agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)




Beğeni Düzeni9Beğeniler
  • 1 Gönderen secere
  • 1 Gönderen Melih Bakırlıoğlu
  • 2 Gönderen TCM
  • 1 Gönderen secere
  • 2 Gönderen keratta
  • 1 Gönderen Orhank
  • 1 Gönderen eczali

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-06-2014, 21:01   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2014
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
karışık meyve bahçesi

merhabalar. antalya merkezde bahçeli ev yapma düşüncesiyle 760 m2 arsa aldım. arsanın arka yarısına yani arka bahçesi olacak yere ve sadece kenarlara meyve ağacı dikip ortayı boş bırakmayı düşünüyorum.dikmeyi düşündüğüm ağaçlar birer ikişer olarak, bir sürü çeşit:-) Limon. mandalina, portakal, zeytin, nar, avakado, armut, erik, kiraz, kayısı, yeni dünya, bodur ceviz, bodur incir, dut, hunnap, badem, iğde, ıhlamur, amme, vişne, bodur elma, kivi.... sorularım şunlar:
-arsanın arka yarısına dikmeyi düşündüğüm yukarıda saydığım meyve ağaçları sayısı 40'ın üzerinde :-) ortayı çim yapmayı düşündüğüm için sadece kenarlara belki iki sıra halinde bu ağaçları dikebilir miyim? her iki metreye bir ağaç diksem verim çok mu düşer?
-araştırdığım kadarıyla bazı meyve ağaçlarının erkek ve dişileri oluyormuş.bunları illa ikişer olarak mı dikmemiz gerekiyor? mesela elma bir tane dikmeyi düşünüyorum. tek olunca meyve vermez mi
-bahçe işlerine belki de yeni olmamdan dolayı çok hevesim var. yukarıda dikmeyi düşündüğüm ağaçlar konusunda dikkat etmem gereken bir nokta var mı?
sorularım şimdilik bu kadar :-) yardımcı olursanız çok mutlu olacağım.şimdiden teşekkürler

Orhank beğendi.
secere Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2014, 23:22   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2014
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
yukarıda yardım edilmesi umuduyla :-) yazdığım yazıya bunca zaman cevap gelmedi. ya ben çok abes sorular sordum ya da basiretim bağlı galiba:-) ciddi olarak olaya giriş yapmak istiyorum ve yardımlarınız oldukça önemli. şimdi sorumu biraz değiştirerek sormak istiyorum.

760 m2 arsamı ağaçlarla donatmak istiyorum. ev yapma düşüncemi ötelediğim için bahçenin iç kısımlarına da ağaç dikeceğim. Limon. mandalina, portakal, zeytin, nar, avakado, erik, kiraz, kayısı,ceviz, incir, dut, hunnap, badem, amme, vişne, elma gibi

1-yukarıda saydığım ağaçları dikerken belli bir sıra takip etmem gerekiyor mu. mesela öğrendiğim kadarıyla portakal ile limon yan yana dikilmezmiş.

2-her bir ağacın arasına 3 metre mesafe koymam yeteri olur mu. değilse hangi ağacın mesafesi ne kadar olmalı

3- yukarıda saydığım ağaçlardan tek olarak dikilmesi durumunda meyve vermeyecek olanı var mı? yani hangileri en az çift dikilmeli

4-arsanın etrafını boru direkli çit ile çevirmeyi düşünüyorum. bu konuda maliyeti düşürebilmem için bir adres veya tavsiye verebilir misiniz.

sorularım çok olabilir. yazımı okuyanlar hepsine cevap vermek zorunda değil. bildiğiniz kısma cevap verseniz bahçe işlerine merak salmış bu kardeşinizi çok mutlu edersiniz. teşekkürler

secere Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2014, 16:59   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Sadece sorularınıza cevap mı bekliyorsunuz? Diğer başlıkları okuyup, sorularınıza cevap bulabileceğinizi biliyor musunuz?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2014, 22:04   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2014
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
bulabilsem buraya yazmazdım. birkaç cümle cevap yazmak çok zor değildir gibi gelmişti. artık kendi göbek bağımı kendim keseceğim. bilenlerden sorması daha kolay olacak :-)

secere Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 07:19   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-03-2007
Şehir: akhisar/manisa
Mesajlar: 489
Merhaba. Öncelik ile çevrenizde yetiştirilen ağaçlara bakmanızı tavsiye ederim. Bu size çeşit seçimi için bir fikir verir. Dikeceğiniz ağaçları, sınırınızdan 3 metre içeri çekerek dikmeyi planlayın ki ileride komşularınız ile bir problem olması.

