agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Mantar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=369)
-   -   Ölümsüzlük mantarı REISHI (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3617)

denizakvaryumu 14-03-2007 21:10

Ölümsüzlük mantarı REISHI
 
Arkadaşlar sebze yetiştirirken reishi mantarı da yetiştirmeyi ihmal etmeyin derim


-------------------------------------------------------
Uzakdoğu'da asırlardır hanedan içeceği olarak bilinen Reishi Mantarı, Türkiye'de de yetişiyor
'Uzun yaşam'ın sırrı 'mantar'da!

Mantarı Türkiye'de bir yıl önce tesadüfen bulan Prof. Ömer Çolak, yetiştirme sırrını girişimcilerle paylaşmaya hazır

Prof. Ömer Çolak
Reishi Mantarı'nın uzun ve sağlıklı bir yaşam vaat ettiği iddia ediliyor
Kansere karşı Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından kabul edilen tek ilaç
Japoncada ölümsüzlük anlamına gelen 'Reishi'nin mantarı artık Türkiye'de üretiliyor
Mantarı Türkiye'de bir yıl önce tesadüfen bulan Prof. Ömer Çolak, yetiştirme sırrını girişimcilerle paylaşmaya hazır
İşlem görmeyen Reishi Mantarı'nın kilosu 2 bin dolar, işlemden geçirilen ise bin dolara satılıyor
Hücreleri yenilediği, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kan dolaşımını harekete geçirdiği ileri sürülüyor
Sağlıklı insanların günde 1-2 gram, hastaların ise 5-6 gram bu mantarın suyunu içmesi uzun yaşamın ilk şartı

-----------------------
Uzun yaşamın sırlarını çözebilmek ya da ölümsüzlüğe ulaşabilmek insanoğlunun en büyük hayali. Bu uğurda birçok bilimsel araştırma yapıldı, hâlâ da araştırmalar sürüyor. Genetik şifrelerin çözülmesi bu anlamda insanları heyecanlandırmıştı, aynı şekilde klonlama da. Bunların dışında, halk arasında birtakım otların ya da meyvelerin sağlığa iyi geldiği ya da hayatı uzattığı inanışıyla kullanıldığı da biliniyor.

Peki haberimize konu olan ve şu anda Çukurova Üniversitesi Moleküler Biyoloji Departmanı'nda da üretim çalışmaları süren 'Reishi Mantarı' ne? Neden şimdiye kadar duymadık? Ve gerçekten ölümsüzlük mü vaat ediyor?

Hayır, bu mantar ölümsüzlük vaat etmiyor, ama uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrını barındırdığı iddia ediliyor. Asırlar önce Çin'de ve Japonya'da sadece hanedanlar ve çocukları içebilirmiş bu mantarın suyunu. Halktan birisi bir ağaç altında bulduğunda bile saraya götürüp teslim edermiş. Çok seyrek olarak doğada bulunabildiğinden, halkın bu mantarı bulup saklaması idam cezasını getirirmiş yanında. Mantarın görüldüğü bölgeye yakın evler aranırmış. Ve söylenceye göre, sırf bu mantar yüzünden o zamanlar 100'e yakın insan hayatını kaybetmiş.







Uzakdoğu hayaleti
Efsaneler bununla da bitmiyor. Bu mantarın ününü duyan Avrupalılar, gerçeğini hiçbir zaman göremedikleri için 'Fantom Mushroom' ilan etmişler onu. Yani bir Uzakdoğu hayaleti. Oysa gerçek. Ama bunu Batı dünyası ancak 1960'lardan sonra söyleyebilir hale gelmiş. Yaklaşık 3 bin yıldan beri Çin tıbbında kullanılan ve bitkilerin kraliçesi olarak anılan mantarı, Japon bir araştırmacı üretilebilir hale getirdiğinden beri dünyanın her kesiminden araştırmacının ilgisini çekmeyi sürdürüyor. Japon araştırmacı, sessiz sedasız tam 15 yılını Reishi Mantarı'nın kültürünü üretmeye adıyor kendini ve devamı da geliyor. Onun bulduğu yöntemle iki yılda mantar tüm üretim aşamasını tamamlamış oluyor. Japoncada Reishi, Çincede Ling Zhi, Latincede Ganoderma Lucidium, ABD'de de Mushroom of Immortality adıyla anılan mantarı, Türkiye'de de üretmeyi başaran bir bilim adamı var. Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Moleküler Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Çolak. Laboratuvar koşullarında 'Ölümsüzlük Mantarı' olarak da bilinen Reishi Mantarı'nı yaşatan ve çoğaltan Çolak, girişimciler ilgi gösterdiği takdirde mantarın geniş alanlarda üretimi için destek vereceğini de belirtiyor.


