agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Mantar (https://www.agaclar.net/forum/mantar/)
-   -   mantar yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/mantar/5002.htm)

sayanoram0044 05-01-2017 13:53

4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar merhabalar ben Ukrayna Donetste istiridye mantarı yetiştiriyorum bir sene önçe bu işe başladım ama çok para kaybettim bu işi toprak üstünde yapmak istedim olmadı şimdi bodrum katta yapıyorum 120 metre karede havalandırma ve nemlendirme iyi ısıtmayı havalandırmadan resitanslı ısıtmayla yapıyorum ve kompostları dışarıdan alıyoruz burada samandan çok ayçekirdeği kabuğundan blok yapıyorlar bende bunları kullanıyorum ama son günlerde bloklarda ilk cıkan pinler simsiyah ama daha sonra pinler sararmaya başlayıp bozuluyorlar bana bu konuda yardımcı olabilecek arkadaşlara riça ediyorum.

suplilumas 06-01-2017 13:39

@sayanoram0044
Çekirdek kabuğundan başka ne karıştırdınız? Yeterince nemlenmemiş olabilir kompostunuz. Yani kompost içindeki su yetmiyor olabilir mantar suyu çektikten sonra su alamayınca ölüyor. Başka bir tahmin ise sizin düşük yapmayıp çıkan bütün ürünün büyümesini beklemiş olmanız olabilir. Çıkan ürün aşırı fazla olursa fazlalıkları koparıp almak gerekiyor bu şekilde komposta göre alınacak ürün dengelenir.
Tabi bunlar verdiğiniz bilgilere dayanarak yaptığım tahminler. Sağlıklı sonuç almak istiyorsanız bölgenizdeki ziraate başvurup bilgi alın.

sayanoram0044 07-01-2017 16:29

teşekkürler yorumunuz için, ben kompostları kendim yapmıyorum dışarıdan 15 günlük kuluçkası yapılmış hazır alıyorum.

m.fatih07 11-01-2017 17:42

merhaba arkadaşlar. istiridye mantarı miseli almak için en kaliteli firma hangisi?

suplilumas 12-01-2017 07:39

@sayanoram0044
Aldığınız yere danışmanız daha doğru olur ne ürettiklerini ve ne ihtiyacı olduğunu onlar daha iyi bilirler. Size yapmanız gerekenleri de anlatacaklardır. Hazır kompost aldığınız yerin eksik yapacağını düşünmüyorum tahminim sizin çıkan bütün pinleri büyütüp mahsül almak istemeniz. Düşük yaptırmanız gerekiyor ki kaliteli ve yeterli ürün alabilesiniz.

sayanoram0044 12-01-2017 18:11

yorumlarınız için teşekkür ederim, ben bir kaç gündür deneme yapıyorum yeni kompostlar aldım ve pinler çıkana kadar nem asla vermedim havalandırmada çok az belirli zamanlarda verdim ve pinle bozulmamaya ve güzel oluşumlar başladı ben daha önçe kompostları aldığım gün nem vermeye başlıyordum ve bizim nem göstergesi 15 derece yüksek gösteriyormuş yani nem oranı 85 ise derece 70 gösteriyormuş arızalı cıktı bende buna kanarak aşırı nem vermiştim açaba bu sararmalar nemden kaynaklanabilirmi? tekrar teşekkürlerimi sunuyorum

m.fatih07 21-01-2017 21:54

Merhabalar. Ayin 17 sinde saman ve kepek karışımı komposta ekim yaptım. Mantarlar sarmaya başladı ama yeşil küf olmuş. Yeşil küf neden oluşur bana yardımcı olur musunuz?

suplilumas 02-02-2017 14:13

@m.fatih07
Yeşil küf steril etmeyi bilmemenizden kaynaklanıyor .

m.fatih07 15-02-2017 11:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas (Mesaj 1493996)
@m.fatih07
Yeşil küf steril etmeyi bilmemenizden kaynaklanıyor .

