![]() |
Peki mantar turşusunu bilen varmı?Yörelere göre adı değişen genel olarak kanlıca denilen mantar ile gevrek ve kıtır kıtır olan koçak **** sütlüce mantarından yapılır.
|
Alıntı:
|
selam hepinize
Ben dün pazardan minik minik sera domatesleri aldım. Tatları çok güzel. Ayrıca bol salatalık ve minik minik , parmak kalınlığında tazecik kabaklar aldım. Eve gelince baktım ki tüketmemiz için oldukça fazla. Evde turşuyap vardı iki paket. hemen suyu kaynattım soğuttum sebzeleri yıkayıp kurulayıp kavanozlara doldurdum. Hazırladığım turşu yapa sike ilavesini yapıp kavanozlara doldurdum. Bakalım nasıl olacaklar. Herşeyin turşusu oluyorda kabağın olmaz mı? diye düşünüyorum.
Kaya koruğunu geçen sene Çeşme'de bir otelde yemiştim. Tadı güzel fakat benim için fazla tuzluydu. Bir de geçen gün bıldırcın eti satışlarıyla ilgili sitelere bakarken bir sitede bıldırcın yumurtasından yapılan turşuları gördüm. Aslında yumurta sevmem ama değişik şeyleri mümkün olduğunca denemek taraftarıyım. Bu arada kapari turşusuna da fena halde takıldım. Her yemeğin yanında yer oldum. Şiddetle tavsiye ederim. Büyük marketlerde 200 gr. lık kavanozlarda satışa sunuluyor.Sizlere semizotu, salatalık, domates ve kapariden hazırladığım salatayı sunayım. Afiyet olsun.:rolleyes: |
1 Eklenti(ler)
fotoğrafı yüklememiş tekrar denedim.
|
Şu sıralar bitmekte olan taze sarımsaklardan da nefis turşu oluyor.Başları yıkayıp kavanoza sadece sirke ve tuz koyacaksınız.Afiyet olsun:)
|
1 Eklenti(ler)
Saira sağolsun bu turşuyu hatırlattı.
Evet, yaklaşık bir ay kadar önce baktım sarımsaklar baş bağlamış ben de hemen turşusunu yapıvermiştim. Valla tam turşuya, liköre, kurutmaya, derin dondurucuyu doldurmaya kışkırtıldığımız bir mevsimdeyiz... Pazara çıkmaya gelmiyor... Neyse, ben şu sarımsak turşusunu nasıl yaptığımı kısaca bir anlatayım hele... Çünkü sıra likörlere geliyor!.. Taze sarımsakları kavanoza koyduktan sonra üzerine turşu kıvamında tuzlu su koyduktan sonra kapağı kapalı olarak üç-dört gün beklettim. Sonra bu tuzlu su dökülerek, sarımsakları kavanozdan çıkarmadan süzdükten sonra su, sirke,tuz,limon tuzu,toz şeker karıştırılıp kavanoza doldurdum. Şıklık olsun diye üzerine gebere otu da koydum. (şart değildir)… 15-20 gün sonra turşum hazır oldu. Ha bunu nerelerde kullanılacaksınız!.. Çoban salatasının, roka, tere, maydanozun üzerine ince ince kıyarak; bilumum sarımsak gerektiren mezelerde veya kabuğunu soyup tek tek… Ama abartmaya gerek yok… Kararında… Uyarı: Kapağı açtığınız anda sarımsak kokusu saldırıya geçiyor haberiniz olsun:D Fotoğrafını da sizin için koydum... Malzemeleri toparlarsak: Taze sarımsak, su, sirke, limon tuzu, turşu tuzu, toz şeker |
Hassoman teşeküler bilgiler için bende sarımsakları ayıkalayarak biliyordum bu turşuyu. birde merak ettiğim birşey var tüm turşular için sirke, su , tuz , limontuzu, toz şeker vb. malzemeleri yazarken ölçü çok önemlidir mesela 1lt suya ne oranda ilaveler yapılıyor yazılsa bilmeyenler için çok güzel olur. Ha başka merak ettiğimde hazır turşu yaplar reçel yaplar nasıl sonuç güzel oluyormu tecrübelerinizi yazarmısınız.