Biyolojik eş önemli
Bir mantarda ortam koşullarını bulduktan sonra onu izleyen gelişmeler çok hızlı oluyor. Keza, Reishi'nin üretim şartları ortaya çıktıktan sonra gelişimi dünya genelinde çok hızlı bir şekilde gerçekleşmiş. Günümüzde Reishi, 90 gün içinde olgun hale gelmiş oluyor. Bu mantarın ait olduğu 'Basidiomyceles' mantar gruplarında misel aşamasının (ilk oluşum aşaması) ardından spor aşaması geliyor ve büyüme başlıyor. Sporlar ne diye sorarsanız; mantarın üzerinde görülen kahverengi tozlar. Bunların her biri 6-7 mikron uzunluğunda. Ve her birinde çimlenme borusu, yani yarı kromozom taşıyan bir bitki hifi (kök) yer alıyor. Bu hif dallanıyor, budaklanıyor ve bu mantar için karakteristik olan eşini aramaya başlıyor. Yani bir spordan çıkan filiz, yeni mantar yapmıyor bu mantarda. Kendisine biyolojik uyumlu eşini arıyor. Bunun biyolojideki açıklaması 'compatibility'. Bu eşi bulduğu zaman iki hif birbiriyle kaynaşıyor. Kaynaşma tamamladıktan sonra bu hiflerde bir çekirdek birinden, bir çekirdek diğerinden olmak suretiyle zengin bir ağ meydana geliyor. İşte üniversite bünyesinde yapay ortamda Prof. Dr. Ömer Çolak'ın oluşturduğu da bu. Mantarın üremesi için gereken şartlar sadece bununla da sınırlı değil. Genetik uyarı için oksijeni artırıp, karbondioksit miktarını azaltmak gerekiyor. Bu mantar, odun hammaddesi üzerinde doğal olarak gelişiyor. Çolak, kendi kurduğu üretim bandını, "Ben, sert ve geniş yapraklı ağaç talaşı kullanıyorum. Buna bir azot kaynağı ilavesi yapıyorum ve tam bir yıldır yetiştirme çalışmalarımı sürdürüyorum" diye açıklıyor.


Cam bir kapta kaynatılması şart
Sağlıklı insanların günde 1-2 gram, hastaların ise 5-6 gram Reishi Mantarı'nın suyunu içmesi uzun yaşamın ilk şartı. Mantarın bir iki gramı, dilimler halinde kesilip kaynatılıyor. Mantarın içeriğinde bulunan Germanyum maddesi metale yapışıp özelliği kaybolduğu için mutlaka cam bir kapta kaynatılması gerekiyor. Bir litre suya 2 gram mantar atılıyor. Su kaynamaya başladığında altı kısılıyor ve hafif hafif kaynatıldıktan sonra metal süzgeç kullanmadan süzülmesi gerekiyor. Daha sonra istenildiği an içilebiliyor. İçine kesinlikle şeker atılmıyor. Ve içilirken çok hafif bir süt kokusu geliyor. Mantarın kaynatılmasının nedeni içeriğinde bulunan biyolojik aktif maddelerin ancak kaynar suda ortaya çıkması. Bu maddeler ağırlıklı polysakkarid (uzun moleküllü şekerler) ve Germanyum. Prof. Dr. Ömer Çolak, dünyada yaklaşık 500 bilim adamının bu polysakkarid'lerin karakterini araştırdığını belirtiyor.

Polysakkarid'lerin çok özel bir yapıda olduğu ve insan vücudundaki bağışıklık sistemini uyardığı kabul ediliyor. Hücreler (hasta ya da değil) kendini hızlı bir şekilde yeniliyor.

Germanyum elementinin bu mantardaki molekül şekliyse, kendini yenileyebilmek için insan vücudu tarafından en fazla ihtiyaç duyulan şekil. Doğada farklı şekillerde bulunan Germanyum'un diğer moleküler şekli insan vücuduna yararlı değil, hatırlatalım. Bağışıklık sisteminin uyarılması demekse; vücudumuzdaki transforme olmuş, karakteri bozulmuş hücrelerin veya yabancı organizmaların erken fark edilip yok edilmesi demek. Çünkü insan vücudunda da hücreler çoğaldıkça genetik materyalde hatalı sentez, hatalı eşleşme ve mutasyon meydana geliyor. Bu durumu yüzde 90 oranında tamir edebilen maddelerse Germanyum ve polysakkarid. Çolak, yaşlandıkça insan vücudunda bu yeteneklerde ciddi bir zayıflama söz konusu olduğunu, kanserin de yine bu zayıflık sonucu meydana geldiğini belirtiyor. Uzun yaşam için dünyada kabul edilen tek araçsa Reishi Mantarı. Ve bu yaşam, ağrılarla sızılarla doldurulmuş ama uzatılmış bir yaşam değil. Tam tersine normal bir uzun yaşam. Uzun yaşam ölçütü ise Uzakdoğu bilimcilerine göre 100-120 yıl arası.

Bu mantar dış ortamla insan vücudunu kontrol altında tuttuğundan, neredeyse hiçbir hastalığa geçit vermez konuma getiriyor. Hatta Japon Sağlık Bakanlığı tarafından resmen "Kanser tedavisinde kullanılmalıdır" diye de bir belgeye sahip.

http://www.tempodergisi.com.tr/saglik_cinsellik/05229/

--- --------------------------------------------------------
Ölümsüzlük Mantarı"
Reishi

Reishi (ganoderma lucidum) geleneksel
uzakdoğu tıbbında 2000 yılı geçkin bir süredir
kullanılan, ağaçların kök ve gövdelerinde yetişen,
doğal bir mantardır. Özellikle bağışıklık sistemini çok
iyi bir şekilde güçlendirdiği için Çin'de "ölümsüzlük mantarı" olarak da anılmaktadır.


