agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Mum çiçeği (Hoya)
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen Sevilay
  • 1 Gönderen Sevilay
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 2 Gönderen
  • 1 Gönderen
  • 1 Gönderen

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-10-2007, 17:21   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Penelophe’nin sorunlu mum çiçeği çeliği:
Bu çeliği 2,5-3 ay önce Papatyam göndermişti bana.
Hemen köklendi suda, ben de diktim toprağa ama cansızlaştı, minicik yeşil patlama noktası vardı üzerinde 2 tane ama toprağa ekince onlarda karardı.
Çaresiz çıkardım topraktan, sapını biraz daha kesip suya koydum.
1,5 aydır felan suda ve 2 hafta önce minik yeşeren patlama noktası gördüm 2 tane ve bu noktalardan birisi 5 gün içinde bir yaprak oluşturdu.

Bu ilginç çeliğimi tekrar toprağa dikersem yeni çıkan yaprağın kurumasından endişeliyim.
Suda dursa da özü toprakta durmak olduğu için, kararsızım, yardımlarınızı bekliyorum?

İlkin:
Penelophe belki köklenen çeliğin ektiğin toprağı sevmedi.

Saksı harcı hazırlamayı hatırlayalım:
1 Ölçü torf
1 ölçü kompost
1/2 ölçü perlit veya pomza
Bu karışımın her metreküpüne 150 gr. 15-15-15 kompoze gübre katınız

Lerdemir’in Penelophe’ye tavsiyesi:
Mine Hn beni uyararak aynen şöyle söylemişti:

"Eğer bu çelikler biraz daha uzun süre ışık görse kökler fotosentez yapmaya başlar ve yeşerir, fonksiyonlarını kaybederdi. Levent Bey'in çelikleri acil olarak toprağa geçirilmeli yoksa kökler daha fazla büyür ve dikim sırasında kırılır, yaralanır."

Senin bardaktaki huysuzun da köklerinin çok uzamış olduğunu gördüm.

Dolayısı ile aynı durum senin için de geçerli olacağından çeliğini İlkin'in de az önce belirttiği nitelikte bir saksı harcına tez vakitte dikkatlice alman gerekir Mine Hn'dan öğrendiğim kadarı ile...

Sevilay’ın önerisi:
Penelophe,ben Mucip beyin yolladığı mum çiçeğinden çelik aldığımda Mucip bey bana''Bahçe toprağının bir sakıncası yok'' demişti.

Ben de bahçe toprağı ve kompost karışımına diktim çelikleri.Ancak çok sert oldu.Öyle ki,suya ihtiyacı var mı anlamak için parmağımı batıramıyordum bile.

Sonra hatırladım ki Mucip bey bahçe toprağının sakıncası yok dedi ama içine dere kumu ve biraz perlit de karıştır dedi.

Ben de dün onları topraktan sarsmadan çıkardım,sevgili Hafize hanımın tavsiyesi ile bahçe toprağı,kompost karışımına biraz torf,bir yemek kaşığı da perlit ekledim.(perliti de bu hafta sonu bulmuştum)

Şimdi toprak daha yumuşak.Ama saksı harcı tamamen sitedeki tavsiyelerin ortak karışımı oldu.


Hoyadağ’ın tavsiyesi:
Ben saksı toprağı hazırlarken bir ölçü torf, bir ölçü bahçe toprağı, aldığı kadar da perlit kullanmak istedim. Ancak baktım ki bizim bahçenin toprağında iş yok, ben de Çamlıca fidanlığından humuslu toprak alıp onu kullandım bahçe toprağı yerine. Humuslu toprağın içeriği şöyle:

Toplam organik madde :%40
Toplam (humik+fulvik) asit : %40
Maksimum nem :%25
pH : 5-7

Aşağıdaki fotoğraftada görebileceğin üzere içeriğinde Leonardit var. Öğrenebildiğim kadarıyla humik ve fulvik asitler bitkiye hiç zarar vermiyor ve gelişimine çok büyük katkı sağlıyor. Ben şu anda hiç gübre vermediğim halde gelişimlerinden gayet memnunum. Daha ayrıntılı bilgi forumda var ama biraz arama yapmam gerekir sanırım. Hafize hanım bu konuda oldukça bilgi sahibi, bir hatam varsa düzeltecektir eminim.

