agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyvelerde hastalık ve zararlılar (https://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/)
-   -   Kiraz hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/4042.htm)

hizals 31-07-2009 06:20

Sn. seçkin,

Bahçenizdeki ağaçların kök izdüşümlerine denk gelecek toprak kısımlarını açıp köklere bir bakın. Küf kokusu alıyorsanız ve kök uçları incelmiş ise mantar hastalığı baş gösteriyor olabilir.
İkinci bir sebep ise Manas dediğimiz zararlının toprak altı safhasıdır. Haziran böceği denilen bu zararlı toprak altında kurt şeklinde yaşar daha sonra meyve döneminde erginlerini ortaya çıkarır ve geceleri dolaşır. Köklere yakın toprağı eşeleyin ve kuruyan fidanlarınızın etrafında kurt buluyormusunuz bunu bir tespit edin lütfen.

hizals 31-07-2009 06:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 471658)
Artık diğerleri bitti gibi :)

Komşum ona yakın çeşit dikti, şimdi zıraat 0900 le hepsini değiştiriyor:)

Kaliteli anaç, kaliteli fidan üretimi ile dikerken tüm deaylara uymak. Bunlar sorunları azaltacaktır.

Bahçenizin belli bir büyüklükten sonra tek çeşide dayanması ekonomik olarak hem sizin hem de kirazınızın heba olmasına yol açar. Ticari değeri yüksek erkenci , orta ve geçci çeşitlerden oluşan bir plantasyon hasat zamanı işçilik maliyetlerini azalttığı gibi aynı anda aynı çeşit kirazın hasat edilmesi zorunluluğunu da ortadan kaldırdığından ağaçta aşırı olgunlaşma ve yumuşama sorunlarını da ortadan kaldırır.
Plantasyonda erkenden geçe doğru tüm çeşitlerin kullanılması ve bunun sonucu olarak yaklaşık 35-40 günlük hasat yapılması ekonomik olarak büyük değer katar.

k0900 31-07-2009 19:29

Birgün belki bizde böyle büyük bahçeler kurarız :)

O zamana kadar zıraat 0900, hem seyri, hem yemesi çok güzel:)

ozbey 02-08-2009 23:22

merhabalar,
bu yıl kirazı dalından koparma sevdasına bahar ayında internetten 0900 2 yaşında kiraz fidanı aldım.bir ay sonra yapraklanıp meyve bile tuttu.fakat meyvesinin olgunlaştığını göremeden fidanım öldü.hemen kök çevresini açtım.5 tane haziran böceği buldum.şimdiye kadar mücadelenin her türlüsünü denedik,başarılı olamadık.birçok bitkimi katletti.bıkmadan mücadeleye devam ediyoruz.birgün bu böcekten kurtulacağm inşallah.

ulucak_cetin 09-09-2009 16:07

Selamlar arkadaşlar benim izmirin kemalpaşa ilçesinde kiraz bahçem var fakat kiraz ağaçlarını bedenlerinden ldukça fazla reçine akıyor ve ağaçların kurumasına neden oluyor ağaçlarım 5 -6 yaşındalar o kadar çok oluyorki anlam veremiyorom diğer bahçelerde böyle sorunlarım hiç yok nasıl kurtuşurum yardımcı olursanız sevinirim

k0900 09-09-2009 23:23

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15222

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14999

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10103

Faydalı bilgiler bulacaksınız :)

nariçi 25-03-2010 17:26

Bahçede gezerken baktım ki kirazın bir metre yüksekten delik açılmış ve talaş dökülmüş. Daha önce aşı yerinde vardı aşı macunu sürünce oradaki yaralar kapanmış gibi gözüküyor du. Ben de kızgınlıkla bir enjektör Hukron 40 sk ilacı katıksız olarak deliğe enjekte ettim. Bunun meyvelere zararı zehirlenme tehlikesi olur mu? Ağaç fidan çağında 7-8 cm çapında. Bilenler bir yanıt versin de rahatlayım.

nariçi 25-03-2010 21:49

Yukarıdaki mesajı da gören olmadı mı?