Ceviz, incir gibi çok büyüyen ağaçları köşelere dikmenizi tavsiye ederim.
Ağaçlar arasını biz buralarda 6m ara ile dikiyoruz. aralarına akasya, iğde gibi ağaçlar dikerseniz kökleri toprağınızı azotlayarak diğer ağaçlarınıza gübre oluşturur, yaprakları da malç malzemesi olarak kullanabilir, çiçek döneminde kokularını teneffüs edip, yüzünüzde tebessümler oluşturabilirsiniz.
Benden bu kadar.

Sitemizde hemen hemen bütün meyve ağaçları/ağaçlar ile ilgili ayrı ayrı sayfalar var. İncelemenizi tavsiye ederim. Hoşçakalın.

-turkuaz- beğendi.
Melih Bakırlıoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 10:20   #6
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,861
Sizin gibi bende bahçemi meyve ağaçları ile doldurmaya karar verince çeşit bol olsun diye bulduğumu aldım. Ancak şimdiye kadar 4-5 elma biraz vişne 3-5 tek erik harici bir şey alamadık. Gerçi fidanların yaşları 2-4 arası. Kiminin yaprağı delik deşik oldu, kurtlandı döküldü, kurudu, reçinelendi öldü, kayınepder traktörüyle yaraladı, bekocu kepçesiyle ezdi, o oldu- bu oldu ve hala olmaya devam ediyor.

Armut-ceviz-elma-badem-vişne-kiraz-kivi ilk aklıma gelenler bahçedekilerden. Ziraat mühendisi bir arkadaşa geçen hafta sordum ne olacak böyle diye. Hepsiyle uğraşmaya zaman ve paran yetmez dedi. Yani yetmez derken astarı yüzünü çok geçer demeye getirdi.

Yani elmayı ayrı gübreleyecen ayrı ayrı zamanlarda farklı ilaçlar verecen, sonra kiraza ayrı ilaç alacan vs.vs. (bunları kabaca söylüyorum) Bence mantıklı olan bir iki çeşitten fazla çoğaltmamak.

sernur ve 622ali beğendi.
TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 11:03   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Bahçem sizinkinden az büyük. Komşuların sınırından yapılan zorunlu çekmeler sonucu büyük olmayan ( brüt 70 m2 gibi) ev ve çevresi bahçenin 1/3 ünü kapladı...

Kalan boş alana dikilenlerden önce meyve aldıklarımızı yazayım:

Ceviz ( 2 adet)- yeni dünya- hünnap- ekşi karadut (hastalandı ne yazıkki)- badem ( 4 adet)- nar (2 adet)- incir (2 adet)- zeytin (7 adet)- asma( 12 adet)- armut.

Henüz meyve-ürün almaya başlamadıklarımız :

Ayva- iğde- sakız- yabani çilek- dut.

Ayrıca 5 adet çam ağacımız var.

Bahçede şu anda ağaç dikilecek alan kalmadı desem yeridir. İlk yıllarda diktiğim 2 kiraz ve bir adet vişne ve şeftali kurudu bir daha da onlardan dikmem.

Çok ağaç dikmek başta arzu edilen bir şey ama her ağaca sahip olmak bu büyüklükteki bahçe için imkansız.

Not: Sebze dikmek içinde en az 50 m2 kadar boş alan bırakmak lazım.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 11:45   #8
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi secere Mesajı Göster
birkaç cümle cevap yazmak çok zor değildir gibi gelmişti.
Siz bu işleri birkaç cümle yazmak ve dolasıyla birkaç cümleyi öğrenmekle hallederim sanıyorsanız...

Bunca insan, bunca senedir burada boşuna yazışıyor demektir...

