agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Laurocerasus officinalis (Laz Kirazi - Karayemiş) (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/786.htm)

eylems 04-09-2008 01:57

Kuzen38, bizim sitede Trabzon'dan gelmiş orjinal taflan var. Senin için çelik alabilirim. Gurbik67'nin fotoğrafta gösterdiğinin aynısı,

Romantik 09-10-2008 17:42

sayın feyzan karayemişin taze yapraklarının ve çekirdeklerinin zehirli olduğunu öğrenmiş olduk.

Feyzan 10-10-2008 08:10

Taflan zehirli mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik Serseri (Mesaj 296415)
sayın feyzan 30 yıllık karadenizliyim ilk kez sizden duydum karayemişin taze yapraklarının ve çekirdeklerinin zehirli olduğunu. neyse yeni bir şey daha öğrenmiş olduk

Bunların bana ait bilgiler değil.
Ben yalnızca Karadeniz Teknik Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanmış olan bir çalışmayı / yazıyı buraya aktardım.

gurbik67 18-10-2008 23:10

sayın Romantik feyzan ın yazdıklarını ben elli yıl önce duymuştum gerçi herkez in damak tadı değişik zehirli olup olmadığını tat derim belkide değildir.

Sevtap 19-12-2008 01:20

Merhaba
Bahçemde bol miktarda çit için dikilmiş laz kirazı denen ağaçtan var .Evimizi alalı 3 yıl oldu Ben hiç çiçek açtığını görmedim.Yan yana dikilmiş yaklaşık 3 metre kadar ve topraktan çıkan pekçok kök var boyları2 metreden fazla (ilk yıl çit sanıp epey budamıştım )yaprakları resimdekilerle aynı ama bir tür hastalık olduğunu düşünüyorum .Bu bölüme girerken tüm yaprakları temizlesem yenileri çıkarmı? diye soracaktım.Ama çiçekleri görünce hayran oldum şimdi onlar için neler yapmam lazım öğrenmek istiyorum .yardım ederseniz çok mutlu olurum nasıl çiçek açabilirler* Çok teşekkür ederim.

Kiraz 19-12-2008 09:30

Şaziment Hanım, bazı cinsleri yedi seneden sonra meyve veriyormuş diye biliyorum. Bendekiler de 2 senelik, çalı formunda, çiçekleneceleri seneyi sabırla bekliyorum. Tırtıllar yapraklarını çok seviyor.

Sevtap 19-12-2008 21:26

Sayın Nurbahar hanım muhtemelen benimkilerin yaşı da daha fazla ama herhalde ya budama hatam oldu **** besin ve ilaçlamada bir yanlışım var

gurbik67 28-12-2008 23:26

sayın şaziment laz kirazı ,taflan,karayemiş adı altında çok yıllık yaprak dökmeyen genellikle doğu ve batı karadenizde daha verimli olan bir meyve türü olup hemen hemen her topraktada yetişe bilmektedir sizin bitkilerinizin de bir **** iki kök en fazla olacak şekilde diğerlerini ya kesin **** başka bir yere dikin yan dallarını budamayın ortadaki ana dalın ucundan bir miktar kesinki boya fazla gitmesin yan dallarda güclensin fazla budama yapmayın .evet meyve vermesi de verime göre beş yıldan sonra saygılar.