Reishi günümüzde, özellikle kanser türevleri, HIV, karaciğer yetmezliği, herpetik enfeksiyonlar, bronşit ve alerjiler gibi pek çok rahatsızlığa iyi geldiğinden, yoğun araştırmalara tabi tutulmakta ve pek çok ilacın gelişiminde katkı sağlanmaktadır.


Reishinin içinde bulunan temel maddeler :


Spesifik Polisakaridler : amino asitlere bağlı beta-D-glucanlar şeklinde görülür. Bağışıklığı güçlendirici ve anti-kanserojen etki gösterirler.


Ganoderik Asitler : Tansiyon düşürücü, kan pıhtılaşmasını azaltıcı, damar tıkanıklığını önleyici ve LDL-kolestrol düşürücülerdir.


Steroller , coumarin ve mannitol.


Hayvanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar sonucunda reishi tümörlerde %50 gerileme sağlamıştır ve Japonya da kanser tedavilerinde radyo ve kemoterapi ile birlikte kullanılıp, hem bu tedavilerin yan etkilerinin azaltılması sağlanıyor, hem de daha etkili sonuçlar alınıyor.


Fakat resihinin bilim adamları tarafından en çok dikkatini çeken özelliği bağışıklık sistemini en üst düzeyde güçlendirip, HIV virüsü ile de savaşabilmesidir. İçeriğinde bulunan polisakaridler ise kanserli hücreleri %40-45 arasında yok edebildiği görülmüştür.

http://www.apit.com.tr/reishi.asp

--------------------------------------------------------------------

Ölümsüzlük mantarı olarak bilinen reishi mantarı; halsizlik, yüksek kolesterol, yüksek tansiyona, saç kaybı, kemik iliği baskılaması ve kilo kaybı üzerinde etkilidir. Ağrı eşiğini düşürür. Diyabette ve kronik hepatitte etkilidir. Boğaz kuruluğu, kaşıntı ve bulantı yapabilir.

http://www.sabah.com.tr/2007/07/10/g...B0198FD26.html

Oğuzhan 17-03-2007 17:35

Nerden bulacaz...:(

denizakvaryumu 17-03-2007 19:03

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

satın alabilirsiniz...

ÇeteÇakal 17-03-2007 22:16

Bu mantarın Türkiye'de alıcısı olacağını zannetmiyorum. 2000 dolar verip kim alır ki bu mantarı? Yoksa bu mantarı üretebilecek çok kişi var...

DivanE 11-04-2007 19:48

birşey sormak istiyorum burta kit olarak satılıyor ya misal Beyaz Şapkalı Mantar (agaricus Bisporus) Kit kit fiyatı 15 ytl peki bu kitin getirisi ortalama ne kadar oluyor ?

beyaz melek 12-04-2007 00:31

Mantarın bağışıklık sistemine faydalı olduğunu zaten biliyoruz hepimiz.
Bu mantarında diğer mantarlardan bir farkı olduğunu sanmıyorum.
Tamamen ticari amaçlı bir faliyet olarak niteliyorum Reishi yi kendimce :(
bilime karşı değilim ama bunuda onaylamıyorum.
Bir konuyuda merak ettim ama bu cam kapta kaynatma olayı bizim kültür mantarları içinde geçerlimi acaba :)

denizakvaryumu 12-04-2007 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beyaz melek (Mesaj 94347)
Mantarın bağışıklık sistemine faydalı olduğunu zaten biliyoruz hepimiz.
Bu mantarında diğer mantarlardan bir farkı olduğunu sanmıyorum.
Tamamen ticari amaçlı bir faliyet olarak niteliyorum Reishi yi kendimce :(
bilime karşı değilim ama bunuda onaylamıyorum.
Bir konuyuda merak ettim ama bu cam kapta kaynatma olayı bizim kültür mantarları içinde geçerlimi acaba :)

Ben yorumunuza katılmıyorum
nasıl her meyvenin her sebzenin içindeki vitamin ve mineraller farklı ise bu mantarda da farklı özellikler olabilir.

Tüm mantarların da yapısı aynı olamaz öyle olsaydı tüm mantarlar zehirli olurdu :)

beyaz melek 13-04-2007 11:52

Sevgili denizakvaryumu elbetteki bana ve benim fikrime katılmak zorunda değilsin.
Bu mantarında değişik özellikleri olabilir belkide gerçekten çok faydalıdırda.

Ben bir çok bitki için bu söylemlerin hep var olduğunu biliyorum ve sizde biliyorsunuzdur. Demem o ki REİSHİ ne ilk nede son olmayacaktır.

Elbette kullanmak isteyenler bu mantarı kullanır, dener, faydalanır buna ne lafım olabilir ki.
Ben sadece fikrimi söylemek ve paylaşmak istedim :(
Kadere karşı duruşunda REİSHİ ye ölümsüz bir yol dilerim :))

denizakvaryumu 13-04-2007 14:05

en iyisi bu mantarı yiyenlerin tecrübelerini almak...

