agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Küçük ve Büyükbaş Hayvanlar (https://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/)
-   -   Saanen (zanen) Sütçü Keçi (https://www.agaclar.net/forum/kucuk-ve-buyukbas-hayvanlar/14895.htm)

seyyah53 24-08-2010 17:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cumhur Tonba (Mesaj 644343)
MASTİTİS

Bu arada sorunun ismini de hatırlamış olalım.

Mastitis, ineklerde sütün miktarını düşüren, meme bezlerinde mikroplar tarafından meydana getirilen, iltihaplı bir meme hastalığıdır. Enfeksiyon; bakteri, maya, mantar ve virüs gibi bulaşıcı etmenler ile altlık, stres, yaralanmalar, yüksek kalorili yemler, ineğe ve çevreye bağlı pek çok faktörler nedeniyle meydana gelmektedir


mastitis bir meme yangısıdır...ve çeşitleri vardır kronik mastitis klinik mastitis,subklinik mastitis,sürüde gizli mastitis gibi ...her sürüde bunlardan mutlaka birisi vardır sürünüzde mastitisi hiç zaman yok edemzsiniz **** olmamasını sağlayamazsınız önemli olan mastitisi en düşük düzeye indirmektir ...amatör yetişrtiriciler için en önemli olanlarını arkadaşımız burda sölemiş,,,,meme daldırması kullanma...sağımdan sonra hayvanları yemleme ile ayakta tutumak..kuru dönemde mastitis aşılarını yapmak...memede süt bırakmamak.. ve benim de en önemli gördüğüm kadari ile kronik yani sürüde sürekli mastitis özelliği gösterilen hayvanları tedaviye cevap vermiyorsa en kısa zamanda sürrüden çıkarımak

seyyah53 24-08-2010 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caricida (Mesaj 619984)
arkadaşlar benim sibirya kurduma ben ense damlası yapıyorum ensesinden ilaç damlatıyorum yaklaşık 4 ay kadar koruyor damlanın tanesi ise 15 tl kadar ama bu ilaç
keçide kullanılabilirmi bilemiyorum sonuşta ete ve süte geçiyormu vücutta birikiyormu bilemiyorum.

bahsettiğiniz dış parazitler için ise evet kedi köpek büyük ve küçük baş hayvanlarda kullanabilirsiniz..bunlardan en değerli olanı baytikol dür...fakat laktasyon döneminde uyguladığınız hayvanın sütünü 2-3 gün dökmeniz gerkir ...unutmayın kana geçen herşey sütede geçer...

kirazcı35 17-09-2010 23:01

Sayın seyyah53 verdiginiz bilgi için teşekkür ederim. Artık biliyorum hamile ve az kaldı artık merakla bekliyoruz ama 1 aymı var onu bilmiyorum .Komşular ötekininde hamile oldugunu söylüyor ama nasip .saygılar

yesilgazi 29-09-2010 05:44

Kütahya iklimine uyarmı.

beyzagıda 29-09-2010 09:07

sevgili yeşilgazi kütahya ikliminede uyum saglıyor fakat ahırlarda kuru yem ile bakan sürü sahibi arkadaşlar tanıyorum yaylımı pek önermiyorlar özelikle çalılık taşlı arazilerde saanen keçisi heder oluyor diyorlar kapalı yerde bakacaksanız güdüme çıkarmıyacaksanız saaanen keçi ırkı iyi bir tercih ama ben güdüme de çıkarırım derseniz size maltız (ada)keçisini tavsiye ederim hatta saanen=maltız kırması olursa dahada uygun olur

kirazcı35 29-09-2010 19:08

yeşilgazi
 
Merhabalar,saanen için her yere uyum saglıyor diyorlar. Saanenler çok sakin hayvanlar bende vardı bakımlarıda kolay ama ben satmak zorunda kaldım.Çünkü bizim meyva bahçemiz var onlarda ağaçları cok seviyorlar.amasüt verimi mükemmel inşallah sizde gercek saanen bulursunuz.selamlar

