agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Sebzelerin Dondurularak Saklanması (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2757.htm)

radem63 31-05-2008 19:04

Brokoliyi nasıl dondurmalıyız?

Sebahattin Sargın 01-06-2008 00:02

Sevgili Demir demir;

Brokolinin dondurulması ile ilgili elimdeki kaynaklarda herhangi bir bilgiye ulaşamadım. Fakat hafta içi bu konuda bilgilere ulaşabilirsem burada yayınlıyacağım...

Sevgiler ;)

berduray 21-06-2008 00:39

Ben de fasulye konusunda kendi yöntemimi aktarmak isterim.

Yıkayıp kılçıklarını ayıkladığım diyelim 1 kg. fasulye üzerine kabuklarını soyup küp küp doğradığım 4-5 domates ilave edip tencerenin kapağını kapatıp orta hararetli ateşte suyunu çekmesini bekliyorum, tepsiye yayıp soğutup kilitli buzdolabı poşetlerine havasını aldırarak koyup hemen difrizin şok bölümünde donduruyorum.
Kışın sadece soğanını, kıymasını kavurup, poşeti açıp buzlu fasulyeyi tencereye ekleyip bir bardak kaynar suyla kısık ateşte pişmesi kalıyor.

hulya10 26-06-2008 15:01

domates püresi
 
Selam,
Arkadaşlar bende domatesi rendeleyip sıvı yağda sos şeklinde hazırlıyorum.
Soğuyunca minik buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atıyorum.Böylece tek kullanımlık hazırladığım soslar kışın çok işime yarıyor.Aynı yöntemi biberle uyguladım.Domates sosunun içine ince inve sivri biberler atıp kavurdum ve minik poşetlere koydum.Kışın yemek yaparken hazır soslarım oldu.Çok kullanışlı tavsiye ederim.

zaya61 30-06-2008 16:11

sarımsak saklama
 
sarımsak saklama konusunda bilgisi olan varmı arkadaşlar? bu konuda birşeyler okudum ama bazı tehlikeler içerdiği için henüz bir girişimde bulunmadım.

imgelem 10-07-2008 14:13

Sarmısağı soyup üzerinden çıkana kadar zeytinyağı doldurduğunuz bir kavanozda,ya da doğrudan bir poşete koyarak derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Nurcan Özgür 18-08-2008 21:17

Sevgili arkadaşlar bu gece elime çok miktarda patlıcan geçti. Bunları hangi değişik biçimlerde dondurucuda saklaya bilirim değişik ve güzel tecrübesi olan varsa benle paylaşa bilirmi? Ben kızartmasını ,karnı yarık olarak kızartmasını daha sonra iç malzemesini hazırlayarak kulanmak üzere ve közleyerek saklanmasını denedim. Peki başka bir çeşidi varmı saklanacak.

berduray 18-08-2008 23:58

Kışın kuru patlıcan dolması nefis olur, bir kısmını da oyup, ipe dizip kurutabilrsiniz.

Nurcan Özgür 20-08-2008 00:08

Teşekür ederim berduray bunu daha önce hiç yapmadım denemek lazım. Kuruturken acaba bir püf noktası varmı (güneşte gölgede tuzlama gibi) .

Lalezar78 20-08-2008 13:04

Sn Zfkg patlıcanı kızartıpta mı koydunuz dondurucuya? Ben de patlıcan koymak istiyordum ama nasıl koymak gerekir diye düşünüyordum kızartıp koymanın bir sakıncası var mıdır acaba?

berduray 20-08-2008 16:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zfkg (Mesaj 269898)
Teşekür ederim berduray bunu daha önce hiç yapmadım denemek lazım. Kuruturken acaba bir püf noktası varmı (güneşte gölgede tuzlama gibi) .



şurada bu konudan bahsetmiştik. 9 nolu mesaj.

Nurcan Özgür 23-08-2008 01:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LALEZAR78 (Mesaj 270025)
Sn Zfkg patlıcanı kızartıpta mı koydunuz dondurucuya? Ben de patlıcan koymak istiyordum ama nasıl koymak gerekir diye düşünüyordum kızartıp koymanın bir sakıncası var mıdır acaba?


