![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Günaydınlar Ağaç Dostları...Meşe Plamudu ile ilgili bir kaç sorum vardı..Sabahları işe giderken servis bekleme yerinde meşe palamutları bulunmakta ve hergün dökülen palamutları toplayıp biriktirmekteyim.TEMA sitesinden öğrendiğim Meşe dikimi ile ilgili bir konuda; Meşe ve Meşe Ağaçlandırılması Kaynak:www.tema.org.trMeşe ağacı ülkemizde en yaygın olarak bulunan bir ağaç türüdür. Bölgenizde bulunan meşe ağacı Ekim aylarında tohumlarını döker. Bu tohumları (palamut) toplayın ve su dolu bir kovaya koyun. Suyun üstüne çıkacak bozuk tohumları ayıklayın. Kalan tohumları 1,5 ölçek mazot, 8,5 ölçek su karışımına atıp çıkarın. Bu işlem tohumlarınızı çok lezzetli bulan fare, böcek ve kuşlardan koruyacaktır. Ekim; en az 60 x 80 cm. Ebadında 35-40 derinlikte işlenmiş alanda, üçgenin köşelerine 5-8 cm derinlikte 3 adet tohum YAN konularak yapılır. Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır. ![]() Yukarıda Ekim için şu bilgi dikkatimi çekti 3 tane yanyana konulmalı diyor.sizce neden?Egem Ağaçlandırma vakfı ve diğer Tema gibi kurluşların aldığım bilgi doğrultusunda Dağ Yürüyüşü (Trenkkin) ,Dağcılar,İzciler ve paraşütçilerin de dahil olduğu bir çok doğa savaşçıları Kuruluşlarda bulunan "Tohumları",paraşütçüler havadan yüzeye serpecek,dağcılar ve diğerleride yolculuk sırasında yine yüzeye bırakacaklarmış.peki bırakılan bu tohumların çıkma şansı nedir arkadaşlar? Kendim bu tohumları gelecek hafta Doğa Yürüyüşüne çıktığımda zıpkınla toprakta yer açıp TEMA nın anlattığı yazı biçiminde mi yapmalıyım 3 adet 45 derece eğik veya yatay şekilde? Not:Elinizde doğaya gönderilicek tohum varsa dağ yürüyüşüne çıktığımda sizler için bırakabilirim Ağaç Dostları.Meşe Palamudu bilgisi olanlar varsa daha geniş dikimle ilgili bilgilenmek istiyorum. Teşekkürler (Wah,doe) Biz ağaçlara zarar vermek istemeyiz. Ne zaman onları kesmemiz gerekse, önce onlara tütün ikram ederiz. Odunu asla ziyan etmeyiz, lazım olduğu kadar keser, kestiğimizin hepsini kullanırız. Eğer onların hislerini düşünmez ve kesmeden önce tütün ikram etmezsek, ormanın diğer bütün ağaçları gözyaşı dökecektir, bu da bizim kalbimizi yaralar. |
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Yürüyen Bulut, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Alıntı:
Sorunun cevabı, yazınızda var. Bakın şöyle diyorsunuz. Alıntı:
Not:Verilen ölçülere katılmadığımı belirtmeliyim. Derinliğe itirazım yok. Bir taraftan toprağın bu şekilde hazırlanması, diğer taraftan da tohumun hazırlanması, bunlar insanlara eziyet etmek için tavsiye edilimiyorsa, sizin zıpkınla açtığınız deliklere bırakacağınız tohumların çimlenme olasılığını siz takdir ediniz. Tabii bir de: "Tohumlardan çıkan fidanların, bakım, sulama ve koruma işlemleri mutlaka yapılmalıdır." deniliyor. Gerçi siz, tohumlardan çıkan fidanların ne kadarının büyüyebileceğini, sormuyorsunuz. Lütfen darılmayınız. Sormasanız bunları anlatmayacaktım. Tohumlar sağlamsa, şans sıfırdan, her zaman büyüktür. ![]() Sitenizde "Toplamış Olduğunuz Şeftali - Kayısı - Erik - Vişne ve Kiraz Çekirdeklerini 3 Gün Gölgede Kuruttuktan Sonra Poşete Koyup ... Şubesine Gönderiniz." şeklinde bir duyuru var. Tohumlar bu şekilde temin edilmişse şans yoktur demek zorundayım. Nedenini hemen söyleyeyim. Bu duyurudaki meyvelerden, herhangi birinin çekirdeği, üç gün içinde, gölgede, yeteri kadar kurumayacaktır. Üç gün sonra naylon poşete konulduğında nemli tohumlar bozulacaktır. ![]() Ha, unuttum, bu konu sitemizde bir başlıkta konuşuluyor. "Her Çekirdek Bir Ağaçtır" Ne yazık ki her çekirdek bir ağaç değildir. ![]() Düzenleyen Yücel Özlem : 18-09-2007 saat 12:17 Neden: Alıntıları işaretlemek. |
||
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bizde Bursa Ekibi olarak tohum toplayacağız ama bunlar sadece meyve tohumları değil. Meşe palamudu tohumlarıda bunun içinde. Fakat Yücel Bey doğaya ilgisi iyice azalmış olan insanlarımıza bunu bu şekilde anlatırsak, bu çalışamaya hiç başlamayalım o zaman. Evet çimlenmeme olasılığının olmama gibi bir ihtimali var, ama bir tarfatan da çimlenebilirler. Bir tane bile çimlense bizim için kardır. Bu düşünceye bu kadar olumsuz bakmanızı bende pek tasvip etmiyorum. Saygılarımla.... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sebahattin Bey, Her çekirdek bir ağaç değildir. Çekirdekler ancak uygun şartlarda ağaç olabilir. Sitede ellerindeki tohumu çimlendiremeyen, fidanı büyütemeyen bir çok arkadaşımız, bu uygun şartları sağlama veya uygunsuzluğun nerede olduğunu bulup giderme savaşı veriyor. ![]() Üzülmeyin, Bakın çınar tohumu nerede filiz vermiş. Ankara taşı kaplı bir alanda derzin içinde yeşermiş. ![]() Bir çınarın, bir kokarağacın, bir akçaağacın kaç tane tohum verdiğini biliyor musunuz? Bu çınarcık da Ankara sokaklarına dökülen milyarlarca tohumdan bir tanesi. Ya geri kalan tohumlar... Siz, tasvip etmeseniz de durum böyle. Ben bu sitede özellikle de ağaçlar konusunda doğruların konuşulması gerektiğine inanıyorum. Bilgi anlamında bir yanlışım varsa, işaret edersiniz, ben de severek düzeltirim. Sevgiler. Düzenleyen Yücel Özlem : 18-09-2007 saat 22:02 Neden: Yazım yanlışı. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-02-2007
|
Evet birşeyler yapılacaksa en doğrusu yapılmalı sadece biz elimizden geleni yaptık gerisi toprak ana'ya kalmış demek biraz haksızlık olur. Doğru tohumu dikmessek nasıl yeşerebilir ki? Atladığımız yerler var bu bir gerçek. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| dikim, meşe, tohum, yardım |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|