agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mum çiçeği (Hoya) (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/)
-   -   Hoya (Mum çiçeği) hastalık ve zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/2128.htm)

FatihBahce 11-10-2013 17:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1207628)
Büyük olasılıkla aşırı suya bağlı kök çürümesi sevgili penguenn. Saksıdan çıkarıp kökleri kontrol edebilirsiniz. Kökler çürümüşse, çürüyen kökleri kesip , yeni toprağa dikebilirsiniz.

Büyük bitkilerde yeni kökler oluşurken bitki beslenmekte sorun yaşayabilir. Yedeklemek üzere uygun çelikler alarak dikmenizi öneririm.

DKp de fazla sudan olabilir demişti.

bestdelen 11-10-2013 17:52

Arkadaşlar hiçbir şey yokken hoya bogor'umun yaprakları ıslak ıslak yapış yapış olmuş.Herhangi bir canlı farkedemedim.Geçen hafta tarım ilacı ile ilaçladım.Bir süre üzerindeki bu yapış yapış reçine kayboldu.Dün yapraklarda tekrar oluşmaya başlamış.Neyin nesi anlamış değilim.

polemos 17-04-2014 14:19

1 Eklenti(ler)
Eylül'de gelen çeliklerinden birinin yaprağında şöyle bir şey oluştu. Ne olabilir?Eklenti 483778

Sent from my iPhone using Tapatalk

Fatih 17-04-2014 15:57

Polemos bu yaprağın guneş ışığı görünce aldığı renk. Herhangi bir şey yok.

polemos 17-04-2014 17:30

Teşekkür ederim Fatih bey

maki01 19-04-2014 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bestdelen (Mesaj 1207717)
Arkadaşlar hiçbir şey yokken hoya bogor'umun yaprakları ıslak ıslak yapış yapış olmuş.Herhangi bir canlı farkedemedim.Geçen hafta tarım ilacı ile ilaçladım.Bir süre üzerindeki bu yapış yapış reçine kayboldu.Dün yapraklarda tekrar oluşmaya başlamış.Neyin nesi anlamış değilim.

Benim verticillata'da da benzer sıvı salgılaması oldu. Taze yapraklarda fark edince önce hastalık mı diye düşündüm ama bitki bütünüyle sağlıklı. "Doğal bir salgı olmalı" diye düşünüp üzerinde durmamıştım, araştıralım sevgili bestdelen :)

Mesut Temiz 06-05-2014 15:49

O pamuksu birikinti oluşturan haşereler 20 yıllık mum çiçeğimi adeta mahvettiler son birkaç yılda... Su püskürte püskürte, fırçayla temizleye temizleye ancak birkaç ay önce kökünü kurutabildim tekrar toparlanmaya başladı.. Tam bir belâ bu haşereler...

ibrahimsirikci 25-05-2014 13:14

pamuklanma

3 Eklenti(ler)
merhabalar. uzun bir zamandan beri kapalı balkonumuzda bulunan mum çiceğimiz bu sene pamuksu bir hale geldi. resimlerde görüldüğü gibi çiceğin kökünde mantarımsı oluşumlar söz konusu. yardımcı olursanız sevinirim. saygılar.

ibrahimsirikci 25-05-2014 13:17

resimler (pamukçuk)

3 Eklenti(ler)
kusura bakmayın ama birkaç resim daha göndereyim dedim. eger görüntü kirliliği oluşturdum ise özür dilerim.

polemos 25-05-2014 15:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahimsirikci (Mesaj 1287979)
kusura bakmayın ama birkaç resim daha göndereyim dedim. eger görüntü kirliliği oluşturdum ise özür dilerim.

Unlu bit var sanırım

yeşillim 25-05-2014 20:42

Sayın ibrahimsirikci,
Carnosa yapranın haşlanmayacak sıcaklıktaki suyla yıkamanızı ki bu da tahmini el yakmayacak sıcaklıktaki sudur.
Ardından ilaçlama ve toprak değişimine gitmenizi önermekteyim.

ninina84 29-05-2014 08:06

4 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,

Hoyalarımın yapraklarındaki bu sararma/kurumaların güneş yanığı haricinde bir sebebi olabilir mi? İlk iki resimdekilerin güneşten olduğu neredeyse kesin ama Kerrii'den emin olamadım açıkçası. Tüm bitkiler senelerdir aynı yerde duruyor ve şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmamıştım. Kerrii'nin 5-6 yaprağı tamamen kurudu ve bu bir anda olduğu için güneş yanığı olduğunu düşündüm. Ancak resimdeki iki yapraktaki lekelerin güneş mi yoksa hastalık kaynaklı mı olduğunu tam anlayamadım. Yardımınız için şimdiden teşekkürler.