Sözün özü, bahçe toprağı yerine gerektiği oranda humuslu toprak kullan bence,

Mehtap hanımın tavsiyesi:
Mum çeliğiniz iyi görünüyor, yeni yaprak verdiğine göre artık toprak ister. Toprağa dikerken yeni yaprak yüzü yatay şekilde, ana dal eğimli olarak dikerseniz iyi olur. Dikim öncesi eski yaprakları kesip azaltarak yeni oluşan zayıf köklerin çalışma gücünü yeni çıkan yaprağa yönlendirmelisiniz. Toprak seviyesi yeniyaprak çıkış noktasını örtmeyecek şekilde olmalıdır. Dikimi bardağınız boyutlarında bir saksıya mümkün olğunca ince, taneciksiz toprak karışımıyla yapıp bol sulama ile toprağı iyice oturtmalısınız. Bu küçük saksıyı eski yerine (köklendirme bardağınızın durduğu yer) koyup bitkinin sarsıntıyı hafif atlatmasına yardımcı olun, suyunu da devamlı kontrol edin. Herşey yolunda giderse sürgün ucunun uzamaya başladığını farkediverirsiniz; ama saksı değiştirmeye sakın acele etmeyin, kök uçları saksı altından görünür hale geldiğinde gerçek saksısına korkmadan aktarabilirsiniz.

Mehtap hanımın humus tarifi:
Toprak solucanları toprak yer.Aslında toprak solucanın sindirim sisteminden geçerken solucana besin verir. Solucanda ona birşeyler verir.Yolculuk bittiğinde onun adı humus olmuştur. Toprak solucandan, solucan topraktan ayrı olamaz. Topraklarınızda solucan yaşatabiliyorsanız toprağınız sağlıklı demektir, solucanın humik asit katkısı ile bitkinizde daha sağlıklı olacaktır.Bir deneyin.( Endüstriyel baz da humus üretimi solucan çiftliklerinde yapılıyor.Bir örnek paket resmini Sayın Hoyadag yayınlamış.)


Mine hanımın yaprak çeliği ile ilgili öğretisi:
Mum çiçeklerinde yaprak çelikleri köklenmekte ancak düzgün bir gelişim gösterememekteler. Bu yüzden en az bir göz ve bir çift yaprak içeren dal çelikleri almanız daha doğru olacaktır. En uygunu 3 gözlü çeliklerdir.

YeniBON beğendi.
Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 17:27   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Sevilay:
Arkadaşlar, Pubicalyx 282 üstünde gayet iri 8 yaprak var.
Mine hanım dahil bütün hocalar üstünde en fazla iki yaprak bırakmamız gerektiğini söylüyorlar biliyorsunuz.

Ancak ben bu yaprakların hangisini keseyim bilemedim ve kıyamadım.
Değerli hocalarım bana bu konuda,gerekirse çizimle bir yardımda bulunurlarsa çok sevinirim.

Cevap: (Mehtap hanım)

Alt resimde tuttuğunuz şekle göre dik duran,sağda ve solda ikinci sıradakiler kalmalı, diğerlerini kesin, gözleri fazla gömmeyin eğer toprağa dikecekseniz

Sevilay:
Bu durumda Sevgili Mehtap hanımın önerdiği gibi alttan ikinci sırada olan sağ ve soldaki yapraklar kalıyor,diğer 6 yaprak kesiliyor.

Ben hemen toprağa dikmeyi düşünmedim.Şimdilik hepsi suda duruyor.
O yaprakların çıkış yerinin üstüne kadar suda duruyor.
Yani kesilecek yerlerinden suyun içine giriyor.

Diğerlerini de aynı şekilde yaprakların çıkış yerine kadar suya koydum.

Yanlışım varsa uyarılarınızı bekliyorum.

Mehtap Hanım:
Kalan yaprağın gözü suyun içinde kalmamalı ki rahat sürebilsin.

Mehtap hanımın tavsiyesi:
Havalar serinleyince bahçede mum çiçekleri başladı tomurcuklanmaya. Bakın yaptığımız işlem şu:
1.Bahçede açık havada,
2.Her akşam en az bir saat otomotik spring s sistemi ile sulanıyor.
3.Güneşin tam altında.
4.Rüzgar alıyor.
5.Başka hiç bir şey yapmıyoruz.
Sizlere tavsiyemiz aşırı korumadan vazgeçin. Şimdi tam zamanı atın balkona veya benzeri bir yere ve yukarıda bizim yaptığımız gibi hiç bir şey yapın.Perdenin arkasına saklamayın **** perdeleri pencereleri açın.


