agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meyve Ağaçları (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/)
-   -   Meyve Ağaçlarında Budama (https://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/1053.htm)

tarku 02-01-2016 16:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi baranakdag (Mesaj 1430651)
merhabalar. bahçemizde 5-6 adet ağaç var ve budama konusunda bir bilgimiz yok. babam tabiri caiz ise her budamada ağaçları katlediyor gibi geliyor :). buradan fotoğraflarını atarsam budanacak dallar konusunda yardımcı olabilir misiniz acaba?

"Bir kişiye iyilik yapmak istiyorsan ona balık verme, balık tutmayı öğret." Ağaçlarınızın fotosuna bakarak, hangi dalların kesileceğini söylemek, yukarıdaki atasözündeki gibi size balık vermek gibi olacaktır. Önemli olan budamanın mantığını öğrenip, kendiniz karar vermenizdir. Budama konusunda, burada da , youtube'ta da yeterince bilgi mevcut. Budamanın amaçlarından en önemlisi, ağacın içine güneş ışığının girmesini sağlamaktır. Pek çok ağacın budamasındaki ana fikir, ağacın içine güneş ışığının girmesini engelleyen dalların çıkartılmasıdır.

-Doğadan- 02-01-2016 19:21

3 Eklenti(ler)
Elimde bir ana dal 1 sürgünlü limon fidanı var . Yaklaşık 2 metre boyunda 1 parmak kalınlığında( 1-2 mm) aşşağıdaki ağaclar gibi olması için nerelerden budamalıyım ? Limon az sürgün veren bir bitkiyimiş , sürgün vermesi için neler yapmalıyım ? ( umrarım doğru başlıkta sorabilmişimdir )

GÖNÜL GÜNEŞ 12-02-2016 15:21

arkadaşlar ben thk inönü de çalışıyorum kampımızda elma armut kiraz erik ayva ağaçları var ve en güzel tarafı hepsi organik kamp kurulduktan sonra hocalarımız ve kursiyerlerimiz dikmiş ve bakmış ama yılların bizlere hediyesi olan boş vermişlikle kimse bakmamış doğanın bizlere olan sevgisi gereği bizler her sene meyvelerin tadından faydalanıyoruz ama gençleştirme yapılması gerekliliği aşikar ama bir türlü sıra gelmiyor kimse ilgilenmiyor özellikle armutların tadını ancak 40'lı yaşlardakiler bilir sonraki nesilin bu tadı bildiğini sanmıyorum kısacası bana gençleştirme budaması nasıl yapılabilir budama sonrası genç dallardan tekrar nasıl faydalanabiliz. bu ağaçları nasıl çoğaltabiliriz yardımınız ve fikirlerinize ihtiyacım var

Kavadar 23-02-2016 12:27

5 Eklenti(ler)
Merhabalar,

İzmir Kemalpaşa da birkaç ay önce bir bahçe aldık ve içerisinde yaklaşık 3 yaşında Alara'dan aldıklarını öğrendiğim 200 adet kiraz var.Hangi tür kiraz oldukları ve nasıl budamam gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.

tarku 23-02-2016 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kavadar (Mesaj 1442141)
Merhabalar,

İzmir Kemalpaşa da birkaç ay önce bir bahçe aldık ve içerisinde yaklaşık 3 yaşında Alara'dan aldıklarını öğrendiğim 200 adet kiraz var.Hangi tür kiraz oldukları ve nasıl budamam gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.

Bahçeyi aldığın kişilere sor. Bilmiyorlarsa, fidanları kimin adına aldıklarını öğrenip, Alara fidana sor. Kesin kayıtları vardır. Alara sattıysa büyük ihtimal ziraat 900 dür. Ama emin olmak için sormakta fayda var. Bahçeniz hayırlı, uğurlu olsun.

Bu arada kirazların gelişimi, kirazdan çok şeftali ya da kayısı gibi olmuş. Tek ana dal ve yanlarda yardımcı dallar olmalıydı ama sanki goble gibi budanmış. Bakımsızlıktan mı öyle yoksa bilerek mi öyle yapılmış bilemiyorum. Uzman arkadaşlar yanıtlayacaktır.

Kavadar 24-02-2016 09:31

Çok teşekkür ederim tarku.

lider dal budama sistemini bildiklerini sanmıyorum,komşu bahçelerde de örneğini göremedim açıkçası daha çok goble şeklinde budanmak istendiği kanısındayım.bakımsızlık konusunda sizinle hem fikirim.İnşallah fazla geç kalmadan ağaçlara olması gereken şekli verebiliriz

tarku 24-02-2016 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kavadar (Mesaj 1442406)
Çok teşekkür ederim tarku.

lider dal budama sistemini bildiklerini sanmıyorum,komşu bahçelerde de örneğini göremedim açıkçası daha çok goble şeklinde budanmak istendiği kanısındayım.bakımsızlık konusunda sizinle hem fikirim.İnşallah fazla geç kalmadan ağaçlara olması gereken şekli verebiliriz

Fidanların şekillerine bakınca, lider dal seçmeye kalksanız ağaçların aksları bozulacak ve kırılma riski artacak. Tercih sizin ancak ben olsam fidanları fazla zorlamaz, mevcut sisteme göre budardım.

