agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 2 Gönderen Mine Pakkaner
  • 2 Gönderen yavuzceviz
  • 1 Gönderen falcon00

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2006, 02:43   #1
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Meyve Bahçesi Kurarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Burada sadece bahçe kurarken gereken genel bilgiler, dolayısı ile ona uygun sorular yer almalıdır.
Bu nedenle mesela ceviz ağacı ile ilgili sorularınız varsa, ona ait başlık altında sormanız gerekmektedir.


MEYVE BAHÇESİ KURARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Prof. Dr. Ali ÜNAL
E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü


EGE ÜNİVERSİTESİ TARIMSAL UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çiftçi Broşürü : 29


Giriş

Meyve ağaçları, çok yıllık bitkilerdir. Türe, bölgeye, toprak koşullarına ve bakım şartlarına bağlı olarak 20 ile 100 yıl yaşarlar. Hatta zeytin gibi bazı türlerde çok daha uzun süre yaşamlarını sürdürürler. Bu nedenle meyve tesis etmeden önce ağaç gelişmesi, verim ve meyve kalitesi gibi özellikleri iyi incelemek gerekir. Tek yıllık bitkilerde yanlış kararlar bir yıl sonra düzeltilebilir. Ancak meyvecilikteki yanlışlıklar 5-10 yıl gibi uzun bir zamanın ve emeğin boşa gitmesine yol açar. Bu nedenle aşağıda kısaca açıklanan konuları çok iyi bilmek ve buna göre tedbir almak gereklidir.


I. Çevre Faktörleri

A. Toprak
Toprak, meyve ağaçlarının üzerinde uzun yıllar yaşayacağı ve besleneceği yerdir. Toprak yapısına göre meyve türünü seçmek önemlidir. Meyve ağaçlarının gelişmesinde toprağın fiziksel ve kimyasal yapısı önemlidir.

Toprağın fiziksel yapısı: Orta bünyeli, iyi havalanabilen topraklar meyvecilik için en uygun topraklardır. Ancak, bazı meyveler, örneğin; badem, kayısı, idris gibi, hafif topraklara toleranslı olurken, elma, erik, vişne gibi meyveler nisbeten ağır topraklarda da gelişebilirler.

Toprak derinliği de önemlidir. Meyve ağaçlarının kökleri, toprak yapısına ve meyve türüne bağlı olarak 2-3 metre hatta, daha derinlere gidebilir. Ancak, köklerin büyük çoğunluğu 80-90 cm’ye kadarki bölgededir.

Toprağın kimyasal yapısı: Kimyasal yapıyı, içerdiği azot (N), fosfor (P), potasyum (K), demir (Fe), çinko (Zn) gibi temel besin maddeleri yanında toprak pH’sı da etkiler. Her meyve türü için toprakta bütün elementler yeteri kadar bulunmalıdır. Ancak, toprak pH’sı her meyve türü için farklı olabilir. Çoğu meyve türü, pH’sı 7 olan nötre-toprakta iyi gelişir. Bazı meyveler (çay, fındık, üçyaprak anacı, kestane gibi) nisbeten asitli topraklara ve bazı meyveler de (badem, kayısı, idris, zeytin, turunç gibi) nisbeten kireçli topraklara daha toleranslıdırlar.

Toprakla ilgili en önemli faktörlerden biri de taban suyudur. Yüksek taban suyu bulunan ve mevsimlere göre taban suyu seviyesi değişen yerlerde meyvecilik yapılmamalıdır. Taban suyu 1.5-2 metreden daha derinlerde olmalıdır.

Yukarıda kısaca anlatılan toprak özelliklerini incelemeden bir yerde meyve bahçesi kurmamalıdır. Toprak özelliklerinin bilinebilmesi için önceden, mutlaka en az 90 cm derinliğe kadar olan toprak, tahlil edilmelidir. Özellikleri bilinen bu toprağa göre meyve türü seçilmelidir.

B. İklim

İklim, her meyve türüne hatta çeşidine bağlı olarak ağaç gelişmesini, verimini ve meyve kalitesini etkilemektedir. Burada önemli bazı konu başlıkları anlatılacaktır.

1. İlkbahar Geç Donları

İlkbahar geç donları badem, kayısı, erik gibi erken çiçek açan meyvelerde zarar yapar. Çiçeklenme döneminde çiçeklere zarar verdiğinden verimi etkiler. Bazen soğuk havanın çöktüğü ova veya vadilerde kış donları da ağaçların genç sürgünlerini ve tomurcuklarını dondurarak (cevizde olduğu gibi) zararlara neden olabilir.

