![]() |
Alıntı:
şurada bu konudan bahsetmiştik. 9 nolu mesaj. |
Alıntı:
Sevgili Lalezar78 evet kızartıpta koydum. Bildiğimiz kızartma şeklinde azar azar bir kerede tüketebileceğimiz kadar sonra sarımsaklı yoğurtla yiyoruz. karnıyarıklıklarıda aynen kızartıp sadece içi eksik pişireceğim zaman içini( kıymalı, tavuklu, kuşbaşılı,vb.) hazırlayıp doldurup tekrar fırınlıyorum anlıyacağınız bildiğimiz yöntem. Sakıncası varmı onu bilmiyorum ama yıllardır ailem ve çevremdeki insanlar böyle hazır yemek şeklinde tüketiyor. Mesela menemen hazırlayıp yumurtası hariç dolaba koyup yeneceği vakit çözdürüp yumurtasını ilave ediyoruz. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. |
teşekür ederim berduray oldukça güzel bilgiler var şöyle bir baktım. Baştan sona okumalıyım çevremde kurutma pek kulanılmıyor genelde meyva ve sebzeler ,etler konserve şeklinde saklanıyor.
|
Alıntı:
Habibe Hanım; Dondurulmuş hazır satılan patatesler ön kızartma işlemi uygulandıktan sonra dondurulur.Bu nedenle herhangi bir kararma olmaz. |
Birşey sormak istiyorum.Fasulyeyi haşlayarak dondurun diyorsunuz ama ben geçenlerde yemek için ayıklanıp ortadan kesilmiş fasulyeleri hiçbir işlem yapmadan direkt dondurucuya kaldırdım.Sanırım çok yanlış birşey yaptım.Peki şimdi onları atmalı mıyım? Yoksa yemek için ileride kullanılabilir mi?
|
Sevgili Osmann;
Sağlık açısından bir sorun teşkil etmez ama tad açısından garanti veremem. Bir daha ki denemede haşlamanız çok daha iyi olacaktır... Bugün elime küçük bir bilgi geçti onu paylaşayım dedim. Patatesin Dondurulması; Patatesler soyulup yıkandıktan ve parmak şeklinde kesildikten sonra enzimlerin tahribi için sıcak su ya da buharla haşlanırlar. Daha sonra hafif sarartma derecesinde ön kızartma işlemine tabi tutularak dondurulurlar... Kaynak: Gıda Teknolojisi Ders Notları Sevgiler ;) |
Ben yıllarca berdurayın tarif ettiği gibi buzlukta sakladım taze fasulyeleri lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor fakat sizin yaptığınız gibi olursa yemek hem geç pişiyor hem de çiğ bir kokusu oluyor.
Alıntı:
|
Birşey sormak istiyorum,ben yukarıdaki mesajlarda anlatılan ''domates konservesini'' yapmıştım yaklaşık 1 ay kadar önce (fazla domates gelmişti, hem değerlendirmek hem de kışa hazırlık amacıyla). Biraz tuzla tencerede bir taşım kaynatıp, cam kavanoza doldurup, ters çevirip soğumasını bekledim. Ancak Adana.da hava çok sıcak oldugu için buzdolabına kaldırdım, bu sorun yaratmaz değil mi?
|
Karalahana, pazı, üzüm yaprağı...
Karalahana, pazı, üzüm yaprağı veya ıspanak gibi yaprakları kullanılan sebzelerde kendi kullandığım yöntemi yazayım. Suyu kaynattıktan sonra bütün halindeki yapraklar hafif rengini atacak şekilde haşlanıp soğuk sudan geçirilir. İyice süzdürülüp elle yapraklar zarar verilmeyecek şekilde sıkıldıktan sonra soğutulup tek kullanımlık miktarlarda poşetlenir. Buzluğa konulur.
|
Maydanoz, taze nane nasıl dondurulur?
Maydanoz **** nane dondurulmadan önce yıkanır, suyu tamamen süzdürülür, mümkünse kurulanır. Kıyılarak **** yapraklar halinde poşetlenip buzluğa kaldırılır. Tek kullanımlık hazırlamaya gerek yoktur. Tek bir poşeti doldurup, lazım oldukça gerekli miktarda alarak kullanabilirsiniz.
|
Arkadaşlar ben yıllardır Bursa domateslerini yıkayıp küp küp doğruyorum ve birer yemeklik olarak poşetleyip donduruyorum. Çok da güzel oluyor. Arkadaşların sebzeleri yağda kızartrak **** kavurarak ondurduğunu okudum. Yiyeceklerin sadece haslama metoduyla dondurulmasını yağ ile kızatılarak **** kavrularak dondurulduğunda bakteri oluşacağını duymuştum.
|
Yeni bir yıl ,yeni bir mevsim ,işlere tekrar koyulmanın zamanıdır. Hepinize şimdiden kolay gelsin.
|
Çilek nasıl dondurulur?