Yok mu Türkiye de ölümsüzlük mantarı reishi yiyen :)

naturalspor 14-07-2007 11:17

merhabalar arkadaşlar ben bu mantarı tablet halinde 1 aydır kullanıyorum..ve verdiğim yakın tanıdıklarım da çok memnun..herkes daha dinç olduğunu düşünüyor.kendini iyi hissetmekten bahsediyor..

hastalıklara karşı direnç arttığını tahmin ediyorlar...

http://www.naturalspor.com/default.asp?say=9&urun=2816

denizakvaryumu 14-07-2007 22:25

Bazı linkler zamanla kaybolabiliyor...bu nedenle verdiğiniz linkteki bilgileri kopyalamakta fayda var.
-------------------------------------------------------------------------

Japonya'da Japon Sağlık Bakanlığı'nın kanserin tek ilacı olarak kabul ettiği "Tanrının Bitkisi"


Çin'de gençlik pınarının, uzun yaşamın kaynağı olarak kabul edilen "Ölümsüzlük Mantarı"


Japonya, Kore ve özellikle de Çin'de gençlikle, uzun ve sağlıklı bir yaşamla özdeşleştirilen tarihin ilk çağlarından beri kullanılan, sınırlı bir yetişme alanı olduğu için maddi değeri de oldukça yüksek olan bir mantar türüdür. Araştırmalar Lingzhi'nin bağışıklık sistemini güçlendirici, kanseri önleyici ve tedavisine yardımcı birçok mekanizmasının yanı sıra, sinirsel gerilimi azaltıcı ve kan basıncını düşürücü özelliklerini keşfetmiştir. Güçlü anti-oksidanlar da içerdiği düşünüldüğü zaman Lingzhi'nin uzak doğudaki ününün başlıca sebebi olan yaşlanmayı geciktirici etkisi anlaşılabilir.


Lingzhi kelimesi Çince'de manevi gücün bitkisi anlamına gelmekle birlikte ölümsüzlük mantarı olarak ün yapmıştır.Latince adı Ganoderma lucidum olan mantar Japonya'da Reishi olarak bilinir.İnsan sağlığına olan sayısız faydalarından ve bugüne kadar herhangi bir yan etkisi görülmediğinden, Doğu'da şifalı bitkiler arasında ün yapmıştır.

"Shen Nong's Herbal Classic" adlı 2000 yıllık Çin'e ait tıbbi eser bugün Doğu'nun en eski tıbbi bitkiler kitabı olarak kabul ediliyor.Bu kitapta tıbbi bitkiler 3 kategoriye ayırılarak anlatılıyor. "Superior" adlı birinci kategoride çoklu hastalıklarda etkili olan,vücut dengesinin sağlanması ve devamından çoğunlukla sorumlu olan bitkilerden bahsediliyor.Bu bitkilerin neredeyse hiç yan etkileri olmadığı da söyleniyor.Lingzhi bu kategoride 1. sırada yer almış ve bu yüzden eski zamanlarda en çok övgü olan bitki olmuştur.Günümüzde ise Amerika Bitkisel farmakopesi'nde yerini almıştır.

Lingzhi'yi bu kadar ünlü yapan uzun yaşamın sırrını vaat etmesi ve anti-kanser özelliğidir.Yaşamız ilerledikçe vücudumuzda bazı değişiklikler olmaya başlar.Dolaşım,bağışıklık,sinir,solunum,vb. sistemlerle ilgili problemlerle karşılaşmaya başlarız.Lingzhi bütün bu problemleri önlenmesinde ve iyileştirilmesinde yardımcıdır.



Yaşımız ilerledikçe karşılaştığımız ilk problemlerden biri dolaşım sistemimizle ilgilidir: kanın viskozitesi artar ve dolaşım güçleşir, ayrıca kan yağlarının(kolesterol, trigliserit) miktarı ve damarlarda birikme eğilimi artar. Bütün bu faktörler kalp-damar sistemi hastalıklarına yol açar. Lingzhi dolaşımı güçlendirmekte, kan yağları miktarını belirgin derecede azaltmakta, trombositlerin kümeleşmesini önlemekte yardımcı rolü vardır.



Yaşlanmayla sinir sistemindeki değişikler sonucu mental kapasitede düşme olur, öğrenme ve hatırlamada güçlük ortaya çıkar. Erken yaşlanmanın sebepleri arasında yetersiz uyku, beslenme bozuklukları, stres de vardır. Araştırmalar Lingzhi'nin sinir sistemi üzerine yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisini ortaya koymuştur. Uyku ve iştah azalmasını düzeltmede, yaşam enerjisini arttırmada, hafızayı güçlendirmede yardımcıdır.



İlerleyen yaşa bağlı olarak bağışıklık sistemi zayıflamaktadır. Önlem alınmazsa bu gerilemeyi diğer yaşlılık belirtileri ve hastalıklar takip eder. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kendimizi iyi hissetmemizi, iyi görünmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmamızı sağlar. Bizi enfeksiyonlardan, kanserden ve çevresel zararlardan korur, yanık ya da ameliyat sonrası iyileşmeyi çabuklaştırır. Lingzhi çok güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricisidir.