ibrahimsirikci 29-05-2014 09:45

teşekkürler

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1288070)
Sayın ibrahimsirikci,
Carnosa yapranın haşlanmayacak sıcaklıktaki suyla yıkamanızı ki bu da tahmini el yakmayacak sıcaklıktaki sudur.
Ardından ilaçlama ve toprak değişimine gitmenizi önermekteyim.

öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. ilk önce yapraklarını sıcak suyla yıkamamı daha sonra ilaçlama ve toprak değişimine gitmemi önermişsiniz. bunu biraz daha açabilirmisiniz. mesela ilaçlama nasıl olmalı.? nasıl bir ilaç kullanmalıyım.? toprak değiştirme nasıl olsun.? üzerinde çicekler var çiçekler düşeblir.? ne yapmalıyım..?

ibrahimsirikci 29-05-2014 10:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polemos (Mesaj 1287997)
Unlu bit var sanırım

unlu bit'in çözümü nedir acaba sayın "polemos"

yeşillim 29-05-2014 10:31

Sayın ibrahimsirikci,
İlgili başlıkları okumanızı tavsiye edebilirim. Forumda aramalar yapabilirsiniz. Halen geçmişi okumaktayım bilgilerimi pekiştirmek adına. Sonuçta uzman değilim. Bir ziraatçi de değilim ki ilaçla mücadele konusuna açıklama getireyim. Ziraat uzmanından ilacın kullanma tavsiyesine uyacaksınız sanırım.

Kolay gelsin.

kelebek çalısı 11-07-2014 21:16

Springtails-Sıçrarkuyruklular

Mum çiçeği hastalık ve zararlıları başlığına uygun değil sanırım bahsedeceğim konu ama başka yazabileceğim bir altbaşlık da bulamadım.

Bitkileri incelerken topraklarında hareket eden çok çok küçük organizmalar gördüğümde ingilizce tanımlama kelimeler ile arama motorunda yaptığım araştırma sonucu bunların 'springtails' olarak bilinen 'Sıçrarkuyruklular' gurubundan canlılar olduğunu öğrendim. Topraktaki varlıklarının zarar değil yarar olduğunu okuyunca rahatladım. Kimi krem kimi de grimsi tonlarda olan bu 1 mm boyundaki minicik böcekler toprak yüzeyine de çıkabildikleri gibi, alt saksıda su birikirse, içinde de rahatlıkla görebileceğiniz canlılar. Yürüyerek ve zaman zaman kısa sıçrama hareketleri ile yer değıştiriyorlar. Organik topraklarda varlığının iyiye işaret olarak kabul edildiği bu sıçrarkuyruklular için endişe edilmemesi gerektiğini paylaşmak istedim.

Sıçrar kuyruklular - Vikipedi

yeşillim 11-07-2014 22:15

Bilgisine son derece güvendiğim bir hoyasever dost tarafından topraksız kültürde de olabileceğini aynen belirttiğiniz gibi bir yazısında gündeme getirmişti.
Ortamdan uzaklaştırmak kişinin tercihine bağlı olması koşuluyla da zor olmadığını belirtmişti.!

serdarca06 11-08-2014 14:04

acil yardım mum çiçegi

4 Eklenti(ler)
arkadaşlar çok sevdigim mum çiçegim yapraklarını döküyor ve dibinden böcek çıkıyormuş. yardımcı olursanız memnun olurum. ve ne yaptık ise çiçek açtıramadık.

maki01 12-08-2014 14:26

Carnosanız sağlıklı duruyor, benim carnosa da arada yaprak döküyor. Yapraklarda incelme, su kaybı yoksa korkmayın derim ancak böcek olayı düşündürüyor. Keşke çıkan böceği görebilsek, türü önemli.

Her böcek bitkiye zarar vermiyor ama köklerle beslenen bir türse yaprak dökülmesinin de nedeni olabilir. Saksıdan çıkarıp kökleri kontrol etmenizi öneririm.

serdarca06 12-08-2014 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 1312344)
Carnosanız sağlıklı duruyor, benim carnosa da arada yaprak döküyor. Yapraklarda incelme, su kaybı yoksa korkmayın derim ancak böcek olayı düşündürüyor. Keşke çıkan böceği görebilsek, türü önemli.