Kavadar 25-02-2016 09:39

Haklısınız,önümüzdeki hafta budamayı planladık.

gunes tor 14-04-2016 21:55

5 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaslar,

Evımızdeki bahcemızde bırkac meyve agacımız var..Bu sene babam bır kac tane daha meyve fıdanı dıkmıs..Anca annem ve babam organık olsun doğal olsun yok dogada nasıl buyuyorsa oyle buyusun mantıgıyla bugune kadar hemen hemen hıc budama yapmamıslar ...Benım arastırmalarım dogrultusunda ıse budamanın nedenlı onemlı oldugunu gordum..Kamcı fıdan ya da lıder bırakılmıs fıdan oldugunda budama yapacak ve buyutecek durumdayım sanırım..tabıkı eksıklerım cok gelıstırmeye calısıyorum..sızden rıcam yukledıgım resımler ıle ılgılı bıır kac sorum olacaktı tereddute dustugum bu konuda bana yardımcı olursanız cok ama cok memnun kalırım ..şimdiden teşekkurler. Sevgiyle kalın.

1 nolu ağaç:
Eklenti 605511
Eklenti 605512
Bu cevız agacımız kendı cabaları ıle buyumus..Lider yapma kısmını gecmısız dıye dusunuyorum..A)Sızce goble budama mı yapılması lazım?
B) 3 numaralı dalı kesmeyı dusunuyorum cunku 2 numaralı dalla catallanmıs bırbırının ustunde.
C)5 numaralı kucuk bıcımsız dalıda kesme taraftarıyım..
D)uctan budama nereden yapmalıyım tam kestıremedım acıkcası..

2 nolu ağaç:
Eklenti 605513
Bu vısne agacımız sanırım, dalları demır gıbı sert..lider olusmus ancak dık konuma getırılmeyecek kadar sert..
A)bunu da mı goble budama yapsam acaba..baska onerısı olan?

3 nolu ağaç:
Eklenti 605514
Bu da seftalı olması lazım.tepe noktası fazla yuksekten kesılmıs ama guzel lıder ve dallar olusmus..
A)sızce yıne de sıfırdan baslayıp kısa tepe noktası kesımı yapmalımıyım? B)lıder dısındakı dallar uzun mu sızce bıraz daha kısaltmalımıyım?
C)son olarak da lıderın ordakı tepe noktası ıyıce temızlenmelımı bazıları boyle et payı bırakıldıgında sorun olacagını soyluyorlar da..

4 nolu ağaç:
Eklenti 605515
A)Bu agacımızın sanırım budama zamanı gectı dıye dusunuyorum..yanılıyormuyum?
B)sadece uc kesım yapıcam sonra yaprak dokumunde buyuk budama yapmayı dusunuyorum..

gunes tor 14-04-2016 21:59

3 Eklenti(ler)
5 nolu ağaç:

Eklenti 605518
Eklenti 605519
Bu ağacımızda da gelısım guzel gıbı..

A)sızce lıderden uc kesımı yapmalımıyım?

6 nolu ağaç:

Eklenti 605520

A)Bu agacımızda da tepe noktasını lıder gorunumdekı dala kadar ındırmeyı dusunuyorum..bılmem yanlıs mı dusunuyorum?

çiçeksever 26-04-2016 12:38

2 Eklenti(ler)
Elma ağacımı bu sene bir arkadaşa budattım. Bu sene daha iyi ürün beklerken ağacın çiçekleri üzerinde kalakaldı. Sorunu anlayamadım. Yardım bekliyorum.

defender77 26-04-2016 12:48

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi skanatlar (Mesaj 1410180)
Merhaba,

Trabzon hurması yeni dikildi 2 daldan birini komple kesip Budamam mı gerekor ? Eğer öyle ise hangisini

Şubat ayı gibi kırmızı çizili yerlerden dal uçlarını makas ile vurursanız, fidanınız yeşil ile çizili alt kısımlardan dallanacaktır. Sonraki yıllarda ağaca çanak formunu verecek şekilde budamala yapabilirsiniz.