2. Rüzgarlar

Aşırı ve sürekli rüzgar alan bölgelerde rüzgarlar, çiçeklenme zamanı çiçeklerde, meyve tutumundan sonra da meyvelerde dökümlere ve kalite düşmesine neden olurlar. Bunların yanında bilhassa çiçeklenme döneminde sisli, yağışlı ve serin havalar arıların dolaşmasını azaltır. Tozlanma ve döllenmeyi engeller. Bazen çiçeklenme zamanındaki aşırı rüzgar ve sıcak havalar da meyve tutumunun azalmasına yol açar.

C. Kış Dinlenmesi

Meyve ağaçlarında verimi ve sürgün gelişmesini etkileyen en önemli hususlardan biri de kış dinlenmesidir. Kimi meyve türleri (elma, vişne, armut gibi) iyi gelişmeleri ve sağlıklı çiçek tomurcuğu oluşturabilmeleri için çok soğuk iklim isterler. Ancak, bir türün çeşitleri arasında da soğuklama isteği yönünden farklılıklar vardır. Çok az farklılıklar bile verimde önemli düşmelere neden olabilir. Örneğin, kayısılarda bu durum belirgindir. Sahil bölgelerinde yetişebilen ve kış dinlenmesi az olan kayısı çeşitleri (Turfanda İzmir, Mektep gibi) yanında bu bölgelerde hiç meyve vermeyen, ancak soğuk bölgelerde verimli olan (örneğin; Malatya’da yetiştirilen Hacıhaliloğlu, Çöloğlu, Kabaaşı gibi) çeşitler de bulunmaktadır. Yine Ege Bölgesi iç kesimlerinde Tokaloğlu ve Iğdır gibi çok kaliteli ve erkenci kayısı çeşitlerinin verimsiz olması soğuklama ihtiyacının karşılanamamasındandır. Bu durum diğer meyve türlerinde de değişik düzeylerde görülmektedir.

II. Meyve Tür ve Çeşit Seçimi

Meyve tesisinde yukarıda açıklanan konular dikkate alınarak tür ve çeşit seçimi yapılmalıdır. Bir bahçede farklı türlere yer verilecekse her tür için ayrı parseller oluşturulmalıdır. Türlerin sulama, gübreleme, ilaçlama gibi bakım tedbirleri farklıdır. Bu nedenle türlerin karışık dikilmesi sakıncalıdır.

Meyve bahçesi tesisinde tür içinde de farklı çeşitlere yer verilmelidir. Örneğin; elmada Golden Delicious yanında Starking Delicious ya da Grany Smith’e de yer verilmelidir. Bahçede farklı çeşitlere yer vermenin birçok yararı vardır. Bilhassa kiraz, erik, kayısı gibi meyvelerde, bahçede mutlaka uygun sayı ve düzende tozlayıcı çeşide yer verilmelidir. Tozlayıcı çeşidin sayısı 1/3 ile 1/9 oranında değişebilir. Bu oran tozlayıcı çeşidin kalitesine göre ayarlanır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu tozlayıcı çeşidin asıl çeşitle uyuşmazlık göstermemesi ve aynı zamanda çiçek açmasıdır. Ayrıca, tozlayıcı çeşit bahçe içinde düzenli olarak dağıtılmalıdır. Bunun yanında çiçeklenme zamanında çiçeklerdeki çiçek tozlarının dişicik tepesine taşınarak döllenme olayının gerçekleşebilmesi için yoğun arı faaliyetinin olması gerekir. Bunun için çiçeklenme zamanında her 5 dekar için bir arı kovanının bulundurulması zorunludur. Bahçede tozlayıcı çeşit bulundurulmazsa veya tozlayıcı çeşitler bahçe içerisine düzenli dağıtılmazsa çeşitler çok çiçek açsa bile meyve bağlamayabilir. Bu durum çok kaliteli bir kiraz çeşidi olan Salihli (0900-Ziraat) kirazında, papaz eriğinde çok belirgin olarak görülmektedir. Bahçesinde bu çeşitler için yeterli sayı ve düzende tozlayıcı bulundurmayan yetiştiriciler çok az verim almaktadır. Meyve türlerinin çoğu çeşitlerinde tozlayıcıya yer verilmediği zaman benzer verimsizlikler görülmektedir.