Çilek mevsimi bitmeden buzluğa koymayı düşünüyorum... |
Yıkayın,kurutun ve dondurun.Ama dondurulan çilek, yemek için uygun değildir.Reçel,pasta v.b. şekilde kullanabilirsiniz.Çünkü çözüldüğünde sulanır ve pelteleşir.
|
İmgelem cevabın için teşekkür ederim.Bende pastalarda kullanmak için sordum:)
|
Kabak dondurulurmu .
Pazar da çiçeği üstündeydi dayanamadım çok almışım. |
Buzdolabı poşetlerinin, buzlukta bir süre durduktan sonra hafif ama pek de hoş olmayan bir koku verdiğini fafk ettim. Farklı markaları kullandıysam da bunun önünü alamadım. Şimdi elimden geldiğince kilitli poşet kullanmaya çalışıyorum. Bu konuda bir fikri olan var mı?
|
Bence en iyisi mevsim yiyeceklerini yemek. Ya da kurutulmuş yiyecekler. Dondurulmuş yiyeceklerden sadece Balık yiyebiliyorum diğerleri aynı sizin anlatdığınız gibi kokuyor.
|
Eskiden çok fazla besini dondurarak saklardım. Şimdi ise dediğiniz gibi kurutarak veya konserve yaparak saklıyorum. Bu sene büyük dondurucumu çalıştırmadım bile. Böylece enerji tasarrufu da yapıyorum :))
|
Her türlü kardasınız hem enerji tasarufu hemde mevsim yiyeceklerinin nimetlerinden faydalanma.
En güzeli mevsim Yiyecekleri. Arada kurutulmuş da olursa onlar da değişiklik oluyor. |
Sevgili arkadaşlarım, dondurucu kullanmaya yeni başladığım için aklıma takılan bir soru var; marketlerde, dondurucuların içindeki sebze poşetlerinde minik buz ya da kar tanecikleri görünmüyor oysa evdekinde bunlar görülüyor nedenini merak ediyorum.
Bir diğer konu ise; brokoli ve karnıbaharları mikrodalgada şoklayıp (kendimce haşlamakla zaman yitirmeyecektim) dondurucuya atmıştım ancak çıkardığımda pişme süresinin çok çok uzadığını ve lastikimsi bir sertleşme olduğunu gördüm. Benim düştüğüm hataya düşülmesini önlemek için uyarayım istedim:rolleyes: (Bu başlık altında sormakla umarım doğru bir şey yapıyorumdur) |
Alıntı:
Dondurulmuş gıdalar için en sağlıklı -aynı zamanda kullanışlı- saklama kapları açısından bizi bilgilendirebilecek biri varsa sevinirim.:confused: |
Bana öyle geliyor ki; buzdolabı poşetleri bu iş için çok da uygun değiller. Her ne kadar ismi buzdolabı poşeti olsa da:) Doğru bir malzeme olsa koku vermez.
|
kalın poşetlerin daha sağlıklı olduğunu duydum hemde koku yapmıyorlar mış
|
Sebzeler için bez torba olabilir (mi?) (Tokat'ta sucuğu bez torbalarda yapıyorlarmış, aklıma ordan geldi)
Domates için aklıma birşey gelmiyor. Onu da konserve yaparız :) |
acaba mantar dondurulabilir mi arkadaşlar
|
Plastik kapların , soğuk ve sıcaktan (ısı değişimlerinden) etkilendiğini medyadan bende dinlemiştim.Şu aralar saklama kabı olarak pazarlanan plastik kaplar var ve bunlar yüksek fiyatlardan satılıyor. Yoksa plastik kaplarında organik olanı mı çıktı? Bu konuda ne dersiniz?
|
Dediğiniz ürün tahmin ettiğimse çok uzun zamandır (1946'dan beri) pazarlanıyor ve Alman malı olduğu için biraz güvenip denemiştim. Saklanan ürünlerin uzun süre bozulmadığını tecrübe ettim ama plastiğinin ne derece sağlıklı olduğu konusunda şüphelerim var. Sürahisinde bir süre bekleyen suda plastik kokusu ve tadını fark ettik ondan sonra kullanmayı bıraktık.
