agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Laurocerasus officinalis (Laz Kirazi - Karayemiş) (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/786.htm)

hamibasoglu 29-09-2007 13:43

Karayemiş
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feyzan (Mesaj 155908)
Taflan ile ilgili bir bölüm yok galiba.
Eğer öyle ise izin verirseniz burayı açalım.
FY.

değerli arkadaşım.Taflan(Euonymus) dediğiniz bitki bir süs çalısıdır.
ağaç değildir.Eğer Karadeniz'de yetişen Karayemişimizden bahsediyorsanız ki öyle sanırım,
onu da meyve ağaçları bölümünde tartışmalısınız.
bu arada mevsimi geçti ama oruçlu oruçlu ne canım çekti.
selamlar.

Feyzan 08-10-2007 11:54

Taflan 2
 
Taflan (Prunus laurocerasus), Taflan, Karayemiş, Laz kirazı

Karayemiş Bitkiler alemi içerisinde Laurocerasus officinalis olarak bilinmektedir. Bu meyve türü ülkemizde taflan adıyla da tanınmaktadır. Bitkinin tabi yayılma alanı Karadeniz’in doğu bölgeleri, Kafkaslar, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara’dır. Genel olarak ılıman iklim bölgelerinin meyvesidir. Bu bakımdan en iyi karayemişler Karadeniz bölgesinin sahil kuşağında yetiştirilmektedir.
Gövde ve dalları kış soğuklarına dayanıklıdır. Ancak çiçekler, erken ilkbaharda açtığından donlara karşı hassastır. Bu nedenle ilkbahar donların sık görüldüğü yerlerde yetiştiricilik oldukça güçtür.

Yayılma Alanı

Halk arasında Taflan olan bu meyvenin asıl vatanı da Kiraz gibi Giresundur ve adını Latince Prunus laurocerasus'dan almıştır.

Vatanı Anadolu olup, yurt dışına giden ve isim değiştiren; Karayemiş de 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.

Bitkinin doğal yayılma alanı Anadolu’da Karadeniz’in doğu bölgeleri, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara ve Kafkaslardır. Avrupa’nın güneydoğusu, Balkanlar ve Kuzey İran başta olmak üzere dünyanın değişik yörelerinde karayemiş formlarına rastlanılmaktadır.

Yurdumuzda karayemişin değişik formlarına şu bölgelerde rastlamak mümkündür:
• Karadeniz Bölgesi’nde; Rize dolaylarında, Trabzon çevresinde, Maçka Meryemana Vadisi’nde, Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın ve Bolu çevresindeki yapraklı orman ve orman kıyılarında rastlanır.
• Marmara Bölgesi’nde; İzmit (Keltepe), Adapazarı dolaylarında, İstanbul çevresinde Belgrat Ormanları’nda ve Alemdağ’da, Bursa Uludağ’da ve Karadeniz kıyısı yakınlarındaki ormanlarda rastlanır.
• Güney Anadolu’da; Osmaniye’de Gâvur Dağları’nda ve lokal olarakta Amanos Dağları’nda yer alır.
Karayemiş ağaçları bu sayılan bölgelerdeki yapraklı ağaç, özellikle kayın ormanlarında alt örtü olarak daha çok boylu çalı veya ağaççık formunda **** makilerle karışmış bir tür olarak bulunur. Yenilebilen formlar olan kültür karayemişlerine özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde hemen her yerde rastlamak mümkündür.

Karayemişin Bitki ve Meyve Özellikleri

Yaz – kış yaprağını dökmeyen (herdem yeşil) boylu çalı veya ağaç halinde bulunur. Yabanileri genellikle çalı formunda bulunur. Yetiştiriciliği yapılan çeşitler ise 5 – 8 m kadar boylanabilmektedirler.
Derine giden kuvvetli bir kök sistemi vardır. Düzgün ve genellikle dik bir gövde yapar. Gövde grimsi siyah, donuk siyah renktedir. Sert odun dokusu ve kuvvetli bir dal sistemi vardır.