Alınganlık etmektense, okumanız daha iyi olur.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 12:06   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2014
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
melih bey, tcm ve hosseda vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. anladığım kadarıyla bu kadar ağaç bu büyüklükteki toprağa fazla oluyor ve her birinin bakımı da kolay değil galiba. bakalım eserim nasıl olacak. güzel bir bahçe oluşturabilirsem fotoğrafını sizlerle paylaşırım :-) sağlıcakla kalın

sernur beğendi.
secere Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2014, 12:23   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 1,323
Galeri: 3
Ben bahçe konusunda saldım çayıra mevlam kayıra deyenlerdenim (istesemde vakit ayırmam mümkün değil... Bilhassa yazın sadece hafta sonu 2 saat uğrama imkanı buluyorum. O sürede de ancak domates -biber- patlıcanları toplayabiliyorum.).

Bahçedeki fidanları susuz bırakmamaya gayret ettim bu güne kadar. Fidanlıktan çıktıkları için su da vermez oldum artık ağaçlara.

Liste yapın önce. Sonra çizerek azaltın ağaç çeşitlerini. Bahçeyi zınga zınk doldurmayın...Ben en az iki ağaç için yer arıyorum ama yok. Kuruyan olursa yerlerine bir keçi boynuzu bir de manolya dikeceğim...

Bahçe ve ağaç konusunda size bir örnek olsun diye yazdım durumumu...

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2014, 07:43   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-04-2014
Şehir: antalya
Mesajlar: 6
evet dediğiniz gibi eleme yapmaya başladım. dün 2 dönüme hobi amaçlı meyve bahçesi oluşturan birisiyle konuştum. her 5 metreye yarı bodur ağaç dikmişler. bu da doğal olarak daha az dikmemi gerektiren bir durum olacak :-) dediğiniz gibi ağaç seçinin oturması için de kuruyanların yerini değerlendirmek de mantıklı gibi. tavsiyeniz için teşekkürler hosseda :-)

secere Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 12:53   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2015
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 4
Eskişehir Kızılinler bölgesinde 1 dönümlük ince uzun (150x8 metre) bahçemde 6-7 yaşlarında 40 civarında karışık meyve ağacım var. Şimdiye kadar hiçbirinden doğru dürüst meyve alamadım. Geçtiğimiz yıllarda 8-10 tane ağacım kurudu ve yerlerine bu sene 3 yaşında 5 adet ceviz fidanı diktim. Foruma sorum aşağıdaki ağaçların hali... Bu resimlerdeki gibi bir çok ağacın yaprağı bu şeklilde. Bu neden kaynaklanır, nasıl çözebilirim. Teşekkürler

Eklenen Resimler
   
Orhank ve Milla beğendi.
keratta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 13:29   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Sayın keretta yaprak biti sanırım.
yaprak bükende deniyor halk arasında ve yoğun olarak var ilaçlayacaksınız.
Yapraklı bir dal keserek en yakın zirai ilaç satan ziraat mühendisine götürürseniz yardımcı olacaktır.

keratta beğendi.
Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 13:38   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Sayın secere,

Karışık meyve bahçesine 7 yıl emek vermiş biri olarak yazıyorum.
Yarı bodur diye bir meyve ağacı ben görmedim satılanlar bildiğimiz normal boy ağaç oluyor.
Bodur işinde iş budamayla çok ilgili.
Cevizde bodur işini hiç görmedim bence satıcılar bizi aldatıyor. Bodur incirde hiç duymadım.
Karışık tür işinin bakımı gerçekten zor kayısı dikersiniz elma dikersiniz kayısı çağla olur elma daha çiçek ilaçlama gübreleme farklı zamanlarda yapmak lazım.
Hele sizin çoğrafya da bide narenciye işi varki başlı başına ayrı bir iş.
bence tür tercihi yapın.
Dölleme olayını fidancılar daha iyi bilir. Sorduğunuzda size dölleyen ağacıda zevkle verirler zaten.
İhtiyaç duymayanları internetten rahatlıkla bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/sert-ce...veler/9159.htm

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2015, 16:25   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-05-2015
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 4
Teşekkürler sayın Orhank
10 tane 6-7 yaşlarında badem ağacım var ama henüz meyve alamadım. Su boyuna yakın olduğa için kırağıdan dolayı olabilir mi acaba? Şeftali, armut, elma, kiraz gibi diğer çeşitlerin bir iki tane meyvesi olmuştu geçen senelerde ama en çok badem ağacım olmasına rağmen çiçek bile gördüğümü hatırlamıyorum. Sizce sorun nerde olabilir?

keratta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2015, 15:14   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 241
Bazen aşılayan kişi verimli dal aşılamadığı için ağaç çok hızlı büyüyor ama meyveye yatmayabiliyor.
Ağacı yeniden aşılamak ya da söküp farklı bir ağaç dikmek gerekebilir.
Çevrede badem ağacı var mı durumları nedir.

