agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Meşe (https://www.agaclar.net/forum/mese/)
-   -   Quercus (Meşe) (https://www.agaclar.net/forum/mese/339.htm)

Selahattin Yılmaz 13-04-2008 21:58

Eğer bir saksı veya poşet içerisindeyse istediğiniz zaman doğaya salabilirsiniz ;).

cannu 16-07-2008 07:01

Merhaba Arkadaşlar,
Ben bu siteye yeni üye oldum. Yalnızca çiçeklerle ilgileniyordum.Fakay şimdi diğer bitkilerede ilgi duymaya başladım.Sitenizi çok beğendim. Bana çok faydalı olacağına eminim. Ben Kıbrıstan yazıyorum. Komşumun tavsiyesi ile siteye üye oldum.Komşum Çok güzel balkon bahçeçiliği yapıyor.
Cannu

quercuslover 27-09-2008 23:17

Meşe ağaçları palamutlarını dökmeye başladı duyurulur.Tabi sağlam ve olgun tohum için ekim sonunu beklemek daha doğru olur.

seaa 28-09-2008 17:08

yapılacak ağaçlandırma projesinde ilk kullanacağım tür meşe ağacıdır hedefim yüzlerce meşe fidanını yetiştirmek

quercuslover 01-10-2008 17:34

sayın seaa size ağaçlandırma projenizde başarılar dilerim.

Filiz 01-10-2008 17:51

Bir arkadaşım nikahında nikah şekeri yerine süslü bir kağıdın içinde büyükce bir meşe palamudu vermişlerdi. Üzerindeki kartta tema baskısı vardı. Bence nikah şekerinden çok daha anlamlı. Ve içinde de nasıl dikileceği yazıyordu. Düğün yapacaklara duyurulur..

Yaklaşık 10 yıl önce çimlendirdiğim meşelerden biri henüz dizime ulaşmamışken diğeri boyumu aştı :D ikisi de yanyana üstelik..

seaa 02-10-2008 20:02

saolun ekim sonunu sabırsızlıkla bekliyorum yapacağım proje kapsamında 3000 adet ağaç dikimi yapılacak tema vakfı ve bir kaç derneği seferber edeceğim ankara da oturanları beklerim ağaç dikmeye :)

Katsuz 17-11-2008 13:56

Meşelerin palamut (tohum) toplama mevsimi ekimin son haftaları ben kasım 15 - 16 'sın da topladığım 100 kadr meşe tohumunun hepsi sağırdı yani içi çürümüş kimininki büzüşmüş,kurumuş bazılarınki içersi pamuksu gibi bişi olmuş delik olmadığı halde içine kum toz bişiler dolmuş yani ahı gitmiş vahı kalmış ve hiçbirisi sağlam değildi hepsi sağırdı su testi de yaptım hepsi de suyun yüzeyinde (üzerinde) kalıyordu acaba tohumlar 15-20 günde döküldükten sonra böylemi olur yani anlamadığım hiçmi birisi sağlam olmaz. Hemen ekimin son haftalarımı toplamamız gerekiyordu.

SOLO 18-11-2008 12:53

İki yıl önce memleketim (Ordu)'den getirdiğim 5 adet meşe palamudununun 3 tanesi artık saksısına sığmayınca bir hafta önce evimin arka bahçesinde geeeeeeeniiiiiiiiiiişce bir alana fidanlarımı oğlumla ve arkadaşları ile dikdik. Dikerken babamdan ve burdan aldığım bilgilerle hareket ettik. Oğlum ve iki arkadaşının da adını verdiğimiz meşelerimizin kenarlarını da korumaya aldık, gerçi orda kimse zarar veremez ama olsun balkondan bakınca nerde olduğunu görebilelim dedik. Hafta sonu bu 3 küçük afacan benden pet şişelerle su aldılar ve sulamaya gittiler onların bu heyecanını görmek mükkemmel bir duyguydu söylemeden geçemeyeceğim. Dönüncede rapor verdiler "birinin yaprakları sararmış ve üzgün gibi boynu bükülmüş ama diğer ikisi oldukça memnunlarmış"

Canlarım benim umarım sizde bu üç meşe kadar uzun ömürlü olursunuz dedim. Öyle heyecanlıyız ki bahara kadar bekleyeceğiz ve gelişimleri bu üç küçük afacanla izleyeceğiz.