Dalcıkların uçlarına doğru çiçek salkımı görülür. Bunlar yaprak koltuğundan çıkar. Açık yeşil renkteki sürgünleri tüysüzdür.
Boyları 5 – 25 cm uzunlukta olan yapraklar, elips **** uzunca yumurta biçiminde, kısa saplı, sivri uçlu, tam kenarlı veya düzensiz seyrek dişlidir. Uzun şerit halindeki yapraklar deri gibi serttir. Üst yüzü parlak koyu yeşil renkte, alt yüzü açık solgun yeşil renkte ve tüysüzdür. Yaprak orta damarı alt yüzde bariz bir çıkıntı yapar. Yaprağın alt bölümünde 2 – 4 tane beze bulunur.
Beyaz renkli çiçekler 5 – 15 cm boyundaki bir eksen üzerinde, dik duran bir salkımda toplanmışlardır. Her bir çiçek üzerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 1 dişi organ ve 15 – 20 erkek organ bulunur.

Meyveleri çekirdekli, sulu ve 6 – 25 mm boyundadır. Önceleri yeşil renkte olan meyveler olgunlaşınca tiplere göre mor siyah renkli, bazen açık veya koyu kırmızı, bazı çeşitlerde de sarı – kırmızı alacalı olmakla beraber genellikle siyaha yakın koyu bir renk alır. Kiraz iriliğinde olan meyveler şekil olarak da genellikle kiraza benzemekte, kalp şeklinde, küt veya sivri uçlu, hafif uzun veya üsten basık ve bazen de üzüm taneleri gibi yuvarlak olabilmektedir. Çekirdek düzgün, sivri zeytin biçimindedir. Meyveleri tatlı, buruk ve acı arasında değişen yeme özelliklerine sahiptir.

İklim ve Toprak İstekleri

Anavatanı olması bakımından Karadeniz’in kıyı bölgesi karayemiş yetiştiriciliği bakımından uygun iklim özelliklerine sahiptir. İyi gelişme göstermesi ve bol ürün vermesi nemli, güneşli, ılıman iklim bölgelerinde olmaktadır.
Erken çiçek açtığından (çeşit özelliği ve rakım durumuna bağlı olarak Şubat – Mart aylarında çiçek salkımları görülemeye başlar) ilkbahar geç donlarından zarar görebilmektedir. Bazı yıllar verimin az olmasının nedeni buna bağlanabilir. Yine tozlanma zamanı görülen sisler birtakım olumsuzluklara yol açabilmektedir.
Hemen her çeşit toprakta yetişebilir. Havalanması iyi, derin topraklarda bol ürün verir. Genel olarak derin, iyi havalanan, nemli, humuslu – killi – kumlu topraklarda yetişir. Taşlık, kayalık arazilerde de yetişebilir. pH yönünden asidik topraklarda yetişse de kireçli topraklara da tolerans gösterir.

Kullanım Alanları

Meyvesi taze olarak tüketilir. Ayrıca reçel, pekmez, tuzlama, turşu ve kurutularak da değerlendirilir.
Tokluk hissi verdiğinden diyet yiyeceği olarak kullanılır.
Pasta, kek, bisküvi ve özellikle hoşaf ve kompostolara aroma ve tat vermek için kullanılır.
Bazı ilaçların yapımında katkı maddesi olarak da kullanılır.
Yapraklar çiçekçilikte çelenk yapımında, balık tezgahlarının süslenmesinde kullanılır.
Yaprakları domates, biber ve patlıcan gibi sebzelerin fidelerinin toprağa dikilmesi esnasında kök etrafına sarılmak suretiyle danaburnu ve diğer zararlıların zarar yapmasını yani fidenin köklerini kesmesini engellemek amacıyla kullanılır. Park ve bahçelerde süs bitkisi olarak kullanılır. Ayrıca sık budanmaya uygun olduğundan çit bitkisi olarak da kullanılır.
Şehir içerisinde ve yol kenarlarında hava kirliliğini azaltıcı olarak kullanılmaktadır.
Derine giden kök yapısı nedeniyle çay ve fındık bahçelerinin veya evlerin rüzgar alan yönüne dikilerek rüzgâr kıran olarak kullanılır.
3 – 4 yaşlı dalları Doğu Karadeniz Bölgesi’nde sepet yapımında kullanılmaktadır.
...
Yaprakları, çiçek açma döneminde zehirlidir.
...