Sevtap 29-12-2008 03:39

Çok teşekkürler .Ana daldan budayacağım anladım ama umarım ana dalı bulurum;;)).Birde iki yıl kadar önce bir bakıcım ,’abla bahçede Laz kirazı var toplasana ‘dedi ben de neyse o ben anlamam sen istiyorsan al dedim. Çok mutlu oldu ama ben hiç çiçek görmedim ufak üzüm salkımı gibi birkaç salkım kopardı.Sonra da hiç çiçek olmadı (tabi ben onları çit sanıp bolca budadım ;;))Neredeyse eskimiş yapraklar yüzünden sökecektim ki bu başlığa ve resimlere bakıp hayran kaldım şimdi dediğiniz gibi seyreltemem çünkü yan komşuyla aramda çit olarak duruyor ve aramız 3 adet köpeği yüzünden limoni ve o bahçedeki çirkin görüntüleri kapatmaya yardımcı oluyor .Şimdi benim asıl önemli sorum şu;
Eski ve delikli yaprakları temizlesem tekrar çıkıp boşlukları kapatır mı? Benim ağaçlarım yerden 30cm den sonra yapraklı ve 2,5 -3 metre boyundalar baharda sağa sola bolca yeşilleniyorlar ama o eski yapraklar öylece duruyor, budayınca yine yeniler gidiyor, ne yapmalıyım?

gurbik67 30-12-2008 21:22

sayın şaziment sizinle problemimiz aynı allahtan komşum ayrıldı yerine oglu geldide bende karayemişlerimin çoğunu kestim çünkü diğer meyvelere çok gölge yapıyordu.neyse ara ara yapacağın yaprak almaları kendilerini yenileyecektir .karayemişin dibine bakın eski yapraklarla doludur eskiyenin yerine yenisi çıkar yoksa yenilemese ağaç 3_5 yılda yapraksız kalır.saygılar

yeşiLmavi 31-12-2008 19:20

Karayemiş

4 Eklenti(ler)
Karayemiş dıs mekan sus bitkisi olarak harıcen yemişi de yenılebilen bır bitkidir. .Vatanı Anadolu olup, yurt dışına giden ve isim değiştiren; Karayemiş de 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Karayemişin Latince adı Prunus laurocerasus’tur (Cerasus’tan dolayı orjini Giresun olması lâzım). Ülkemizde ise Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarak isPazartesi, 26 Şubat 2007

Vatanı Anadolu olup, yurt dışına giden ve isim değiştiren; Karayemiş de 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Karayemişin Latince adı Prunus laurocerasus’tur (Cerasus’tan dolayı orjini Giresun olması lâzım). Ülkemizde ise Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarak isimlendirilen bitkiye; Rize, Trabzon (Maçka - Meryemana Vadisi), Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın, Bolu, İzmit (Keltepe), Adapazarı, İstanbul (Belgrat Ormanı, Alemdağ), Bursa (Uludağ) ve Osmaniye’de (Gâvurdağları) orman veya orman kıyılarında doğal olarak rastlanır.

Karayemiş; 5-6 m boyunda veya boylu çalı şeklinde, kışın yaprağını dökmeyen ağaççıktır. Özellikle kayın ormanlarının altında yer alır. Ormancılık bakımından zararlı bir alt flora bitkisidir. Parkçılıkta gruplara karıştırıldığı gibi, tek olarak ta kullanılır. Makaslanmaya gelen bir çit bitkisidir. Güneşli, yarı gölge, kuytu (tam gölgeye dayanır), nemli deniz iklimlerinde, asitik, derin, nemli, humuslu-killi-kumlu topraklarda yetişir (800 rakımlı Ankara’da da park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir). Üretilmesi tohum ve çelikle yapılan ve şimdiye kadar herhangi bir zararlı ve hastalığına rastlanmayan karayemiş; fındık bahçelerinin karayel yönüne dikilerek bahçenin rüzgârdan korunmasını sağladığı gibi, görülmesi istenmeyen helâ, depo vs. gibi yerlerin gizlenmesinde de kullanılır.

5-15 cm boyundaki yaprakları; kısa saplı, uzun şerit halinde ve deri gibi serttir. Sivri uçlu, tam kenarlı veya düzensiz seyrek dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık renkli ve tüysüzdür. Şekli ve parlaklığı bakımından manolyaya benzer. Yaprak orta damarı alt yüzde bariz çıkıntı yapar. Açık renkli yeşil renkteki genç sürgünleri tüysüzdür. Bitkiler dünyasının geniş bir ailesi;
Rosaceae (gülgiller) familyasından olan karayemişin, Nisan - Mayıs aylarında beyaz açan çiçekleri; 5-10 cm boyundaki dik bir eksen üzerinde sıralanır ve 30-35 tanesi bir arada salkım teşkil ederler.