Saygılarımla,

Katsuz 19-11-2008 08:51

Mese tohumunu ekim sonundamı toplamam gerekli bu aylarda tıpladıklarımın hepsi sağırdı.
İlk önceki mesajımdada belirttim ona göre cevap alabilirsem sevinirim 52 MSJ

SOLO 19-11-2008 12:01

Meşe palamutları Ekim sonunda toplanmaya başlıyor. Ama çok çabuk bozuluyor ve kuruyor bu ara Ankara'da yağış olduğundan benimde bulduğum palamutlar çok bozuk çıktı.
Umarım gönlünüzce palamut bulursunuz.

Katsuz 19-11-2008 12:36

Ya hayatımda ilk defa meşe palamutu toplayacaktım Ankara-Çubuk (Çankırı-Şabanözü sınırları) civarlarında topladığım tüm tohumları testten geçirdim ve bozuk çıktı içini açtım hakikatende bozukmus şansıma toplama kasımın ortalarına denk geldi ekimin sonlarında gidecektim ama zamanım olmadı Gerçekten tohumlardan dışarıdan olgun ve güzel kusursuz gözüküyorlardiki hiç bozukmus gibi değildi Teşekkürler..

SOLO 19-11-2008 12:39

Kurtuluş parkında, TCBMM bahcesinde, güvenparkda ve hatta Bakanlıklarda öyle büyük ağaçlar var ki ta Çubuk'a kadar gitmenize gerek yoktu . Burdan da sesinizi duyurabilirsiniz.
Eminimki size göndereceklerdir.

Katsuz 20-11-2008 15:28

Yok benim çubuğa kadar gitmemin sebebi oralı olmam yani tesadüf gibi bir şey. Bir dahaki sefer bakacam TBMM'nin bahçesine mutlaka.

nese 05-12-2008 14:51

Palamutları dik olacak şekilde dikmiştim.Sonra orman mühendisi bi abiyle konuştum saksıdan fazla sarsmadan çıkar ama yatay dik dedi.Yatay dikdim ama yer ve saksım az olduğu için dikdörtgen olan balkon saksısına geçirdim.Bir saksıya 7 palamut diktim çarpraz koydum çok fazla rahatsız etmesin birbirlerini diye. 4 tanesi çimlendi 2 cm oldular diğerlerini bekliyorum.Acaba bunları ne zaman ayırmam gerekir.

seaa 05-12-2008 19:31

ankarada olupta meşe palamudu isteyenler benimle temasa geçebilir geçen pazar 6000 yakın palamut ekimi yapıldı bugünde behiçbey fidanlığından 1 kamyonet karışım toprağı getirdim onla da 1000 tane tüpe ekim yapacağım saygılarımla

semeni 05-12-2008 23:33

ankarada kasnak meşesi olan var mı?

nerkinozturk 10-01-2009 19:16

Palamut Ekimi

1 Eklenti(ler)
Bugün izmir'de bir parkta bulduğum meşe palamutlarını çevreye ve saksıya kuralına uygun olarak ektim. Bakalım ne zaman çimlenecekler. Resimde de göreceğiniz üzere son haftalarda yağan yağmurlar sebebi ile kendi kendilerine çimlenmeye başlamışlar bile. Gelişmeleri size aktaracağım. Sevgiler...;)

nariçi 11-01-2009 09:17

Öncelikle meşe çeşitlerini yazmak lazım. Yaprak-palamut örnekleriyle birlikte. Hadi arkadaşlar katkı yapın!

nerkinozturk 17-01-2009 23:54

Çimlenen palamutlar..

1 Eklenti(ler)
Aslında bu saksıda 3 adet meşe palamudu vardı. İlki yaklaşık 1 hafta içinde kendini gösterdi. :) Bakalım diğerleri ne zaman çıkacaklar. Balkondakilerden henüz ses seda yok. Bu resimdeki saksı ev ortamında bekleyen. Isı faktöründen olsa gerek hemen çıkmış... :p

nerkinozturk 19-01-2009 19:32

Meşe Yaprakları...