peki yeşil küf olan poşetlerde çıkan mantarlarda ne gibi problemler olur? pinler çıktı verimlilik dışında herhangi bir sıkıntı yaratır mı?

suplilumas 19-02-2017 01:14

@m.fatih07
Bir çok sorun olur. En önemli sorun da ortama yaydığınız yeşil küf sporlarından kurtulmanız neredeyse imkansız hale gelir. Bir sonraki kompostlarınızın tamamına bulaşır.

idris şenol 22-02-2017 23:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi verdoque (Mesaj 1455430)
Spordan mantar üretmek işin tekniğini de bilmeyi gerektiriyor malesef. Teknik terimleri anlamıyorsanız bolca okuma yapmanızı tavsiye ederim.

Bu arada sporlarınızı steril ortamda toplamış olmanız gerekiyor. Alkolle dezenfekte edilmiş bir alumünyum folyo üzerine kapattığınız mantarın üzerine bir bardak kapatarak yapabilirsiniz. İşlem sırasında havadan gelebilecek kirletenlere karşı da önlem almalısınız, detaylar aşağıda anlatılıyor.

Kısaca anlatayım:

1- İlk yöntem:

a- Öncelikle patates dekstroz agar ya da benzer özellikte bir besiyeri hazırlayıp steril petri kaplarına dökmeniz ya da hazırlanmışını satın almanız gerekiyor.

(Hazır almak istiyorsanız Gül Biyoloji Laboratuarı ile iletişime geçip bulunduğunuz şehirde çalıştıkları dağıtıcı firmayı öğrenip onlardan temin edebilirsiniz. Ya da aşağıdaki bağlantıdan direk sipariş verebilirsiniz:

Patates Dekstroz Agar (20'li paket)Oksilab )

b- Petri kaplarınız hazır olduktan sonra çalışma ortamınızı steril hale getirmeniz gerekiyor. yüzeyleri çamaşır suyuyla, alet edevatınızı alkolle temizleyip varsa HEPA filtreli hava temizleyici ile havayı bir süre temizleyip işe öyle başlamalısınız. Yüzünüze maske kafanıza da bone geçirmeniz iyi olur. Ellerinizi de alkolle temizlemeyi unutmayın.

c- Sonra varsa inoculation loop (aşılama halkası) ya da temiz bir bıçağı ateşte iyice kızdırıyorsunuz, transferi yapacağınız petri kabını çok az açıp bıçağı agarın kenarında iki taraflı dokundurarak söndürüyorsunuz. Böylece hem sıcaklığı düşmüş oluyor hem de üzerinde steril agardan yapışkan bir tabaka oluşuyor.

d- Sonra bıçağı sporların üzerine getirip dokunduruyorsunuz, sporlar bıçağa yapışıyor. Bıçağı tekrar petri kabına götürüp kapağı mümkün olduğu kadar kısa süre açarak orta kısmına "S" çizerek sürüyorsunuz. Kontaminasyon riskine karşı çok sayıda petri kabına transfer yapmalısınız.

e- Petri kabını tarih ve çeşit bilgisi ile etiketleyip kenarlarını bant veya streç filmle kapatıp oda sıcaklığında karanlık bir yerde çimlenmeye bırakıyorsunuz.

f- Ara ara kontrol edip misellerin iplikçikler halinde veya pamuksu şekilde büyüyüp büyümediğini kontrol ediyorsunuz. Bu aşamada kontaminasyon belirtileri hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bakteriyel kontaminasyon olduğunda petri kapına dokunulan yerlerde bulanık şekilsiz yapılar oluşur, bir süre sonra kötü koku petri kabının dışından hissedilir hale gelir. Transfer sırasında küf bulaştıysa değişik renklerde renkli yuvarlak yapılar büyümeye başlar. Başka çareniz yoksa kontamine olmuş petri kaplarından transfer yapabilirsiniz ama çok tavsiye edilmiyor. Mümkünse kontaminasyon belirtilerinin başında temiz bir bölgede miseller gelişebilmişse o kısımdan acil transfer yapabilirsiniz. Kontaminasyon yayıldıysa hiç açmadan atın.

