agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığı (https://www.agaclar.net/forum/kiler/28209.htm)

Serpent 07-03-2012 19:31

Sayın bobis,

İlginize teşekkürler.

Söz konusu sandığa başka talipler de çıktı, ama benim onu ticari olarak üretecek bir durumum yok.

Başka bir işi (mühendislik) yapıyorum ve tüm vaktimi alıyor.

Olumlu yanıt veremediğim için üzgünüm. Bununla beraber, kendiniz yapmak isterseniz buradan sorularınızla ilgili olarak yardım etmeye çalışırım.

Selamlar..

elve 17-03-2012 20:41

çok güzel bilgiler teşekkürler...

MeTePe 17-03-2012 21:32

Sayın Serpent,

Mesajlarınızı okurken yapmış olduğunuz Kurutma Sandığı projesi ilgimi çekti.

İzniniz olursa, bu projeyi yöneticilerinden olduğum turkeyforum.com DIY (Kendin-Yap) Bölümünde sizin adınızla yayınlamak isterim. Yararlanmak isteyen başka arkadaşlar da olabilir.

Serpent 17-03-2012 21:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeTePe (Mesaj 927152)
Sayın Serpent,

Mesajlarınızı okurken yapmış olduğunuz Kurutma Sandığı projesi ilgimi çekti.

İzniniz olursa, bu projeyi yöneticilerinden olduğum turkeyforum.com DIY (Kendin-Yap) Bölümünde sizin adınızla yayınlamak isterim. Yararlanmak isteyen başka arkadaşlar da olabilir.


Sayın MeTePe,

İlginize teşekkürler.

Bu denli uğraşıp uzun uzun kurutma tekniklerini anlatmak ve keza yaptığım sandığın detaylarını vermekten amacım insanların bunlardan yararlanabilmeleri içindir.

Bilgi ne kadar çok yayılırsa bu beni ancak mutlu eder.

Dolayısıyla talebinizi olumlu karşılıyor ve hatta ifade yönünden gerekli düzenlemeleri yapmanıza da izin veriyorum.

Saygılarımla..

Serpent 04-05-2012 19:42

Güneş enerjili sebze meyve kurutma sandığının denenmesi
 
4 Eklenti(ler)
Güneş enerjili kurutma sandığımı denedim ve elma kuruttum.

Karşılaşılan sorunlar ve sandığın performansıyla ilgili bilgiler şöyle:

3 kg elmayı soyup dilimledik. Hazırladığımız 750 g su ve 1 g C vitamini eriyiğine kısım kısım atıp 3-5 dakika bekletip çıkardık ve suyunu süzdük. Elmaları kurutma tepsilerine dizdik. Burada yaptığımız hata şu oldu. Elmaların suyunu süzdükten sonra sandığa yerleştirmeden önce temiz bez üstüne koyup fazla sularını alsaydık, sandık öncelikle o fazla suyu uçurabilmek için uğraşmayacak ve kurutma bir günde bitecekti.

Kurutma işlemine sabah saat 8 de başladık. Akşam saat 16 da yani 8 saat sonra sandığın alt tepsilerindeki elmalar tamamen kurumuştu. Alt tepsileri üstekilerle yer değiştirdik. Gün batarken üstten alıp alta yerleştirdiklerimiz tam kurumamıştı. Bu nedenle kurutma ertesi gün öğleye kadar sürdü. Bir dahaki sefere C vitaminli suya bandırdığımız elmaları temiz bezle kurulayıp sandığa ondan sonra yerleştireceğiz. Böyle yapınca sanırım elmalar bir günde kuruyacaktır.

C vitaminli sosa batırdığımız için elmalarda hiç kararma olmadı. Görünümleri de lezzetleri de mükemmel.

Biz kurutma yaparken hava sıcaklığı yaklaşık 24 derece idi sandığın içinde sıcaklık ise 55 dereceydi. Yani aslında çok sıcak olmayan bir havada bile bu sandıkla kurutma yapılabiliyor.


Sandık boyası da yapıldıktan sonra. Biz ona Kara Murat ismini taktık.