Mevlüt36 07-04-2010 13:31

Evetttt bengördüm..
Aynı olay geçen yıl benim ayva ağacının başına gelmişti.. Fazla üstünde durmayınca ( hatta kışın hayvan deliği de kapayınca ..) neyse bu martta talaşları yine gördüm ;deliğin yeri belli olmuş, hemen ser bir cisimle deliği deşmeye başladım..Deş deş.. 10 cm kadar ağacı yaraladım , hayvan anlaşılan kışın uyumamış..
Baktım ağaç komple yaralanacak , bir tel bulup ,yaralanan yerden soktum içeriye, git git deliğin sonu yok gibi .. (Yaklaşık 25 cm ) ve sonunda abartmıyorum cork diye bir ses geldi.
sonra o bölgeye bordo bulamacı ,üstüne macunla kapladım.
Tedavi edeli yaklaşık 1 ay oldu , şu an için bir problem yok gibi..İnşallah olmaz da..

ihsankaya45 09-04-2010 21:24

sayın nariçi,
bu tür zarara ağaç kızılkurdu veya ağaç sarıkurdu neden olabilir. bu konuları incelersen
iyi olur. saygılarımla.

ihsankaya45 09-04-2010 21:29

http://www.zmmae.gov.tr/rehber/agac_kizilkurdu.pdf[/URL]

yukarıdaki lnklere bakabilirsniz.

ihsankaya45 09-04-2010 21:29

http://www.zmmae.gov.tr/rehber/agac_sarikurdu.pdf

SAGNOPE 26-04-2010 08:48

Kiraz böcekleri

2 Eklenti(ler)
Sevgili doğaseverler
Daha önce zamklanan kiraz ağaçlasrımız maalesef düzelmedi, yeniden yetişmekte olan ağaçlara gözümüz gibi bakıyoruz. Yalnız, dün ağaçların üzerinde binlerce böcek görünce çok moralim bozuldu, sizlere hemen resimlerini yolluyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim . En güzel bahar günleri sizlerle olsun...

Sevgi Durul 26-04-2010 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGNOPE (Mesaj 624909)
Sevgili doğaseverler
Daha önce zamklanan kiraz ağaçlasrımız maalesef düzelmedi, yeniden yetişmekte olan ağaçlara gözümüz gibi bakıyoruz. Yalnız, dün ağaçların üzerinde binlerce böcek görünce çok moralim bozuldu, sizlere hemen resimlerini yolluyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim . En güzel bahar günleri sizlerle olsun...

Kiraz ağaçlarının altına mavi leğenle su koyarsanız, bu böcekler maviyi sevdikleri için suya düşüp ölüyorlar. Üyelerin bahçeleri bölümündeki bahçe sayfamda fotoğrafı var. İsterseniz bir bakın.

SAGNOPE 26-04-2010 09:13

Bu böcek ağaç ve kirazlara zarar veren bir böcek galiba , çok teşekkür ederim , , dediklerinizi hemen yapacağım.. (sonradan sitede arastırdım bakla zınnı **** çiçek zınnı denen bir böcekmiş , bilgiler için tekrar tesekkürler )

SAGNOPE 26-04-2010 09:43

Sayın SDurul bahçeniz süpermiş, çok emek var orada , tebrik ederim ..

SAGNOPE 28-04-2010 10:02

Kiraz çiçekleri maalesef gitmiş

Sevgili arkadaşlar 3 gün önce farkederek, bilgi topladığım kiraz çicçeklerime dadanan çiçek zınnı için birsürü mavi leğen, mavi huni vs alıp bahçeye koştum, ama ne yazıkki bir tane bile böcek yoktu. Tüm kiraz çiçeklerinin içleri yenmiş ve gitmişlerdi. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam .
Yılda 2 kez tüm ağaçları bordo bulamacı ile ilaçlamıştık ,bunun başka bir yolu varsa lütfen söylermisiniz? Belki gelecek yıl tekrar olacak, en azından bunu engelleyebilirmiyiz?
Bu site sayesinde edindiğim bilgilere herkes şaşırıyor, gerçekten emeği geçen herkese teşekkür ederim. Saygılarımla..