Bitkinin moleküler yapısı steroid hormonlara benzeyen ganoderik asit olarak bilinen bir triterpen grubunun bilinen tek kaynağıdır. Tedavi edici biyolojik olarak aktif polisakkaritlerin bir kaynağıdır. Ayrıca içeriğinde;

ergosterol
kumarin
mannitol
laktonlar
alkaloidler
doymamış yağ asitleri
vitamin and mineraller bulunur.


Lingzhi anti-tümör,immünmodülatör ve immunoterapötik aktivite gösterir ve bu mantardan izole edilen polisakkaritler,terpenler ve diğer biyoaktif bileşikler üzerine yapılan çalışmalarla desteklenir. Triterpenlerin varlığından dolayı adaptojen,anti-allerjik ve anti-hipertansif özellik gösterirler.Bu özelliklerin dışında antienflamatuar,antiviral,antiparazitik,antifungal ,antidiyabetik ve hepatoprotektif özellikleri bulunmuştur.Ayrıca platelet agregasyonunu(kan sulandırıcı etki) önleyici etkisi vardır.

Bu özelliklerinden dolayı,Lingzhi'nin kan basıncı dengeleyicisi, antioksidan, analjezik, böbrek ve sinir toniği olarak kabul edilir.Bugüne kadar bronşitin önlenmesinde,kardiyovasküler tedavide,yüksek trigliserit ve kan basıncı tedavisinde,hepatit,alerji,kemoterapide,HIV tedavisinde destekleyici hatta yorgunluk ve mide bulantısı için bile kullanılmıştır.

Farelerle yapılan çalışmalarda virüsler ve diğer toksik ajanların sebebiyet verdiği karaciğer hasarına karşı ganoderik asidin koruyucu etkileri gözlendiğinden insanlarda karaciğer hastalıklarının tedavisinde yararı olabileceğini ileri sürer.

Lingzhi ekstraktıyla yapılan araştırmalar tümörlerin gerilemesinde etkili olduğunu kanıtlar niteliktedir.Sonuçlar kanserin tipine ve şiddetine göre değişkenlik göstermiştir. Diğer reçeteli ilaçlarla kombinasyonu önerilir. Ganoderma ekstraktı radyoterapi ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmak ya da elimine etmek için tedavi öncesinde,sırasında ve sonrasında kullanılır. Saç dökülmesi,bulantı,kusma,ağız iltihabı,boğaz ağrısı,iştah kaybı ve iştah kaybı gibi yan etkilerin azalılmasına yardımcı olur.Bu kullanım için bilinen yan etkisi yoktur.

Lingzhi solunum sistemini kuvvetlendirdiği,akciğerler üzerinde iyileştirici etkisi olduğu ve özellikle astımlı bireylere öksürük ve diğer solunum şikayetlerinde yararlıdır,1970lerde en az bir populasyonla yürütülen çalışmalar bunu kanıtlamıştır.2,000 den fazla kronik bronşitli Çinliye Lingzhi şurubu içirildiğinde %60 dan %90 a varan sayılarda birey 2 hafta içinde kendini daha iyi hissetmiş ve iştahları arttığı rapor edilmiştir, Medicinal Mushrooms adlı makale 1997 yılında Herbs for Health'de yayınlanmıştır.

Japonya'da kanserli farelere günlük enjeksiyonla 10 gün içerisinde %50 hayvanın tümörlerinde gerileme gözlenmiştir (Ikekawa et al,1968;Japanese Journal of Cancer Research; 59: 155-157).

http://www.naturalspor.com/default.asp?say=9&urun=2816

naturalspor 16-07-2007 14:06

teşekkür ederim

denizakvaryumu 28-07-2007 23:05

Reishi mantarı kadar önemli bir başka mantar daha var...hatta ünü reishi den çok daha fazla...

SHİİTAKE mantarı...Yetiştirmek isterseniz yine agromantar tarafından satılıyor :)

Mantarda imparator şifası


Shiitake (Şitake), zamanında Çin imparatorlarının hayat iksiri olmaş şifalı bir mantar türü. Alternatif tıbbın gelişmesiyle ABD'de de piyasaya sunulan shiitake'in sırrı, içindeki lentinan isimli maddede. Lentinan, Japonya'da anti kanserojen ilaç olarak tescil edilmiş. Shiitake bağışıklık sistemini güçlendirici, kanı sulandırıcı, kolesterol düşürücü, tümör küçültücü ve cinsel gücü arttırıcı etkilere sahip.

Shiitake mantarı, şöhretini 14. ve 17. yüzyıllar arasında Çin'de hüküm süren Ming hanedanına borçlu. Kaynaklara göre imparator Ming, Çin topraklarında yüzyıllardır yenen bu mantarı, halka yasaklamış. Hanedanın alimleri tarafından imparatora hayat iksiri adıyla sunulan mantar, zamanla halk arasında "imparatorun kuvvet iksiri" ismiyle çağırılır olmuş.