Mine hanımın tavsiyesi:
Köklenen çeliklerinizi kılcal kökler 0.5- maksimum 1 cm olunca sudan alınız. Yoksa yeni yetiştirme ortamınıza diken kırılmaları söz konusu olabilir. Aslolan köklerin nihai ortamda gelişmesidir. Bu bütün çelikler için geçerli.


İlknur Aşık’ın bir hatırlatması:
Mum çiçeği de asitli ortamlardan hoşlanıyor. Ben limon tuzu ile sulama yaptığımda gardenya, ful, ortanca ve mum çiçeğine sıradan veriyorum. Şu ana kadar da bir bozulma görmedim. Sanıyorum daha önceki yazışmalarda limontuzu, madensuyu veya limon mu olmalı tartışması yapılmış ve limontuzunun doğru seçenek olduğuna karar verilmişti

Sabah’ın hoya isimleri ile ilgili bir araştırması:

Heuschkel...: Hoya koleksiyoncusu Dexter Heuschkel’den adını almış.
angustifolia.: Dar yaprak demekmiş. Yaprağından adını almış.
Paziae........: Melez olan bu türün asıl adı Iris Marie imiş ve H. cembra x H. schneeii’den üretilmiş. Iris Marie adı da Hoya üreticileri David ve Iris Marie Liddles’dan gelmekte imiş.

Mehtap hanımın tavsiyesi:
Çiçek tomurcuklarına gübre verilmez, hatta çiçeklenmeye başlamışsa bitkiyede verilmez.


Soru: (Sevilay)
Diktiklerime (köklenen çelikler) sık sık su vermeme gerek var mı?Yoksa sizden gelene(Büyük mum çiçeği) yaptığım gibi toprağı kurudukça mı vereyim?

Cevap: (Mehtap hanım)
Aşırı sulamayın ama toprağıda sakın kurutmayın. Toprak mutlaka nemli olmalı faaliyet başlayıncaya kadar.


Soru: (Şenol Dalkıran)
Merhabalar,bu güzel çiçekten bende de var ama ne yazık ki bir türlü büyümüyor.2 yıl önce küçük bir çelik olarak bir arkadaşdan almıştım,suda köklendirip normal çiçek toprağına ektim.Her yıl ancak 2- 3 yaprak açarak bu hale ancak gelebildi.Bu aralar yeni taşındığım evimde tüm gün güneş alan penceremin önünde duruyor,ve yine 1-2 filiz çıkarmaya başladı.Konu başlığı altında bazı bilgiler okudum,toprak karışımı,sulama gibi.Sulamada susuz kalmamasına dikkat ediyorum ama toprağını değiştirmem gerekirmi,gerekirse hangi ayda yapılması doğru olur.Gübreleme yapamak gerekirmi ve çiçekçilerde satılan sıvı gübreler yeterli olurmu


Cevap: (Hoyadağ)
Uzman olmadığımdan benden daha tecrübeli arkadaşlara bırakmıştım soruları. Şu kadarını söyleyebilirim 4 aydır yanyana duran 5 mum çiçeğim var. Arkadaşları boy atma yarışında iken bir tanesi kımıldamıyor. Bakım ve ışık koşulları aynı olduğu halde hiç filiz vermiyor. Ancak birkez filizlenmeye karar verince hızlı büyüyor gerçekten. Sizinki de filizlenmeye başladığına göre bırakın büyüsün.

Ancak şu tavsiyeleri verebilirim. Kesinlikle ama kesinlikle aşırı sulamadan kaçının. İki sulama arasında toprağın bir miktar kurumasına izin vermelisiniz. Okuduğum onlarca yabancı kaynakta aynı ifade geçiyordu. Aksi takdirde benim daha önceden başıma geldiği üzere kök çürümesine neden olabilirsiniz. Çiçeklenme dönemini bilemem ama normal zamanlarda toprağın kuruması bitkiye iyi geliyor. Bir de sulama yaptığınızda saksının tabağında bulunan suyu almalısınız, tabağında su kalmamalı kesinlikle.