alectoris 19-11-2010 12:19

ankara civari saanen
 
Ankara ya da yakin civarlarinda saanen **** maltiz (ya da ikisinin melezi) keci bulabilecegimiz durust saticilar bulabilir miyiz?
Tesekkurler

kirazcı35 21-11-2010 21:52

niye artık kimse ugramıyor bu siteye ne güzel bilgiler alıyorduk. Sayın seyyah 53 ben hala bekliyorum koyunlarda daha tık yok.Bu arada kurbanıda atlattılar.

mbordinc 27-11-2010 11:48

Akdeniz sahil bandında saanen keçiler için ağıl nasıl olmalı?Açık,yarı açık kapalı.Örnek plan olan var mı?
Cevaplarınızı bekliyorum.Selamlar.

garlangufa 05-01-2011 13:00

Selamlar,
Bende nacizane kendi araştırma ve fikirlerimi aktaracağım sizlere.

Öncelikle her işte olduğu gibi bu işte de bir ön çalışma mutlaka yapılmalıdır. Hele işin içine hayvan faktörü giriyorsa daha titiz bir çalışma gerekir. Tamamen projelendirmeden yapılacak bir iş motivasyonsuzluktan körelir ve artık yapılamayacak hale gelir.
Saanen keçileri hakkında çok fazla yazı okudum, çiftlik gezdim.
Süt verimi;
  • Saanen in türkiye şartlarında süt verimi günde 2.2 litre (dikkat edin yıllık ortalama, yani sağıldığı ortalama 280 gün deki ürettiği sütü 365 e bölersek) , tabiii 4-5 litreye çıkan istisnalar da olabilir.
Yavrulama;
  • 0-24 aylık ortalama yavrulama %58 ikiz,%35 tek ve %2 üçüz gerikalan da fire...
Burada anlamadığım ve kesin emin olamadığım tek konu var. Aşağıdaki linkte de göreceğiniz gibi bu keçi 6 ayda bir doğum yapıyormu ?
Aşağıdaki linkteki projede 6 ayda bir doğum yaptığı varsayılarak projelendirilmiş, bilenler lütfen cevap versin...Makina mı bu hayvan ?
http://www.indg.in/upload-1/agri_fol...s%20Report.pdf

Verim ve yaşam şartları;
  • Bulunduğu ahır mutlaka ama mutlaka çok çok iyi havalandırılmalı, Yabancı ahırlarda ızgaralı sistem daha çok tercih ediliyor fakat soğuk yerlerde toprak zemin ve etrafı açık.
  • Kaliteli yem ve yeşillik eksik edilmemeli,
  • Keçi bu ağaç yaprağı çok sever, ağaç yemiyor diyen yalan söyler
  • Etrafı kapalı ve bataklık gibi çamur olmayan bir alanda gezinmeli,
  • Süt verimi için boynuzları mutlaka 2-3 haftalık iken köreltilmeli. Bakın internetten, süt verimi çok yüksek sürülerde hiç boynuzlu saanen keçisi bulamazsınız.
NOT: Kesinlikle uzman değilim, tam tersi edindiğim bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Yalnış bildiğim ve eksik olduğunu düşündüğünüz şeyler varsa mutlaka burada paylaşalım. Bu işi yapacaksak en iyisini yapalım. Bir heves olarak değil.

Kalın sağlıcakla
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonfenomen (Mesaj 548077)
Arkadaşlar herkeze merhaba,

bu konuda bende yazmak istiyorum yorumları okuyunca çok fazla bu işe girmek isteyen olduğunu farkettim. Abim çok uzun süre araştırdı ve Diyarbakırda çiflik falan kiraladılar 3 ortak ve ilk başlangıç olarak 100 saanen keçisi aldılar. konyadan yem falan getirdiler yani anlayacağınız çok fazla masraf ettiler ama sonuç hüsran çünkü bu keçiler Diyarbakırın havasına uyum sağlayamadı bırakın süt almayı keçiler ölmeye başladılar en son çare kalanları satıp kurtuldular.
demem o ki bu işe girmeyi düşünüyorsanız gerçekten çok fazla araştırın yapacağınız yere uyum sağlayabilecekler onu öğrenin.

saygılar.