|
Domates Soslu Acı Biber Turşusu
1 kilo kadar tarla domatesi 300-400 gr acı küçük kıl biber 1 çay bardağı üzüm sirkesi Sarmısak, tuz, nane ya da dereotu 1 lt lik cam kavanoz Biberleri ayıklayıp, saplarını biraz kesiyoruz, yıkıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. Sarmısakları ayıklayıp yıkıyoruz Domatesleri derince bir kaba rendeliyoruz. İsteyen çekirdeklerini süzebilir. Tuz ilave ediyoruz. 1 lt cam kavanozun dibine brikaç sarmısak koyarak başlıyoruz. Biberleri dikey olarak yerleştiriyoruz. Aralarına sarmısak ilave ediyoruz. Yarısına gelince domates sounu döküyoruz. Bir çatal yardımıyla kavanoz kenarlarına ve biberlerin aralarına tam dolmasını sağlıyoruz. Hava boşluğu kalmamalı. Üstüne yarım çay bardağı sirkeyi ilave ediyoruz. Biber ekleyerek kavanoz dolana kadar devam ediyoruz. Aynı işlemi tekrarlıyoruz. En son nane ya da dereotu yapraklarını koyuyoruz. Kapağı kapatıp ters çevirdiğimiz zaman dipte hava boşluğu kalmamış olmalı. Bu turşuyu kışlık olarak hazırlarız. Bazen tarhana çorbası pişirirken bir yemek kaşığı kadar ilave ederiz. Çorbayı acı ve ekşi sevenlere... Ben kışı bekleyemedim ve bir kavanoz hazırladım. Turşu sararınca size fotoğraf ekleyeceğim. Bu, yapımı son derece kolay ve lezzetli turşuyu annemden öğrendim ve sizinle paylaşmak istedim. Afiyet olsun. |
Bilen varsa ben de kırmızı salçalık biberin turşusu nasıl yapılıyor onu sormak istiyorum sizlere.
|
YAĞLI TURŞU
Sevgili negatif kırmızı yağ biberini(kapya)ben temizleyip tohumlarını ayıklayıp istediğim irilikte doğrayıp, bir kapta 1 ölçü yağ 1 ölçü su 1 ölçü sirke biraz da tuz kaynatıp biberleri azar azar içine atıp renk değiştirecek kadar içinde tutup çıkarıyorum. Eğer kışlık saklayacaksam çok az haşlıyorum kavanozlara dizip aralarına tane karabiber,sarımsak,defne yaprağı (çok yakışıyor bence mutlaka olmalı),biraz da maydanoz haşladığımız su yağ sirke tuz karışımıyla kavanozları ağzına kadar doldurup sıkıca kapatıyorum. Eğer hemen yenecekse biraz daha fazla haşlıyorum ki biraz daha yumuşak olsun hemen yiyelim. Birde bu yağlı turşuyu sadece yağ biberiyle yapmıyorum biraz sivri biber , patlıcan, hata hemen canımız istedi sivri biberim yok çarlistondan da yapıyorum hepsi karışık rengarenk harika gözüküyor bir tencerede buzdolabında uzun süre muhafaza ediliyor. Pişir suğuduğu zaman hazır. Eğer yağ miktarı fazla geliyorsa hemen yeneceklerde azaltmakta mümkün ben bazen öylede yapıyorum ama kışlıklarda ölçüyü tam yapıyorum bozulmasından endişe ederek (bu konuda bir bilgim yok ). Özellikle çok haşlanmaması gerekiyor yoksa yerken çıtır çıtır olmuyor. |
Turşu severlere birkaç püf noktası vermek istiyorum. Turşunuzun çabuk oluşmasını istiyorsanız içine göz kararı nohut, lezzetini arttırmak için kızılcık ve güzel kokması içinde ayva ekleyin.
|
Aranız da Billur hanımın sallama biber turşusunu yapan var mı? Ben denemek için yaptım ama onun dediği gibi kütür kütür bir turşu olmadı. merak ettim başka yapan var mı?