III. Meyve Fidanının Dikilmesi ve Taçlandırılması

Ülkemizde meyvecilikte verimliliği azaltan, ağaçların ileriki yıllarda gelişmesini etkileyen en önemli faktörlerden biri de meyve fidanının seçimi, dikimi ve daha sonra şekil verilmesidir.

Ülkemizde birçok yetiştirici çok gelişmiş kalın gövdeli, yan dalları fazla olmayan, yüksek boylu fidanları tercih etmektedir. Bu tercih yanlıştır. En iyi fidan 2-2.5 cm gövde kalınlığında 1.5-2 metre boyunda yan dalları ve çok sayıda saçak kökü olan fidandır. Çok büyük fidanlarda saçak kök az olduğundan, fidanın tutması zor olur. Ayrıca alt kısımlarında canlı tomurcuk veya dal bulunmayan yüksek boylu fidanlarda ilk yıllarda gövdede güneş yanıklığı da meydana gelir. Modern meyvecilikte ağaçların 40 cm civarında dallanması istendiğinden yüksek boylu fidanın alınmasının bir anlamı bulunmamaktadır. Bu nedenle 40-60 cm civarından dallanarak iyi bir şekil oluşturmaya uygun olan saçak köklü fidanların tercih edilmelidir.

Yukarıda özellikleri belirlenen fidanların dikiminde iki konuya dikkat edilmelidir. Fidan dikiminde; çukurun derinliği ne olursa olusun fidan, fidanlıktan söküldüğü yere kadar dikilmelidir. Hatta ağır topraklarda, toprağın sonradan oturacağını ve kök boğazı seviyesinin aşağı ineceğini düşünerek toprak seviyesinin 3-4 cm üstünde dikilir. Birçok zaman söylenen, aşı noktasına kadar dikim de derin dikim sayılır. Çünkü aşı noktası, aşının yapılış yerine bağlı olarak yüksekte olduğunda, bu noktaya kadar dikimde kökler derinde kalır. Bu da köklerin gelişmesini engeller. İleriki yıllarda ağaç zayıf gelişir.

Köklerin iyi gelişmesi için su, sıcaklık ve oksijen gerekir. Bu faktörlerden ikisi, sıcaklık ve oksijen toprak yüzeyinde daha çoktur. Toprağın alt tabakaları oksijence fakirdir ve geç ısınır. Derin dikim, fidanın susuz kalmaması ve rüzgardan yıkılmaması sebebiyle yapılmaktadır. Normal dikimin bu sakıncalarını ortadan kaldırmak için dikimden sonra bolca can suyu verilmelidir. Toprağın yapısına bağlı olarak, dikimi izleyen ilkbahar ve yaz aylarında, her 5-10 gün de bir sulanmalıdır. Mutlaka fidanın dibine kazık çakılmalıdır. Rüzgardan devrilmemesi için fidan bu kazığa bağlanmalıdır.

Bunun yanında dikiminden önce mutlaka kök ve taç budaması da yapılmalıdır.

Dikimi izleyen aylarda ve yıllarda fidanın gelişmesi takip edilmelidir. Sürgünlerin yeri ve kuvvetine göre ağaca şekil verilmelidir. Bu amaçla yan dal oluşturmak için kuvvetli sürgün oluşturanlarda (sürgün uzunluğu 40-60 cm olduğunda) Mayıs-Haziran aylarında veya kış aylarında uç alınmalıdır. Aynı dönemlerde dallar bükülerek dal açıları genişletilmeli veya boşluklara yönlendirilmelidir. Bu işlem, ağaçlar verime yatıncaya kadar ve tam şekli oluşturuluncaya kadar her yaz ve kış aylarında yapılmalıdır.

Genel kural olarak; genç ağaçlarda şekil vermek için fazla dal çıkarmadan, daha çok dal bükülür. Yan dal oluşumu için uç alınır. Fidan, dikiminden itibaren iyi takip edilmeli ve ağaç dallarına yukarıda anlatılan müdahaleler yapılmalıdır. Bunlar yapılırsa ağaç, hem erken verime yatar ve hem de çok iyi şekil verilmiş olur.

YeniBON ve kocasedir beğendi.
Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 21:57   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-12-2006
Şehir: yalova
Mesajlar: 22
Yeni meyve bahçesi tesis edenlerin dikkatıne;

Sonbahar geldi yeni bahçe tesis etmeden önce bölgede yetişen meyve ağaçlarini mümkün ise araştırın, buna göre yetişen çeşitleri dikkate alarak bahçe kurmanızı tavsiye ederim.