Eklenti 291080


Kabuğu soyulup dilimlenmiş elmalar C vitaminli sosa batırıldıktan sonra sandık tepsilerindeki durumları

Eklenti 291078


Sandıkta kurumuş elmaların durumu

Eklenti 291082


3 kg yaş elmadan kurutulduktan sonra kalanlar (aslında sürekli tadına bakıldığı için azalmış durumda)

Eklenti 291084


Saygılarımla..

Nevin Marangoz 22-10-2012 21:32

Sayın Serpent
Meyve kurutma için çalışmalarınızı baştan sona okudum.Faydalandım,bilgilendim.Teşekkür ve tebrik ederim.Baştan sabırsız davranıp bir mesaj yazmıştım.Cevabı almış oldum.Yapmaya çalışırsak yardım edeceğinizi tahmin ediyorum.Başka bir yerde yayınlanmasına izin verdiğinizden çıkardım.
Hoşçaakalın.

denizakvaryumu 22-10-2012 22:37

Sn.Serpent
önceki mesajlarınızda aflatoksin için ölçüm yaptıracağınızı yazmıştınız...
Kuruttuğunuz meyveler için bu ölçümü yaptırabildiniz mi?

Serpent 06-11-2012 09:53

Sayın denizakvaryumu,

Henüz düşündüğüm aflatoksin analizini yaptıramadım. Çünkü bu aralar hep seyahatteyim. Bugün bile yeni bir seyahate gideceğim ve bir hafta yokum. Mesajınıza da bu yüzden ancak bugün cevap verebiliyorum.

Düşündüğüm analizi yaptırmak istiyorum.

Bu sandıkta elma, domates, erik, vişne, kayısı ve hatta şeftali gibi meyve ve sebzeleri kuruttuk. Bunlardan bir veya iki tanesini analize vermeyi düşünüyorum.

İlginiz için teşekkürler, selamlar..

Serpent 21-11-2012 09:46

Arkadaşlar,

Önceki mesajlarımda kuruttuğum ürünlerin aflatoksin analizini yaptırmak istediğimi belirtmiştim.

Bu amaçla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarı (AGKL) 'nı telefonla aradım. Bana işlerinin başlarından aşkın olduğunu bu nedenle numune kabul etmediklerini söylediler. Halbuki gerekli ücreti (132 TL) ödeyeceğimi ve sonuçların çıkması için bekleyebileceğimi de belirtmiştim. Bana Ulusal Gıda Referans Laboratuvarını aramam söylendi. Onlar ise bu analizi sadece kuru incir için yaptıklarını ve AGKL yi aramamı söylediler.

Özetle bu analize ait bedeli karşılamayı göze aldığım halde yaptıramadım.

Refik Saydam Hıfzı Sıhha kurumu yapar mı diye baktığımda ise onların analiz ücretinin ise 250 TL den fazla olduğu anlaşıldığı için hiç aramadım ve bu analiz sevdasından vazgeçmek zorunda kaldım. bir ihtimal onlar da işimiz çok diyeceklerdi.

Bu konuda sizleri bilgilendirmek istemiştim.

Selamlar..

İlave:

Önceki mesajlarımda kullanımı hakkında bilgi verdiğim Potasyum Metabisülfit'in aflatoksin küflerini nasıl etkilediğine ait bilimsel makaleleri inceledim. Sonuçta bu ürünün aflatoksin üremesini çok şiddetli bir şekilde baskıladığını öğrendim. Kuruttuğumuz ürünlerin pek çoğunda bu maddeyi kullandığımız için kafam rahat bir şekilde kuruttuklarımızı tüketebileceğiz.

Tekrar selamlar, saygılar..

Serpent 26-11-2012 10:51

Aflatoksinin önlenmesi
 
Arkadaşlar,

Kuruttuğum ürünlerde istediğim aflatoksin analizlerini yaptıramayınca, gıdalardaki aflatoksin oluşması nasıl önlenir şeklinde bir araştırmaya girdim.

Gördüğüm kadarıyla, bunun için iki önemli maddeden bahsediliyor. Bunlardan bir tanesi Potasyum meta bi sülfit diğeri sitrik asit (limon tuzu).

Bilindiği gibi Potasyum meta bi sülfit sanayi tarafından şarap yapımında da kullanılıyor. Bu maddenin bir çok zararlı bakteriyi öldürmenin yanı sıra aflatoksin üreten mantarları da öldürdüğü ve hatta ortaya çıkmış aflatoksini azalttığı bilimsel makalelerde anlatılıyor.