YSHBH 29-06-2016 00:18

Ceviz aşılarımın gövde üzerindeki yaralarının çabuk iyileşmesi için ne yapmalıyım bilgisi olan yazarmı acep teşekkürler

Semasim 21-07-2016 13:00

Duranta bitkisi nasıl budanir ne zaman budanir ve nasıl genişletebilirim.......

bayramay 22-11-2016 20:30

ayva ağaçlarım yapraklarını dökmek üzere. kışa girerken nasıl ilaçlama yapmam gerekiyor.

mustafa431 14-03-2017 08:06

bütün bilgiler için teşekkürler

Hellmarch 03-01-2018 17:33

2 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Meyve ağaçlarımı budamaya başlayacağım. Fakat ağaçları incelerken, resimlerde görüldüğü gibi aşı yerine yakın yerden 2 adet dal vermiş. Bunlardan birini kesmeli miyim?

tarku 03-01-2018 18:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hellmarch (Mesaj 1526918)
Herkese merhaba,

Meyve ağaçlarımı budamaya başlayacağım. Fakat ağaçları incelerken, resimlerde görüldüğü gibi aşı yerine yakın yerden 2 adet dal vermiş. Bunlardan birini kesmeli miyim?

Çıkan dalların ikisi de aşının üzerinden mi çıkmış? Sağ taraftaki kolun dallanması daha güzel gibi. Eğer ikisi de aşının üzerinden çıkmışsa, soldakini kesip sağ kolla devam edebilirsin. Ağacın düzelmesi için bir dayanak koyabilirsen ileride düzelir.

tarku 04-01-2018 20:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1527014)
Sayın akçapakça, hem oya ağacı başlığında hem de burada yazmış olduğunuz
yanlış ve gereksiz mesajlarınızla ne yapmak istiyorsunuz?

Bu tip adamlara forumda ihtiyaç var. Bu tip mesajlar olunca, benim sivri yorumlarım arada kaynayabilir. :p

aziztoprak 07-01-2018 09:50

Klasik meyve fidanı nasıl bodurlaştırılır?
 
Yeni bahçeme (500 m2) kenar sınırları olmak şartıyla 4 e metre aralıklarla her çeşitten meyve fidanları alıp diktim. Evime yakın olduğu için Ağaç a.ş. den aldım. Ancak fidanların bodur değil klasik cins olduğunu fidanları diktikten sonra anladım. Özellikle deniz manzarasının kapanmaması, kolay işleme ve verim bakımından kısa boylu bodur meyve ağaçları istiyordum aslında. Bundan sonra ne yapabilirim uygun budama ile klasik meyve fidanlarını bodurlaştırma imkanı var mıdır? Arsa 500 m2 yalova kaytazdere de. %15-20 eğimli killi toprak, eğim kuzey yönünde körfeze doğru.

Diktiğim fidanlar: hurma (hachia), elma granny smith, elma starking, vişne, kiraz, erik president, ayva eşme, badem, şeftali, houşi armudu

Alıp henüz dikmediklerim (bu hafta toprak içinde bekliyor): Ceviz chandler, incir beyaz, incir siyah, papaz erik, kızılcık, nar.

Vereceğiniz bilgi ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.

Taşlıbahçe 07-01-2018 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1527290)
Yeni bahçeme (500 m2) kenar sınırları olmak şartıyla 4 e metre aralıklarla her çeşitten meyve fidanları alıp diktim. Evime yakın olduğu için Ağaç a.ş. den aldım. Ancak fidanların bodur değil klasik cins olduğunu fidanları diktikten sonra anladım. Özellikle deniz manzarasının kapanmaması, kolay işleme ve verim bakımından kısa boylu bodur meyve ağaçları istiyordum aslında. Bundan sonra ne yapabilirim uygun budama ile klasik meyve fidanlarını bodurlaştırma imkanı var mıdır? Arsa 500 m2 yalova kaytazdere de. %15-20 eğimli killi toprak, eğim kuzey yönünde körfeze doğru.

Diktiğim fidanlar: hurma (hachia), elma granny smith, elma starking, vişne, kiraz, erik president, ayva eşme, badem, şeftali, houşi armudu

Alıp henüz dikmediklerim (bu hafta toprak içinde bekliyor): Ceviz chandler, incir beyaz, incir siyah, papaz erik, kızılcık, nar.

Vereceğiniz bilgi ve yönlendirmeler için şimdiden teşekkürler.

Öncelikle klasik anaç olduğundan emin misiniz; yani diktikten sonra nasıl anladınız?

Klasik anaçlar da uygun budamayla kısa tutulabilir ama işini bilen birinin her yıl ağaçlara elinin değmesi gerekir.

Diğer taraftan klasik anaçlar bodur klon anaçlara göre daha dayanıklı ve kanaatkardırlar, bodur anaçların kök sistemi zayıf olduğundan bilhassa susuzluğa pek gelemezler, ekstrem hava koşullarından daha çabuk etkilenirler ki son yıllarda bu türden durumları sıklıkla yaşıyoruz.