Zeytin (yuvarlakça) biçimindeki, tek çekirdekli (düzgün, sivri, çarpık yumurta biçimli) az-çok sulu mayhoş-buruk (olgunlaşmış mahlep tadına benzer) meyveleri; 8-10 mm boyunda, önceleri yeşil, olgunlaşınca siyaha yakın (koyu mor) bir renk alır. Sarı kırmızı alacalı olanları da vardır.

Büyüme biçimi, yaprak boyu ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 bodur türü bulunan karayemişin yabancı literatürde, önemli 9 çeşidi vardır. Bunlar; Angustifolia (yaprakları ince ve şerit biçimli), Caucasica (koyu yeşil yapraklı), Colchica (bol çiçekli), Herbergii (koyu yeşil yapraklı), Otto luyken (yavaş gelişmeli), Pyramidalis (dar tepeli, piramit formlu), Schipkaensis (Bulgaristan kökenli, bol çiçekli, kışa dayanıklı), Schipkaensis Macrophylla (gevşek dokulu), Zabeliana (sarkık formlu, kent iklimine dayanır). Ülkemizde ise meyve biçimi ve meyvenin olgunlaşma mevsimine göre 7 karayemiş çeşidi vardır.

Su -(acı)- (temmuz ortası, acımsı-buruk lezzetli), Vavul (çok etli ve az taneli), Yabani (temmuz ilk haftası, buruk lezzetli), Ağustos -İstavrit- (meyveler geç ve kırmızı renkte olgunlaşır), Orak -(selvi)- (temmuz ortası, tatlı-lezzetli), Ayran -(beyaz)- (haziran ortası, tatlı lezzetli), Kiraz -(Ekmek)- Karayemişleri (haziran ortası, mayhoş-hafif buruk).

Karayemiş nasıl kullanılır?

Sindirimi kolay olup meyveleri yenir ,
Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır,
Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir,
Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır,
Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir,
Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır.
Yapraklar; çelenk yapımında, balık tablalarının süslenmesinde, hamsi buğulamasında koku vermek ve iştah açmak için (1-2 adet halinde) kullanılır,
Hayvanlara taze olarak yedirilir
Dış ticarette fidan alımıyla ithal hanemize yazılan ve Türkiye’den başka yerlerde sadece süs bitkisi olarak değerlendirilen Karayemişin; süs bitkisi satan yerlerde ithal ağaççıkları satılmaktadır.

tenar 14-01-2009 13:55

Salon penceremin önünde çok büyük bir taflan ağacı var. Bu evi tutmamın sebeplerinden birisidir. Kışın da yapraklarını dökmeyen bu ağacı ilk kez Ereğli'de görmüş oldum. Görüntü olarak çok güçlü ve parlak, bol yapraklı bir ağaç. Çiçek zamanı da meyveye durduğundada tam olgunlaşana kadar her zaman güzel bir ağaç bu.

İsteğiniz olursa çekirdeklerinden ve nasıl yapmam gerekiyorsa çelik alarak göndermeye çalışırım.

Nariel 14-01-2009 17:45

1 Eklenti(ler)
Bugün bir karayemiş ağacından bol yapraklı çelikler aldım, yapraklarını kopardım. Geçici olarak torfa diktim.

İki gün sonra uçak yolculuğu yapmaları gerekecek, saksı ve torfla götüremem, ne şekilde taşımamı tavsiye edersiniz? Dal halinde etrafına ıslak bez mi sarayım?

bari 01-10-2009 21:40

1 Eklenti(ler)
Taze sürgünleri budayıp perlitin içine gömmüştüm. Bir kaç tanesi çok güzel köklendiler.

Neslihan11 02-10-2009 08:23

bu kara yemişin hastalık ve zararlılıarı nelerdir bilen varmı???bizim karayemişlerin yapraklarını bişeyler yiyior ve görünürde böcek faln yokyaprakları temiz bu konu hakkında biligisi olan yardımcı olabilirmi ???