1 Eklenti(ler)
Meşe Yaprakları...

brody 20-01-2009 10:05

Bizim köyde bizimkilerin kirst dediği killi ve kireçli verimsiz bir toprak hakim. Hatta bazı ağaçlar bir süre büyüdükten sonra kuruyabiliyor. Acaba bizim oralar için hangi meşe türü uygundur?

elnino 28-03-2009 15:47

1 Eklenti(ler)
Meşe

drmgunes 30-03-2009 15:55

Pırnal Meşe

nerkinozturk'ün İzmir'de bir parkta buldum dediği meşe palamutları Quercus ilex (Pırnal meşe) ye çok benziyor. Ortadan basık her iki ucu sivri mermi görünümü pırnal meşe için tipiktir. Bende İstanbulda bulduğum bu güzel ve herdemyeşil gösterşli ağaçtan bolca palamut topladım ve usulüne uygun diktim. Ama seninkiler suyu görünce ne güzel çimlenmişler. Beni en çok sevindiren bu meşe türünün İzmir gibi ege-akdeniz ikliminede uygun olması.Çünkü rakım olarak 500 m'ye kadar uygun olduğunu biliyordum.Ayrıca Antalya civarındada rastlamadım. Yani kurak bu ağacın iklime yanıtını bilmiyordum.

drmgunes 30-03-2009 16:15

Pırnal meşe

Meşe arşivimdeki bilgi ve resimleri sizlerle paylaşmak istedim. Türkiyedeki tüm meşe tür ve alttürler hakkında bilgi ve resim toplamaktayım. Kendi resim arşivim oluştuğunda ( şühesiz bir ağacı tanımak için en iyi görsel yol ) tüm meşe ve ağaçseverlerle paylaşmak isterim.

Quercus ilex - Pırnal Meşesi : 15-20 m. boylarında ya da boylu çalı halinde herdem yeşil bir meşedir. Genç bireylerde gri ve düzgün olan kabuk, yaşlanınca levhalar halinde çatlar. Deri gibi sert olan yaprakların değişik biçimleri vardır. Yaprakların alt ve üst yüzleri özellikle alt yüzleri tüylüdür. Boyları 3-7 cm. olan yaprak yumurta ya da mızrak biçiminde, kenarları gelişigüzel dişli, ya da tamdır.

Meyveler çoğu kez 2-3 adeti bir arada bulunur. Kadeh palamudun hemen hemen yarısını içine alır. Meyve bir yılda olgunlaşır.

Odunu ağır ve dayanıklıdır. Kömür yapımında ve yakacak odun olarak kullanılır. Yayılış alanı Batı Akdeniz çevresidir. İspanya, İtalya, Portekiz'de yaygındır. Doğuya doğru yayılışı daralmaktadır. Türkiye'de ancak, Muğla, Kuşadası, Marmaris, Sinop, Samsun, Zonguldak yörelerinde izlenmektedir.
Fotğraf da yüklemek istedim ama şuan başaramadım..

Oğuz Karsan 25-04-2009 15:05

2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Bunlar da benim meşe yavrularım.

Eklenti 74641

Küçücük Meşenin köküne bakınız.

Eklenti 74642

İşte koca kökün sahibi.

Saygılar

nese 30-04-2009 10:30

Kasımda saksılara ektiğim meşeleri bir karış olduğunda nisan ayı ortasında bahçemize diktim.Ama Kayseri iklimi bi soğuk bi sıcak olduğundan meşeler uyum sağlayamadı sanırım doğal ortamlarına.Yapraklarında sararma ve kahverengileşme var.Babam soğuk almış yapraklar ama kökünden tekrar canlanır diyor.Sizce tazelenir mi meşelerim.Boyları bazıları çok küçüktü çünkü aylar sonra çimlenmişti.Bazıları bir karışı geçiyordu.

Alonesmaug 04-05-2009 19:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Filiz (Mesaj 292968)
Bir arkadaşım nikahında nikah şekeri yerine süslü bir kağıdın içinde büyükce bir meşe palamudu vermişlerdi. Üzerindeki kartta tema baskısı vardı. Bence nikah şekerinden çok daha anlamlı. Ve içinde de nasıl dikileceği yazıyordu. Düğün yapacaklara duyurulur..

Yaklaşık 10 yıl önce çimlendirdiğim meşelerden biri henüz dizime ulaşmamışken diğeri boyumu aştı :D ikisi de yanyana üstelik..