Çoğaltılması

Karayemişin çoğaltma yöntemleri aşağıda sıralanmıştır.
1. Tohumla,
2. Kök sürgünleriyle,
3. Çelikle,
4. Daldırmayla,
5. Aşıyla,
6. Doku kültürü ile.

Kalitesi iyi olan tiplerin çoğaltılmasında kök sürgünleri ve çelikle çoğaltma yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çok az miktarda da olsa tohumla üretim yapılmaktadır. Ancak bu yöntemle çoğaltmada açılma olacağından tercih edilmemektedir.

Dış ticarette fidan alımıyla ithal hanemize yazılan ve Türkiye’den başka yerlerde sadece süs bitkisi olarak değerlendirilen Karayemişin; süs bitkisi satan yerlerde ithal ağaççıkları satılmaktadır.,

Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir.
Yaprağın bileşimi; glikoz, tanen, kalsiyum oksalat, emulsin (enzim), prulaurasin (glikozid), benzoik asit, siyanidrik asittir (zehirlidir, çekirdekte de bulunur, yapraktan elde edilen su fazla kullanılırsa; baş dönmesi, kusma, karın ağrısı yapar)

Kaynaklar:
ziraat.ktu.edu.tr/bahce/aislam/kara_yemis.pdf
Yrd.Doç.Dr. Ali İSLAM Karadeniz Teknik Üniversitesi Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri
karabork.azbuz.com
rasot.com
geocities.com/girasunnet

kuzen38 13-11-2007 19:41

Ben bu yaz ektim bir tane catalcaya. Malasef büyük bir hata yaptim ve fidani arabada beklettim 1 gece, haliyle agacin üst kismi epey kurudu. Alttan yesil yaptaklar cikmakla beraber üst kismi öyle uzun bir cubuk gibi duruyor. Bekleyip görücez kisacasi, umarim verim alabilirim.

kuzen38 16-11-2007 05:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Feyzan (Mesaj 172794)
Arabada beklerken herhalde çıplak köklü değildi. Bir gece beklemekle böyle bir durum olmaz. Daha önceden gelen bir sorun olabilir ya da dikimde bir hata yapılmıştır. Önemli bir sorun yok gibi.
Kuru dalı başladığı yerden, varsa yeşil yaprakların hemen üzerinden itibaren kesin. Tekrar form kazanır.


malasef yaz günesininde etkisiyle oldu bu hadise. Bir gece önceden saat 7 de birakip ertesi gün öglen 1 e kadar gecen sürede... Hava 35+ derecelerdeyken. Zaten o gün komple kalsaydi arabada kesin sizlere ömür olurdu. Komik olan kisim, agacin su anki durumunda alttaki yapraklari sarmasik gibi garip yönlere çikiyor. Yani topragin bittigi yerde yapraklar olunca öyle bir görüntü oluyor. Ancak dediginiz gibi bir sorun oldugunu bende zannetmiyorum çünkü dibi yemyeşil, üstten bir kisim kestim ama biraz daha kesmek zorunda kalicam sanirim.

yukka 30-12-2007 15:23

Bende bu senenin karayemiş tohumları var. Bir avuç kadar. Bir saksının içinde, balkonda açıkta kaldılar. Bugün gözüme çarptı. Onları şimdi eksem olur mu? Yoksa soğuk katlama yapıp bahara kadar bekleyeyim mi?

FATİH 61 07-01-2008 20:22

Bayiliyorum Karayemişe. Bu Yaz Trabzon çaykaraya Gittim Tatile. Bolca Yedim. çok Faydali Bir Meyve. Ben Hatayda Oturuyorum. Yukardaki Bilgilerde Karayemiş Hatayda Da Yetişdiği Yaziyor. Ama Ben Burda Hiç Görmedim. Bu Yaz Da çaykaradan Dönüşte 5 Tane Fidan Alip Hatayin Belen Ilçesinde Bahçeye Diktim. Inşalah Yetişir.