Yoksa rastgele tam araştırmasını yapmadan bahçe kurmayın,

Öncelikle toprak yapısını dikkate alın, hatta mümkünse analiız yaptırın, yoksa her fidancının reklamlarla ve olur demesi ile bahçe kurmanızı kabul etmeyin. Çünkü verdiğiniz emek 4 yıl sonra ortaya çikiyor, bu kez yazık oluyor emeklere.

Böyle bir uyarı yazma mecburiyetinde kaldım, nedeni bir üreticiye 1500 rakımdaki yere anjone eriği fidanı dikin olur diye önermişler. Bundan etkilenerek yazmam gerekti, bu rakımda bu erik olmaz. Çünkü anjonne eriğin meyvesi geç olur fakat ilkbaharda en erken çiçek açan bir meyvedir.

Buna benzer bir sitede halen 1950 yılların meyveciliğini anlatıyorlar. Özelikle bu siteyi yapan tüm yöneticilere çok çok teşekkürlerimi iletir, başarılar dilerim herzaman gereken yardımı vermeye hazırım saygılarımla.

YeniBON ve REAL_61 beğendi.
yavuzceviz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-09-2007, 23:42   #3
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Yavuz Bey, tecrübelerinizi ve bilginizi bizimle paylaştığınız için biz de size teşekkür ederiz.
Saygılar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2007, 14:26   #4
-
 
Giriş Tarihi: 19-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 10
karma meyve bahçesi yaparken nelere dikkat edilmeli

feyzi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2008, 21:52   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-01-2008
Şehir: mersin/silifke
Mesajlar: 1
arora cinsi kayısı bahçesi kuracağım. kaç metre aralıkla dikimi tavsiye edersiniz ? bodur budama yapacağım ve zeytin bahçesi arasına dikim yapacağım. zeytinlerim 6 Mt aralıkla kare düzeninde dikilidir.

hserhanb Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2008, 16:41   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-01-2008
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 2
kestane ağaçlarında gübreleme ciddi litaratürlere ihtiytacım var...ilginiz için şimdiden teşekkürler

TOPRAK26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2008, 18:29   #7
Ağaç Dostu
 
ÇeteÇakal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-02-2007
Şehir: BURSA
Mesajlar: 305
Hasad yayıncılığın kestane yetiştiriciği kitabı var, ihtiyacınız olan bilgileri oradan da bulabilirsiniz.

ÇeteÇakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2008, 22:56   #8
Yeni Üye
 
kirsehirli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Amsterdam/kirsehir
Mesajlar: 4
Arkadaslar Ben kirsehir den RAMAZAN CANLAR
Kirsehirde (500 donum arazim var)ceviz ve kapari yetistirmek istiyorum bilgilerinizi yardimlarinizi bekliyorum ,,,simdiden tesekkurler...

kirsehirli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2008, 08:52   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-08-2008
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 1
arkadaşlar gayet güzel konular
çok değerli şeyler öğreniyorum
benim sıkıntım 1400 rakımlı bir köyde arazim var ve erik dikmek istiyorum ama ilk bahar geç donları zarar verirmi bilmiyorum ben black amber ve diamond çeşitleri yapmak istiyorum aynı yerde freze diye bir erik yetişiyor korkuteline yakın bir yer ama çok soğuk stanley de yetişiyor benim bilmek istediğim nokta black amber ve diamond çeşitlerinin çiçeklenme tarihi ile stanley ve freze çeşitleri karşılaştırması hakkında bilgi almak istiyorum

aly_1245 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 23:19   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: çorum
Mesajlar: 2
arkadaşlar ben çorum dan mert bodur elma bahçesi kurmaya çalışıyorum ama konuya vakıf olmadığım için başınızı ağrıtıyorum
1-telli terbiye sistemi uygulamak istediğim bahçemde kalvenizli tel kullanmayı düşünüyorum
kaç mm.lik olması uygun olur.teli gerdirme hususunda bilgim yok nasıl yapmalıyım
2-bahçemde damlama sulama sistemi uygulamak istiyorum kredi durumları ve uygun olan nedir bilgim yok

mertdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2009, 01:09   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Meyve bahçesi kurarken linkteki tablolara göz atmakta fayda var.