g- Çimlenen sporlar petri kabında koloniler oluşturacak. Bunlardan temiz ve hızlı büyüyen misellere sahip olanlarından yeni temiz petri kaplarına transferler yaparak miselleri izole ediyorsunuz.

h- Temiz bir petri kabını tek bir koloniyle tamamen kolonize edebildikten sonra buğdaya aşılama ordan da komposta aşılama yapıyorsunuz. Bu aşamaya gelebilirseniz detaylarını başka bir gönderide yazarım.

2- İkinci yöntem, spor şırıngası yöntemi:

a- Eczaneden steril su ampülleri satın alıp ya da düdüklüde suyu kaynatıp soğutarak steril su elde ediyorsunuz.

b- Steril şırıngaya steril suyu çekip sporların üzerine azar azar boşaltıp iğnenin ucuyla karıştırıp geri iğnenin içine çekebilirsiniz. Ya da sporları steril suyun içine boşaltıp biraz çalkalayıp steril şırıngaya çekebilirsiniz. Bu şekilde yaptığınız spor şırıngasını 1 sene kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

c- 1- Bu şırıngayı nemlendirilmiş ve sterilize edilmiş buğday veya başka bir tahıl üzerine boşaltabilirsiniz.

c-2- Ya da yukarıda anlattığım gibi petri kaplarına dökülmüş steril agar üzerine ufak bir damla damlatıp petri kabını öne yana arkaya yatırarak agar üzerinde yayılmasını sağlayabilirsiniz. Bu adım 1-e adımı ve sonrası ile devam ediyor.

çalışmalara başladım

zardanadam 27-10-2017 13:54

Kültür mantarı nasıl yetiştirilir
 
Kültür mantarı yetişticiliği nasıl yapılır sorusuna güzel bir yanıtı da https://piyasaanketi.com/kultur-mant...tistiriciligi/ adresinde bulabilirsiniz. Ortam sıcaklığı kompost özlliği vs...

karaca1 27-10-2017 23:23

arkadaşlar sorumu cevaplarsanız çok makbul geçer 2 gün olacak kompost yaptım internetten bi firmadan misel sipariş ettim ve şuanda balkonda üstüne bütük bez parçalarıyla kapattım sıcaklık gündüz 19-20 gece 16-18 dereceleri değişiyo misel komposta sarım yapar mı yani gecikmemi olur kuluçka döneminde yoksa illa 23-27 dereceleri mi gerekiyo sıcaklığın

karaca1 28-10-2017 10:06

arkadaşlar gece 13 derecelere kadar düşüyor galiba benim termometre biraz fazla ölçüyo gibi bugün 3. gün biraz sarma var gibi ankarada hava sıcaklıkları giderek düşüyo 9 dereceleri görecek geceleriyse 1-2 derce olacak balkon kapalı olduğu için sıcaklık tahmini 11 12 derece olur diye düşünüyorum geceleri deneyimli abilerim ablalarım kardeşlerim misel salınımı yavaşlar mı yoksa tamamen miseller ölür mü ?

islam34 06-03-2018 21:34

Merhaba ,Kullanmak için yaptıgım 7,5 kw lık elektrikli otoklav ve dış ortamdan bagımsız mantar spor aşılama kabinini satıyorum.Resimleri isteyen kişilere gönderecegim.05444094328.

