agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya Obscura (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/21918.htm)

dkp 15-09-2013 21:33

Hoya Nicholsoniae
 
1 Eklenti(ler)
Sarıcı türler içinde kolay yetişen bir tür, kokusuz olarak tariflenmiş. Yaprakları farklı, tricolordaki gibi renkli, yoğun ışık aldığında yapraklar kızarıyor.
Eylül ayında çiçeklendiğini okumuştum, Botanikte, ağustos sonundan itibaren çiçeklenmeye başladı. Çiçek öbeği Carnosa' dan biraz daha küçük.

maki01 15-09-2013 22:19

Ege Botanik'e emek veren tüm arkadaşlarımızı kutluyorum. Daha önce görmediğimiz bir türle sayenizde tanışmış olduk :)

Çiçeği çok güzel, yaprak yapısı hakkında biraz daha bilgi verebilir misiniz sevgili dkp?

Çoğumunuz bildiği tür olan carnosa ile kıyaslandığında daha büyük ya da küçük mü ?

dkp 16-09-2013 22:24

3 Eklenti(ler)
Sayın maki01, hepimiz birlikte öğreniyoruz. Merak ettiklerinizi, görmek istediklerinizi, belirtirseniz aktarmaya çalışırım ve uygun zamanda görüntülerini yayınlarım. Hoya Nicholsoniae çelikleri ve gelişimlerini fotoğraflamışım. Yapısı sarıcı, büyüklüğü ve gelişimi Carnosa' dan daha küçük, çiçekleri Carnosa' nın yarı büyüklüğünde, güneş/ışık alan yaprakları kızarıyor, kış aylarında yapraklardaki kızarıklık kayboluyor. Yaz sonuna doğru üzerinde 3-4 çiçek öbeği arka arkaya açıyor.

sakdag 17-09-2013 06:51

Sayın Dkp, bu hoyayı google'da arattığımızda farklı çiçek ve yapraklı başka bir hoya çıkıyor. Hoyalar konusunda usta olan sizsiniz ama bir yanlışlık mı var acaba? Bu sayfadaki görseller hoya obscurayı andırıyor.

dkp 17-09-2013 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 1200128)
Sayın Dkp, bu hoyayı google'da arattığımızda farklı çiçek ve yapraklı başka bir hoya çıkıyor. Hoyalar konusunda usta olan sizsiniz ama bir yanlışlık mı var acaba? Bu sayfadaki görseller hoya obscurayı andırıyor.

Sayın sakdag, Hoya' yı hep birlikte öğreniyoruz, ilginiz ve dikkatiniz için teşekkür ederim, elbette yanlış isimlendirebiliriz. Çeliklerimiz yanlış etikletlenmiş de olabilir. Obscura bizde mevcut, Nicholsoniae' ya göre yaprakları daha uzun, büyük ve ince. Evet çiçekleri benzer. İlk fırsatta yapraklarını karşılaştırmalı olarak fotoğraflamalıyım. Bu linkte her ikiside ayrı ayrı incelenebilir. Bu türlerin varyantları var mıdır ? incelemedim.

Fatih 17-09-2013 18:43

İnsanlık halidir ve türün etiketleri karışmış olabilir. Şöyle açıklamak istiyorum müsaadenle abiciğim,

Hoya nicholsoniae benimde yetiştirmiş olduğum ama dikkatsizliğim sonucu kaybettiğim bir türdü. Yaprakları obscura yapraklarına nazaran ince ve ekteki fotodaki gibi (mesaj5) damarlı yapıya sahip. Bitki gövdesi odunsu bir yapıya sahipti. İki türde karşılaştırınca obscura ile tek ortak yanı bitkinin yapraklarının kızarıyor olması. İki türde de yapraklar güneş ışığında kızarıyorlar.

Hoya obscura, h. Nicholsoniae'ye nazaran otsu gövdeye sahip. Yapraklarda arada şekil bozuklukları oluyor.

İki türün çiçek yapılarıda birbirinden çok farklı. Obscura ekteki çiçeklere sahipken Nicholsoniae de sarımsı-yeşilimsi tonlarda çiçek açıyor.

Sonuç olarak sanırım seradaki yoğun tempoda etiketler karıştı. :)

Çiçek detayları:

Hoya Nicholsoniae


Hoya Nicholsoniae Yaprak&dal

dkp 17-09-2013 23:11

Fatih' cim "simones-hoyas.de" bu sitede daha farklı sanki. Sipariş kayıtlarıma bakacağım. En önemlisi her iki türün de gövde ve yaprak yapılarını karşılaştırmalıyım.

maki01 18-09-2013 00:11

Sevgili dkp,

Verdiğiniz link Almanca, Google'la İngilizceye çevirtmek istedimse de yapamadı ancak ilk dikkatimi çeken şey 3 farklı isimle anılıyor olması.

Hoya pottsii Traill = Hoya nicholsoniae= H. nabawanensis

Bu adlarla inceleyince sorun yok gibi duruyor :)

http://i447.photobucket.com/albums/q...leyagarden.jpg

Bilinen en eski adı pottsii imiş. Fazla sayıda klonu olduğu yazılıyor. Ege Botanik'te yer alan türü de bu klonlardan biri olmalı.

Kaynak: http://www.aleyagarden.com/hviacutnabaw.html

http://www.myhoyas.com/album-P.htm

dkp 18-09-2013 21:44

3 Eklenti(ler)
Eklenti 442508

Eklenti 442509

Nicholsoniae 2007 11 ayda Paul' den çelik olarak ve 2010 aralıkta yetişmiş olarak, Obscra 2010 6.ayda Aleyagarden' den köklü gelmişti. Bu görüntülere göre sorun yokmuş gibi duruyor ama ben yaprak ve gövdelerini yakın çekimde karşılaştırmalı fotoğraflayacağım.(uygun zamanda)
Sayın maki01 araştırmanız için teşekkür ederim. Eski fotoğrafları incelerken ilk sipariş listemi buldum(2007), renklerine göre seçim yapmışım, bunu da sarı olduğu için seçmişim. :)

katmer 21-09-2013 01:32

1 Eklenti(ler)
O açmaya doyamadı bense koklamaya. Teşekkürler sevgili yeşillim ;)

dkp 25-09-2013 21:29

2 Eklenti(ler)
Hoya Obscura görüntülerini bu mesaj ile eklememin nedeni; Bir üst mesajda Hoya Nicholsonia ile mukayese edebilmek içindir. İki tür de ayni gün görüntülendi. Evet özellikle otsu gövde yapısından net bir şekilde ayrılıyorlar.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Fatih (Mesaj 1200303)

Hoya obscura, h. Nicholsoniae'ye nazaran otsu gövdeye sahip. Yapraklarda arada şekil bozuklukları oluyor.


dkp 29-10-2013 11:45

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar dün Obscura ve Nicholsonia' yı yan yana getirip inceledik, ilk gelen çeliklerimizin fotoğraflarını ve gelişmelerindeki bulabildiğimiz fotoğrafları da inceledik. Fotoğrafladığımız türün çiçek öbeğinin oluşum ve gelişimini takip ederek ve internetten Nicholsonia' nın çiçek öbeklerini inceleyerek, bu başlıktaki fotoğrafların Obscura olduğuna karar verdik. İnternetten alıntı Nicholsania ve bizdeki Obscura örneklerini aşağıda veriyorum.

Sayın maki01, (arama motorunda bu bilgiler çıktığı için) bu sayfada bulunan fotoğrafları Nicholsonia ibarelerini çıkartarak Obscura başlığına aktarabilirmisiniz ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025