Araziniz eğimli olduğuna göre eviniz varsa, bulunduğu noktadan yalnızca bir kısmı manzarayı kapatır diye düşünüyorum. Eğer öyleyse yalnızca o ağaçları bodurlaştırma yoluna girebilir veya yalnızca o ağaçları bodur anaçlı fidanlarla değiştirebilirsiniz diye düşünüyorum.

aziztoprak 07-01-2018 19:37

Sayın Taşlıbahçe, ilave bitki almaya gittiğimde satıştaki görevli elemana sordum. Bizde bodur fidan yok dedi. Bunlar büyük ağaç dedi. Ama bilinçli mi söyledi emin değilim. Yarın yetkili birisini arayıp sormayı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekküre ederim.
Sağolun.

Taşlıbahçe 08-01-2018 18:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1527338)
Sayın Taşlıbahçe, ilave bitki almaya gittiğimde satıştaki görevli elemana sordum. Bizde bodur fidan yok dedi. Bunlar büyük ağaç dedi. Ama bilinçli mi söyledi emin değilim. Yarın yetkili birisini arayıp sormayı düşünüyorum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekküre ederim.
Sağolun.

Ağaç A.Ş meyve fidanlarını başka üretici fidanlık(lar)dan temin ediyor, çalıştıkları yerle veya yerlerle irtibata geçerseniz en sağlıklı bilgiye ulaşabilirsiniz.

aziztoprak 08-01-2018 20:14

Merhaba Taşlıbahçe. Bugün Ağaç A.Ş. ye telefon açıp yetkili birine sordum. Çıplak köklü fidanların yarı bodur cins olduğunu söyledi. İçim biraz rahatladı. Fidanları 4 er metre ara arsa sınırı kenarlarından 70-80 cm içerden olacak şekilde tek sıra halinde diktim. Mesafe çok mu yakın acaba. Araları biraz daha açmam gerekir mi? Fidanların dibine biraz yanmış çiflik gübresi ve az miktarda leonardit karıştırıp üst toprakla karışım yapaıp dolduruyorum. Uygun mudur. Kalan fidanlarımı (Armut, Nar, Papaz erik, Kızılcık, üzüm sultaniye, kivi) bu şekilde yapayım mı? Fidanların şimdiden uygun budama ile şekil budaması yapılması gerekir diye öğrendim doğru mudur. Yan dalı olan fidanların dallarını çıta ile açarak yatay pozisyon vermeyi şimdiden yapmak uygun olur mu? Saygılar.

Taşlıbahçe 08-01-2018 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak (Mesaj 1527446)
Merhaba Taşlıbahçe. Bugün Ağaç A.Ş. ye telefon açıp yetkili birine sordum. Çıplak köklü fidanların yarı bodur cins olduğunu söyledi. İçim biraz rahatladı. Fidanları 4 er metre ara arsa sınırı kenarlarından 70-80 cm içerden olacak şekilde tek sıra halinde diktim. Mesafe çok mu yakın acaba. Araları biraz daha açmam gerekir mi? Fidanların dibine biraz yanmış çiflik gübresi ve az miktarda leonardit karıştırıp üst toprakla karışım yapaıp dolduruyorum. Uygun mudur. Kalan fidanlarımı (Armut, Nar, Papaz erik, Kızılcık, üzüm sultaniye, kivi) bu şekilde yapayım mı? Fidanların şimdiden uygun budama ile şekil budaması yapılması gerekir diye öğrendim doğru mudur. Yan dalı olan fidanların dallarını çıta ile açarak yatay pozisyon vermeyi şimdiden yapmak uygun olur mu? Saygılar.

4 m ara gayet yeterli, arsa sınırındaki mesafeyi komşu arsanın durumunu düşünerek belirlemek uygun olur; hasadı komşu arsadan yapabilecek misiniz, ağaçlarınızın dalları oraya geçtiğinde komşunuz sorun çıkaracak mı? gibi soruların cevapları da önemli :)

Az miktarda gübre ve leonardit uygundur.

Mart ayında budarsanız olası kış zararlanmalarını atlatmış olursunuz.

Kivilerin dikim mesafelerini sıklaştırabilirsiniz, erkek fidanı da unutmayın ve bir de çardak hazırlamanız gerekecek.

Dal eğme, bağlama gibi işleri yaz mevsimlerinde yapmanız daha iyi olur.

Kolaygelsin...

aziztoprak 09-01-2018 19:11

Bilgiler için çok teşekkürler. Sağlıcakla kalın.

Beşiktaş 05-02-2018 12:27

Budama için yardım
 
2 Eklenti(ler)
Sn. arkadaşlar;

Mart başında ağaç budamalarımı yapacağım.

Kayısı ağacım geçen seneden bu şekilde bir gelişim göstermiş.

Nasıl bir budama yolu izlemeliyim sizce?

Dallarda özellikle irili ufaklı kısa sürgünler var.

Yardımlarınızı bekliyorum.

Saygılarımla.