gurbik67 31-03-2008 20:38

sayın lokman bahçe herhalde taflan fidesi istiyorsunuz bende var üstelik iyi cinsi sn ferahzadenin resimlerinde görünen karayemişler tam olgunlaştığında biraz mayhoştur helede kırmızı renkte yeniliyorsa olmamış TRABZON hurması gibi yenilemez büyümesine gelince diğer ağaçlara göre biraz daha geç yetişmektedir bunu yetiştirenler iyi gözlemleyebilirler siyah üzüm salkımı gibi çok sık salkımlı ise o tür biraz mayhoştur

meadowsons 17-06-2008 20:34

Taflan
 
Bu konunun açıldığını yeni gördüm
Öncelikle bir sorum var
Bizim bahçede birçok taflan ağacı var yalnız bu ağaçlar nisan - mayıs gibi bol çiçeklenmesine rağmen bir süre sonra % 95 -100 arası bu çiçekler dökülüyor haliyle meyvede vermiyor .Bunun nedeni yeterince su alamamasımı yoksa bir hastalıktan dolayımı olur veya başka nedenleri varsa bilgilendirirseniz sevinirim
Bu arada taflan meyvesi bağımlılık yaratır dikkat edin:)

kuzen38 18-06-2008 03:35

şu an 2 adet 3 yıllık karayemişim var, asıl hedefim ise gözüme kestirdigim bir agactan çelik almak. istanbul icin en uygun zaman ne zaman olur acaba?

gurbik67 04-09-2008 00:40

taflan
 
1 Eklenti(ler)
sayın kuzen taflanın iki türü var birincisi 18 ve 25 nolu link te görülen hafif mayhoş ve etsiz bir tür alttaki tür ise ve tatlı tür ****** görülen şekilde yemek kaydı ile şubat ayında çelik veya köklü olarak isteyebilirsiniz.

eylems 04-09-2008 00:57

Kuzen38, bizim sitede Trabzon'dan gelmiş orjinal taflan var. Senin için çelik alabilirim. Gurbik67'nin fotoğrafta gösterdiğinin aynısı,

Romantik 09-10-2008 16:42

sayın feyzan karayemişin taze yapraklarının ve çekirdeklerinin zehirli olduğunu öğrenmiş olduk.

Feyzan 10-10-2008 07:10

Taflan zehirli mi?
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik Serseri (Mesaj 296415)
sayın feyzan 30 yıllık karadenizliyim ilk kez sizden duydum karayemişin taze yapraklarının ve çekirdeklerinin zehirli olduğunu. neyse yeni bir şey daha öğrenmiş olduk

Bunların bana ait bilgiler değil.
Ben yalnızca Karadeniz Teknik Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanmış olan bir çalışmayı / yazıyı buraya aktardım.

gurbik67 18-10-2008 22:10

sayın Romantik feyzan ın yazdıklarını ben elli yıl önce duymuştum gerçi herkez in damak tadı değişik zehirli olup olmadığını tat derim belkide değildir.

Sevtap 19-12-2008 00:20

Merhaba
Bahçemde bol miktarda çit için dikilmiş laz kirazı denen ağaçtan var .Evimizi alalı 3 yıl oldu Ben hiç çiçek açtığını görmedim.Yan yana dikilmiş yaklaşık 3 metre kadar ve topraktan çıkan pekçok kök var boyları2 metreden fazla (ilk yıl çit sanıp epey budamıştım )yaprakları resimdekilerle aynı ama bir tür hastalık olduğunu düşünüyorum .Bu bölüme girerken tüm yaprakları temizlesem yenileri çıkarmı? diye soracaktım.Ama çiçekleri görünce hayran oldum şimdi onlar için neler yapmam lazım öğrenmek istiyorum .yardım ederseniz çok mutlu olurum nasıl çiçek açabilirler* Çok teşekkür ederim.

Kiraz 19-12-2008 08:30

Şaziment Hanım, bazı cinsleri yedi seneden sonra meyve veriyormuş diye biliyorum. Bendekiler de 2 senelik, çalı formunda, çiçekleneceleri seneyi sabırla bekliyorum. Tırtıllar yapraklarını çok seviyor.

