![]() |
Kestane turşusu
1 Eklenti(ler)
Bu gün markette kestaneleri görünce birden bire aklıma geldi.
Acaba kestaneden turşu olur mu? Öyle ya her şeyin turşusu yapılıyor da kestanenin neden olmasın. Sonra düşündüm acaba nişastalı olduğu için mi turşuya uygun değil. Öyle ya, patates turşusunu da hiç duymamıştım mesela. Hemen araştırmaya koyuldum. Evet, patates turşusu varmış; ama, kestane turşusunun izine hiç rastlayamadım. Umutsuzlandım. İyi de neden turşusu yapılmasın ki?.. Kafaya taktım ya denemezsem dilin arızalı diş çevresinde dolandığı gibi kafamın içinde dolanır kalır gari. Hani derler ya, “Kediyi merak öldürür” diye. Ek olarak benim gibi bir eşeği de aynı zaman da inat öldürecek. “En iyisi yap ve kurtul!..” dedim kendi kendime. Hiç olmazsa küçük bir kavanozda denemeye karar verdim. İyi de, çiğden mi yapmalıydım yoksa haşlayarak mı?. Ben sabırsız adamım, bu yüzden haşladım. Üşenmedim haşladığım 1 kg kestanenin hepsini tek tek dış ve iç kabuklarını soydum. İnanın zor zanaatmış. Mutlaka bir püf noktası vardır bu işin. Öğrenmezsem ne olayım. Neyse, uygun olanlarından turşu yaptım geri kalanından da kestane tatlısı… Turşu malzemesi aynı. Su, tuz, sirke, sarımsak, bir üç dört adet tane karabiber… Bakalım nasıl bir turşuyla karşılaşacağım. Merakla bekliyorum… |
hassoman
İnatçılığınıza bir estağfurullah çekip neticeyi merakla bekliyeceğim. İstediğiniz gibi olmuş olabilir. Büyük buluşlar tesadüflere bağlıdır. Bende ki de olmuş mu acaba merakı işte. |
Turşu denilince ilk tepkisi "Hani nerde, gidip yiyelim" olan birisi olarak ben de merakla bekliyorum bu deneysel çalışmanın sonucunu..
Bir google amcaya danışayım dedim, bakalım dünya mutfağında "kestane turşusu" var mı diye. Bizim bildiğimiz kestane için birşey yok, ama su kestanesi diye çevirebileceğimiz Eleocharis dulcis isimli Çin kökenli bir bitkinin turşusu yapılıyormuş. Bunun için bir tarif bulamadım, ama bitkinin (daha doğrusu turşuya konulan kök kısmının) 60% nişasta olduğu belirtilmiş. Bizim kestanelerde de yaklaşık 30% nişasta olduğunu kabul edersek.. Olur neden olmasın diyorum ;) En azından nişasta içeren malzemeler turşu yapılamaz diye bir kural yok yani. Tarifler belki farklıdır ama bunun için Çince bilen birisinin yardımı gerekiyor.. Üşenmesem, çiğini de ben denesem mi acaba diye şeytanlar dürtüyor şu an :p |
Alıntı:
İlginiz için teşekkür ederim. Alıntı:
İlginiz için teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
( Üşenmesem, çiğini de ben denesem mi acaba diye şeytanlar dürtüyor şu an)
elek. Hadi üşenmeyin, deneyin. Bizi de meraktan kurtarın |
Kabuklarını soymaya yardıma gelirseniz neden olmasın arkadaşlar ;) Şaka bir yana dün akşam aldım kestaneleri ve bıçağı, bakalım çiğini soyması nasılmış diye.. Kalın dış kabuk neyse, ama ince olan kabuk ömür törpüsü vallahi :rolleyes: 3-4 tane ancak uğraştım, baktım kırıp parçalamadan temizlemek için tanesine en az 4-5 dk lazım, onları da çiğ çiğ indirdim mideye, öyle de baya güzel oluyormuş :D
Ya içindeki ince kabuğu çıkarmadan yapacağım ya da pazar günü bol zamanımda yapacağım artık ;) İki şekilde de yapabilirim belki tabi, karşılaştırmak için. Pazara kadar ince kabuğu kolayca çıkarmanın yolunu yordamını bilen varsa paylaşsın lütfen. |
Hay allah. Hem kestaneyi, hem de turşuyu çok severim. Aklıma düşürdünüz sevgili hassoman. ben de kebap yaparmış gibi kestaneleri çizip, kabuklarıyla birlikte mi kursam bir kavanoz acaba? Kabuklar sorun çıkarır mı acaba?
Bir araştırayım bakayım. |
Sayın elek, İzmir'de şambali adında bir tatlımız vardır. İzmir'in en ünlü şambalisini yapan usta da arkadaşım olur. Zaman zaman ona yardıma giderim.