Bir de sevgili uzmanımız mehtap hanımın tavsiyesine uyarak iple bağlamalısınız mutlaka. Benim Hoya Publicalyx sık yaprak veriyor pek uzamıyordu. İple bağladığımdan bu yana bitki anormal hızla uzamaya başladı(aman maşaallah diyelim)

Cevap: (Arzu Kasapoğlu)
Ama çiçeğiniz yeni filiz vermeye başlamış, sakın yerini değiştirmeyin. Ben iki ay önce balkonda duran ve güzel bir şekilde büyüyen mum çiçeğimi içeri aldım ve büyümesi iki aydır durdu. Bence toprak ve saksı değişimini seneye şubat-mart aylarında düşünün. Ben çiçekçilerde satılan sıvı gübrelerden kullanıyorum. Arasıra mum çiçeğinizin yapraklarına su püskürtün.

Cevap: (Mehtap hanım)
Merhaba Senol bey, mum çiçeğiniz sürmeye başlamış endişe etmeyin, fakat gördüğüm kadarı ile hem aşırı sulama var hemde tabakta su var.
Daha önce yazmıştım kesinlikle ip bağlayın sarılacağı yeri hissettirin, sarılıcı türlerin tamamı tutunacağı yeri hisseder ve oraya yönelir, yakın olursa işi kolaylaşır, yardımcı olursanız harekete geçecektir.
Burada herkesin dikkat etmesi gereken önemli bir konuda şu, kullandığınız TORF sıfır gıda içeren, aslında biz çiçekçilerin hızlı ve çabuk köklendirmede kulladığımız bir meteryal. Kök gelişimi devam ederken yaprak gübreleri ile de üst kısmını geliştiririz. Sizler bu çiçekleri yetiştirirken en azından iyi bir bahçe toprağı ile yarı yarıya karıştırın, ticari kaygısı olmayan sizlerin pahalı malzemelere para harcamasına gerek yok.
Şu mevsimde toprağını değiştirmeyin.


Nevsune hanıma bir arkadaş tavsiyesi:
Geçen gün konuştuğum bir arkadaşım, mum çiçeğini sürekli budadığını, öyle salkım saçak evi dolaşmasından hiç hoşlanmadığını anlattı(tabii ben hayretler içerisindeydim). Devamlı da üstünde çiçek olduğundan söz etti.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 17:32   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Sapudeaure’nin problemli Mum Çiçeği:Arkadaşlar,beni kanser eden çiçeğim konusunda bir yorumda bulunsanız.Dikildiğinden beri bir tek yaprak vermedi.
Ama daha önceki 2 acı tecrübeden sonra(birini güneşte yaktım,biri taşınırken )hırsımdam dolayı çok uzun bir çelik almıştım.Bu siteyle tanışmamıştım.Şu anda saksı yarım toprak.Üzerine gübre falan ilave etsem faydası olurmu.Canımın sıkıntısından 5 çelik daha ektim.
Galiba sevgili Sempe'nin dediği gibi yeşil parmak hikayesi.



Cezzar:
Sayin sapudeaure;
Biraz ayrintili bilgi verseniz?
Ne zaman diktiniz, nerede duruyor gunes aliyor mu, nasil sulama yapiyorsunuz vb....? Ayrica konu basligindaki bilgileri okudunuz mu? Hangi tavsiyeleri uyguladiniz da olmadi? vb vb..

Sapudeaure:
Konu başlığındaki tüm bilgileri aşağı yukarı okudum.Daha önce bildiklerim vardı.Yerin sık değişmemesi,az sulanması,yeni sürgünlerin elile temasatan kaçınılması.Ama siteyle tanıştıktan sonra gerçekten bu konudaki profosyonel insanların bilgilerinide okudum.
Salonumda balkon çıkış kapısı ve pencere arası yerde yani çok ışıklı ama direk güneş almayan yerde duruyor.Toprağı alelade tarla toprağı.Dar yer hikayesinden dolayı özellikle saksıyı tümden doldurmamıştım.Bahar başlangıcında FeSo4(Demir Sülfat) ilave etmiştim.Tüm çiçeklerime yaparım.Arada azot ve fosfor ihtiva eden yaprak gübrelerinden spreylerim.2006 eylülünde falan ekmiştim.Tarih 1 ay hata yapabilir

Cezzar:
Yani hic bir eksiği yok desenize. Haklıymışsınız strese girmede yani . Peki ne kadar zamandır bu halde? Bahar başlangıcından söz ettiğinize göre, en azından 6 aydır hiç kıpırdamıyor yani?
Şimdi belki çok saçma bir yorum olacak amma, acaba ip mi istiyor diyesim geldi.