Delimus 05-01-2011 14:03

Saanen in türkiye şartlarında süt verimi günde 2.2 litre (dikkat edin yıllık ortalama, yani sağıldığı ortalama 280 gün deki ürettiği sütü 365 e bölersek) , tabiii 4-5 litreye çıkan istisnalar da olabilir.

Bu kısmı anlamadım verimi 365'e mi bölerek elde ettiniz ? 280 gündeki verim olarak ne değeri aldınız?Benim bildiğimde süt veriminde dalgalanmalar var .Önce artar sonra duraklar sonra azalmaya başlar ve durur.

garlangufa 05-01-2011 15:56

Sayın Delimus,
Benim verdiğim rakkam internetten okuduğum yazılarda ve ziyaret ettiğim çiftliklerden öğrendiğim rakkam. Bazıları 1 saanen yılda yani sağıldığı süre içeririnde (laktasyon sanırım) 500 litre süt verir derken bazıları da 1000-1200 litre süt veriyor diyorlar. Ben ortalama 800 litre düşünerek bu rakkamı 365 e böldüğümde 1 yıldaki 2.2 günlük süt üretimini yazmıştım.
Saygılar,

celalsubasi 14-01-2011 22:04

arkadaslar ben yeni uye oldum benim elimde 100 un ustunde saanen var hedefim 500 e cikmak ayrica 200 e yakın da merinos var onda hedefim yok cogalsin cogalabildigi kadar :), ayrica avustralyadan koyun getirtmek icin sozlesmemi imzaladim deneme icin dorper getiriyorum gerisi merinos .Saanen icin yazilanlari okudum ben de 5 aydir var bu guzel hayvanlar gercekten cok mubarek hayvanlar 4 litre veriyormus 5 litre veriyormus inanin daha yeni dogurmaya basladilar tam bilmiyorum ama ben 2 litreden hesap yapiyorum yine cok karli cunku herseyi disaridan satin alarak gunluk yem maliyeti 50 kurusu gecmiyor senede 500 litre sut verse 2 senede 3 sefer dogursa senede 2 -3 yavru yapar sutu degerlendirmek size kalmis.Sizin tek yapmaniz gereken asi programina cok iyi uymak cunku gelebilecek hastalıklarla surunu %70-80 nini birkac gunde kaybetmek isten bile degil bizim kara keciler gibi sanarsaniz hata yaparsiniz gercekten ozel ilgi ve bakim istitorlar

Cumhur Tonba 14-01-2011 22:24

LAKTASYON

EMZİRME (LAKTASYON): Gebelik boyunca, hormonal etkilerle gelişen meme bezleri doğumdan sonra ilk 2-3 gün içinde süt yapmaya ve salgılamaya başlar. Bu olay tıpta laktasyon adını alır. Memenin doğumdan sonra ilk olarak salgıladığı süt “kolostrum” adını alır ve koyu kıvamlı ve sarımtırak renklidir, besleyici özelliği fazladır. Yaklaşık olarak 4-6 gün sonra kolostrum giderek kıvamını kaybeder ve renki beyazlaşır.