Sevgi Durul 28-04-2010 15:29

2 Eklenti(ler)
Eklenti 139606Sayın SAGNOPE, kirazlarınız için ben de üzüldüm. Seneye tomurcuklar patladığında, mavi leğen içine su koyularak ağaçların kenarlarına yerleştirilecek. Eşimin söylediğine göre çiçekte, mantar (monilya) hastalığına karşı mantar ilacı verilip, zehir atılmazmış. İnşallah bu uygulamayla seneye kirazlarınız böceklerden kurtulur.
Eklenti 139613

Sevgi Durul 28-04-2010 15:38

1 Eklenti(ler)
Sayın SAGNOPE bir de genel fotoğraf yüklüyorum. Bu yıl geç kaldık, umarım seneye bu uygulama çok işinize yarayacak.
Eklenti 139619

k0900 28-04-2010 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGNOPE (Mesaj 626800)
Sevgili arkadaşlar 3 gün önce farkederek, bilgi topladığım kiraz çicçeklerime dadanan çiçek zınnı için birsürü mavi leğen, mavi huni vs alıp bahçeye koştum, ama ne yazıkki bir tane bile böcek yoktu. Tüm kiraz çiçeklerinin içleri yenmiş ve gitmişlerdi. Ne kadar üzüldüğümü anlatamam .
Yılda 2 kez tüm ağaçları bordo bulamacı ile ilaçlamıştık ,bunun başka bir yolu varsa lütfen söylermisiniz? Belki gelecek yıl tekrar olacak, en azından bunu engelleyebilirmiyiz?
Bu site sayesinde edindiğim bilgilere herkes şaşırıyor, gerçekten emeği geçen herkese teşekkür ederim. Saygılarımla..

Bordolu ağacı daha fazla sever :)

Önmüzdeki yılıda düşünerek, mücadeleye (toplamak) devam.

k0900 28-04-2010 20:20

4 Eklenti(ler)
BZ (bakla zinni) için, sonbahar kültürel (sürüm, belleme, yaprakların toplanması vd.) önem veriniz, çiçek açma tarihini not edin, en az bir ay önce leğenleri hazırlayınız.

Leğen böcek kontrolunu sık yapıp, az olanları yer değiştiriniz.

Tercih sıralaması, armut, elma, kiraz, hertürlü (soğanlılar dahil) çiçek.

Asla tek dedeğildir, elma çiçeklerinin tam açmamışlarında uyumayı sever :)

Eklenti 139699

Eklenti 139700

Eklenti 139701

Eklenti 139702

SAGNOPE 29-04-2010 09:35

teşekkür ederim

Sevgili arkadaşlar ilgilerinize çok teşekkür ederim, bizim bahçemiz Ankara Ahiboz köyünde, orada hava şehirden 4-5 derece daha düşük ısıda seyrediyor, o nedenle, elma ağaçlarımız yeni açmaya başlamış, ben mavi leğenlere su koyup bıraktım, inşallah elmalarımız kurtulur tekrar teşekkür ediyor, hepinize bol çiçekli ,meyveli bir bahar diliyorum..

buyukyesil 02-05-2010 18:11

Kiraz ağaçlarının kuruması

Bilgisi olanların dikkatine, lütfen yardım!
5 yıllık ziraat 900 kiraz ağaçları çiçek açmak üzereyken, hatta ağacın yarısı çiçek açmış iken zamklanarak kuruyorlar.Nisan ayı başında sağlam olan ağaçlar, mayıs başında kurumuş durumdalar.Eğer kurumanın sebebi bilinirse, bundan sonraki yıllarda aynı dönemde meydana gelen kurumaların önüne geçebilirmiyiz diye düşünüyorum.Yardımı olacaklara şimdiden teşekkürler.

gyiven 04-05-2010 08:32

Serdar bey muğladan katılıyorum...dün kiraz ağacının dalında 70 den fazla tırtıl vardı tek tek toplandı,ilaçlandı acaba yumurtalar ölmüşmüdür böyle bir durumda hangi ilacı vermek gerekir....teşekkürler şimdiden

hanci64 28-05-2010 10:46

kiraz dökülmesi

merhaba arkadaşlar,benim sorum kirazda fıs meyve ile ilgili.7 yaşında bodur 09oo çeşitli kiraz bahçesi var,meyve tutumu çok az oldu fıs meyve şeklinde döküldü.Bahçede 2 çeşit tozlayıcı var,3 dekara 1 adet arı kovanı bırakıldı,buna rağmen döllenme sorunu olabilirmi?selamlar.