Sevtap 19-12-2008 20:26

Sayın Nurbahar hanım muhtemelen benimkilerin yaşı da daha fazla ama herhalde ya budama hatam oldu **** besin ve ilaçlamada bir yanlışım var

gurbik67 28-12-2008 22:26

sayın şaziment laz kirazı ,taflan,karayemiş adı altında çok yıllık yaprak dökmeyen genellikle doğu ve batı karadenizde daha verimli olan bir meyve türü olup hemen hemen her topraktada yetişe bilmektedir sizin bitkilerinizin de bir **** iki kök en fazla olacak şekilde diğerlerini ya kesin **** başka bir yere dikin yan dallarını budamayın ortadaki ana dalın ucundan bir miktar kesinki boya fazla gitmesin yan dallarda güclensin fazla budama yapmayın .evet meyve vermesi de verime göre beş yıldan sonra saygılar.

Sevtap 29-12-2008 02:39

Çok teşekkürler .Ana daldan budayacağım anladım ama umarım ana dalı bulurum;;)).Birde iki yıl kadar önce bir bakıcım ,’abla bahçede Laz kirazı var toplasana ‘dedi ben de neyse o ben anlamam sen istiyorsan al dedim. Çok mutlu oldu ama ben hiç çiçek görmedim ufak üzüm salkımı gibi birkaç salkım kopardı.Sonra da hiç çiçek olmadı (tabi ben onları çit sanıp bolca budadım ;;))Neredeyse eskimiş yapraklar yüzünden sökecektim ki bu başlığa ve resimlere bakıp hayran kaldım şimdi dediğiniz gibi seyreltemem çünkü yan komşuyla aramda çit olarak duruyor ve aramız 3 adet köpeği yüzünden limoni ve o bahçedeki çirkin görüntüleri kapatmaya yardımcı oluyor .Şimdi benim asıl önemli sorum şu;
Eski ve delikli yaprakları temizlesem tekrar çıkıp boşlukları kapatır mı? Benim ağaçlarım yerden 30cm den sonra yapraklı ve 2,5 -3 metre boyundalar baharda sağa sola bolca yeşilleniyorlar ama o eski yapraklar öylece duruyor, budayınca yine yeniler gidiyor, ne yapmalıyım?

gurbik67 30-12-2008 20:22

sayın şaziment sizinle problemimiz aynı allahtan komşum ayrıldı yerine oglu geldide bende karayemişlerimin çoğunu kestim çünkü diğer meyvelere çok gölge yapıyordu.neyse ara ara yapacağın yaprak almaları kendilerini yenileyecektir .karayemişin dibine bakın eski yapraklarla doludur eskiyenin yerine yenisi çıkar yoksa yenilemese ağaç 3_5 yılda yapraksız kalır.saygılar

yeşiLmavi 31-12-2008 18:20

Karayemiş
 
4 Eklenti(ler)
Karayemiş dıs mekan sus bitkisi olarak harıcen yemişi de yenılebilen bır bitkidir. .Vatanı Anadolu olup, yurt dışına giden ve isim değiştiren; Karayemiş de 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Karayemişin Latince adı Prunus laurocerasus’tur (Cerasus’tan dolayı orjini Giresun olması lâzım). Ülkemizde ise Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarak isPazartesi, 26 Şubat 2007


Vatanı Anadolu olup, yurt dışına giden ve isim değiştiren; Karayemiş de 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon’dan toplanmış ve Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır. Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir. 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır. Karayemişin Latince adı Prunus laurocerasus’tur (Cerasus’tan dolayı orjini Giresun olması lâzım). Ülkemizde ise Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal kısaca karayemiş olarak isimlendirilen bitkiye; Rize, Trabzon (Maçka - Meryemana Vadisi), Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın, Bolu, İzmit (Keltepe), Adapazarı, İstanbul (Belgrat Ormanı, Alemdağ), Bursa (Uludağ) ve Osmaniye’de (Gâvurdağları) orman veya orman kıyılarında doğal olarak rastlanır.