Sevgili Lalezar78 evet kızartıpta koydum. Bildiğimiz kızartma şeklinde azar azar bir kerede tüketebileceğimiz kadar sonra sarımsaklı yoğurtla yiyoruz. karnıyarıklıklarıda aynen kızartıp sadece içi eksik pişireceğim zaman içini( kıymalı, tavuklu, kuşbaşılı,vb.) hazırlayıp doldurup tekrar fırınlıyorum anlıyacağınız bildiğimiz yöntem.

Sakıncası varmı onu bilmiyorum ama yıllardır ailem ve çevremdeki insanlar böyle hazır yemek şeklinde tüketiyor.

Mesela menemen hazırlayıp yumurtası hariç dolaba koyup yeneceği vakit çözdürüp yumurtasını ilave ediyoruz. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Nurcan Özgür 23-08-2008 01:49

teşekür ederim berduray oldukça güzel bilgiler var şöyle bir baktım. Baştan sona okumalıyım çevremde kurutma pek kulanılmıyor genelde meyva ve sebzeler ,etler konserve şeklinde saklanıyor.

imgelem 23-08-2008 23:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi habibe (Mesaj 132453)
Sebo bir yerde okudum ama nerde hatırlayamadım. Patatesler soyulduğu an kızartılmaları gerekirmiş. Bir süre bekletilen soyulmuş patates zehirimsi bir madde salgılıyormuş. Bundan yola çıkarak diyeceğim şu ki ; hazır dondurulmuş gıdalar arasında soyulmuş patateslerde var. Ve bu patateslerin tüketci sayısıda epey fazla. Seninde yukarıda sözünü ettiğin gibi fritözde anında kızarmış soyulmuş hazır patates cazip gelsede .. Bu konuya derslerinizde değinmişlermiydi merak ettim.


Habibe Hanım;
Dondurulmuş hazır satılan patatesler ön kızartma işlemi uygulandıktan sonra dondurulur.Bu nedenle herhangi bir kararma olmaz.

osmann 04-09-2008 02:52

Birşey sormak istiyorum.Fasulyeyi haşlayarak dondurun diyorsunuz ama ben geçenlerde yemek için ayıklanıp ortadan kesilmiş fasulyeleri hiçbir işlem yapmadan direkt dondurucuya kaldırdım.Sanırım çok yanlış birşey yaptım.Peki şimdi onları atmalı mıyım? Yoksa yemek için ileride kullanılabilir mi?

Sebahattin Sargın 09-09-2008 17:58

Sevgili Osmann;

Sağlık açısından bir sorun teşkil etmez ama tad açısından garanti veremem. Bir daha ki denemede haşlamanız çok daha iyi olacaktır...

Bugün elime küçük bir bilgi geçti onu paylaşayım dedim.

Patatesin Dondurulması;

Patatesler soyulup yıkandıktan ve parmak şeklinde kesildikten sonra enzimlerin tahribi için sıcak su ya da buharla haşlanırlar. Daha sonra hafif sarartma derecesinde ön kızartma işlemine tabi tutularak dondurulurlar...

Kaynak: Gıda Teknolojisi Ders Notları

Sevgiler ;)

papatyam 18-09-2008 14:00

Ben yıllarca berdurayın tarif ettiği gibi buzlukta sakladım taze fasulyeleri lezzetinden hiç bir şey kaybetmiyor fakat sizin yaptığınız gibi olursa yemek hem geç pişiyor hem de çiğ bir kokusu oluyor.



Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi osmann (Mesaj 281143)
Birşey sormak istiyorum.Fasulyeyi haşlayarak dondurun diyorsunuz ama ben geçenlerde yemek için ayıklanıp ortadan kesilmiş fasulyeleri hiçbir işlem yapmadan direkt dondurucuya kaldırdım.Sanırım çok yanlış birşey yaptım.Peki şimdi onları atmalı mıyım? Yoksa yemek için ileride kullanılabilir mi?


ebrub 30-09-2008 14:49

Birşey sormak istiyorum,ben yukarıdaki mesajlarda anlatılan ''domates konservesini'' yapmıştım yaklaşık 1 ay kadar önce (fazla domates gelmişti, hem değerlendirmek hem de kışa hazırlık amacıyla). Biraz tuzla tencerede bir taşım kaynatıp, cam kavanoza doldurup, ters çevirip soğumasını bekledim. Ancak Adana.da hava çok sıcak oldugu için buzdolabına kaldırdım, bu sorun yaratmaz değil mi?

susam 03-12-2008 11:13

Karalahana, pazı, üzüm yaprağı...
 