Mine Pakkaner 29-05-2010 14:14

Umarım bahçe tesisi sırasında derin dikim yapmamışsınızdır. Maalesef derin dikilen ağaçlar böyle seneler sonra tam da verime yatmışken pat diye zamklanıp ölebiliyorlar.

Tabii bakteriyel kanser ve zamklanma hastalığı da olabilir. Bu durumda ölen ağaçları sökün yakın, fidan çukurunu kireçleyin.Hastalıklı dalları kesin, makası sağlam ağaca vurmadan önce temizleyin, yoksa bulaşır.

Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı uygulayın.

ayvacı 09-06-2010 12:38

Öncelikle herkese merhaba, bahçemdeki bir adet vişne ve kiraz ağaçları bu sene biraz cansız, hatta vişnelerde ufak gibi, 3 senedir gübrelenmedi sizlerden acilen bana tavsiye edebileceğiniz gübre cinsi nedir.

Bahçemdeki ağaçlarım : Nektar - vişne - kiraz - bodur elma - ayva - güllerim içinde gübre cinsi verirseniz çok sevinirim.

sonellerinadami 29-06-2010 08:29

....

akyaka 03-08-2010 13:12

kiraz

bursa da kiraz ağaçlarının gövde kısımlarından derin çatlaklar oluşmuş.
bahçe 10 yıllık olup,geçen yıl başlayan problem bu yıl diğer ağaçlara da sıçrayarak bahçenin % 25 ni bu hale getirmiş.hastalığın ya da zararlının teşhisi konusunda yardımlarınızı bekliyoruz.teşekkür ederiz.

maxmuko 26-08-2010 13:16

Merhaba,
Ben Denizli Honaz ilçesinde kiraz yetiştiriciliği yapıyorum. 20 dekar arazide kiraz ağaçlarımız var ancak bu ağaçlar 8. senesine girmesine rağmen çiçekten sonra meyveye dönünce meyvelerini döküyor diğer bahçelerimizde böyle bir sıkıntı yok sadece o bahçede meyve alamıyoruz. Ağaçlarımız çok güçlü ilaçlaması gübrelemesi düzenli yapılıyor. Geçtiğimiz sene dormex uygulaması yapıldı. dölleyicisi falan herşey var.

Meyvelerini dökmemesi için ne yapabiliriz? Bu konuyla ilgili nereye başvurabiliriz?

mkaraman7@hotmail.com

SWARDROCK 16-12-2010 12:20

Değerli arkadaşlar hepinize saygı ve selamlar. Bu foruma yeni üye oldum. Zıraat mühendisim. Eskişehir'de ikamet etmekteyim. Kuruyemiş sektöründe çalışıyorum. Uzmanlık alanım çerezlik ayçekirdeği ama uzun zamandır bahçe işine merakım vardı yaklaşık 6 ay önce üzerinde kiraz bulunan bahçe satın aldım ve o zamandan beri kirazla ilgili herşeyi araştırıyorum. Sanırım bu kadar kendimi tanıtmam yeterli :)
Forumu okudum diğer üye arkadaşların değişik sıkıntıları var. Görüldüğü üzere kiraz bahçelerine zarar veren etmenler çok çeşitli; gerek yanlış kullanılan teknikler, gerek canlı olan zararlılar gerekse virütik veya bakteriyel hastalık. Araştırdığım her noktada bahçedeki ağaçların bakımlarının çok iyi yapılması o bahçenin okadar sağlıklı olmasına katkıda bulunuyor. Bazı resimlerini gördüğüm ağaçlarda bakteri ve virüslerin sebep olduğu hastalıklar mevcut.
Bu tip hastalığa yakalanmış ağaçlarda ilaçlı mücadele hastalığı sadece yavaşlatma veya durdurmayı sağlıyor hastalıktan kurtarmıyor. Benim bahçemdede bu tip sorunlar vardı. İlk yaptığım iş hastalıklı dalları bahçemden uzaklaştırmak oldu. Bu sene kendi ağaçlarımda deneyeceğim çeşitli ilaçlar ve gübreler oalacak deneme sonuçlarını veya işe yarar olanları sizinle paylaşacağım. Ben bahçeyi aldığımda önceki sahibi bahçeye uğramamış bile. Mevcuttta 83 adet 1 ila 15 yaş arası kirazlar (Cinslerini bilmiyorum) 150 kadar aşılanacak mahlep ağacı mevcuttu. O dönemden sonra 155 adet 0900 çeşidi diktim. 120 adet daha napolyon çeşidi dikeceğim.
Şu aralar bitkiye bakarak toprakta veya bitki bünyesinde bitki besin elemetleri eksikliğini tespit etmek için gerekli bilgileri topluyorum. Toprak yapısı fazla kumlu olduğu için toprak analizini sık yaptırmam lazım. Bu tip topraklarda değişkenlik fazla olur. Buna ayıracak çok vaktim yok. Eğer elinizde bitki besin eksiklikleri ile ilgili resimler varsa ve bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum.
Saygılarımla..

