklıktalar. Sanırım ideal olan da bu.. Fazla soğuğa bırakmamak lazım çelikleri..)

İlkin 07-11-2007 09:49

Cezzar Bey inanın çok sulamadım, hepsini eşit şekilde suladım. Silverpinkler sağlam duruyor hatta birisi köklenmiş gibi ama kerrii'yi tutturamadım. Dediğiniz gibi belki suyu fazla kaçırdım, elin de ayarı yok ki. Sıcaklık da sizinki gibi ve içeride duruyorlar. Bakalım neler olacak tek yaprak sağlam duruyor ama. Valla canım sıkıldı. :(

Mucip Gürbüz 07-11-2007 10:00

Günaydın ilkinciğim, Alt gözler de çürüme varmı, eğer var sa , kuruduktan sonra yatık dikeceğiz bilgi verirsen devamını yazacağım. sevgilerimle.

İlkin 07-11-2007 10:18

Günaydın Mucip Abi, keşke resmini de çekseydim belki daha iyi anlaşılırdı. En alt gözden başlayıp yaprağı da geçip yukarıdaki göze kadar giden ve onu da kapsayan bir çürüme var. Bakınca zaten koyuluk belli oluyor. Alt taraftan içine bakıyorum yeşilimsi ama içi boş gibi duruyor. Tek sevindirici taraf tek yaprağın yeşil olması.

Mucip Gürbüz 07-11-2007 10:28

Yaprak en son gider önemli olan govdesi dün sıkıntıdan aklıma gelmedi resim çekmek yarın sen onu dükkana getir , yanında torf olsun saksıyı dolduracak kadar. üzülme çünkü faydası yok çaresine bakacağız. sevgiler.

İlkin 07-11-2007 10:33

Tamam Mucip Abi, teşekkür ederim.

İlkin 08-11-2007 08:43

2 Eklenti(ler)
Mucip Abi işte benim hasta. Ne yapabilirim bilmiyorum ama allahtan ümit kesilmez, değil mi? :(

hfz 08-11-2007 10:40

:eek::eek::(:(:(:(

Sevgili İlkin, çok üzüldüm..:( Lütfen diğer çeliklerinde sulamaya dikkat et..

Mucip Gürbüz 08-11-2007 10:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İlkin (Mesaj 170758)
Mucip Abi işte benim hasta. Ne yapabilirim bilmiyorum ama allahtan ümit kesilmez, değil mi? :(

Sevgili İlkin merhaba, Çok üzgünüm bundan ümidi kes yapılacak hiç birşey yok mualesef, Bu tek çelik mi başka yokmu?

Üzülme canın sağolsun gelen çeliğe gelsin. sevgilerimizle.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025