Genel olarak sığırlarda laktasyon süresi insanlarla aynıdır. Yani bir inek genelde bir yılda bir yavru verir. O da çok iyi takip edilen modern işletmelerde. Koyunlarda ise durum değişebilir. 2 senede 3 doğum yaptırılabilir.
Bir hayvanın süt verimi denilince akla ilk gelen şey bir laktasyonda verdiği süt olarak algılanmalıdır. Yani bir doğumdan, diğer doğuma kadar geçen sürede verdiği süt.

saanen keçilerinin anavatanı İsviçrede verimleri ortalama 700-800 kilo olup, 1500 kg. a kadar çıkabilmektedir. Laktasyon süresi ortalama 270 gün civarındadır.

osmnn 09-02-2011 15:28

arkadaşlar forumda yazılanları dikkatle takip ediyorum, bende Çanakkale bölgesinde işalah yakın zamanda entansif keçi çiftliği kurucam ve bu çiftlikte elde ettiğim süt için mini bir mandıra kurmak istiyorum. Kısacası keçi sütünü işleyip peynir olarak piyasaya sürmek amacımdır. 1 yıllık araştırma sonucunda bu kararı verdim. Fakat bilindiği gibi damızlık sorunu var, daha doğrusu kiminle konuşsam bu sorundan bahsediyor. Yurtdışından getirildiğini biliyorum, ilk olarak Avustralyadan getiren birkaç firma olduğu söylendi. Uzak olduğu için ciddi bir maliyeti var. Ayrıca Yunanistandan daha uygun fiyata getirilebileceği söyleniyor ama kimlerin getirdiğini bilmiyorum. Gittiğim fuarlarda tavsiyeler ve önemli bilgiler aldım. Sonuçta yüksek döl verimli, annesinin süt verimi, hangi bölgede yetiştireceksem o bölgenin iklim şartlarına yakın yerden almamı ve sertifikalı olmasına dikkat etmemi bütün herkesin söylediği ortak düşünce. Acaba tavsiyeleriniz neler olabilir? Çanakkale bölgesinden iyice araştırıp dediğim özelliklere sahip keçileri almak **** yurtdışından Avustralyadan pahalı gelirse Çanakkale iklimine yakın, getirttilebiliyorsa( izin varsa) Yunanistan dan getirtmek, uygun ve doğru hangisi olur? tabi yurtdışından getirtmenin riskleri olurmu olmazmı buda ayrı bir soru işareti... Bilgisi **** tavsiyesi olan bu konuda bilgilerini aktarırsa çok sevinirim.
Saygılar

eski tohum 05-03-2011 01:32

merhabalar

romanoz koyunları da saanenler gibi ünlü bende duydum

ancakj saanenler çok güzel hayvan
saanenlerden bir çift nerden sağlayabiliriz?

eski tohum 05-03-2011 01:33

bir de bildiğim kadarıyla yurtdışından canlı hayvan getirmek çok zor.deli dana hastalığı yüzünden birtek avustralya üzerinden getirtiyorlar

selamlar

seyyah53 07-03-2011 13:41

Keçicilik yapılacaksa ilk olarak düşünülmesi gereken keçinin nasıl havadan ve yemden değilde keçiyi yetiştirecek olan kişinin ne istediğidir...

Bu ne demek keçiye kim bakacak...keçi çiftliği kuracaksınız fakat kurduğunuz çiftlikte kalacakmısınız yoksa başına bir bakıcı yerleştirip haftada bir uğrayacakmısınız...?

Bu günümüz hayvancılığında en büyük sorunlardan bir tanesidir...atlanmamalı..önemi bakıcı size yeminizi başka birine sattığı **** öldü diyerek oğlaklarınızı başka bir yere sattığı **** bir anda işi bırakıp gittiği zaman anlaşılır...

Keçi yetiştiriciliğinde en büyük etkenlerden bir taneside erkek oğlaklaın değerlendirilmesidir bunun için oğlak etinin tüketildiği memeleketler işletmenin karlılığı açısından son derece önemlidir...

