agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları
(https)

Beğeni Düzeni44Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-02-2015, 14:47   #1
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tevfikp Mesajı Göster
Merhaba,

Yaklasak 3 senelik bir erik fidanim var. kalinligi 3 cm boyu 2.5 metredir. ustten 50 cm altta artı seklinde dallanma var. bu dallar kalem kalinligindadir. gövde asağıya kadar kuçuk kuçuk dallarla doludur. benim bu fidani nasil budamam gerekiyor.

ekte resmini de cizdim. bana isaretleyebilirseniz sevinirim..

Dikim yaparken tepe kesimi yapmadınız herhalde. Dallanma çok yukarıdan olmuş ve fidanın gövdesi çok ince kalmış. Şekil budaması yapmak için hangi terbiye sistemini uygulayacağınıza karar vermelisiniz. Modifiye lider **** goble arasında karar vermelisiniz. Her iki şekil içinde fidanınızın dallanma yüksekliği fazla.

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2015, 11:39   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2014
selamlar,
aldigmda kamçi fidan degildi. bu sekildeydi. ama bir terslik var bence çok yukarida taç şeklinde duruyor. 80 cm den kafasini kessem mi acaba sonuç ne olabilir. ağaca da zarar vermek istemiyorum..

Tevfikp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2015, 11:48   #3
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
selamlar,
aldigmda kamçi fidan degildi. bu sekildeydi. ama bir terslik var bence çok yukarida taç şeklinde duruyor. 80 cm den kafasini kessem mi acaba sonuç ne olabilir. ağaca da zarar vermek istemiyorum..
Zarar vermezsiniz. Fidan güçlenir ve böyle olması sağlıklı olur. Kamçı fidan değildi demişsiniz. Dallı fidanı siz mi kamçı haline getirdiniz? Goble şeklinde terbiye edecekseniz; Tepe kesiminden sonra farklı yönlere giden 4 dalı bırakıp, lideri kesmeniz gerekir. Bıraktığınız dalları açarak iple yere çakacağınız kazıklara bağlayabilirsiniz. Modifiye lider terbiye sistemi seçerseniz; Farklı yönlere giden dalları aynı şekilde açar, lidere rakip olacak sürgünleri çıkartırsınız.

Eski 26-02-2015, 13:01   #4
Yeni Üye

tesekkurler. Yok hayir agac nasil aldiysam o sekilde kaldi. 1 sene evvel diktim.
O zaman erik agacimi 85 cm den kesiyorum bu aksam. degil mi?

Eski 03-03-2015, 00:42   #5
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
tesekkurler. Yok hayir agac nasil aldiysam o sekilde kaldi. 1 sene evvel diktim.
O zaman erik agacimi 85 cm den kesiyorum bu aksam. degil mi?
Sayın Tevfikp, Erik ağacınızı 1.20 cıvarlarından kesiniz ki, 80-90 cm lerden ana dallarını oluştursun, 85 cm den keserseniz çok alçak bir taç yapısı oluşur ki, bu çok istenmez.
Diğer ağaçlarınızın cinsini belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 13:27   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-02-2015
Merhabalar,

İzmir Kemalpaşa da birkaç ay önce bir bahçe aldık ve içerisinde yaklaşık 3 yaşında Alara'dan aldıklarını öğrendiğim 200 adet kiraz var.Hangi tür kiraz oldukları ve nasıl budamam gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.

Eklenen Resimler

Kavadar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 18:28   #7
Ağaç Dostu

tarku's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kavadar Mesajı Göster
Merhabalar,

İzmir Kemalpaşa da birkaç ay önce bir bahçe aldık ve içerisinde yaklaşık 3 yaşında Alara'dan aldıklarını öğrendiğim 200 adet kiraz var.Hangi tür kiraz oldukları ve nasıl budamam gerektiği konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var.Teşekkürler.
Bahçeyi aldığın kişilere sor. Bilmiyorlarsa, fidanları kimin adına aldıklarını öğrenip, Alara fidana sor. Kesin kayıtları vardır. Alara sattıysa büyük ihtimal ziraat 900 dür. Ama emin olmak için sormakta fayda var. Bahçeniz hayırlı, uğurlu olsun.

Bu arada kirazların gelişimi, kirazdan çok şeftali ya da kayısı gibi olmuş. Tek ana dal ve yanlarda yardımcı dallar olmalıydı ama sanki goble gibi budanmış. Bakımsızlıktan mı öyle yoksa bilerek mi öyle yapılmış bilemiyorum. Uzman arkadaşlar yanıtlayacaktır.