|
Güzel tariflere benziyor bunlar denemek lazım Zfkg ama ben közleyerek yapıldığını duymuştum. Biliyorsanız onu da yazıverin lütfen :D
|
Kislik Kozlenmis Kirmizi Biber
Malzemeler: 5 kilo kırmızı Et Biberi (buruşuk **** bereli olmasın. Soyulması çok zor oluyor.) 1 Su bardağı Zeytinyağı 1 su bardağı sirke 1 çay bardağı tuz 1 çay bardağı şeker 2 baş sarımsak İsteğe bağlı 1 demet maydanoz. Yapılışı: Kırmızı biberleri yıkayıp kurulayın. Fırın tepsisine dizin. Ben altına alüminyum folya seriyorum. Tepsinin temizlenmesi de kolay oluyor. (Arkadaşım buzdolabı poşetinde yapmış, oda güzel olmuş.)Fırında 200 derecede 10 dakika bir tarafını; sonra biberlerin altta kalan taraflarını da üste çevirip, 10 dakka da bu tarafını közleyip fırından çıkarın. Bazen bu süreler biberlerin büyüklüklerine göre değişebilir. Siz yine de kontrol edin. Fırından çıkan biberlerin kabuklarını soyun. Mümkün olduğu kadar bütün halinde kalırsa biber estetik olarak daha güzel oluyor. Ayrı bir yerde zeytinyağı, sirke, tuz ve şekeri karıştırın.Derince bir kabın içine önce 5-6 adet biber 2-3 kaşık sos seklinde biberle bitene kadar yerleştirin. kalan sosu en üstüne boca edin. Kabın üstünü kapatarak bu şekilde buzdolabında bir gece bekletin. Sarımsakları temizleyip doğrayın. Büyüklükleri sizin damak zevkinize bağlı. Maydanozları yıkayın ve yapraklarını saplarından ayırın. sarımsakla maydanozu birbirine karıştırın. daha sonra 3 kiloluk bir kavaoza bir miktar biber dizin altına daha sonra maydanozlu harçtan koyun. Yine bir miktar biber üzerine dizin bu şekilde kavanoza yerleştirin. Yemeye doyamıyacaksınız. Ben yaklaşık 4 aydır kavanozu buzdolabında muhafaza ediyorum. Tadında hiç bir değişme olmadı. Kavanozu seçerken özellikle kapağının contalı olmasına dikkat edin. |
Sevgili negatif közlenmişide yapılıyor en sevdiğim turşu çeşitlerindendir.
Nazlı06'nın yazdığı tarif benim de bildiğim yaptığım tariftir, yalnız zeytin yağ yerine ben çiçek yağı daha çok beğeniyorum turşularda . Birde maydanozu bunda yakıştırmıyorum ama tercih zevk meselesidir ağiz tadıdır bu aromalar. |
1 Eklenti(ler)
Az önce yaptığım acıbiber turşusu.. Ben yiyemiyorum ama arkadaşlarım misafirlerim için yaptım.
|
Farklı bir salatalık turşusu denemek ister misiniz? Minik salatalıkları iyice yıkayın, süzüldükten sonra çukur bir kaba alın. Üzerini örtecek kadar kaynar su dökün. İyice soğuduktan sonra salatalıkları cam kavanoza yerleştirin. Eğer acı seviyorsanız; içine kırmızı acı biberleri iri doğrayabilirsiniz. Salatalıkların üstüne kaynar döktüğümüz; soğumuş suya, 1lt ye 1,5 yemek kaşığı ölçüyle iri tuz karıştırın. Erittikten sonra cam kavanozu tuzlu suyla doldurun. Sirke ve sarımsak isteğinize bağlı. Kaynar suyu salatalıkların üstüne döktüğünüzde renkleri sapsarı oluyor. Çok uzun süre saklayabileceğiniz; kıtır kıtır kornişonlarınız oluyor.