Ming hanedanının önde gelenleri de imparatorun yemeğini halk yiyemez düşüncesiyle bu besini sadece imparatorun ve ailesinin tüketmesi yönünde bir karar almışlar. Ama halk mantarını üretip yemeyi gizlice sürdürmüş.

Bir dönem Japonya'ya silah karşılığında verilen Shiitake, Japonya'da da gücün simgesi haline gelmiş. Öyle ki Samuray savaşçıları kendi bölgelerinde bu mantarın başkaları tarafından toplanmasını yasaklamış. İçinde varolduğunu düşündükleri gençlik ve güç etkisini kendilerinden başka kimseye yar etmemeyi planlayan ve bu uğurda birçok kişiyi de kılıçtan geçiren Japon savaşçıların kudretlerini, bu mantara bağlayan makaleler, tarihi kaynaklar var.


Yurtdışında kapışılıyor

Bünyesindeki Lentinan maddesi Japonya'da kanser tedavisinde kullanılan Shiitake'yi Türkiye'de Mantar Mamülleri Şirketi (MAMTAŞ), İzmit tesislerinde üretiyor. Çin'de köyünde bu mantarlar arasında büyüyen Jan Zhong Liu, Türkiye'de bir şirketin bu mantarı ürettiğini görünce çok şaşırmış. Kendi isteğiyle şirketin üretim bölümünde çalışmaya başlayan Liu, Türklerin mantardan korktuğunu söylüyor. "Doğada 100 bine yakın mantar türü var. Ancak 150 türü yenilebiliyor. Türkiye'de ise 11 türün kültürü alınmış. Mantar satışları ise gördüğüm kadarıyla çok düşük. Bizde bu bitkisiz sofra kurulmaz. Türkler, mantardan sanırım korkuyor. Size hepsi zehirli mi dediler?".

MAMTAŞ'ın ortaklarından Ali Gün ise bu korkunun bilinçsiz ilaçlamadan kaynaklandığını söylüyor. "Türkiye'de herşeyde olduğu gibi ilaçlamada da bir bilinçsizlik var. Üretimi yapılabilen hiçbir mantar zehirlemez. Sadece doğadan koparılıp yenirse böyle bir şey mümkün. Kültür mantarı yanlış kimyasallarla ilaçlanırsa zehirli olur ama aynı risk salatalıkta, domateste de var.

Shiitake yurt dışında adeta kapışılıyor ama ülkemizde ilgi az." Latince ismi Lentinus Edodes olan Shiitake mantarı, doğada meşe ve kayın ağacının üzerinde yaşıyor. İş, ticari platforma gelince ise mantarı kandırma gibi bir yol izleniyor. MAMTAŞ, ABD'de ve özellikle Fransa'da uygulanan yöntemi izlemiş. Meşe ve kayın ağacının kütükleri üzerinde ya da polipropilen torbalar içerisine ekilen tohumlar talaş, mısır koçanı, buğday sapı, çay yaprakları gibi tarımsal artıklarla besleniyor ve büyüyüp sofralarımızı lezzetlendirecek hale getiriliyor.

Mamtaş ürettiği mantarı uzun yıllar sadece lüks otellere satabilmiş. Yabancı şeflerin oldukça ilgili olduğu Shiitake, yalnızca Tansaş'ın A sınıfına hitap ettiği Makro marketlerinde 100 gramı 4,5 milyon liraya satılıyor. Mamtaş, bu hafta dünyanın mantar devi Hollanda'ya Türkiye'nin ilk shiitake ihracatını gerçekleştirecek.


--------------------------------------------------------------------------------


Şifa bahçesi
Shiitake hakkında ABD'de ve Avrupa'da basılmış sayısız kitap var. Sağlık makalelerinde genel olarak imparator mantarı ismiyle çevrilen Shiitake, Japon Sağlık Bakanlığı'nın onayıyla beyin kanamaları, damar sertliği ve HIV gibi virüs enfeksiyonlarının önlenmesinde etkili. Kanın sulandırılması içinde önerilen bu özel mantarın yapısında bulunan Lentinan, tümör ufaltıcı ve anti kanserojen madde olarak kabul görüyor. Her şeyde olduğu gibi Shiitake'nin de fazla oranda tüketilmesi ve fazla yağda pişirilmesi zararlı sonuçlar doğurabiliyor.


--------------------------------------------------------------------------------


Mantarını kendin yetiştir
Shiitake tohumlarının ekili olduğu hazır kütükler ABD'de ve Avrupa'da 25 dolara marketlerde satılıyor. Satın aldığınız kütüğü mutfağınızda loş bir yerde tutarsanız, bir süre sonra üzerinde lezzetli mantarların yetiştiğini görüyorsunuz. Mantarlara yuva ağaç, ayda üç-dört kez ürün verebiliyor. Batı ülkelerinde shiitake mantarının promosyon kampanyası en çok cinsel güce olumlu etkisi üzerine şekilleniyor. MAMTAŞ yetkilileri, Türkiye'de kendi mantarını kendin yetiştir uygulamasını deneyebileceklerini söylüyorlar. (Ayrıntılı bilgi için: 0 262 371 20 55)

http://www.aksam.com.tr/arsiv/aksam/...rtesiprn4.html

-----------------------------------------------------------------------

Tıbbi mantar olarak tanınan bu mantar doğal sağlık maddesi ve uzun yaşamanın sırrı olarak satılmakta , anti tümör ve anti viral etkiye sahip olması ve cinsel gücü artırması nedeniyle popülaritesi hızla artan lezzetli ve değerli bir mantardır.