http://www.cevizfidani.info/fidan-cesitleri.php

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-01-2010, 20:37   #12
Ağaçsever
 
tevhit06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 94
Şehir dışındaki Bir Fidan satıcısından çıplak köklü çeşitli Meyve fidanları ısmarlamıştım, bir arkadaşım getirdi, ama fidanlar pek itediğim gibi değil kök yapısı kalın kaba ince kök yok denecek kadar az. Bu fidanları henüz bahçeme dikmedim Zayıf köklü fidanları dikerken ne gibi işlem yapmalıyım ki sorunsuz köklensin ve kurumasın. 2009 Mart ayınsa 38 Tane çeşitli meyve ağacı dikmiştim zayıf köklü bir fidandan şüpheleniyordum o fidan tutmadı diğerleri çok iyi gelişti. Şehir içme suyundan Damla sulama ile suluyorum su bizde ucuz bir yaz döneminde 350 m3 harcadığım suyun bedeli 122 TL.

tevhit06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-01-2010, 19:22   #13
Ağaçsever
 
tevhit06's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 94
Çıplak köklü, kökleri zayıf fidanı nasıl köklendireceğim hakkında bana yardımcı olurmusunuz.

tevhit06 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2010, 21:10   #14
Yeni Üye
 
toplumcu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2010
Şehir: KONYA
Mesajlar: 16
Sitenize yeni üye oldum. Çok güzel bir site. Şimdiden çok şeyler öğrenmeye başladım. Çok teşekkürler...

toplumcu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2011, 10:40   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
badem bahçesinde ortalama bir dönüme kaç fidan düşer dikim sıklığı en fazla ne kadar olmalı ?

birkanatac Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2011, 21:10   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-11-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yavuzceviz Mesajı Göster
Yeni meyve bahçesi tesis edenlerin dikkatıne;

Sonbahar geldi yeni bahçe tesis etmeden önce bölgede yetişen meyve ağaçlarini mümkün ise araştırın, buna göre yetişen çeşitleri dikkate alarak bahçe kurmanızı tavsiye ederim.

Yoksa rastgele tam araştırmasını yapmadan bahçe kurmayın,

Öncelikle toprak yapısını dikkate alın, hatta mümkünse analiız yaptırın, yoksa her fidancının reklamlarla ve olur demesi ile bahçe kurmanızı kabul etmeyin. Çünkü verdiğiniz emek 4 yıl sonra ortaya çikiyor, bu kez yazık oluyor emeklere.

Böyle bir uyarı yazma mecburiyetinde kaldım, nedeni bir üreticiye 1500 rakımdaki yere anjone eriği fidanı dikin olur diye önermişler. Bundan etkilenerek yazmam gerekti, bu rakımda bu erik olmaz. Çünkü anjonne eriğin meyvesi geç olur fakat ilkbaharda en erken çiçek açan bir meyvedir.

Buna benzer bir sitede halen 1950 yılların meyveciliğini anlatıyorlar. Özelikle bu siteyi yapan tüm yöneticilere çok çok teşekkürlerimi iletir, başarılar dilerim herzaman gereken yardımı vermeye hazırım saygılarımla.
Yavuz Bey Selamlar Japon eriği dikmek istiyorum. Arazim 825 M rakımlı Düzce Karadeniz iklimindedir. Uygunmudur bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler

dunaltd Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2012, 20:00   #17
Ağaç Dostu
 
falcon00's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 147
Sayın Mine hocam.
Affınıza sığınarak, benim şimdiye kadar yaptığım bir yanlışı sorgulamak istiyorum.
Biz ağaç çukurunu açarız. Açılan çukura kökü dikeriz.
(Alt tabana gübreydi kompost tu vs.)
Yanlarını toprakla doldurur, azıcık basarak kökün tam yerleşmesini sağlarız.
En sonundada can suyuyla sularız. (Bu iş hassas olan köklere, nispeten zarar vermezmi acaba?)
Ama bu video görüntüsünde önce açılan çukura önce suyu koydular, ondan sonra kökü yerleştirdiler, ne dersiniz bu işe, bence mantıklı geldi yorum sizlerin hocam.
Home Orchard.mp4 - YouTube

dreamweb beğendi.
falcon00 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2014, 17:26   #18
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-11-2013
Şehir: İstanbul/Pamukova
Mesajlar: 58
5 yaş meyve fidanı dikmek

Benim bir sorum olacaktı. Biz 5 yaşında meyve fidanları dikmeyi düşünüyoruz bahçemize ... Bunun iyi ve kötü yönleri nelerdir ? Bilgilerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum.