|
Acı biber turşusu;
Geniş bir kaba domatesler rendelenir, soyulmuş sarmısak, sirke ve tuz ilave edilir. Temizlenmiş ve sapları kesilmiş süs biberleri hazırlanan sosa karıştırılır. (Kesinlikle su katılmaz.) Karışım kavanozlara doldurulur, sıkıca kapatılarak güneş görmeyen bir yerde saklanır. Not: Kışın soğuk günlerinde sosu ile birlikte tüketilebildiği için tuz miktarı damak zevkine uygun ayarlanmalıdır. |
Arkadaşlar bir turşu tarifide benden olsun yaptığım turşuların hem tadı güzel oluyor hemde ertesi sene bile erimiyor
1 litre su, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 yemek kaşığı salamura tuz, 1.5 çay bardağı sirke bu ölçü 1 litre su için geçerli, bunu bu şekilde çoğaltarak hazırlayabilirsiniz. Suyu da kaynatıp soğutun ya da evinizde arıtım cihazı varsa onu direk kullanın ben 2. şıkkı kullanıyorum inanın harika oluyor çevremdeki herkes bu tariften memnun kolay gelsin tam zamanı. Kırmızı biberleri közleyip kabuklarını aldıktan sonra buzlukta saklıyabilirsiniz istenildiği zaman çıkarır salatasını yapabilirsiniz dolaptan çıkarılan biberleri didikleyip içine yeşil zeytin doğranır biraz dövülmüş ceviz, maydonoz,limon, zeytinyağ ve dövülmüş sarımsağı harmanlayıp tabağa yerleştirin, afiyet olsun. |
1 Eklenti(ler)
Kapya diye bildiğimiz mi?
Hızlı Kapya turşusu; Yıkadım, çekirdeklerini çıkardım, doğradım, üzerine saf limon suyu, rende sarmısak ve tuz. Kapalı saklama kabında buzdolabında epey dayanıyor. |
Alıntı:
DİKKAT: Bu site saldırgan olarak bildirilmiş. Girmeyin... |
Domates Soslu Acı Biber Turşusu
4 Eklenti(ler)
1 kg sivri biber 2 kg domates Sirke ( Kavanozun 1/3 ü kadar ) 15 diş sarımsak 1 kök kereviz 1 tatlı kaşığı şeker 2 adet defne yaprağı 2 yemek kaşığı kaya tuzu Biberleri yıkayıp saplarını ( kesmedim) kopardım. kavanoza yerleştirdim. İncecik kıydığım sarımsakları ilave ettim. Domatesleri rendeleyip kavanoza boşalttım. Sirkeyi, tuzu, şekeri ilave edip karıştırdım. Kerevizlerden kapak yapıp kavanozun kapağını sıkıca kapadım. Bu turşu çok güzel oluyor tavsiye ederim. |
Ellerinize sağlık Arzu hanım.. Çok güzel görünüyor. Ben de yavaş yavaş turşularımı yapmaya başlarım. Bu tarifi de mutlaka denemeliyim:)
|
Pancar Turşusu
1 Eklenti(ler)
1 Kilo pancar bol su ile iyice yıkanır. Kök kısmından biraz kesilerek kabuklarıyla beraber tencerede haşlanır. Çatal rahatça batıyorsa pişmiş demektir. ( Çok yumuşak olmayacak ). Pancarlar tencereden çıkarılır. Yeteri kadar soğuduğunda parmaklarımızla kabukları soyulur. ( Ovalayınca çok kolay çıkıyor ) Pancarları dilimleyip kavanoza alın ( Pancarlar küçükse dörde bölün ). Kaynatmış olduğumuz kırmızı renkli suyundan koyun. 1/ 3 ü kadar sirke ilave edin. ince kıyılmış 1 baş sarımsak, yeteri miktarda tuz ekleyip kavanozu karıştırın. Turşu ertesi güne hazır. Sade olarak veya salataları süsleme amaçlı kullanılabiliyor. Yapımı çok basit ve lezzetli. |
Teşekkür ederim Sevgili Katmer. Domates soslu biber turşusunu tattıktan sonra sossuz olanından artık yapmıyoruz.
|
Arzu hanım, tarifini verdiğiniz pancar turşusuna 3 çorba kaşığı da şeker koyarız ve pancarları suyuyla tüketiriz. Babaannemden kalma bir tariftir:)
|
Bende karnıyarık turşusuna bayılırım. Patlıcanları haşlayıp içini doğranmış domates biber maydonoz sarımsak ve havuçlu karışımla doldururuz. sonra da etrafını maydonoz sapı ile sarıp turşu yaparız. Maydonoz sapı yoksa bazen iple sarıyorum :) Tadı da görüntüsü de süper oluyor.
|
Pancar turşusu diğer turşulardan daha çabuk tüketildiği için ve öncesinden zaten haşlandığı için ben şeker ilavesi yapmıyorum. Pancarları yumuşatabilir.