Keza sitrik asit de bu iş için kullanılabiliyor. Ancak, sitrik asit ve C vitamini bir arada kullanılırsa bu etkinin zayıfladığı da bildirilmiş.

Dolayısıyla, ürünlerinizi kuruturken bu iki maddenin bu özelliklerini göz önüne almanızı tavsiye etmek istiyorum.

Limon tuzu kolayca bulunabilen bir madde. Potasyum meta bi sülfit ise biraz daha zor bulunuyor. Tarım ilaçları satan yerlerde bulabilirsiniz. 25 kiloluk paketler Internette kilosu 28 TL den satılıyor. Kilolukların fiyatı ise yaklaşık 50 TL/kg. Ben tarım ilacı satan bir yerden 50 gramlık kutuların tanesini 5 TL ye almıştım ki kilosu 100 TL gibi bir fiyata geliyor.

Gelecek yıl yapacağım ürün kurutmalarında bu hususlara daha çok dikkat edeceğim.

Selamlar..

Adil 06-12-2012 17:23

Sayın Sepent böyle güzel bilgileri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Trabzonda açık havada kurutma işlemi çok zor oluyor.Bu güneş enerjili kurutma sistemi çok harika bir sistem bende en yakın zamanda böyle bir sistem yapmayı düşünüyorum.
Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ediyorum.Saygılar selamlar.

onurfm 08-10-2013 18:13

Tebrik ederim çok güzel bir çalışma olmuş

kutuka 24-11-2013 15:13

sayın serpent

malzeme listesini yazabilirmisiniz.

teşekkürler
kutuka

mervek1453 26-04-2014 09:32

bitirme projesi
 
öncelikle merhaba..Ben fen bilgisi öğgretmenliği son sınıf öğrencisiym..Bitirme olarak proje dersim var ve meyve sebze kurutma sandığı yapmayı düşünüyoruz..Sizin bu yaptıklarını daha basit bir sekilde tasarlamayı düsündük...Bi kutu yapacagız içine sineklik raf..kutunun dışı siyah renk ısıgı iyice ceksin diye kutumuz tahtadan olcak, gunese bakan bölümü camdan olacak ısıgı geçirsin diye..sebze kurutunca kutunun içince buhar olurşmasını engellemk için bir fan koyacagız o fanıda günes piliyle çalıstıracagız..Bunu daha nasıl geliştirebilriz hatalarımız nelerdir yardımcı olabilir misin?Mesela bir kaç kisiyle konustuk akü lazım dedi günes enerjisini depolamak icin bu sefer de maliyeti çok oluyor öprenci oldugumuz altından nasıl gelecegiz bilmiyoruz akü ye gerek var mdır?Birde günes ısgını hangi cam geöirebilir?bilgiğimiz cam koysak sebze meyvemizi kurutabilir mi?

sakagun 07-09-2015 11:46

5 Eklenti(ler)
Güneş enerjisiyle meyve sebze kurutma makinesinden eşim de yaptı.

Eklenti 574234

6 tepsili.
Eklenti 574235

Biberleri dün koydum. Armut, şeftali ve eriği 2 gün önce.
Eklenti 574238



Erik ve elmaları bugün koydum.
Eklenti 574236

Kavun, karpuz da deneyelim dedik.
Eklenti 574237

s.serdar 08-09-2015 04:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mervek1453 (Mesaj 1275801)
öncelikle merhaba..Ben fen bilgisi öğgretmenliği son sınıf öğrencisiym..Bitirme olarak proje dersim var ve meyve sebze kurutma sandığı yapmayı düşünüyoruz..Sizin bu yaptıklarını daha basit bir sekilde tasarlamayı düsündük...Bi kutu yapacagız içine sineklik raf..kutunun dışı siyah renk ısıgı iyice ceksin diye kutumuz tahtadan olcak, gunese bakan bölümü camdan olacak ısıgı geçirsin diye..sebze kurutunca kutunun içince buhar olurşmasını engellemk için bir fan koyacagız o fanıda günes piliyle çalıstıracagız..Bunu daha nasıl geliştirebilriz hatalarımız nelerdir yardımcı olabilir misin?Mesela bir kaç kisiyle konustuk akü lazım dedi günes enerjisini depolamak icin bu sefer de maliyeti çok oluyor öprenci oldugumuz altından nasıl gelecegiz bilmiyoruz akü ye gerek var mdır?Birde günes ısgını hangi cam geöirebilir?bilgiğimiz cam koysak sebze meyvemizi kurutabilir mi?