Nilüferce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2015, 17:07   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-07-2015
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 2
Arkadaşlar merhaba sizden ricam rakım 1100 olan bir mevkiye erik ağacı ekmek istiyoruz özellikle japon erik çeşidi sizce hangi çeşidi olabilir

fikretaydos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2016, 15:25   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 5
Merhabalar Ankara çubuk tahtayazı köyünde 600 metrekare olan tarlamızın etrafını çevirdik ve hobi bahçesi yapacağız . İçine bir adet konteynır ev koyacağız . Buraya meyve ağacı dikmek istiyoruz kendimizin yiyebiliceği kadar çeşitli meyveler . Hangi ağaçları terih etmeliyiz. Ağaçları Ankara'da kaliteli fidan satan bildiğiniz bir yer varmı ?Ağaç aralıkları ne olmalı ? nasıl bir yöntem izlemeliyiz biraz fazla soru sordum ama heyecanımı maruz görün. Yardımcı olursanız sevinirim .

frknkymt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2016, 21:31   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 30-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
İyi Akşamlar. Bi konuda bilginizi almak istiyorum. Karadenizde 1300 rakımlı arazime altay cevizleri diktim.henüz meyvesi olmadı.size sorum başka cinsten bir ceviz ağacı diksem bi sıkıntı olur mu.fernor cinsi düşünüyorum. Böyle karışık dikim yapan arkadaşlar varsa lütfen bilgilendirsin bi yorum atsın.saygılar

gülso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2016, 10:58   #22
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-09-2016
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi falcon00 Mesajı Göster
Sayın Mine hocam.
Affınıza sığınarak, benim şimdiye kadar yaptığım bir yanlışı sorgulamak istiyorum.
Biz ağaç çukurunu açarız. Açılan çukura kökü dikeriz.
(Alt tabana gübreydi kompost tu vs.)
Yanlarını toprakla doldurur, azıcık basarak kökün tam yerleşmesini sağlarız.
En sonundada can suyuyla sularız. (Bu iş hassas olan köklere, nispeten zarar vermezmi acaba?)
Ama bu video görüntüsünde önce açılan çukura önce suyu koydular, ondan sonra kökü yerleştirdiler, ne dersiniz bu işe, bence mantıklı geldi yorum sizlerin hocam.
Fidan çukuruna gübre ilave etmek kesinlikle yanlış bir uygulamadır. Eğer dikim yapılacak araziye gübreleme yapılacaksa dikimden önce arazinin toprağı dikime hazırlanırken tüm araziye gübreleme yapılması gerekir. Bahçe kurarken dikkat edilmesi gereken şeyler hakkında şurada da güzel anlatımlar mevcut.

selimileri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-02-2018, 21:24   #23
Ağaç Dostu
 
sernur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 237
Arkadaşlar ben Seferihisar Orhanlı köyünde hobi bahçesi oluşturacağım toplamda 2.500 metrekare eşkenar üçgen bir alan,toprağı çok güzel çok önceden bağ olarak değerlendirilmiş ama sonra vaz geçilip tarla yapılmış,çevresine çit çektirdik Haziran ayında sondajla su açılacak ve üçgen bahçenin tabanı yola cepheli bahçemde değişik meyve ağaçları ve zeytin ağaçları dikeceğim bir kısmına sebzede dikeceğim.Yola kenar olan tarafa bir ev planlıyoruz ağaç dikme konusunda önerilerinizi bekliyorum.Ağaçları nereye ve hangi sırada nasıl dikmeliyim.Bahçeyi ve ağaç aralarını ihtiyaç halinde traktör ile sürdürmek istiyorum.

sernur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2018, 22:49   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2018
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.

aslagnali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2021, 17:59   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-03-2021
Şehir: Sivas
Mesajlar: 21
Çok güzel bilgiler var bende 5 dönüm yere meyve ağacı dikmeyi düşünüyorum uzunyayla bölgesinde Sivas kangal ilçesindeki arazimiz iki tarafı yüksek tepelerden oluşan içinden ince ve debisi düşük bir dere geçen hiç ekim dikim yapılmamış ve çayır olarak kullanılmıştır. Sert karasal iklime sahip fakat dere içerisinde olduğundan hangi meyve türlerini dikmem gerekiyor bilemedim. Hem arazinin yapısı ve rakıma uygun hemde verim ve kazancı yüksek olacak hangi ürünleri ekebilirim yardımlarınız bekliyorum.

onurserapsahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2021, 16:58   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-09-2020
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4
Ankara Çubuk 1300 m. rakımda karma meyve bahçesi yaparken nelere dikkat edilmeli

ahmsol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024