Her böcek bitkiye zarar vermiyor ama köklerle beslenen bir türse yaprak dökülmesinin de nedeni olabilir. Saksıdan çıkarıp kökleri kontrol etmenizi öneririm.

sayın maki mum çiçegimin boyu gayet iyi 7 yaşında falan ama bi türlü çiçek açtıramadım. deneyimlerinizi yazarsanız memnun olurum.

maki01 13-08-2014 23:19

En önemli etken bence ışık sevgili serdarca06. Küçük saksı, bol ışık ve besin üçlüsü sağlandığında nazlanmadan çiçek veriyorlar.

turunckokusu 14-08-2014 13:40

hoya zararlısı

1 Eklenti(ler)
merhaba, hafta sonu hoya carnosamda bu zararlıyı gördüm :( ne öneririsiniz?
teşekkürler şimdiden

maki01 15-08-2014 02:46

Malesef unlu bit sevgili turunckokusu. Az sayıda ve beyaz un gibi tozlar yaygın değilse alkole batırılmış kulak çubuğuyla temizleminizi öneririm.

İlgili başlıklarda detay bilgi bulabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/10740.htm

http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3062.htm

turunckokusu 20-08-2014 13:11

Maki01 çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.
arap sabunlu su karışımını (ben zeytinyağı koymadım) püskürtme yöntemiyle sabah ve akşam olmak üzere iki kez kullandım. (iki gün) hepsi yok oldu. umarım bir daha da olmaz.
:)

maki01 20-08-2014 13:55

7-10 gün arayla yumurtadan çıkması muhtemel bitler için 2 kere daha aynı işlemi yapmanızı öneririm sevgili turunckokusu .

serdarca06 10-09-2014 17:55

bu nedir

3 Eklenti(ler)
mum çiçegimin yaprakla gövde arasında şemsiyeye benzer küçük bişey çıktı. bu nedir. yaprak degil kesinlikle

Sevgi Durul 10-09-2014 18:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serdarca06 (Mesaj 1318542)
mum çiçegimin yaprakla gövde arasında şemsiyeye benzer küçük bişey çıktı. bu nedir. yaprak degil kesinlikle

Çiçek sapı, tomurcuk.

serdarca06 10-09-2014 20:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1318544)
Çiçek sapı, tomurcuk.

çiçek mi açacak yani yakında

Nalan Özbek 01-11-2014 17:31

Mum çiçeği hk.

Merhabalar, yazın İstanbul'dan aldığım mum çiçeğimin yapraklarında küçük kahverengi böcek gibi birşeyler var. Hareketsiz gibi duruyorlar. Kırmızıbiber ve arapsabununda ilaç yaptım acaba etkili olurmu? Bir de dışarıda pergolenin ucunda asılı duruyor. Urla'da oturuyorum. Çiçek dışarıda, gündüz ılık oluyor fakat gece soğumaya başladı çünki evlerde bayağı soğuk acaba çiçeği içeri mi alsam eğer yol gösteren olursa çok sevinirim

maki01 10-11-2014 22:05

1 Eklenti(ler)
Hoyalarda en sık karşılaştığımız sorunlardan biri de topraklı ortamda aşırı su nedeniyle oluşan bakterilerin neden olduğu kök çürümesi.

Bitkiyi saksısından boşaltığımızda köklerin çürüdüğünü görmüşsek çelik alıp, al baştan başlıyoruz. İnternette konuyu araştırıp sorguladığımda köklerde zayıf da olsa hala çürümemiş sağlıklı kök varsa , çürüyen kökleri temizleyerek dikebileceğimizi öğrendim.

Fungii'nin toprak içinde kalan köklerinin neredeyse tamamı çürümüştü ama arada sağlam kökler de vardı.

İlk kez deneyeceğim için 25-30 cm den keserek uzun bir çelik alıp ayrı bir kaba diktim.

http://www.agaclar.net/forum/1332674-post276.htm

Başka bir kaba da çürümüş kökleri temizleyip , sağlam kökleri bırakarak anaç fungiiyi diktim. Sonuç oldukca başarılı, öneririm.

Eklenti 525962

Çok kısa sürede toparlanarak yeni sürgünler vermeye başladı bile :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025