Sapudeaure:
Aslında teşhisiniz doğru olabilir.Mehtap Hanımın uyarısından sonra ip bağladım.Ama iple daha yeni bağladım.Acaba ipsizlik bu kadar etkilermi


Hoyadağ:
Böyle konuları uzmanlarımıza bırakayım diyorum ama dayanamıyorum. Bana kalırsa iple pek ilgili değil. Bitki hiç sürgün vermiyorsa başka birşeyler olmalı, kökler ne durumda acaba? Tamamen tarla toprağı demiştin sanırım, belki de o kadar sıkışık toprakta kök yaymakta zorlanıyordur. Biraz torf fena olmazdı hani.

Mehtap Gürbüz:
Çiçeğin bulunduğu yer doğru, ip bağlamış olmanız da güzel, ancak saksının toprağı çok az, resimde görünen toprak bulaşmış yere kadar doldurun (oturma payınıda düşünün) toprağın içinde kalacak yaprakları kesin ve sulayın yeni toprak bitki ile bütünleşsin.
Çiçek iki kapı arasında ise hava cereyanında kalıyorsa tedbir alın.


İlkin’in köklendirme denemesi:
Geçen 4 tane çelik aldım mum çiçeğimden. Ardından oksijenli su ile yıkadım çeliklerin kesilen yerini. Sonra hepsini mavi renk bir bardağa aldım. İçine dinlenmiş çeşme suyu koydum sonra da 3-4 damla oksijenli su damlattım. 4. günde çelikler kök vermeye başladı. Aradan 10 gün geçti sanırım ve dün akşam da hepsini vereceğim kişiler için saksıladım


Soru: (Hakan Kınacı)
Bu arada kafama takılan konu var; Siz diyorsunuz ki "oksijenli suya koyun hemen köklenir." ama bu konuyu forumda okadar çok aramasını yaptım ki son olarak Mine Pakkaner'e danıştım.
Aldığım bilgiler doğrultusunda yanlış bilmiyorsam oksijenlisu sadece dezenfekte amaçlı kullanılır deniyor.
işte tam burda ikileme düşüyorum;
Aceba köklendirilecek yeri oksijenlisu ile yıkayıp suyamı bırakıyoruz yoksa oksijenlisuyu belirli bir oranda sulandırarak yaprağı bu sudamı bekletiyoruz?


Cevap: (İlkin):
Büyük ihtimal oksijenli suyun mikropları öldürdüğünü ve bu şekilde çiçeğe yardım edip köklendirdiğini düşünüyorum.

Cevap: (Hoyadağ)
Oksijenli suyun sadece dezenfektan görevi gördüğünü söylemek haksızlık olur diye düşünüyorum. Bitki için aktivatör görevi de gördüğünü belirtmişti Mine hanım. Maksadımıza binaen soru ve cevabı biraz kısaltarak aynen buraya alıyorum:

Arkasaray'ın Sorusu:
Mine hanım anladığım kadarıyla
bitkilerin 1. ve 2. sulamalarında
oksijenli su kullanılmasını öneriyorsunuz.
Bir de hatırladığım kadarıyla tohum ekmeden önce
toprağı oksijenli suyla bir kez sulamak faydalı diye
yazmıştınız.
Sürekli olarak oksijenli suyla sulamanın zararı var mı?
Bunu soruyorum çünkü oksijenli sulamadan sonra
bazı bitkilerimde bariz canlanma oldu.

Mine Hanım'ın Cevabı:
Oksijenli su aktivatör olarak da çalışıyor. Ancak her sulamada vermeyin.İlk birkaç sulamadan sonra her 3 sulamada bir tekrarlayın.


Yorum: (Sevilay)
Bu durumda çeliklerimin daha suda iken aynı zamanda hem kök,hem sürgün vermesi muhtemelen bu yüzdendir.


Soru: (Melek Koç)
Mum çiçeklerinin yapraklarının üzerindeki beyaz lekeler bitkinin doğal özelliği mi yoksa bir hastalık mı? Bilgi verebilirseniz çok mennun olurum.

Cevap: (Penelophe)
Bitkinin doğal özelliği. Bildiğime göre üzerindeki beyaz lekeler yüzünden 'mum çiçeği'
deniliyor.