Feijoa 05-02-2018 15:32

Sn. Beşiktaş, Fazla bir şeye gerek yok.klasik bir iki dokunuş....o kadar ...
İçe bakan ufak dalları budayın,diğer yöneylere bakan yeni oluşan dalları aralıklı olarak bırakın,yani dip dibe sürgün vermiş birbirine çok yakın sürgün vermiş olan dalcıkları kökten alın.En uzun kalan dik yukarı giden sol dalın ucundan 10-20 cm arası kesin.
Bir dalı dipten kesim yok eder,
Dibe yakın bir noktadan kesim kuvvetli sürgün verdirir, o dal çok fazla uzar,
Dalın ortasından kesim yarı sürgün yarı meyve bıdamasıdır,
Dalın ucundan az bir kesim meyve surgunu verdirir,boy surgunu verdirmez.

ngzs 14-10-2018 11:36

Elma Ağacı Budama
 
Merhabalar. Bahçemizdeki elma ağacını aşılayalı 4 yıl oldu . Bu süre zarfında sadece bir elma verdi o da büyüyemeden düştü ve bugüne kadar hiç budama yapmadık. nasıl yapacağım konusunda yardımcı olursanız sevinirim . ağacın resmini alttaki linke ekledim

https://hizliresim.com/GD89ZZ

evandevan5 28-02-2019 11:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 20573)
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
  • Budama yapılmayan ağaçlarda;
  • taç düzensiz gelişir,
  • fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
  • küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
  • sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
  • kısa zamanda verim düşer
  • periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür


Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
  • Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
  • Ağaçlara istenilen şekli vermek.
  • Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
  • Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
  • Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
  • Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
  • İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
  • Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.

Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
  • Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
  • Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
  • Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
  • Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
  • Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
  • Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
  • Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
  • Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
  • Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
  • Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
  • Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
  • Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.

Budama Şekilleri Nelerdir?

Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.

1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.

Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.

Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.

Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.

2. Mahsul Budaması

Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.

Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.

Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.

Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.

3. Gençleştirme Budaması

Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.

Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
  • budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
  • ağacın gelişme gücünü,
  • ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
  • meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
  • budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri

Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.

Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.

Eklenti 1058 Eklenti 1059Eklenti 1060

ağaçlarda tırnak budaması hakkında bilginiz varmı?

tarku 28-02-2019 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi evandevan5 (Mesaj 1560797)
ağaçlarda tırnak budaması hakkında bilginiz varmı?

Tırnak budaması dediğiniz şey, tırnaklı kesim olabilir mi? Tırnak budaması hiç duymadım.

obabilgesi 28-02-2019 19:09

Sanırım çok iştahlı büyüyen (obur) dalların uçlarının alınmasından bahseder. Bir nevi yaz budaması. Bizim oralarda da obur dalın ucunu el-tırnak yordamıyla koparır büyümesine müsaade etmezler.

cucemag 03-03-2019 19:22

Cok guzel bir paylasim.

brucealan1 19-03-2019 13:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 20573)
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
  • Budama yapılmayan ağaçlarda;
  • taç düzensiz gelişir,
  • fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
  • küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
  • sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
  • kısa zamanda verim düşer
  • periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür


Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
  • Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
  • Ağaçlara istenilen şekli vermek.
  • Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
  • Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
  • Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
  • Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
  • İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
  • Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.

Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
  • Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
  • Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
  • Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
  • Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
  • Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
  • Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
  • Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
  • Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
  • Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
  • Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
  • Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
  • Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.

Budama Şekilleri Nelerdir?

Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.

1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.

Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.

Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.

Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.

2. Mahsul Budaması

Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.

Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.

Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.

Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.

3. Gençleştirme Budaması

Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.

Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
  • budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
  • ağacın gelişme gücünü,
  • ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
  • meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
  • budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri

Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.

Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.

Eklenti 1058 Eklenti 1059Eklenti 1060

Excellent information

brucealan1 19-03-2019 13:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 20573)
MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA
Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü

EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 28

Meyve Ağaçları Neden Budanır?

Meyve yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur.
  • Budama yapılmayan ağaçlarda;
  • taç düzensiz gelişir,
  • fazla verim nedeniyle dallar kırılır,
  • küçük ve kalitesiz meyve oluşur,
  • sık dallanma sonucu iç kısımdaki dallar ışık almaz,
  • kısa zamanda verim düşer
  • periyodisite (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) görülür


Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.

Meyve ağaçlarında budama, dal kesme, dal eğme, dal seyreltme, uç alma ve dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması gibi işlemlere denir. Bu işlemler genel olarak şu amaçlar için yapılır.
  • Fidan dikim esnasında kök ve gövde arasındaki dengeyi sağlamak.
  • Ağaçlara istenilen şekli vermek.
  • Şekli oluşturulmuş ve verime yatmış ağaçlarda verilmiş şekli muhafaza etmek.
  • Ağaçlarda meyve verimi ile sürgün oluşumunu dengelemek.
  • Dal çıkarma ile meyve seyreltmesi yapmak.
  • Periyodisitenin (ürün bir yıl var ve bir yıl yok) etkisini azaltmak.
  • İyi bir taçlandırma ile ağaç tacının iç kısımlarının da ışıklanma ve havalanmasını sağlayarak bu kısımlardan da meyve almak.
  • Dal kırılma ve sarkmalarını azaltmak.