Arazi kiralamakla **** çiftlik kiralamayı hiç bir zaman tavsiye etmem...hali hazırdaki bir çok çiftlikte hayvan hastalıkları hazırdır ve hepsini yok etmek çok güçtür...

ege bölgesi keçi sütünün en fazla değeri bulduğu ve işlendiği bölgedir...çanakkle bunun için idealdir...

zaten saanen i ilk ülkemize getiren ve bu konuda araştırmalar yapan çanakkale üniversitesidir...halen damızlık satışı yapılmaktadır...

fakat buradaki handikap hiç bir üniversitede memur zihniyetiyle sabah8 akşam 5 ...iyi hayvan bakılmaz...hyavnacılığın saati olmaz...

Hiç kimse bu piyasada güzel süt veren sağlıklı hayvanlarını size satmaz...en iyisi dişi oğlaklar alıp kendi sürünüzü oluşturmaktır...

piyasada tahmin ettiğinizden fazla simsar,sahtekar,dolandırıcı vardır...en kolay ulaştığınız kişiler çoğunlukla bunlardır...

mbordinc 16-03-2011 16:03

Merhabalar,
Saanen üretiminde en önemli konunun ,üretilen sütün satışı veya değerlendirilmesi olduğunu düşünüyorum.Anlaşıldığı kadarıyla İzmir,Çanakkale,Balıkesir çevresinde sektör oluşmuş durumda.Benim sormak istediğim,Antalya'da bu sütün alıcıları kimler,çiğ süt alıcıları var mı,yoksa peynir olarak mı pazarlamalı?

yasarugur 16-03-2011 17:42

Sn eski tohum,İzmir'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni bölümünde (Bornova-İzmir) saanen keçi üretiyorlar, İzmir Eğri liman'da oradan teke alıp sürüsünü ıslah edenler var.

muammer74 17-03-2011 05:34

keçilerde pire problem oluyor veterinerden almış olduğumuz ilaçlar cok faydalı olmadı
sürüye dadandımı kurtulmak cok zor
pirelerden kurtulmanın yolunu bilen varmı

mbordinc 17-03-2011 09:39

Sn. Muammer 74 ,
Banyo yaptırmayı denediniz mi?

muammer74 17-03-2011 19:36

ilaçlı su ile banyo yaptırdık kardeş

muammer74 17-03-2011 19:38

keçiler buyılda ikiz yavruladı,yanlız yaşını doldumamış olan cepiç tek yavruladı

seyyah53 27-03-2011 20:09

sayın muammmer74...

BAYTİKOL benim kullandığım ve etkisini gördüğüm en güzel dış parazit ilacı, kullanma talimatı çerçevesinde uyguladığınızda eminim sizde etkisini görürsünüz...

veterinerin sunduğu her ilaca inanmayın...hangi ilacı en ucuza ve kampanyalı alıyorsa onu tavsiye edecektir...

muammer74 29-03-2011 06:58

teşekkürler seyyah53
bu yıl deneyeceğim ve tecrübemi buradan paylaşacağım inşaallah

ozguraga 16-05-2011 03:45

size tavsiyem saanen keçisinden uzak durun ...

Delimus 16-05-2011 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozguraga (Mesaj 804537)
size tavsiyem saanen keçisinden uzak durun ...

Sebeblerinide belirtirseniz seviniriz...

mbordinc 20-05-2011 13:37

Sayın ozguraga;
Ben de Sayın Delimus gibi sebebini öğrenmek isterim.Çünkü yakında saanen işine giriyorum ve vereceğiniz bilgiler çok faydalı olacaktır.

celtis 12-07-2011 14:48

Merhabalar!
kırşehir gibi kurak bir ortamda çok sayıda keçi alan kişi, onlara vermek için ne tür yem bitkisi, mera bitkisi kullanmalı? kurak ortamda verilecek karışım için, hiç sulama yapmayacağını düşünerek şu öneri de bulunabilirmiyim sizce?:
(Agropyron cristatum)Otlak Ayrığı-arpa-korunga

(Yanlış yer bu konu demeyin lütfen, yeni konu aça tıklayınca açılmadı. acil olduğu için yardımınızı rica ediyorum. şimdiden teşekkürler...)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025