Selim-i Ahir 09-10-2009 11:06

Karayemişin, "Beyaz Karayemiş", "Ayran Karayemiş" adıyla anılan, çocukluğumda birkaç kez yiyip tadını unutamadığım bir türü vardı. Maalesef nesli tehlike aldına denebilecek kadar az bulunuyor. Uzun bir arayıştan sonra bu yıl birkaç fidan bulup diktim.

Karayemişin köklü fidanlarını tutturmakta herhangi bir güçlük yok. Dal çelikleri de kolayca kökleniyor. Fidanlarım biraz kendine gelsin, seneye isteyene çelik; durum ve imkânlarıma göre tüplü fidan göndermeye çalışacağım.

Tad olarak siyah çeşitlere göre çok daha tatlı ve sulu. Yaygınlaştırmaya değer diye düşünüyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 344873)
Bugün bir karayemiş ağacından bol yapraklı çelikler aldım, yapraklarını kopardım. Geçici olarak torfa diktim.

İki gün sonra uçak yolculuğu yapmaları gerekecek, saksı ve torfla götüremem, ne şekilde taşımamı tavsiye edersiniz? Dal halinde etrafına ıslak bez mi sarayım?

Sayın Nariel,
En kolay ve güvenli yöntem; aldığınız çeliklerin herbirini birer patatese saplayıp götürmeniz. Böylece hem çeliklerinizin suyu kaçmıyor hem de köklenme süreci de devam ediyor. Bu yöntem ıslak bezden daha etkili, güvenli ve faydalı.

Çelikleriniz fotoğraflardakilerse küçücük patatesler de işinizi görür.
Kolay gelsin.

Nariel 25-06-2010 14:02

1 Eklenti(ler)
İstanbul Maslak'ta karayemişerin son durumları. Meyve etli ama susuz, kupkuru, normali de böyle mi olur? Tadı olgunlaşmış kızılcık tadını andırıyor ama daha susuzu.

sahra0027 25-06-2010 14:11

Arkadaşlar bu fidanı nasıl bulabilirim?

hazan-z 26-06-2010 00:18

Sn Sahra0027,Karayemiş fidanı ''Botanik Marketten Kökllenmiş-Tüplenmiş Fidan Satışı'' başlığında Sn Romantik tarafından satilmaktadır.

Kiraz 26-06-2010 11:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 664007)
İstanbul Maslak'ta karayemişerin son durumları. Meyve etli ama susuz, kupkuru, normali de böyle mi olur? Tadı olgunlaşmış kızılcık tadını andırıyor ama daha susuzu.

Henüz olgunlaşmamış, renkleri çok daha koyulaşacak.

ahmet salih 24-04-2011 00:28

1 Eklenti(ler)
karayemiş çiçeklendi ,bakalım izmir'de meyvaların tadına bakabilecekmiyiz.

Samsunlu55 02-05-2011 23:13

Karayemiş Çiçeği

1 Eklenti(ler)
Dün çektiğim karayemişin fotoğrafı.

Eklenti 208355

Çınarmunarı 12-05-2011 11:25

Arkadaşlar karayemiş hangi ayda çelikten üretilir ve çelik alırken nelere dikkat edilir?

Günay_61 05-12-2011 17:28

Karayemiş

Sayın Çınarmunarı Karayemiş Kasım'dan Mart sonuna kadar çelikten üretilir. Çelik alırken 20-25 cm. boylarında üzerindeki yapraklar dipe yakın kesilerek, ancak yaprak diplerindeki gözler zedelenmeyecek şekilde ve çeliğin her iki ucu çapraz kesilir ve en uçtaki bir yaprağın yarısı bırakılır bu şekilde çelik alınır. Dikiçeği yer genelde gölge veya yarı gölge bir yerdir. Karayemiş hayvan gübresince zengin toprağı sever ve de bol sudan hoşlanır. Saygılarımla...