Ne Zaman Budama Yapılmalıdır?

Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.

Kışları çok soğuk geçen bölgelerde ise budama yerlerinin soğuktan zarar görmemeleri için budamayı soğuklar geçtikten sonra; fakat ağaçlar uyanmadan önce yapmalıdır.

Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır.

Budamanın Genel Kuralları Nelerdir?

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir. Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir. Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur. Bazı kurallar aşağıda sıralanmıştır.
  • Meyve ağaçlarına tabii büyümelerine uygun şekiller verilmelidir.
  • Kuvvetli gelişen ağaçlarda veya dallarda az kesim yapılmalı, zayıf gelişenlerde ise fazla kesim yapmalıdır.
  • Ağaçlarda dal kesimi yeni sürgün oluşumunu artırır ve genç ağaçlarda meyveye yatmayı geciktirir. Dal eğme, bükme, boğma, bilezik alma gibi işlemler ise erken meyveye yatmayı sağlar.
  • Zayıf gelişen dalların gelişmesini artırmak için açıları daraltılmalı, kuvvetli gelişen dalların gelişmesini azaltmak için ise dallar eğilerek açıları genişletilmelidir.
  • Dallar, ana dala birleştiği yerden itibaren geniş bir yay yapacak şekilde eğilmelidir.
  • Şekil oluşturma amacıyla ana dalların açılarının düzenlenmesinde ana dalların gövde ile açıları 45-60 olmalıdır. Bu işlem yaz aylarında da yapılabilir.
  • Kuvvetli gelişen ve yan dal oluşturmayan türlerde (kiraz, armut, elma gibi) gerekirse yaz aylarında da uç alarak istenilen aralıklarda yan dal oluşması sağlanmalıdır.
  • Budanan yerlerde tırnak veya budak bırakılmamalıdır.
  • Fazla yara açmamak için çok sayıda yan dal kesimi yerine mümkünse bir dal kesimi ile aynı işi görmeye çalışmalıdır. Kesimler fazla meyilli olmamalıdır.
  • Kalın dal kesimlerinde mutlaka yük alma işlemi yapılmalıdır. Bu sayede kabuk veya dal yarılmaları önlenmiş olur. Yara yerleri aşı macunu veya kara boya ile kapatılmalıdır.
  • Dallar çok sık değilse ana dalların alt kısımlarından dipten dal çıkarmamalıdır. Dal üzerindeki meyve yükü öncelikle uçtan itibaren geriye doğru dal çıkarılarak sağlanmalıdır. Uçta bırakılan dal altta kalan en yakın dallara göre daha kuvvetli gelişmiş olmalıdır.
  • Dal kesimleri bir yan dalın veya gözün hemen üzerinden gözün veya dalın aksi yönüne doğru hafif meyilli olarak yapılmalıdır.

Budama Şekilleri Nelerdir?

Meyve ağaçlarında üç tür budama yapılmaktadır. Bunlar; şekil budaması, mahsul budaması ve gençleştirme budamasıdır.

1. Şekil Budaması Meyve ağaçlarında, meyve fidanı dikildikten sonra normal verime yatıncaya kadar yapılan budama, ağaca şekil vermek içindir. Ağaca verilecek şekil bölgenin hava nisbi nemi ve güneşlenme durumuna göre değişir. Nemli ve kapalı yerlerde ortası açık şekiller; güneşli, sıcak ve kurak yerlerde ortası kapalı şekiller tercih edilmelidir. Meyve fidanı dikildiği ilk yıldan itibaren ağaç şekli iyi oluşturulmalıdır. Bu, ağacın ilerdeki verimini ve meyve kalitesini büyük ölçüde etkiler. Ayrıca, budama, hasat, ilaçlama gibi bakım işlerinin de kolay ve uygun şekilde yapılmasını sağlar. Bu nedenle yeni meyve bahçesi kuran yetiştiricilerin, genç meyve ağaçlarında bölgeye ve ağacın genel gelişme yapısına uygun taç oluşturması zorunludur.