Bu sayfanın size katkısı olabilir mi?

sakagun 17-09-2015 11:24

5 Eklenti(ler)
Meyveler kurudu.
Son birkaç gündür yağmurlu hava yüzünden kavun ve karpuz dilimlerimlerinin bazılarında küflenmeler oldu. Dilimleri daha ince doğramak gerek.

Biberler güneş görmediğinden kızarmadan kurumuşlar.

Son işlem olarak, böcek yumurtası vb. varsa ölsün diye kurumuş meyveleri 80 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirdim.

Tepsileri yeniden doldurdum. Bu sefer nane, melisa, erik ve elma kurutuyorum.

kimyager147 11-08-2016 11:01

Bende domates kurutmak istiyorum aranızda kurutan var mıdır. Tecrübelerini paylaşsa.

kasap.94 31-12-2017 16:19

Sayın:Serpent, bu değerli bilgileri bizlerle paylaşmış olduğunuz için, size çok teşekkür ederim.

Yücel Özlem 01-01-2018 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Serpent (Mesaj 888946)
Güneş enerjili kurutma sandıklarını iki adet olarak yaptığımı önceki mesajlarımda yazmıştım. Daha önceki mesajlarımda fotoğrafları gözüken sandığın yalıtımının alüminyum folyo kaplı radyatör arkalığı sünger olduğunu da bildirmiştim.

İkinci sandığın yalıtımını özellikle alüminyum folyo kaplı cam yünü radyatör arkalığı yaptım. Çünkü bu sandığı hibrit hale getirmek istiyordum.

Bugün hurdaya çıkmış bir çamaşır makinesinden söktüğümüz bir termostat (30-90 derece ayarlı), iki adet bildiğimiz ampül duyu ve biraz kablolama ile sandığı ayrıca elektrikle ısınabilen bir hale getirdik. Şimdilik iki adet 60 W ampül taktık. Ampüller kurutma odasının en altına takıldı.

Böylelikle, havanın bulutlu olduğu dönemlerde ve kurutmaya gece de devem edilmesi gerektiğinde sandığımız işlevine devam edebilecek. Bu, özellikle uzun kurutma gerektiren domates gibi sebzelerin kurutulmasında işe yarayacak.

Sayın Serpent İyi günler, önce çabanızdan dolayı sizi kutlamak, sonra da aklıma takılan bir iki konuyu sormak istiyorum.

1-Yalıtım için, cam yünü, sünger ya da köpük yerine daha doğal bir malzeme diye düşündüğüm perlitin kullanılmasına ne dersiniz?

2-Bir dönem mutfaklarda çokca kullanılan Alüminyum kaplar artık kullanılmıyor. Bunların zararlarına dair bir çok yayın var. Ancak alüminyum folyo mutfaklarda gıda ambalajlarında sanırım halen kullanılıyor. Çevre, ve sağlıklı beslenme konusunda ahkam kesen bazı ustalar dahi yemek tariflerinde bu malzemeye yer veriyorlar. Alüminyom kaplar için sözkonusu olan zararlar açısından bu folyolar masum mu? bu açıdan kurutma sandığı üretiminde başka bir seçenek düşünülmeli midir?
Sevgiler...

ayhank 20-10-2018 01:40

Yaptığımız kurutucu
 
4 Eklenti(ler)
Bahçeye yaptığımız Güneş enerjili kurutma sistemi, İlk başta küflenme sorunları yaşadım anca sonra tavan kısmına bir fan ilavesi ile ve biberleri keserek dizdikten sonra çok iyi sonuçlar aldım.

ykaya194 20-10-2018 09:31

Bu sisteme fan ilave ederek sıcak hava sirkülasyonu sağlayıp ceviz kurutmada yapılabilir.

Yenisu 21-01-2020 10:41

Merhaba;çok faydalı ve pratik bir çalışma olmuş,emeğinize sağlık, sipariş yapıyormusunuz?Bu işi beceremeyenlerden biri olarak,bize de yardım etseniz ne güzel olurdu.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025