Karayemiş; 5-6 m boyunda veya boylu çalı şeklinde, kışın yaprağını dökmeyen ağaççıktır. Özellikle kayın ormanlarının altında yer alır. Ormancılık bakımından zararlı bir alt flora bitkisidir. Parkçılıkta gruplara karıştırıldığı gibi, tek olarak ta kullanılır. Makaslanmaya gelen bir çit bitkisidir. Güneşli, yarı gölge, kuytu (tam gölgeye dayanır), nemli deniz iklimlerinde, asitik, derin, nemli, humuslu-killi-kumlu topraklarda yetişir (800 rakımlı Ankara’da da park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir). Üretilmesi tohum ve çelikle yapılan ve şimdiye kadar herhangi bir zararlı ve hastalığına rastlanmayan karayemiş; fındık bahçelerinin karayel yönüne dikilerek bahçenin rüzgârdan korunmasını sağladığı gibi, görülmesi istenmeyen helâ, depo vs. gibi yerlerin gizlenmesinde de kullanılır.

5-15 cm boyundaki yaprakları; kısa saplı, uzun şerit halinde ve deri gibi serttir. Sivri uçlu, tam kenarlı veya düzensiz seyrek dişlidir. Üst yüzü koyu yeşil, alt yüzü açık renkli ve tüysüzdür. Şekli ve parlaklığı bakımından manolyaya benzer. Yaprak orta damarı alt yüzde bariz çıkıntı yapar. Açık renkli yeşil renkteki genç sürgünleri tüysüzdür. Bitkiler dünyasının geniş bir ailesi;
Rosaceae (gülgiller) familyasından olan karayemişin, Nisan - Mayıs aylarında beyaz açan çiçekleri; 5-10 cm boyundaki dik bir eksen üzerinde sıralanır ve 30-35 tanesi bir arada salkım teşkil ederler.

Zeytin (yuvarlakça) biçimindeki, tek çekirdekli (düzgün, sivri, çarpık yumurta biçimli) az-çok sulu mayhoş-buruk (olgunlaşmış mahlep tadına benzer) meyveleri; 8-10 mm boyunda, önceleri yeşil, olgunlaşınca siyaha yakın (koyu mor) bir renk alır. Sarı kırmızı alacalı olanları da vardır.

Büyüme biçimi, yaprak boyu ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 bodur türü bulunan karayemişin yabancı literatürde, önemli 9 çeşidi vardır. Bunlar; Angustifolia (yaprakları ince ve şerit biçimli), Caucasica (koyu yeşil yapraklı), Colchica (bol çiçekli), Herbergii (koyu yeşil yapraklı), Otto luyken (yavaş gelişmeli), Pyramidalis (dar tepeli, piramit formlu), Schipkaensis (Bulgaristan kökenli, bol çiçekli, kışa dayanıklı), Schipkaensis Macrophylla (gevşek dokulu), Zabeliana (sarkık formlu, kent iklimine dayanır). Ülkemizde ise meyve biçimi ve meyvenin olgunlaşma mevsimine göre 7 karayemiş çeşidi vardır.

Su -(acı)- (temmuz ortası, acımsı-buruk lezzetli), Vavul (çok etli ve az taneli), Yabani (temmuz ilk haftası, buruk lezzetli), Ağustos -İstavrit- (meyveler geç ve kırmızı renkte olgunlaşır), Orak -(selvi)- (temmuz ortası, tatlı-lezzetli), Ayran -(beyaz)- (haziran ortası, tatlı lezzetli), Kiraz -(Ekmek)- Karayemişleri (haziran ortası, mayhoş-hafif buruk).

Karayemiş nasıl kullanılır?

Sindirimi kolay olup meyveleri yenir ,
Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır,
Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir,
Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır,
Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir,
Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır.
Yapraklar; çelenk yapımında, balık tablalarının süslenmesinde, hamsi buğulamasında koku vermek ve iştah açmak için (1-2 adet halinde) kullanılır,
Hayvanlara taze olarak yedirilir
Dış ticarette fidan alımıyla ithal hanemize yazılan ve Türkiye’den başka yerlerde sadece süs bitkisi olarak değerlendirilen Karayemişin; süs bitkisi satan yerlerde ithal ağaççıkları satılmaktadır.

tenar 14-01-2009 12:55

Salon penceremin önünde çok büyük bir taflan ağacı var. Bu evi tutmamın sebeplerinden birisidir. Kışın da yapraklarını dökmeyen bu ağacı ilk kez Ereğli'de görmüş oldum. Görüntü olarak çok güçlü ve parlak, bol yapraklı bir ağaç. Çiçek zamanı da meyveye durduğundada tam olgunlaşana kadar her zaman güzel bir ağaç bu.