Meyve ağaçlarına şekil verilirken, seçilen ana dalların gelişme güçlerinin aynı olması dengeli bir tacın oluşması için önemlidir. Dikimden sonraki yılda istenen yönde ve sayıda dal oluşmamışsa, fidan sert kesilerek yeni dalların meydana gelmesi sağlanır. Bir fidan üzerinde aynı gelişme gücünde dal bulmak genellikle zordur. İlk yıllarda birbirinden farklı gelişme gücünde olan dalların, iyi budama ile birkaç yıl içinde aynı kuvvette gelişmelerini sağlamak mümkündür. Bunun için zayıf gelişen dal sert kesilerek (fazla dal çıkarılarak) ve gövde ile yaptığı açı da daraltılarak kuvvetli gelişmesi sağlanır. Kuvvetli gelişen dallardaki kesimler daha az yapılır. Ana dalları oluşturacak bu dalların gövde ile yaptığı açılar sağlam bir tacın oluşması için 45-60 derece olmalıdır. Ayrıca, Goble şeklinde, ana dallar aynı noktadan çıkmamalıdır.

Bir meyve ağacından en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir. Genellikle genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler. Ana dalı oluşturacak bu sürgünler üzerinde yardımcı (tali) dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir. Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. 80-100 cm ve daha uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda tali dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir. Bu da ağaçtan genelde daha az meyve alınmasına neden olur.

Ana dalların uçları alınırken en uçta bırakılan dal veya göz mutlaka tacın dışına doğru bakmalıdır. Ayrıca ana dal üzerinde bırakılan her kademedeki tali dallar bütün ana dallarda aynı yönde ve aynı yükseklikte olmalıdır. Dal kesimlerinde tırnak bırakmamalıdır. Başka bir ifade ile kesimler ya bir gözün hemen üzerinden veya o dal üzerindeki bir yan dalın koltuğundan dal veya gözün ters yönüne doğru hafif eğimli olarak yapılmalıdır.

2. Mahsul Budaması

Meyve ağacı normal verime yattıktan sonra yapılan budamaya mahsul budaması denir. Bir meyve ağacında mahsul budamasına başlamadan önce ağaç bütünüyle incelenmeli; çıkacak ve bırakılacak kalın dallar tespit edilmelidir. Dal kesimlerine öncelikle kuru, yaralanmış ve hastalıklı dallarla ana dallardan çıkmış obur dallardan başlanmalıdır. Bundan sonraki budama meyve dalı seyreltmesi ve ana dalların dengelenmesini amaçlar. Meyve dalı seyreltmesi ağacın gelişme gücü dikkate alınarak yapılır. Ana ve tali dalların budanmasına dal uçlarından başlanır ve geriye kesim uygulanarak bu dalların gereğinden fazla uzaması engellenir.

Budama sonucunda ağaçta bırakılacak en uç dallar veya gözler daha öncede belirtildiği gibi tacın dışına doğru bakmalı, diğer dallar ise ağacın boşluklarını doldurmalı ve güneş görebilmelidir. Kalın dallar üzerinde bulunan küçük meyve dalları çok sık değillerse kesilmemelidir. Böylece ağaç tacının maksimum hacminden yararlanılarak verim artırılabilir.

Kalın ve bilhassa ana dalların devamını sağlayacak en uçta bırakılan dallar, ondan sonra gelen ve ağacın gelişme gücüne göre uçtan itibaren 30-60 cm uzakta bırakılan yan dallardan daha kuvvetli olmalıdır. Eğer uçtaki dal bir gözün üzerinden kesilerek kısaltılmış ise gözün bırakıldığı dal üzerindeki ilk dallar yine 30-60 cm altta bulunmalı ve uzunlukları bu dalın yaklaşık üçte bir uzunluğunda olmalıdır.

Mahsul budamasında meyve dallarının uzunluğu iri meyveli şeftali, elma ve armut gibi meyve türlerinde en fazla 40 cm kadar olmalıdır. Zayıf dallar daha kısa, kuvvetli dallar daha uzun bırakılmalıdır. Bir yıllık uzun bir dalın ucu kesilmeden bırakılırsa, üzerinde meydana gelen fazla sayıdaki meyve, dalın kırılmasına neden olabilir. Ayrıca böyle dallar yeterli uzunlukta yeni sürgün veremezler. Bilhassa şeftali ağaçlarında daha sonraki yıllar verimde azalma ve ağacın gelişmesinde zayıflama görülür. Mahsul budaması sonucunda ağaç hem o yıl yeterli ürün vermeli, hem de daha sonraki yıllarda verim verecek yeni sürgünler oluşturmalıdır. Bir dalın hem meyve vermesi ve hem de yeni sürgün oluşturması o dalın ortalama üçte birini (1/3’ünü) kesmekle sağlanabilir. Daha fazla kesim meyvenin az olmasına, fakat sürgünlerin kuvvetli gelişmesine, az kesim ise meyvenin çok olmasına ve sürgünlerin zayıf gelişmesine neden olur. Ortalama 30 cm’den kısa olan meyve dallarında genellikle uç alma işlemi yapılmamalıdır.