Sevgili Katmer Babaanneniz aslen nereli :) |
Babaannem Artvin'liydi, dedem Rumeli' li.. Bunun yanında babaannem çok küçükken İstanbul' a geldiğinden eski İstanbul kültürüyle büyümüş.. En önemlisi Ermeni komşularımız vardı. Yani babaannemin yemek kültürü tam anlamıyla nereye dayanır bilemiyorum.:))
|
Sevgili Züleyha; Biz o karnıyarığın içine iri dövülmüş ceviz, sıvı yağ koyuyoruz. Cevizli patlıcan turşusu çok güzel oluyor.
Sevgili Katmer; Çok zengin bir yemek kültürü olduğu kesin. Benim babaannem Eskişehirli. |
Tam tarif için anneme danışmam gerekiyor. Bu turşu yapımı 1 günden fazla sürüyor. Tek başıma denemedim hiç. Minik patlıcanlardan yapılıyor. Yapım aşamalarını öğrenip yazarım.
|
Geçenlerde bi arkadaş adam turşusunu anlatmıştı onada annesi anlatmış:
Adam seçilir naz ,dırdır,kaprisle kıvama getirilip masaya oturtulur.Bol yemek ve tatlıyla doyurulur.Hayat ve çocukla ıslah edilip hazırlanır,itina ile siniri alınıp sessizleştirilir,uzun zamanda hazırlanan turşu çok lezzetli olur demiş bunu anlatırken babasıda oradaymış ama adam da tepki yokmuş ,yani turşu olmuş bir anda kendi halimi düşündüm dedi arkadaş... Arkadaş ve ailesi gerçekten çoğu şeyi aşmış demekki aile içinde birbirlerini tam çözmüşler ve aslında birbirlerini çok seviyorlar ve iyi turşu yapıyorlar. |
ALLAH sıhat verdikçe herkese de versin turşu yerim çocuğuma da yediririm sirke nin faydası tek başına yeter bence sirkeyi çocuğa direk içiremiyoruz ama turşu olunca suyuyla beraber zevkle içiyo.bi de sarımsak limon falan tanıdığım doktorlardan hiçbiride asit reaksiyonunuz yoksa tüket demiştir zaten yumurta yemeyin şöyle böyle demişlerdi şimdide muhakkak yeyin diyolar kalpte stendi olmayan asit e reaksiyon göstermeyen herkes tüketsin bence,ha bide kişisel deneyim gribe iyi geliyor yahu.
|
1 Eklenti(ler)
Yazın yaptığım domates soslu biber turşularını daha kapağını bile açmadan gelene gidene verince bir baktım kendime kalmamış. İyi de bu defa her akşam canım inadına ister oldu. İnsan -turşu bile olsa- kafaya koymaya görmesin. Kendine göre bir çözüm buluveriyor. İşte bende şöyle bir çözüm buldum. Maksat her akşam, "domates soslu turşu, domates soslu turşu!.." diye ağlayan içimdeki çocuğu kandırmak değil mi? Gelelim turşu yapımıza... Öyle aman aman bir zorluğu yok. Ticari adı, "biberiye turşusu" olan bir turşu türü var. Marketlerde, turşucularda açık ve kapalı (kavanozlarda) satılıyor... Biberiye ismi turşuya mı verilmiş, yoksa turşuda kullanılan biberin cinsinin adı mı kastedilmiş, ben anlayamadım doğrusu. :confused: Kendi çapımda bir araştırma yaptım bir sonuca varamadım:( Aslında turşuda kullanılan bildiğimiz saksı biberi... Hani bir türküde kızcağızın annesine sevdiği oğlanı beğendirmeye çalışırken, "Benim yarim pek güzel, azıcık boydan kısa kız annem...", dediği gibi bu biber de aynen öyle, azıcık tombulda... Üstelik azıcık da acılıkta kısa... Yani imansız bir acılığı yok... Bu biberi bildiğim kadarıyla tam zamanında toplanırsa, körpe kıvamda ve acılığı orta karardır... Ancak dalında bırakılırsa kuruyuncaya kadar gittikçe kabuğu sertleşir, acılığı artar, rengi parlak kırmızıya doğru alır başını gider. İşte sözünü ettiğim biber bu... Şimdi geçelim domates soslu turşumuzun yapımına: Malzemeler: 300 Gr biberiye turşusu (marketten ya da turşucudan alınmış) 3 Domates - Kabuğu soyulmuş, çekirdekleri çıkarılmış, doğranmış, süzülmüş) 1 Adet közlenmiş kırmızı biber -kabuğu soyulmuş, dilimlenmiş- 1 Çay bardağı çiçek yağı 1 Çay Bardağı sirke !