Cevap: (Cezzar)
Benim bildiğim çiçeklerinin sert ve dokunduğunda muma dokunmuş hissi veren yapısı yüzünden ismi mum çiçeği...

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Ek olarak; çiçek tomurcuklarının mum'a batırılmış gibi olmasından mum çiçeği denilmiştir.


Soru: (Denizakvaryumu)
Mehtap Hanım siz hoya çeliklerini köklendirirken oksijenli su kullanıyormusunuz?

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Biz mum çiçeklerini köklendirirken hiç bir şey kullanmıyoruz,çeliği hazırlayıp perlit, torf veya hazır harç'a dikiyor ve seraya koyuyoruz hiç sorun olmuyor. Aslında bu çiçek güzelliğine rağmen tam amatörler için yaratılmış sanki.
Önemli bir konuda çelik hazırlamak; bir çelikte bir altta birde üstte göz olmalı, alt gözün tüm yaprakları kesilir ve gözün altından 5 mm sap bırakılır kesilir, üst göz ise tek yaprak bırakılır çelik boyunun yarısı kadar gömülerek dikilir.
Forumda gördüğüm kadarıyla çelikleri tek gözle yapıyor ve zorlanıyorlar çelğin üstünde de bir kaç yaprakla birlikte dikiyorlar, bu bitkiyi yoruyor kendinimi beslesin kökmü versin üstelik birde sürgün vermesi bekleniyor.

Soru: (Hakan Kınacı)
Sn.Mehtap Gürbüz,
Çelik hazırlama işini resimlerle destekleseydiniz çok daha bilgilendirici olurdu. Hiç değilse çelik almak için yanlış bir yerleri kesipde çiçeği mahvetmeyelim

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 17:35   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Sapudeaure:
Şekil yardımcı olurmu bilmem.Bu arkadaş köklensin diye 23 gündür beklerim.Şişti garibim köklenmedi.

Mehtap Gürbüz:
Evet resim çok yardımcı oldu fakat yapraktan soraki kısım fazlalık, eğer oradada göz varsa yaprağı orada bırakmalıydınız yoksa yaprağın 1 cm üstünden kesin.
Çelik 10 cm ise 5 cm toprağa gömülecekdiğer kısmı dışarda kalacak. Yaprakları budarken üzülmeyin ona aslında iyilik yapıyorsunuz.
1 cm sap ucu
Yaprak ve dibindeki göz
4 cm toprak seviyesi
toprak altı:
5 cm ( son ucunda tüm yaprakları kesilmiş, göz bölümü )

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 17:38   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Sevilay'ın bu ve bu mesajdaki çelik dikimi ile ilgili çalışması:

Mehtap Gürbüz:

Evet tam isabet. Göz buralarda sevilay hanım bugün fark ettik kimilerinin göz'ü yanlış bildiğini, iyi oldu bu konunun açılması.

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2007, 17:42   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-07-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,587
Galeri: 92
Mehtap Gürbüz’ün yatırma tekniği tavsiyesi:Penelophe'nin sorununu çözdük gibi, bu arada arkadaşların bu son tarif ettiğim yatırma işlemi ile; örneğin 5 adet gözü olan bir çeliğiniz varsa, 5 adet köklü fideniz olur, diğer şekilde ise 2 adet elde edersiniz.
Bu şekilde yapılmasında en önemli şart sulama ve spreylemedir. Torf kurumayacak, yapraklar nemlendirilecek hatta torfuda spreyleyebilirsiniz.


Soru: (İremsıla)
Arkadaşlar geçen hafta pazar dönüşü yaklaşık 2 metre boyunda,mum çiçeğini atılmış olarak buldum.hemen saksıya ektim fakat,epey yıpranmıştı.yapraklar şu anda su kaybediyor,ne yapabilirim
Kırılan dallarından 8,10 adet çelik elde ettim.


Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Eğer çok hırpalanmışsa kökten yukarı 25-30 cm kesin hepsini, üst kısımdakileri çelik yapın köklendirin. Köklü kısımı biraz fazla gömün ve bol sulayın, gölge bir yere alın düzelir umarım.