3. Gençleştirme Budaması

Meyve ağaçları yaşlandıkça genellikle verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar. Bu tür bir gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur. İyi, kaliteli ve her yıl düzenli meyve elde etmek, ancak ağaç fizyolojik dengede olduğu zaman mümkündür. Yaşlı ağaçlarda diğer bakım tedbirleri yanında, ağaçta yapılacak kalın dal kesimleri yani gençleştirme budaması da ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler. Bazı meyve türleri çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmeye karşı zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterirler. Bu gruba giren erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır. Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Meyve ağaçlarının budanmasında yukarıda anlatılan genel kurallar her zaman bütün meyve ağaçlarında uygulanamaz. Çünkü her ağacın gelişme gücü ve şekli farklıdır. Bu nedenle budamada da farklılıklar olabilir.

Budayıcı budama sırasında aşağıda belirtilen konulara dikkat etmelidir.
  • budamanın şeklini ve dal kesim miktarını,
  • ağacın gelişme gücünü,
  • ağaçtan bir yıl önce alınan meyve miktarını,
  • meyve dallarındaki çiçek tomurcuğunun miktarını
  • budamaya etkili olabilecek diğer faktörleri

Başka bir ifade ile budayıcı ağacı iyi tanımalı ve onun kesime karşı göstereceği tepkiyi, dolayısıyla kesimin verime ve meyve kalitesine etkilerini iyi tahmin edebilmelidir.

Budama Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Budama sonunda çıkan budama artıkları ve bahçe kenarlarındaki çalılıklar, kuru bitki parçaları hastalık ve zararlıların en iyi barınak yeridir. Meyve ağaçlarına ve ürünlerine zarar veren bu hastalık ve zararlıların çoğalmaması için bu artıklar yakılmalı veya bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama sonunda meyve ağaçlarında kış ilaçlamalarının da yapılması zorunludur.

Eklenti 1058 Eklenti 1059Eklenti 1060

Excellent information. I am agree with you.

Kayrum38 19-03-2019 18:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1527451)
4 m ara gayet yeterli, arsa sınırındaki mesafeyi komşu arsanın durumunu düşünerek belirlemek uygun olur; hasadı komşu arsadan yapabilecek misiniz, ağaçlarınızın dalları oraya geçtiğinde komşunuz sorun çıkaracak mı? gibi soruların cevapları da önemli :)

Az miktarda gübre ve leonardit uygundur.

Mart ayında budarsanız olası kış zararlanmalarını atlatmış olursunuz.

Kivilerin dikim mesafelerini sıklaştırabilirsiniz, erkek fidanı da unutmayın ve bir de çardak hazırlamanız gerekecek.

Dal eğme, bağlama gibi işleri yaz mevsimlerinde yapmanız daha iyi olur.

Kolaygelsin...

Dört yaşında yarı bodur meyve ağaçlarım var .500 er gram dap gübresi attım.Leonardit atmama gerek var mı ? Ne işe yarar ? Atacaksam ne kadar atmalıyım.

halilhs 29-04-2019 10:56

1 Eklenti(ler)
arkadaşlar bu yıl bahçeye bir armut fidanı diktim 4 tane dar açılı dal var. nasıl bir yöntemle büyütmeliyim acaba fidanı? gözlere müdahele gerekiyor mu sizce?
teşekkürler

Vantilatör 20-10-2020 10:52

Yazılanları okudum ama genede kendim yapmaya cesaret edemedim yarı bodur 3 ağacım var regina kiraz pinklaydi elma monreo şeftalı bu ağaçları geçen sen eylülde diktim hiç budama kesme yapmadım şimdi budamak istiyorum biraz büyüdüler kalınlaştılar ama nasıl yapmalıyım ilk budamayı Ağaçları verimsiz hale getirmek istemiyorum

https://imagizer.imageshack.com/v2/1...924/YcZnku.jpg

https://imagizer.imageshack.com/v2/1...922/tOT1Lv.jpg

https://imagizer.imageshack.com/v2/1...923/ehgELe.jpg

hhakan 19-12-2020 00:59

Budama hakkında...
 
Merhabalar,

Bahçemde çeşitli meyve ağaçları var, yaşları 15 gibi. Uygun bakım sağlanamadığı için hepsi verimsiz duruma geldiler. Boyları orantısız biçimde uzadı. Meyvesine ulaşılabilir durumda değiller. Gerçi doğru düzgün meyve de vermiyorlar. Ben bunların uzun olan dallarını komple kesip kısaltmak istiyorum. Bir bodur ağaç kıvamı vermek istiyorum. Böyle birşey yapsam hata yapmış olur muyum ve bu zaman aralığı bunun için uygun mu?

Teşekkür ederim.

CilekFidesi 29-10-2021 14:46

Ceviz ağaçlarında budama yaptığım yerler kuruma yapıyor sonra da böceklenip çürüyor. Hem çürüme hem de böceklenmeyi önlemek için budama yerlerine ne sürmeliyim? Tavan boyası sürmenin sakıncası olur mu? Veya sentetik boya kullansam zararı olur mu? teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025