Jezebel 14-08-2018 13:16

1 Eklenti(ler)
Evimin bodrum katında deneme yapmak istiyorum.
Çıkacak koku beni endişelendiriyor.
Koku oluyor mu acaba?
Sorduğum mantar cinsinin bilimsel adı “Agaricus bisporus”

Eklenti 679758


Kavak mantarından yayılan kokuyu beğenmedim.

evandevan5 24-12-2018 13:36

ben ziyan olmasın diye 5 litrelik mantar miseli aldım naylon torbada
2 hafta oldu suyun altında tutup nemlenmesini sağlıyorum başka ne yapmalıyım.

coolerman 19-01-2019 12:19

Mantar yetiştirmek için klima satışlarımız devam etmektedir
Ayni zamanda merkezi sistem isitma ve sogutma yapabilen isi pompalarimizda mevcuttur her turlu iklimde mantar yetistirebilirsiniz. Dusuk enerji tuketimi yuksek kapasiteli sıfır veya ikinci el cihazlarimiz hakkinda bilgi almak için telefon numaramiz
05359267193

Jezebel 16-02-2020 10:54

2 Eklenti(ler)
Konuyla alakam yok ama bunu paylaşmak istedim

Eklenti 703133

1 kilo aldım.” Haftaya gelmezsem bil ki senin mantarlar yüzünden ölmüşümdür “ dedim.
Kahkaha pazarda da atılıyormuş.


Eklenti 703136



Bilmiyordum, toplanmazsa böyle olurmuş.

Pumpking 04-05-2020 12:15

Kültür mantarının saplarını komposta gömersem tekrar çıkar mı? Bir ara youtube da görmüştüm ama bulamadım şimdi.

Pumpking 04-05-2020 12:17

Bugün bir tane bulduk . Yanında da küçük daha yeni çıkan vardı.(aynı sapta) Büyüğün sapını ve küçüğü komposta gömdüm.Bakalım ne olacak?

LeDeRici 26-07-2020 17:57

İstiridye Mantar çadırı için benden toprak koruma projesi ve yapı ruhsatı (zemin etüdü ile) gibi şeyler istendi.
Bir yanlış anlama/anlatma olabilir mi?
Arazisinde İstiridye mantarı çadırı kurmuş olan ya da bilgisi olan biri bilgilerini/tecrübesini paylaşabilir mi acaba?

Batuhanbb 19-12-2020 13:48

Mantar Yetiştirme kursu
 
Merhaba MANTAR YETİŞTİRME kursu için istanbul ümranıye halk eğitim merkezinde sınıf tamamlamaya çalışıyoruz eger 12 kişiye ulaşırsak ücresiz eğitim göreceğiz katılmak isteyenler bu numaradan bana ulaşabilir 0552 387 34 77
Kadıkoy ve üsküdarda bu kurs mevcut değil.

Batuhanbb 19-12-2020 13:59

Merhaba MANTAR YETİŞTİRME kursu için istanbul ümranıye halk eğitim merkezinde sınıf tamamlamaya çalışıyoruz eger 12 kişiye ulaşırsak ücresiz eğitim göreceğiz katılmak isteyenler bu numaradan bana ulaşabilir 0552 387 34 77
Kadıkoy ve üsküdarda bu kurs mevcut değil.

Serdars1 14-01-2021 16:09

Mantar
 
Gürgen mantarını bilen varmı ve
Evde kendimizde üretebilirmiyiz

kamil35 08-11-2021 22:01

Bu kadar çok mantarı bir arada hiç görmemiştim.

Serdars1 09-11-2021 17:59

Gürgen mantarın bilen varmi

Muda 03-03-2023 16:18

Farklı Mantarların Hızlandırılmış şekilde büyümesi
 

Başka mantarların da değişik büyüme videoları devamında var. Bu videodaki mantarların hepsi yenilebilir türlermiş.

ko53 08-11-2023 01:18

harika bir sektör https://uk.org.tr/mantar-yetistiriciligi-nasil-yapilir/ buradakiler doğru dimi ?

Doku_Kültürcü 09-11-2023 02:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ko53 (Mesaj 1622552)
harika bir sektör https://uk.org.tr/mantar-yetistiriciligi-nasil-yapilir/ buradakiler doğru dimi ?

Buradaki bilgiler çok yüzeysel. Bu bilgilerle bir şey yapmak imkansız...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025