/2 Çay bardağı limon suyu 5-6 diş sarımsak tuz 1 tatlı kaşığı şeker Asma yaprağı... Yapımı: Evet marketlerde "biberiye turşusu" diye satılan turşudan 300 gr alıyoruz... Suyunu süzüp, içme suyundan şöyle bir geçirip bir kevgirde yeniden suyunu süzüyoruz. Tavaya yağı koyuyoruz, kızdırıyoruz, domatesleri atıyoruz. Bırakın kaynasın, sonra içine sirke, limonsuyu, şeker, sarımsak, tuz (tadına bakıp miktarına siz karar verin) ekleyin iki-üç dakika daha kaynasın... Kavanoza önce biber turşuları sonra sıcak sos olmak üzere azar azar sırasıyla koyun. Kavanoz dolunca asma yaprağını en üste koyup kapağını sıkıca kapatıp bir tabağın içine kapak altta kalacak şekilde (ters) koyun. Bir gece böyle bırakıyoruz. Sonra düzeltin. Üç gün sonra yemek için hazırdır... Yapanlara afiyet olsun... Başka tür domates soslu biber turşusu için bknz: |
B ende geçen yıl kendimi kandırmıştım borcam içine biberleri dizdim limontuzu sirke ve sarımsakla sos yapıp üzerine boca ettim mikrodalgada 10 dk pişirdim (yüksek) soğuyunca ilginç oldu hızlandırılmış turşu gibi.
kesin sessizce biri kulağıma fısıldamıştır. Bu uzaylıları yetiştirip aramıza salan AİRPATATO CULARDIR kamu oyuna duyrulur. |
Sevgili turşusever dostlar, şu sıralar kekiklerin filizlenme zamanı ve size basit şekilde kekik turşusu tarifi vereyim.
Kekik filizlerini toplayıp yıkıyorsunuz, sarmısakları soyup bir taraflarını çiziyorsunuz ve bir kat kekik, bir kat sarmısak olmak şartıyla kavanoz'unuzu dolduruyorsunuz. Sonra sirke içinde istediğiniz miktardaki tuzu eritip bu karışımı kavanoz'a boşaltıyorsunuz ve 3 hafta sonra afiyetle yiyorsunuz. |
Sayın turşu üstadlarımızın kelek turşusunu görmezden gelmelerine şaşırdım.Acaba malzemenin (kelek) her zaman bulunmamasından mı kaynaklanıyor.Yakında kelekler olmaya başlayacaktır.Bilen bir üstadımız anlatsa da ya şimdi denesek ya da sonbaharda bostanlar bozulmadan önce..
|
Alıntı:
|
Sayın gtatas, biz buzdolabında saklıyoruz. O yüzden de küflenmiyor olabilir .
|
Arkadaşlar bende yeni öğrendiğim bir turşu tarifi vereyim size. Bizim buralarda kamber biber dedikleri kırmızı etli dolma biber var. bu biberlerin çekirdeklerini temizleyip fırın tepsisine diziyorsunuz. Her biberin içine bir çay kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı şeker, bir yemek kaşığı zeytinyağı ve bir yemek kaşığı sirke koyup, 10 dakika fırınlıyorsunuz.( ben 180 derece de fırınladım) Sıcakken kavanoza sıkı sıkı yerleştiriyorsunuz. Aralara sarımsak konuyor. Ekstra su ya da sirke gerekmiyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:49. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025