Orhank Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-05-2017, 22:15   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2010
Şehir: sinop
Mesajlar: 10
mantar hastalığı bu yaprak büken değil.şeftalilerde sık rastlanır.14 günde ilaçlama ile çözülür,ilaç yapmazsanız ağacınız kurur 3-5 yıl sonra.

mutlu_inan beğendi.
eczali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 17:32   #18
Ağaç Dostu
 
aziztoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 269
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Melih Bakırlıoğlu Mesajı Göster
Merhaba. Öncelik ile çevrenizde yetiştirilen ağaçlara bakmanızı tavsiye ederim. Bu size çeşit seçimi için bir fikir verir. Dikeceğiniz ağaçları, sınırınızdan 3 metre içeri çekerek dikmeyi planlayın ki ileride komşularınız ile bir problem olması.

Ceviz, incir gibi çok büyüyen ağaçları köşelere dikmenizi tavsiye ederim.
Ağaçlar arasını biz buralarda 6m ara ile dikiyoruz. aralarına akasya, iğde gibi ağaçlar dikerseniz kökleri toprağınızı azotlayarak diğer ağaçlarınıza gübre oluşturur, yaprakları da malç malzemesi olarak kullanabilir, çiçek döneminde kokularını teneffüs edip, yüzünüzde tebessümler oluşturabilirsiniz.
Benden bu kadar.

Sitemizde hemen hemen bütün meyve ağaçları/ağaçlar ile ilgili ayrı ayrı sayfalar var. İncelemenizi tavsiye ederim. Hoşçakalın.
Merhaba ben sınırdan tel çitten 80 cm içeri diktim meyve ağaçlarımı. Büyük hata yaptım anlaşılan. Yan ve arka parseller henüz tamamen boş. Çok yakın zamanda da yapılacağını zannetmiyorum. Ama uzun vadede sorun olabilir dediğiniz gibi. Fidanlar dikileli 1 ay kadar oldu. Acaba söküp biraz daha içeri almalı mıyım. Yoksa budayarak kontrol edebilir miyim. Ağaçlar yarı bodur cins.

aziztoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2018, 20:41   #19
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aziztoprak Mesajı Göster
Merhaba ben sınırdan tel çitten 80 cm içeri diktim meyve ağaçlarımı. Büyük hata yaptım anlaşılan. Yan ve arka parseller henüz tamamen boş. Çok yakın zamanda da yapılacağını zannetmiyorum. Ama uzun vadede sorun olabilir dediğiniz gibi. Fidanlar dikileli 1 ay kadar oldu. Acaba söküp biraz daha içeri almalı mıyım. Yoksa budayarak kontrol edebilir miyim. Ağaçlar yarı bodur cins.
Fidanlarınız henüz yeni herhalde. Fidanların dallarını yan parseli kapatmayacak şekilde yönlendirirseniz sorun yaşamazsınız. 40-50 cm için kimsenin bir şey diyeceğini sanmam ama yine de siz yönlendirmeyi ihmal etmeyin. Dallar henüz yeniyken istediğiniz yöne doğru yönlendirip, yere çakacağınız kazıklara iple bağlayarak fidanlarınızın istediğiniz yönde büyümesini sağlayabilirsiniz.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-02-2018, 10:15   #20
Ağaç Dostu
 
Beşiktaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-08-2017
Şehir: Ankara
Mesajlar: 243
Yan parseldekiler de verilen meyveden yeme şansları olur. ha budama için çok zorlanırsınız benden demesi. 1 ay olduysa söküp yeniden planlayabilirsiniz mevsim şuanda müsait marta girmeden yapmanız lazım.

Beşiktaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024