Eski 14-04-2016, 22:55   #8
Ağaçsever

gunes tor's Avatar

Giriş Tarihi: 03-06-2015
Merhaba arkadaslar,

Evımızdeki bahcemızde bırkac meyve agacımız var..Bu sene babam bır kac tane daha meyve fıdanı dıkmıs..Anca annem ve babam organık olsun doğal olsun yok dogada nasıl buyuyorsa oyle buyusun mantıgıyla bugune kadar hemen hemen hıc budama yapmamıslar ...Benım arastırmalarım dogrultusunda ıse budamanın nedenlı onemlı oldugunu gordum..Kamcı fıdan ya da lıder bırakılmıs fıdan oldugunda budama yapacak ve buyutecek durumdayım sanırım..tabıkı eksıklerım cok gelıstırmeye calısıyorum..sızden rıcam yukledıgım resımler ıle ılgılı bıır kac sorum olacaktı tereddute dustugum bu konuda bana yardımcı olursanız cok ama cok memnun kalırım ..şimdiden teşekkurler. Sevgiyle kalın.

1 nolu ağaç:
Name:  IMG_20160411_162550.jpg
Views: 1295
Size:  62.0 KB
Name:  IMG_20160411_162625.jpg
Views: 1288
Size:  66.7 KB
Bu cevız agacımız kendı cabaları ıle buyumus..Lider yapma kısmını gecmısız dıye dusunuyorum..A)Sızce goble budama mı yapılması lazım?
B) 3 numaralı dalı kesmeyı dusunuyorum cunku 2 numaralı dalla catallanmıs bırbırının ustunde.
C)5 numaralı kucuk bıcımsız dalıda kesme taraftarıyım..
D)uctan budama nereden yapmalıyım tam kestıremedım acıkcası..

2 nolu ağaç:
Name:  IMG_20160411_162842 - Copy.jpg
Views: 1265
Size:  57.4 KB
Bu vısne agacımız sanırım, dalları demır gıbı sert..lider olusmus ancak dık konuma getırılmeyecek kadar sert..
A)bunu da mı goble budama yapsam acaba..baska onerısı olan?

3 nolu ağaç:
Name:  IMG_20160411_162915 - Copy.jpg
Views: 1286
Size:  40.2 KB
Bu da seftalı olması lazım.tepe noktası fazla yuksekten kesılmıs ama guzel lıder ve dallar olusmus..
A)sızce yıne de sıfırdan baslayıp kısa tepe noktası kesımı yapmalımıyım? B)lıder dısındakı dallar uzun mu sızce bıraz daha kısaltmalımıyım?
C)son olarak da lıderın ordakı tepe noktası ıyıce temızlenmelımı bazıları boyle et payı bırakıldıgında sorun olacagını soyluyorlar da..

4 nolu ağaç:
Name:  IMG_20160411_163227 - Copy.jpg
Views: 1288
Size:  64.0 KB
A)Bu agacımızın sanırım budama zamanı gectı dıye dusunuyorum..yanılıyormuyum?
B)sadece uc kesım yapıcam sonra yaprak dokumunde buyuk budama yapmayı dusunuyorum..

gunes tor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2016, 22:59   #9
Ağaçsever

gunes tor's Avatar

Giriş Tarihi: 03-06-2015
5 nolu ağaç:

Name:  IMG_20160411_163310 - Copy.jpg
Views: 1294
Size:  50.2 KB
Name:  IMG_20160411_163355 - Copy.jpg
Views: 1267
Size:  65.8 KB
Bu ağacımızda da gelısım guzel gıbı..

A)sızce lıderden uc kesımı yapmalımıyım?

6 nolu ağaç:

Name:  IMG_20160411_163430 - Copy.jpg
Views: 1269
Size:  66.3 KB

A)Bu agacımızda da tepe noktasını lıder gorunumdekı dala kadar ındırmeyı dusunuyorum..bılmem yanlıs mı dusunuyorum?

gunes tor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2016, 13:38   #10
Ağaç Dostu

çiçeksever's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2006
Galeri: 14
Elma ağacımı bu sene bir arkadaşa budattım. Bu sene daha iyi ürün beklerken ağacın çiçekleri üzerinde kalakaldı. Sorunu anlayamadım. Yardım bekliyorum.

Eklenen Resimler

çiçeksever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2015, 13:10   #11
Yeni Üye

diger agaclarimin budamasi hakkinda

vrdiginiz yanitlara tesekkur ederim. ekteki agaclara nasil bir budama yapmaliyim..

Eklenen Resimler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025