ligustrum 05-04-2011 17:51

1 Eklenti(ler)
Korkunç zarar veriyorlar. Mavi leğenleri hazırlayalım.:confused:

edis2209 08-04-2011 15:51

08 Nisan 2011 Cuma günü öğleden sonra kardeşimin İzmir-Kemalpaşa'da ki Kiraz bahçesine gittik.. Yanında sanırım yulaf tarlası vardı.. Yulaf tarlası içinde çok güzel tomurcuk ve çiçekleri olan yukarıdaki çiçek türünü gördüm. Ağaçlar net. "Tomurcuk" konusu için fotoğraf çekeyim derken yukarıda Kiraz zararlısı diye bahsettiğiniz böceği çiçek yaprakları arasında "kene" gibi hareketsz vaziyette gördüm.. Belki bir arkadaşımızın işine yarar diiye paylaşmak istedim.. Ayrıca çiçek hakkında bilgsi olanlardan ne olduğunu öğrenebilirmiyim... Saygı ve sevgilerimle,

akgul1a 27-04-2011 22:42

ah ah o bakla zındıkları varya
benim önce kayısı sonra erik sonra şeftali çiçeklerini bitirdiler.
şimdi de elme ve kirazı bitiriyorlar.gözümün önünde vay leğen miş vay elle toplamakmış nafile.çaresizim çaresiz...

AYD01 09-07-2011 20:11

Herkesin eline saglik basucu niteliginde bir topic.

oğuz köklü 15-12-2011 09:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatih2008 (Mesaj 251244)
merhaba 2 kiraz ve 2 vişne ağacım var ağaçlarımın gövdesi küçük küçük yapışkan zamk gibi bir maddeyle doldu. bu madde ağacın üzerinde yaygın değil. noktalar halinde zamk yapışmış gibi. ağacın yapraklarıda pörsümeye başladı. bu bir hastalıkmı ve ne yapabilirim.yardım ererseniz sevinirim

arkadaşım bakır sülfat[ göktaşı ] yılda en az 2 sefer atmanız gerekiyor yoksa ağaçların kurur kasım ve şubat ayında

oğuz köklü 15-12-2011 09:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zooteknist (Mesaj 247183)
Merhabalar
yaklaşık 13 yaşlarında kiraz ağaçlarım var. Ağaçlarda dal kuruması, meyvesiyle dalın kuruması ve aşırı zamklanma var. Bu durumları önlemek için ne yapmalıyım?

Teşekkürler.

arkadaşım bakır sülfat[ göktaşı ] yılda en az 2 sefer atmanız gerekiyor yoksa ağaçların kurur kasım ve şubat ayında

oruc-xuraman 15-03-2012 12:37

salamlar

BEDESTENLİ 05-04-2012 11:50

değerli ziraatçi ve yetiştiriciler..

yaprakta oluşan kurtlar yaprakları yiyor her yıl..

kirazda yaprak kurtlarına hangi ilaç önerirsiniz.

sakdag 08-04-2012 10:45

3 Eklenti(ler)
Bakla zınnı zararlısı ve kiraz çiçeği öbeğine verdiği zarar... :(

Eklenti 280754

Eklenti 280755

Armut çiçeklerine de doluşmuşlardı. :(
Eklenti 280756

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025