Çok uzun süredir (belki 20 yıldan beri) yoğun biçimde bu ürünleri kullanan bir yakınım kansere yakalandı. Belki tesadüf ama insan yine de günlük hayatta kullandığı herşeyi sorgulamaya başlıyor. |
acaba mantar dondurulabilir mi arkadaşlar
|
Arkadaşlar bezelyeyi haşlamadan dondurucuya koymayın; çünkü kullanırken bir türlü pişmiyor ve ot gibi kokusu ve tadı oluyor.
|
Şişe domatesi yapmayı bir de şöyle denemenizi öneririm.
Domatesleri rendeleyip tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonra 10 dk. daha kaynatın. Sıcakken kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. Kavanozları ters çevirip sabaha kadar bekletin. Daha sonra karanlık ve serin bir yerde saklayın. Kullanmak için açtığınızda buzdolabında saklayın ve bir hafta içinde tüketin. Çok güzel oluyor. Hiç bozulmuyor. Katkı maddesi de yok. |
Yeşil biberi haşlayarak dondurursak tadı değişmez mi?
|
Domatesin kabuğunu soyup küp doğrasam ve başka bir şey yapmadan poşetleyip dondursam nasıl olur?
|
Sevgili Sultanvesuat;
Sebzeleri dondurmak için uygulanan haşlama işlemi çok kısa süreli olmalıdır. Maksimum 2-4 dakika sınırını geçmemelidir. Uzun süreli haşlamalarda renk bozuklukları ve tadında değişiklikler meydana gelir. Yeşil biberin dondurulması konusunda herhangi bir bilgim yok, anca çok kısa süreli bir haşlamadan geçirilip buzluğa atılabilir. Domatesleri dediğiniz şeklinde içinde birazcıkta yağ ekleyerek buzdolabınızın buzluğuna atabilirsiniz. Herhangi bir bozulma ya da tadında bir değişiklik olmayacaktır... Sevgiler ;) |
Alıntı:
Bazen buzdolablarından "Poliüretan" adı verdiğimiz bir kimyasal sızıntı olabiliyor. Buzdolabınızı servisinize baktırsanız iyi olur sanırım... Sevgiler ;) |
Alıntı:
Yeşil biberi yıkayıp ince ince doğrayıp tek kullanımlık buzdolabı poşetinde saklıyorum, çözdürmeden direkt tavaya atıyorum. Kızarınca domatesi ilave ediyorum. Kışın da yaz tadında menemen yiyebiliyorum. Bazı arkadaşlarım kalın etli biberleri ve patlıcanı közleyip, buzluğa atıyor. |
Ben de domatesi kabuklarını soyup, doğrayıp saklıyorum. Ayrıca bezelyeyi ayıklayıp, haşlamadan, çiğden, barbunyayı, enginarı(limonlu suda) çok az haşlayıp, taze fasulyeyi az zeytinyağı ile kavurup, sarartarak derin dondurucuya kaldırıyorum. Patlıcanları, kırmızı salçalık biberleri közleyip, kabuklarını soyup, börülceyi de haşlayıp kaldırıyorum.( haşlama süreleri 2-4 dakika arası)
|
Karnıyarık yapmak için patlıcanı nasıl donduruyorsunuz?
|
Elimde bolca kimyasalsız yetişmiş acı kıl biber vardı, acı olduğu için hızlı tüketemedik. Ziyan olmasın diye ince yemeklik doğrayıp yağda kavurdum, cam kavanoza koyup derin dondurucuya attım.
Aynı şekilde bahçeden toplanmış minik patlıcanlar da vardı. Pijamalı soyup tuzlayıp beklettim. Suyunu verince yıkayıp küp küp doğradım, rengi değişene kadar kavurup soğuduktan sonra poşetleyip derin dondurucuya kaldırdım. Bu yöntemin bir sakıncası var mıdır? |
Bence yok sevgili verdoque. Taze fasulyeyi de hafif kavurup ,öyle kaldırıyorum, bu şekilde yemeği daha lezzetli oluyor. Patlıcan nikotin ürettiği için, pişirildiği gün tüketilmesi gerekiyor deniyor, fakat ben de patlıcanı közleyip, buzluğa kaldırıyorum. Yemekli misafirlerim gelince patlıcan salatası hem değişik, hem de hazır olmuş oluyor. Oturup, kalkıp buzluktan patlıcan yemediğimiz için, çok sorun etmiyorum:)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 19:24. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025