Bu olayın benzerini bizim bir komşumuz kızını evlendirirken yaptı :D.Nikah şekeri masrafları yerine Tema'ya şu kadar para bağışlanmıştır tarzında birer kart verdi nikaha gelenlere.Ben de ilerde evlenirsem kesinlikle böyle birşey yapmayı düşünüyorum.Sonuçta bu bağış hem fidan dikimi için Tema'ya destek olmak açısından hem de insanların bilinçlenmesi açısından çok güzel birşey.;)

drmgunes 07-05-2009 14:38

Kayseride meşe

sayın nese öncelikle meşeleriniz için üzüldüm umarım düzelirler. Acaba elinizdeki meşeler hangi tür meşedir onu bilmekte fayda var. Kayserideki iklim özelliğini düşünürsek ( yaklaşık 1ooo m rakım ve karasal iklim ) eğer pırnal veya kermes meşesi gibi akdeniz ve ege bilgesine uygun meşeler dikmişseniz bunlar Kayserinin gece soğuklarından olumsuz etkilenmiş olabilir. Kayseride yaşıyorsanız belki bazı meşe türlerini yetiştirebilirsiniz ( Örn: sapsız meşe, bazı saplı meşeler vb ). Ama bir meşesever olarak ve İç Anadolu bozkırlarını yemyeşil meşelerle bezenmiş olarak görmeyi hayal eden biri olarak size Tüylü meşe (Quercus pubescens) yetiştirmenizi öneririm. Bu meşe türü ile ilgili özet bilgiyi tüm İç Anadolu meşeseverleriyle yeniden paylaşmak istiyorum.

Quercus pubescens - Tüylü Meşe
Çoğunlukla 10-15 m. ender olarak 20 m. boylara ulaşabilen küçük bir ağaçtır. Tomurcuk, sürgün ve yapraklar tümüyle, kadife gibi sık tüylüdür. Çoğunlukla ters yumurta biçiminde olan yapraklar 8-13 cm. uzunluğunda, her bir yanda 5-7 lobu vardır. Bu loblarında bazen tali lobları vardır. Lobların uçları yuvarlak ya da sivridir. Orta damar çok belirgindir. Olgun yaprakların üst yüzü donuk yeşil, çıplak ya da seyrek yıldız tüylü, alt yüzü gri yeşil ve tüylüdür. Yaprak sapı 1 cm. uzunluğunda ve üzeri yıldız tüylüdür. Dişi çiçekler teker teker **** 2-5 adeti bir arada bulunur. Kadeh yarı küre biçiminde, palamudun 1/3 ünü ya da yarısını içine almıştır. Kadeh üzeri kül rengi tüylerle örtülü olup, kadeh pulları yassıdır.

Kuraklığı çok dayanıklı olan bu meşe türü kalkerli toprakları sever. Karasal iklime en çok uyum sağlayan meşe türüdür. Her zaman step sınırlarında görmek olanaklıdır. Ankara yöreleri, Kayseri ve Konya dolaylarında sık görülür. Bundan başka Marmara, Ege çevresinde, Kocaeli yarımadasında, Karadeniz ardı kesimlerde izlenir. Bu meşe türü sürekli otlatma ve aşırı tahriplerle çok bozulmuş ve çalılıklara dönüştürülmüştür. Tüylü meşe çoğunlukla Pinus nigra, Cistus laurifolius, Quercus cerris ile birlikte bir arada bulunur. Odunundan özellikle kömür yapımı ve yakacak olarak yararlanılır. Odunu sert ve ağırdır. Büyümesi de yavaştır.

seaa 07-05-2009 15:02

Kasım ayında ektiğimiz palamutlar yavaş yavaş kendilerini göstermeye başladılar.2 konuda hatam oldu birincisi ister istemez ekim yapan grubun başında bulunamadım diğer neden ise 15 cm gibi baya derine ekmişiz geç çıkıyor meşeler.Bir süre sonra işçilerle tekrardan arazi hazırlığı için çukurları açacağız çıkanları tekrardan başka yere aktaracağım. Resimlerini yakında burda yayınlayacağım. Ekilen palamutların ne kadarı doluydu bilmiyorum su dolu bir kaba atmamız lazımdı her şey birden olunca bunu yapamadım neyse bir dahaki sefere daha düzenli ekim yapacağım

drmgunes 07-05-2009 15:57

ankarada meşe

sayın seaa; meşe sevginize ve gayretinize hayran kaldım. Bir ağaçsever olarak orta anadolunun hayallerimdeki yerini alması sizin gibi ağaçsever projelerine bağlı. Sizin projeniz projeniz özellik arzediyor neden mi? Çünkü orta anadolunun karasal steplerini ancak meşeseverler canlandırabilir de ondan. Meşe, ardıç vb gibi kanaatkar ağaçlar yaşam şansını artıracaktır. Bende Ankara ve çevresini meşe ormanlarıyla kaplı görmek isterim. Sizin dikimleriniz binlerle ifade ediliyor. Merak ettiğim hangi meşe türünü dikimde daha çok tercih ettiğiniz. Yoksa ankara çevresi doğal meşelerinden rastgele palamutlar mı topladınız. Meşe çalışmalarınız için sizi kutluyorum ...

