agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Meyvelerde hastalık ve zararlılar
(https)




Beğeni Düzeni1Beğeniler
  • 1 Gönderen Mine Pakkaner

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-07-2015, 09:56   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
İncir pası

İNCİR PASI AYDIN’DA

İncir pası, yaprak dökümü ve ürün kaybına neden olan tropik ve subtropik iklimlerde oldukça yaygın görülebilen, önemli bir hastalıktır. Bu nedenle ılık nemli iklime sahip bölgelerde yetişen incirler bu hastalıkla daha sık ve yoğun karşılaşma riski taşır.

Ülkemizde en kaliteli kurutmalık incir Ege bölgesinde; kuru ve sıcak iklime sahip, özellikle Aydın ve İzmir illerinde yetişmektedir.

2014 yılında yaşanan sıra dışı iklimsel değişimler nedeniyle incir başta olmak üzere çoğu üründe ciddi verim ve kalite kayıpları yaşanmıştır. İncirdeki verim ve kalite kaybı özellikle meyvelerde akma ve ekşilik böceğinin epidemi denilebilecek boyutta olması nedeniyle yaşanmıştır. 2014 yılının özellikle yaz döneminin uzun bir süre ılık geçmesi ve daha önce belirli aralıklarla, kısa süreli yaşanan yüksek nemin, bu yıl çok uzun sürmesi bu bölgede daha önce görülmeyen veya çok önemsiz düzeyde kalabilen pas hastalığını dikkat çekecek boyutta ulaştırmıştır. Aydın’ın Nazilli ilçesi başta olmak üzere İncirliova, Germencik, İzmir’in Tire ve Ödemiş gibi bazı bölgelerinden İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü’ne gelen az sayıda üreticinin pas hastalığından oldukça mustarip olduğu görülmüştür.

Pas şikayeti ile gelen üreticilerin ağaçlarının çok büyük bir bölümünde yaprak lekelerinin hazirandan itibaren görüldüğü ve temmuz ayında da devam ederek yaprak dökümlerinin gerçekleştiği bildirilmiştir.
Name:  incir1.jpg
Views: 2309
Size:  42.3 KB
Değişen iklim şartları nedeniyle, yaz başlangıcında görülebilecek aşırı yağışlı ve nemli geçmesi muhtemel yıllarda, bölgemiz için görülmesi yine muhtemel olan bu hastalığın daha iyi tanınması ve hastalıkla mücadele olanakları, bu yazıda açıklanmaya çalışılacaktır.

Hastalık Etmeni:

İncir pasına; Cerotelium fici (syn. Physopella fici) isimli bir mantar neden olmaktadır. Pas sporları genellikle rüzgar ve yağmur damlalarıyla yapraktan yaprağa, ağaçtan ağaca taşınabilmektedir. Pas sporları yaprak ve meyve üst yüzeylerine ulaştıktan sonra çimlenebilmek için en az 14 saat ıslaklığa ihtiyaç duyar (McKenzie, 2013).

Hastalığın ilk semptomları, birkaç gün sonra sporlar çimlenip yaprağı penetre edip yaprağın üst yüzeyinde sarımsı noktacıkların oluşması şeklinde görünür. Hemen sonrasında sarımsı lekelerin hemen arka tarafında kırmızımsı kahverengi püstüller görülür. Yaprak altındaki püstüller özellikle çiy ve su damlasının etrafında görülür (McKenzie, 2013).

Name:  incir2.jpg
Views: 2093
Size:  60.6 KB

Pas enfeksiyonları, sporların yayılması ve çimlenmesini arttıran rüzgarlı, yağmurlu havalarda daha ağır seyreder. Pas sporları dökülmüş yapraklarda canlılığını sürdürebilir ve yeni bulaşmalara neden olacak inokulum kaynağı olarak görev yapar.

İncir pası özellikle pas sporlarının gelişimini teşvik eden ılık ve nemli geçen iklim koşullarında ortaya çıkar. Sıcak ve kuru havalarda önemli bir risk oluşturmazlar.

Kültürel Önlemler:

Eğer pas enfeksiyonu ağaçta oluşmuşsa yapılabilecekler sınırlıdır. Ancak bulaşmayı engelleyici, sınırlayıcı kültürel önlemlerle hastalık mücadelesinde başarılı olmak mümkündür.

* Sulama: eğer bahçede sulama yapılıyor ise damlama sulama önerilmektedir. Yapılacak bu sulamanın da günün erken saatlerinde yapılması gerekir ki, yaprak yüzeyinde gece boyunca oluşmuş ıslaklık nem varsa gün içerisinde kuruyabilsin.
* Budama: budamanın ağaç tacının havalanmasını iyi sağlayacak şekilde yapılması gerekmektedir yaprak yüzeylerinin kuru kalması pas sporlarının çimlenmesine olanak vermez.
* Sanitasyon: hastalık belirtilerinin ilk gözlenmeye başlamasıyla birlikte lezyon taşıyan yaprak meyve gibi bitki parçaları toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ve imha edilmelidir. Hastalık nedeniyle dökülen yapraklar, tırmıklanarak toplanıp uzaklaştırılmalıdır. Sulama yapılıyorsa sulamaya ara verilmelidir.

Yeni pas enfeksiyonları genellikle yağmurlu geçen bir periyottan sonra tekrarlayabildiği için yağmurdan sonra bahçenin kontrol edilmesi ve ilk hastalık belirtilerinin görüldüğü yaprakların toplanarak uzaklaştırılması gerekir.

Diğer bakım işlemleri:

Ot mücadelesinin yapılması da önemlidir. Ağaç tacının altındaki otlardan dolayı oluşabilecek nemi azaltmak için otların biçilmesi,
Fazla suyu tutmayacak şekilde bahçe drenajının iyi yapılması,
Ağacın hastalıklara daha dirençli olması sağlıklı güçlü olması ile yakından ilişkilidir. Yapılacak olan toprak-yaprak analizlerine göre gerekli ise yeterli gübrelemenin yapılması önemlidir.

Kimyasal Mücadele:

hastalığı önlemede etkili olduğu bildirilen fungisitler olsa da ülkemizde bu hastalığa karşı incirde ruhsatlı bir ilaç bulunmamaktadır (Amerika ve Avrupa’da da ruhsatlı ilaç bulunmadığı bildirilmektedir.

Yazan : Özlem Doğan

Kaynak: Apelasyon

h_dogan beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2016, 11:21   #2
Ağaçsever
 
Muberra's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-04-2016
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 77
bahcemizdeki incirlerde durum bu.kanli balsira deniliyormus.mucadelesi nasil bilginiz varmi.meyvede yiyemeyecegiz sanirim

Eklenen Resimler
   
Muberra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024