İsteğiniz olursa çekirdeklerinden ve nasıl yapmam gerekiyorsa çelik alarak göndermeye çalışırım.

Nariel 14-01-2009 16:45

1 Eklenti(ler)
Bugün bir karayemiş ağacından bol yapraklı çelikler aldım, yapraklarını kopardım. Geçici olarak torfa diktim.

İki gün sonra uçak yolculuğu yapmaları gerekecek, saksı ve torfla götüremem, ne şekilde taşımamı tavsiye edersiniz? Dal halinde etrafına ıslak bez mi sarayım?

bari 01-10-2009 20:40

1 Eklenti(ler)
Taze sürgünleri budayıp perlitin içine gömmüştüm. Bir kaç tanesi çok güzel köklendiler.

Neslihan11 02-10-2009 07:23

bu kara yemişin hastalık ve zararlılıarı nelerdir bilen varmı???bizim karayemişlerin yapraklarını bişeyler yiyior ve görünürde böcek faln yokyaprakları temiz bu konu hakkında biligisi olan yardımcı olabilirmi ???

Selim-i Ahir 09-10-2009 10:06

Karayemişin, "Beyaz Karayemiş", "Ayran Karayemiş" adıyla anılan, çocukluğumda birkaç kez yiyip tadını unutamadığım bir türü vardı. Maalesef nesli tehlike aldına denebilecek kadar az bulunuyor. Uzun bir arayıştan sonra bu yıl birkaç fidan bulup diktim.

Karayemişin köklü fidanlarını tutturmakta herhangi bir güçlük yok. Dal çelikleri de kolayca kökleniyor. Fidanlarım biraz kendine gelsin, seneye isteyene çelik; durum ve imkânlarıma göre tüplü fidan göndermeye çalışacağım.

Tad olarak siyah çeşitlere göre çok daha tatlı ve sulu. Yaygınlaştırmaya değer diye düşünüyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 344873)
Bugün bir karayemiş ağacından bol yapraklı çelikler aldım, yapraklarını kopardım. Geçici olarak torfa diktim.

İki gün sonra uçak yolculuğu yapmaları gerekecek, saksı ve torfla götüremem, ne şekilde taşımamı tavsiye edersiniz? Dal halinde etrafına ıslak bez mi sarayım?

Sayın Nariel,
En kolay ve güvenli yöntem; aldığınız çeliklerin herbirini birer patatese saplayıp götürmeniz. Böylece hem çeliklerinizin suyu kaçmıyor hem de köklenme süreci de devam ediyor. Bu yöntem ıslak bezden daha etkili, güvenli ve faydalı.

Çelikleriniz fotoğraflardakilerse küçücük patatesler de işinizi görür.
Kolay gelsin.

Nariel 25-06-2010 13:02

1 Eklenti(ler)
İstanbul Maslak'ta karayemişerin son durumları. Meyve etli ama susuz, kupkuru, normali de böyle mi olur? Tadı olgunlaşmış kızılcık tadını andırıyor ama daha susuzu.

sahra0027 25-06-2010 13:11

Arkadaşlar bu fidanı nasıl bulabilirim?

hazan-z 25-06-2010 23:18

Sn Sahra0027,Karayemiş fidanı ''Botanik Marketten Kökllenmiş-Tüplenmiş Fidan Satışı'' başlığında Sn Romantik tarafından satilmaktadır.

Kiraz 26-06-2010 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Nariel (Mesaj 664007)
İstanbul Maslak'ta karayemişerin son durumları. Meyve etli ama susuz, kupkuru, normali de böyle mi olur? Tadı olgunlaşmış kızılcık tadını andırıyor ama daha susuzu.

Henüz olgunlaşmamış, renkleri çok daha koyulaşacak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025