Diyeceğim şu; şambalinin üstüne konan çiğ fıstıkların kabuğunu yumuşatmak için ılık suda bir süre bekletiriz. bundan sonra kabukları kolayca çıkar. Kestane için de uygulanabilir mi dersiniz? |
Olabilir tabi, onu da bu akşam deneyelim bakalım sayın malbman. Kolayını - uygun tarifi buluncaya kadar durmak yok ;)
|
bir yaşıma daha girdim. nerden aklınıza geldi kestanenin turşusu. durduk yerde benide merakta bıraktın. bekleyelim ve görelim.
|
Patates turşusu oluyorsa, kestaneden de oluyordur. Bolca nişasta içeriyor ikisi de...:)
|
Pes doğrusu azmin elinden kestane turşusu bile kurtulamamış . Tebrik ediyorum inşallah sonuç iyi olur merakla takipdeyim.
|
Alıntı:
Bu yüzden, bence iç kabuğu bırakıp dış kabuğunu soymak yeterli olacak gibi. Fermantasyon sırasında kabuğunu atar sanırım. (Olasılıklarla konuşmak kötü ya…) iyi de çiğ olarak turşusunu kurarsak sertliği aynı kalır gibi bir endişe var içimde. Bu yüzden az biraz haşlamak gerekir derim. Az haşladıktan sonra suyunun sıcaklığını muhafaza etmek koşuluyla iç kabukları daha kolay soyulur gibi. (Bu arada çiğ kestaneyi fazla yememek gerekir, karın ağrısına neden olmasın.) Gelelim kabuk meselesine: Şöyle yaparsam kabuğunun daha kolay soyulacağını biliyorum. 1-Kestaneler çizilecek 2-Üzerlerine kaynar su dökülüp kapak kapatılacak. 3-Suyu ılıyınca (suyunu çiçekleri sulamak üzere ayırın) bir tavada ocak üzerinde kabukları çizik yerlerinden açılıncaya kadar kebap yapılacak ya da sıcak fırına atılacak. Tavadan alınan kestaneler bir gazete içine sarılıp, poşet içine konulacak. Bir süre sonra -sıcaklığı geçmeden- kabuklarının elle kolayca ayıklandığını göreceksiniz. Bu pazar bizim semt pazarımız var. Oradan kestane alacağım. Çorbasını deneyeceğim bu bir. Kestaneli pasta deneyeceğim bu iki… Çiğ olarak ve de az pişmiş olarak turşusunu kuracağım bu da üç… Bu defa da aklıma ceviz turşusu geldi. Hadi buyrun şimdi… Derken baktım, oh şükür, ceviz ve cevizli turşu tarifleri varmış. Taze cevizden var mı bilmiyorum. Onu araştıracağım. Bunu ayrı bir başlık altında konuşuruz. Ben sonunda şu yargıya vardım: Reçeli yapılan her şeyin turşusu yapılır… Alıntı:
En iyisi kolları sıvamak ve sonucu beklemek… Kolay gelsin… |
Şu ayrıntıyı yazmayı unutmuşum. özellikle kestaneleri (özellikle çiğ olarak turşu kurulacak olursa) kestaneleri her yerinden şişlemek gerekir...
|
Alıntı:
Pazar günü pazara gidilecek :p |
Kestane turşusundan haber yok olmadımı acaba.
|
Alıntı:
|
Meraktayım... :)
Nasıl oldu acaba? |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Nihayet kestane turşumuz oldu. İçtenlikle söylüyorum böylesi olumlu bir sonuç alacağımı ummuyordum. Gerçekten değişik bir aroması ve tadı var.Değişik bir turşu olmuş. Kestane tadı turşuda asla rahatsız edici değil. Ağzınıza aldığınızda, "Evet ben şu anda nefis bir turşu oldum, ama gene de bir kestaneyim; aslımı inkar edemem..." diyor. Velhasılı kelam sonuç başarılı. Görünümünden belli olmuyor mu? İlginiz için teşekkür ederim. Ömrünüze bereket... |
Sayın Hassoman mükemmel gözüküyor.. Afiyet olsun.
Benim çiğden yaptıklarımın renkleri dönmedi daha, umutla bekliyorum. Bilgisayara aktarım problemimi çözdüğüm zaman resimleri de ekleyeceğim. |
Şöyle kütür kütür bir görüntüsü var.
Şahane olmuş, elinize sağlık. Kestane şahane görünüyor görünmesine de, ben tahta servis kaşığına da takıldım. O ne ilginç sap, ne şık görüntü öyle. Yapmayın Hassoman, şimdi kestane turşusu yapmaya çalışırken bir de örgü saplı ahşap servis araçlarından arattıracaksınız bana. Sizin daha önceki yaptığınız mutfak ürünlerinizin (yemek, içecek,turşu vb.) fotoğraflarının sunumundaki görsel zerafetin farkındayım. Her sunumunuz ayrı bir güzellik taşıyor. Keyifle yaptıklarınızı anlatmanızın yanında sunumunuz da en az yaptıklarınız kadar hoş. Ne diyeyim, herşey için teşekkürler. Not: Sahi o ahşap örgü saplı kaşığı nereden aldınız? :o |
[QUOTE=hassoman;768746]
Nihayet kestane turşumuz oldu. İçtenlikle söylüyorum böylesi olumlu bir sonuç alacağımı ummuyordum. Gerçekten değişik bir aroması ve tadı var.Değişik bir turşu olmuş. Velhasılı kelam sonuç başarılı. QUOTE] Sayın hassoman. Siz güzel oldu diyorsanız mutlaka öyledir. Elinize sağlık. Tadını da beğendiniz. Görüntü çok iyi olarak gözüküyor. Demek şimdi bu turşu yapılacak. Evi nasıl kandırsak ki. |
Öyle güzel bir sunum olmuş ki kesinlikle ben de denemek istiyorum.Elinize sağlık. Bu arada örgülü tahta servis kaşığı da çok şık.
|
Keşke elimi uzattığımda tabaktakini alabilsem tadını merak etmekten çatlayaağım. Afiyet olsun.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025