Soru: (Nevsune)
Geçen gün bir kaza sonucu mum çiçeğim düştü ve saksısı alttan kırıldı. Tomurcukların olduğu dal zarar gördü, kesmek zorunda kaldım. Kendi nazarımı değdirdim kraliçeme Şimdi benim saksıyı değiştirmem gerek. Korkumdan elleyemiyorum. Ne diyorsunuz, ne yapayım?

O kırılan uzamış dalı kesip kesip toprağa daldırdım. Birşey çıkar mı bilmiyorum ama deneyeyim dedim.

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Sayın Nevsune, saksı madem kırılmış, bir iki boy büyük saksıya (yanlarına toprak konabilecek kadar) aktarabilirsiniz. Merak etmeyin herşey iyi gidecek. Ucunun kopmasına söylenecek tek şey şimdi bir değilde iki, üç, beş,...uç yapabilir; ****** bu sarsıntıyı atlatıp kendine geldiğinde. Bol su verin, yapraklarına da bol ve sık sprey (çiğ düşmüş gibi) uygulayın.

Soru: (Sevilay)
Ben köklenen ve köklenmesinden umudumu kestiğim(sabırsız olduğum için)tüm çeliklerimi diktim.

Sizin yolladığınız canım mum çiçeğime sizin de onayınızla haftada bir bardak,hatta şimdilerde toprak nemli kaldığı için 10 günde bir bardak su veriyorum.

Gün içinde zaman zaman da fıs fıs yapıyorum.

Diktiğim çeliklere bardak ölçüsüyle(mesela 1/2 bardak)ne ölçüde ve ne sıklıkta su vermeliyim?

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Toprağa dikmenizin sorun yaratacağını düşünmüyorum. Toprağın nemini dengele mek bardak usulü ile zor olur,bunun yerine yağmurlama ıslatarak suya doyurmanız daha iyi olur.Su fazlası akıp giderken toprak suya doyar.Bunu toprak fazla kurumadan tekrarlarsınız. Su spreyleme sık sık yapabilirsiniz, ama dikkat üst toprağın nemini sprey öncesi kontrol edinki toprak nem dengenizi şaşırtmasın. (direk yaprağa sıkın.)
veeee artık çiçekleri biraz kendi hallerine bırakın, sizi şaşırtsınlar.


Soru: (Sevilay)
Mehtap hanım,çok teşekkür ederim ancak ben yağmurlama ne demek bilmiyorum.Belki de yaptığım bir şey de adını bilmiyorum.

Bir de fıs fıs yaparken üst toprak nemini neden kontrol ediyoruz?Çok nemli bir topraksa yapmayalım mı?Zira spreylemede su bulut gibi,sis gibi tüm saksı yüzeyine iniyor.

Cevap: (Mehtap Gürbüz)
Yağmurlama sulama; genelde bahçelerde kullanılan ibrik benzeri uç kısmı süzgeç gibi delikli sulama kapları vardır, plastiklerde var onlarla sularsanız yağmurlama olur.
Spreylemeyi yalnız yaprağa bir kere yapın yeter uçuşan kısımdan bir şey olmaz. Saksıları ne çamur yapın nede kurutun dikkat etmeniz gereken bu.

İlkin’in Gözlemleri:Az önce bir müşterimin evine gittim ölçü almaya ve çok büyük bir sürprizle karşılaştım evinde mum çiçeği vardı. Hem de yaz kış balkonda duruyor. Üzerindeki çiçekler muhteşemdi. Kopartıp bana verdi bir demet, o kadar kopartmayın dememe rağmen hem de. Hayatımda ilk defa bir mum çiçeğinin çiçeğini görüyorum. Nasıl mutlu oldum anlatamam.

Bir de yeni bir şey öğrendim. Kendisi hiç çelik almıyormuş. Uzayan sürgünleri çoğaltmak istediği yerden göz bölümünden toprağa batırıyormuş. (Uzayan sürgün yeri toprağa girmeyecek ama) Üzerine toprak ekleyip bol bol suluyormuş. Bu da güzel bir bilgi oldu bana. Garanti çoğaltma gibi geldi.

Hoyadağ:
İlkin hanım, sanırım bahsettiğiniz durum "adi daldırma" metoduna uygun. Burada Mine hanımın hazırlamış olduğu daldırma yöntemleriyle ilgili ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz. Dalın yere uzatılamadığı durumlarda benzer şekilde garantili bir yöntem olan "hava daldırması" da yapılabilir diye düşünüyorum

YeniBON beğendi.
Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025