Karalahana, pazı, üzüm yaprağı veya ıspanak gibi yaprakları kullanılan sebzelerde kendi kullandığım yöntemi yazayım. Suyu kaynattıktan sonra bütün halindeki yapraklar hafif rengini atacak şekilde haşlanıp soğuk sudan geçirilir. İyice süzdürülüp elle yapraklar zarar verilmeyecek şekilde sıkıldıktan sonra soğutulup tek kullanımlık miktarlarda poşetlenir. Buzluğa konulur.

susam 03-12-2008 11:20

Maydanoz, taze nane nasıl dondurulur?
 
Maydanoz **** nane dondurulmadan önce yıkanır, suyu tamamen süzdürülür, mümkünse kurulanır. Kıyılarak **** yapraklar halinde poşetlenip buzluğa kaldırılır. Tek kullanımlık hazırlamaya gerek yoktur. Tek bir poşeti doldurup, lazım oldukça gerekli miktarda alarak kullanabilirsiniz.

kandaz 26-03-2009 20:45

Arkadaşlar ben yıllardır Bursa domateslerini yıkayıp küp küp doğruyorum ve birer yemeklik olarak poşetleyip donduruyorum. Çok da güzel oluyor. Arkadaşların sebzeleri yağda kızartrak **** kavurarak ondurduğunu okudum. Yiyeceklerin sadece haslama metoduyla dondurulmasını yağ ile kızatılarak **** kavrularak dondurulduğunda bakteri oluşacağını duymuştum.

tener 13-05-2009 02:34

Yeni bir yıl ,yeni bir mevsim ,işlere tekrar koyulmanın zamanıdır. Hepinize şimdiden kolay gelsin.

radem63 01-06-2009 22:43

Çilek nasıl dondurulur?
Çilek mevsimi bitmeden buzluğa koymayı düşünüyorum...

imgelem 01-06-2009 22:46

Yıkayın,kurutun ve dondurun.Ama dondurulan çilek, yemek için uygun değildir.Reçel,pasta v.b. şekilde kullanabilirsiniz.Çünkü çözüldüğünde sulanır ve pelteleşir.

radem63 02-06-2009 18:54

İmgelem cevabın için teşekkür ederim.Bende pastalarda kullanmak için sordum:)

cukurovalı 05-10-2009 14:10

Kabak dondurulurmu .
Pazar da çiçeği üstündeydi dayanamadım çok almışım.

iko10 31-10-2009 18:20

Buzdolabı poşetlerinin, buzlukta bir süre durduktan sonra hafif ama pek de hoş olmayan bir koku verdiğini fafk ettim. Farklı markaları kullandıysam da bunun önünü alamadım. Şimdi elimden geldiğince kilitli poşet kullanmaya çalışıyorum. Bu konuda bir fikri olan var mı?

Harun Parlak 31-10-2009 18:30

Bence en iyisi mevsim yiyeceklerini yemek. Ya da kurutulmuş yiyecekler. Dondurulmuş yiyeceklerden sadece Balık yiyebiliyorum diğerleri aynı sizin anlatdığınız gibi kokuyor.

iko10 01-11-2009 11:21

Eskiden çok fazla besini dondurarak saklardım. Şimdi ise dediğiniz gibi kurutarak veya konserve yaparak saklıyorum. Bu sene büyük dondurucumu çalıştırmadım bile. Böylece enerji tasarrufu da yapıyorum :))

Harun Parlak 01-11-2009 12:55

Her türlü kardasınız hem enerji tasarufu hemde mevsim yiyeceklerinin nimetlerinden faydalanma.
En güzeli mevsim Yiyecekleri. Arada kurutulmuş da olursa onlar da değişiklik oluyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025