seaa 07-05-2009 19:36

Saolun sayın drmgunes benim dikimlerde kullandığım meşelerin bir kısmı Karadenizden geldi diğer kısmıda Tema vakfıyla topladıklarımdır.Binlerce meşe topladık geçen kasım ayında anlatamam size. Bu sene tüpleyeceğim meşeleri yastık yapıp oraya nakledeceğim seneye fidan olup dikeceğim. Belki yine direk tohum ekimide yapabilirim.Projem kapsamında 30000 yakında direk fidan dikilcek Ali Rıza Bey Ormanına.Saygılarımla

drmgunes 08-05-2009 08:36

Ne diyeyim Allah gayretinizi artırsın. Dilerim tüm meşeleriniz çimlenir. Tümü fidan olur. Yıllar sonra biz ve çocuklarımız bu meşelerin altında dolaşır,serinler ve emeği geçenleri yadederiz..saygılar.

seaa 08-05-2009 09:08

Milli Ağaçlandırma Seferberliğinin bir parçası olmaktan gurur duyuyorum.

06doğaci 08-05-2009 13:25

sayın sea ağaçlandırma seferberliği konusundaki çalışmalarınızı takdirle izliyorum.Malesef sizin gibi düşünenlerin artması dileğiyle.Kolay gelsin.....

seaa 08-05-2009 14:19

Sayın 06doğacı umarım benim gibi vatanseverler oldukça ülkemizin erozyon yüzünden bir karış toprağı akıp gitmeyecektir ayrıca da bana gösterdiğiniz ilgi içinde teşekkür ederim.

drmgunes 08-05-2009 15:16

Şiir

Sevgili ağaçseverler sizlerle meşeler ile ilgili hisstiğim dizeleri paylaşmak istedim..Saygılarımla

Kurak yamaçlarda,dağ başlarında
Nemli ve soğuk ormanlarda
Devasa taç yapmış,bir tepe başında
Yani ıssız bir yerde bir ağaç görürsen

Meşeler aklına gelsin, meşelerimiz
Pırnal,saplı ve sapsız tertemiz

Sincapların meyvası, sobamızın odunu
Köprümüzün ayağı, sıcağın serinliği

İspirlisi, Makedonu, Macarı, Istrancalısı
Hepsi Anadolunun bağrında hepsi bizim

Meşeler meşelerimiz
Anadolu gibi kaatkar ve temiz

seaa 09-05-2009 19:07

Tohumdan çıkan meşeler (Ali Rıza Bey Orman Sahası)

1 Eklenti(ler)
Ali Rıza Bey orman sahasına geçen kasım ayında tokumdan ekilen meşelerden ikisinin fidan haline gelmiş olanlarının resmidir :) Milli Ağaçlandırma Seferberliği'ne ithaf edilmiştir. Meşe ekimine devam edilcektir
Eklenti 77445

drmgunes 12-05-2009 09:39

sayın seaa bu kurak topraklarda taptaze meşe filizlerini görmek size ayrı bir zevk veriyordur eminim. Ali Rıza Bey Ormanı nerededir? Ankaraya sık geliyorum merak ettim saygılar..

nese 15-05-2009 11:13

drmgunes cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim, çok mutlu ettiniz beni.Diktğim palamutların cinsini hiç bilmiyorum zaten bilgisizim bu konularda.Yolda yürürken kaldırım kenarlarından toplamıştım palamutları.Ağacın biri 2 metre boyundaydı ama üstü palamut doluydu.Diğerleri çok büyük ağaçlardı.Yani Kayseri iklimine dayanıklı demek ki.Bundan sonra daha dikkatli olurum en azından dikim yaparken size danışırım.Tekrar teşekkür ederim:)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025