http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

Shitake mantarı da Asya yemeklerinden temel malzemelerden biridir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kanserden korunmaya, kanser tedavisine, yüksek kolesterolün düşmesine, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve kemoterapinin yan etkilerinin azalmasına yardımcı olur.

http://www.sabah.com.tr/2007/07/10/g...B0198FD26.html

denizakvaryumu 28-07-2007 23:14

Sağlık kaynağı mantarlara devam edelim :)

Reishi ve shiitake den çok daha ünlü diğer mantar Maitake mantarıdır.

Maitake mantarı
Japonya'daki Ulusal Kanser Merkezi'nin araştırmacılarına göre, maitake, shiitake ve reishi mantarlarının hülasalarıyla beslenen, önceden kanser başlatılmış hayvanların yaklaşık yüzde 80'inde, tümörler tamamen yok olmuş.
Bu mantarların içindeki bileşimler, NK (doğal öldürücü hücreler) hücrelerinin tümörle savaşma aktivitesini artırıyor. En güçlü etkinin, maitake'den (grifola) geldiği düşünülüyor.
Japonya, Kobe Kadınlar Eczacılık Üniversite'sinin Bağışıklık Bölümü'nden Dr. Hiroaki Nanba, maitake'nin, kansere karşı çok güçlü bir aktivite gösterdiğini ve yayılmayı engellediğini söylüyor. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar da, maitake destek haplarının, bedenin, tümörleri öldürebilme yeteneğini artırdığını gösteriyor. 'D-fraksiyonu' adındaki maitake türü, tümörlerin büyümesini engellemek konusunda çok daha üstün bir performans sergilemiş (yüzde 45'e karşı yaklaşık yüzde 80).
Diğer mantar hülasalarının aksine, maitake özü, ağız yoluyla bile verildiğinde, güçlü bir antikanser aktivite gösteriyor. Dr. Nanba, maitake'nin, NK hücrelerinin tümör öldürme özelliğini güçlendirdiğini ve diğer bağışıklık hücrelerinin, interleukin-1 üretimini artırdığını söylüyor. Interleukin-1 ise, kansere ve çeşitli virüslere karşı savunmada yardımcı olan bir protein..

http://www.radikal.com.tr/haber.php?...rih=10/12/2001

----------------------------------------------------------------------

Japonya da dans eden mantar olarak adlandırılan mantarın anti tümör ve anti kanser ve AİDS ye karşı etkisi klinik çalışmalarla tespit edilmiştir.

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

Mantarlar kralı adıyla bilinen 'maitake mantarı'; kanserden korunma, diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon ve bağışıklık sistemi uyarıcısı olarak etkilidir. Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkilerini azalttığı gözlenmiştir.

http://www.sabah.com.tr/2007/07/10/g...B0198FD26.html

rerkel 27-09-2007 09:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 94819)
en iyisi bu mantarı yiyenlerin tecrübelerini almak...

Yok mu Türkiye de ölümsüzlük mantarı reishi yiyen :)

reishi mantarı odunsu yapısı nedeniyle ve acı olduğu için yemeklik mantar olarak tüketilmemektedir. Ancak kurutulmuşu çay olarak kaynatılarak içilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği, kan dolaşımını düzenlediği, kanın fazla oksijen taşımasını sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Doğada çok nadir olan bu mantar üretilmeye başladıktan sonra daha yaygın olarak tüketilmeye başlamıştır; sağlıklı insanlarda bağışıklık sistemini güçlendirici, birçok hastalığı da tedavide destekleyici olarak faydaları kanıtlanmıştır. Kullanan olarak kullanmanızı öneririm. www.kirmizireishi.com adresinden de bilgi alabilirsiniz

envor 13-04-2008 13:57

İyiymiş bu mantar...Üretmek lazım bunu...:)

eylems 14-05-2008 02:44

Web aracılığı ile bu mantarların satışını yapan bir firmaya;bu mantarların bir kabuk **** sert talaşımsı malzeme üzerine ekimi yapılmış kitlerini sipariş ettim.Kimse ciddiye alıpta cevap vermedi.Ciddi satış yaptığını bildiğiniz önerebileceğiniz firma varmı?

denizakvaryumu 14-05-2008 07:33

Hangi firmadan sipariş etmiştiniz?

eylems 14-05-2008 08:47

Agromantar isimli bir firmadan.

denizakvaryumu 14-05-2008 09:08

Agromantardan başka bu mantarları --kit-- olarak Türkiye'de satan başka yer benim bildiğim yok.

Ancak hap şeklinde olanları ya da kurutulmuş olarak ,çeşitli yerlerde satılıyor.