Kiraz 05-12-2011 18:19

Karayemiş nasıl budanır? Komşumla aramda çit olarak kullandığımdan yan dallarını ve üst dallarını buduyorum. Bu budama çiçek ve meyve oluşumunu etkiler mi? Çiçekler hangi yılın sürgünlerinde oluşur? Beş sene önce diktim şu ana kadar hiç çiçek açmadı. Çiçek açmasını başka ne etkileyebilir? Cinsine ve yaşına göre değişir mi?

nariçi 13-08-2014 23:31

Saksıda üç yıl oldu..henüz çiçek açmadı. Yaprakları yiyen bir zararlı var evet ama haşeratı göremiyorum. Saksıda meyve vermez mi?

murattyildizz 10-08-2015 23:52

Taflan..

3 Eklenti(ler)
Bugün çektim fotoğrafları..Bu yıl bereketli..

defender77 17-06-2016 23:31

Araştırma bilgilerinde çekirdeklerinin ve genç yapraklarının zehirli olduğunu belirtiyorlar fakat kullanım şekillerinden bazılarında meyveyi tohumu ile beraber ezip tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ezilmemiş tohumlar mı zehirli acaba diye düşünmeden edemiyor insan...

devrann 16-08-2017 08:41

Yapraklarının %5,10 ve 20'lik solüsyonları bitkilerde ve tohumda büyüme gerileticisi olarak kullanılabileceği ile ilgili çalışmalar var ,yani bitkilerin yavaş büyümesini sağlıyor özellikle serada ticari yetiştiricilik yapanların çok işine yarayabilir.Bazı bitkilerde bu çok önemlidir örneğin temmuz gibi erken ekim salatalık ve domates ekimleri sıcaktan dolayı düzgün kök atamazlar arkasından yapılan azotlu gübrelemeyle bitki daha tutunmadan hemen boya gider çiçek açmadan,bu gibi durumlarda çiftçi genelde değişik durdurucu etkili kimyasallar kulanır tabi bu ürünlerin dönüm maliyetleri çiftçi için külfet oluşturur çünkü firmalar genelde bu tip spesifik ürünleri ucuza satmazlar.Bu iş için kullanılabilir tabi kim nerden temin edip uygulayacak o da var tabi...Belki bir firma sahibi görürde bu ağacın yapraklarını değerlendirir :)

Altay61 26-01-2018 11:50

Karayemis Trabzon da cok sevilen bir meyvedir. Birkac cesit vardi bahcemizde

AkisSoftware 11-04-2019 08:57

Arkadaşlar merhaba. Bu bitkiden almak istiyorum ama bir kaç çeşidi var fidan sitelerinde. Alyemiş olan çeşidi kırmızı ve üzüme benziyor. Diğerleri ise üzümden daha ufak salkım şeklinde.

Tür olarak tad ve soğuğa dayanıklılık bakımından bir çeşit önerebilir misiniz?

siflera12 16-10-2019 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware (Mesaj 1565535)
Arkadaşlar merhaba. Bu bitkiden almak istiyorum ama bir kaç çeşidi var fidan sitelerinde. Alyemiş olan çeşidi kırmızı ve üzüme benziyor. Diğerleri ise üzümden daha ufak salkım şeklinde.

Tür olarak tad ve soğuğa dayanıklılık bakımından bir çeşit önerebilir misiniz?

Bir site var karadenizde satış yapıyor ama çeşit satıyormu bilmiyorum istiyorsan özelden adını yazabilirim.

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

SmuraY 07-08-2020 18:06

Ön bahçemde tahmini 10 yaşından büyük bir karayemiş var. Ne çiçek açıyor ne de meyve veriyor. Böyle giderse yollarımız ayrılacak nasıl bir sorun olabilir ki?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025