Agromantarla web üzerinden değil, telefonla irtibat kurun derim.

eylems 14-05-2008 09:33

Teşekkür ederim denizakvaryumu telefonla irtibat en mantıklısı.

eylems 16-05-2008 18:34

Sayın denizakvaryumu,agromantarı tel ile aradım.Önümüzdeki ay içinde Aydın'a gitme planım vardı oradan da bizzat Denizli'ye gideceğim.Shiitake evde amatör yetiştirici için uygunmuş maitake düzenli 16 C sıcaklık istemesinden dolayı evde zor olurmuş reishiyi ise( kurutulmuşunu alıp)çay olarak tüketmenin mantıklı olduğunu söylüyorlar çünkü reishi cam kapta kaynatılmalı ve metal kaşık bıçak asla değdirilmemeli imiş vb.Hazır kitlerin hacimsel olarak ortalama büyüklüğü 3-5 lt lik tencere boyutlarında imiş.Birde kuzu göbeği **** kuzu mantarı olarak bilinen mantarın (ki ben hastasıyımdır tazesini sipariş ettim memlekete yolda geliyor isteyenlere getirtebiliriz) da tohum satışı varmış bu tohumu ormanın belli bir kesimine ekiyormuşuz ve uygun şartlar oluştuğunda mantarlar yetişiyormuş.Bilgilerinize.

venus 20-05-2008 02:17

Sn.eeylems1977,
Bu kuzu göbegi tohumu dediginiz sanırım sporu peki fiyat ne dediler acaba?
Memlekette kuzu göbeginin kilosu nekadar acaba hani ben de talip olsam diyorum;)Saygılar

eylems 20-05-2008 02:25

Sayın venus,kuzu göbeği mantarı için fiyat sormadım ama sadece ön bilgi verdiler .Denizli'de bu mantarın tohumu **** sporunu satan firma oralarda başta pahalı olduğunu bollaşınca ise 15 ytl ye düştüğünü sölemişti ve sıcak olduğu için bitmiş.Bizim memlekette yani Kastamonu'da daha yeni çıkıyor 40 ytl şimdilik sanırım bollaşınca fiyat biraz daha düşer.Ben 5 kg aldırtıp İstanbul'a getirttim çok lezzetliydi yeni ameliyat olmamış olsa idim kendim gidip toplayacaktım.Bu arada kökleri geldiğinde nemli idi torfa özenle diktim bakalım olacaklarmı bir akrabamız başarmıştı bekleyip başarımı **** başarızlığımı test edeceğim.

venus 20-05-2008 02:37

Teşekkür ederim.Size de başarılar ve bol şanslar...Sanırım fiyat şuan çok yüksek bekleyeyim bari....Hani denk gelir de uyguna bulurum olmazsa seneye nasip...Saygılar;)

Melih Bakırlıoğlu 20-05-2008 14:05

Sayın eeylems1977 öncelikle geçmiş olsun.Kuzu göbeğini bende çok severim. Buralarda cok az bulunabiliyor.Bizde melike'yi çok severek yiyiyoruz.Aydın'a geçerken buyurup misafirim olur iseniz çok sevinirim.Bu temennim tüm üyelerimiz içinde geçerlidir.Hoşçakalın.

eylems 20-05-2008 19:00

Sayın Melih Bakırlıoğlu teşekkür ederim.Melike dediğiniz mantar kırmızı sütü çıkan kanlıcamı?Aydın'a geçerken uğramaya çalışacağım.Sağlıcakla kalın.

ephesos 20-05-2008 19:46

Bu MAİTAKE mantarını , agro mantardan temin edebilir miyiz ?

denizakvaryumu 20-05-2008 20:03

Maitake (Grifola frondosa)


Maitake (grifola frondosa) Japonya da dans eden mantar olarak adlandırılan mantarın anti tümör ve anti kanser ve AİDS ye karşı etkisi klinik çalışmalarla tespit edilmiştir.

Maitake üretim kitlerimiz zenginleştirilmiş,sterilize edilmiş sert ağaç talaşları üzerine aşılanmış ve gelişmesi tamamlanmış durumda uygun şartlarda 20-30 gün içerisinde hasat edile bilinir.

Ortam sıcaklığı:10-15 C0

Ortam nemi :% 80-90

Ağırlık : 1,5 Kg

Işık :500-1000 lux

Kit Fiyatları:

Hobi üretim kiti: 1-10 kit 25 YTL/adet, 10-50 Kit 22.5 YTL/adet, 50-100 Kit 20 YTL/adet

Ticari üretim kiti: (100 kit) 1000 YTL

http://www.agromantar.com/kitlerimiz.html

eylems 20-05-2008 22:23

Ben Agromantar firması ile görüşmemde yetkili(Mehmet Bey);maitake mantarının sabit 16 C sıcaklık isteği olduğunu sölemişti.Bunu sağlamak zor.Evde amatörce yetiştirmek için shiitake ve kavak mantarını(kat kat yaprak mantarlar statüsünde) önermişti.Bir tanıdığım kesilen kavak kütüğünün 3 te ikisini toprağa gömüp bol bol suluyor ve bir süre sonra mantarlar çıkmaya başlıyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024