![]() |
Acı Biber Reçeli
1 Eklenti(ler)
Eklenti 331277
Uzun zamandır duyar ama yapmaya hiç niyetlenmezdim. Nasıl olsa yemem diye... Geçen gün, Ali'nin gönderdiği tohumlardan yetiştirdiğim acı biberlerin son ikisini bu iş için kullanmaya karar verdim. Biri kırmızı biri yeşil... 2 tane biberden reçel olur mu demeyin, maksat deneme olunca yapılır :) Biberlerin çekirdeklerini çıkardım. Şef bıçağı, elinizi biberlere değdirmeden ince kıyım doğramayı sağladığı için, eldiven falan giymeme gerek kalmadı... Yarım fincan su ekleyip pişirmeye başladım. Bir kaç kez daha su ekleyip iyice pişmelerini sağladım. Reçel olmasını sağlayacak kadar şeker ekledim ve indirmeye yakın biraz limon... En minik boy cam kavanozların yarısını geçecek kadar reçel oldu. Dolaba kaldırdım. Ancak bu gece, "nasıl olmuş tadayım bakalım" durumuna geldim :) Hiç ummadığım kadar iyi imiş :) Az birşey denemenizi öneririm :) Beğenirseniz daha çoğunu yapabilirsiniz... Not: Fotoğraf daha sonra, daha çok biber bulunup yapıldı ve öyle eklendi... |
Teşekürler malina,
Denemeye değer. Şimdiden tadını hayal etmeye başladım. Tatlının içinde acılıkda hissediliyordur herhalde. |
Pişince ve soğuyunca ve şekerde eklenince mayhoş biber tadıyla şeker tadı ve ardında hafif acılık bırakıyordur sanırım :)
|
Acı biberi çok severim, bilenler bilir. Ama arada sırada, benim damağımın acı limitini aşan biberlere denk geldiğimde, yemeğin hemen arkasından bir iki kaşık reçelle ağzımın tadını değiştiriyordum. Bu durumda acıbiber reçeli yiyip, üstüne sadece su içilecek demek.:D
|
Alıntı:
Beğenmiş olmama hala şaşırıyorum :) |
"sıra dışı lezzetler" diye başlık açtırabilecek bir konuya malzeme olabilir.
Mesela: "gerdan tatlısı" kuzu gerdanı ile yapılıyor,yani bildiğimiz et ile yapılan bir tatlı. Yediğiniz zaman, tatlı seçiminizde önceliğiniz olabiliyor. |
Alıntı:
Sıradışı lezzetler başlığına da uygun, fazla zorlamadan bu başlığın altında da yer alabilir :) |
Sayın Malina Paylaşımınız için teşekkür ederim. Gerçekten çok ilginç ve değişik bir tarif. Denemekte fayda var.
|
Hamsi reçeli gibi şaşırdım kaldım ama bu yaz acı biberlerim olunca kesinlikle denemek istiyorum.
|
Reçel yapan yok mu?
Balkondaki 3-5 kök biberi kurutacak mıyım, reçel mi yapacağım bilmem :) Böyle zamanlarda, daha fazla yerim olsa keşke demeden edemiyorum :) |
Alıntı:
|
Tadı ile ilgili tahmini yorumlar yapılmış ama kesin tadı merak ettim..
Yarın birkaç biber de ben heba edeyim.. Kırmızı mı yeşil biber mi kullanmamız gerekiyor? |
Merhabalar;
damak zevkimi soranlara " tatlı olmayan herşeyi, acı ile yerim " derdim hep. Bu tarifi deneyip cümleyi tedavülden kaldırmayı umudediyorum. Sağlıcakla... |
3 Eklenti(ler)
Yarını bekleyemedim gece gece bahçeye gidip acı biber aradım.. :)
Çoğu dalında kurumuş.. Sanırım taze biber olmalıydı ve 3 tane vardı.. Eklenti 322659 Tarifteki gibi minik minik doğrandı.. Eklenti 322660 Piştikten sonra şeker eklenip soğutuldu.. Eklenti 322661 Tadına gelirsek; önce tatlı sonra acı.. Yedikten sonra bir süre ağzınızda sizi rahatsız etmeyen bir acı kalıyor.. Ayrıca biber çok acıysa pişerken saldığı gazla sizi öksürtüyor.. Not: Bu kadar az yapacaksanız bilgisayarın başından kalkın.. Biberleri pişirirken benimki gibi dibi tutabilir.. :p Tatlı ve acının yanında yanık tadı da olan bir reçeliniz olmasın.. :) |
Elinize sağlık selis. Ben mecburen yeşil biberle yapacağım, kırmıızı biberler daha olmadı.
|
Yapan yok mu?
|
Reçel yapmayı çok severim, bu yıl gül, vişne, kayısı, şeftali, ekşi karadut, kırmızı erik ve çilek reçelleri yaptım. Ama böyle acı-tatlı bir tada kendimi hazır hissetmiyorum henüz... ;)
|
Bende çok merak ettim. bugün bahçeden toplayıp deniyorum , sonucu anlatırım...
|
Bu reçeli çok seven bir arkadaşım var, geçen hafta 250 gr'lık bir kavanoz yapıp vermiştim, bitirmiş bile :) Tekrar hazırlayıp vermek istiyorum.
Eee ben de o kadar biber yok :) Güler'den gelenler, acı biber sosu hazırlanırken kullanıldı... Bahçesine çokça ekmiş biri var mı, gak guk :) |
Bahcedeki biberlerden recel yapmayi denemedim, bu yil da 7 yasindaki biber agaci kurudu(genc agaclar var ama, daha yasli biber agaci kadar meyve vermiyorlar ) Malinanin, receli guzel olmustur diye dusundugumden bir iki biberle de olsa bu receli deniyecegim..
|
Alıntı:
|
Acı biber sever olarak bu başlığı neden görmemişim ki! Hanımı ikna edersem uygun biberleri bulup bir kavanozcuk yapayım bari. Her şeyin turşusunu yapan bir milletin reçel konusunda kendisini aşması normaldi zaten :) Tadını tahmin edemedim. @selis önce tatlı sonra acı diye belirtmiş. Neyse tarif için teşekkürler.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 331299 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Karıştırmadan kullanmakta fayda var, her ikisi de çok acıdır ama lezzetleri farklıdır. |
Alıntı:
Merhaba efendim, Şekerci dükkanınız var sanırım. Bir çuval şekerle anca... Dil dibindeki noktanın şifa bulması dileklerim ve saygılarımla lütfen. |
Oldukça ilginç görünüyor. en kısa sürede bir deneme yapmalı.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bhut Jolokia ve Trinidat Scorpion biberlerden bana da gönderdi. 20-25'er adetti sanırım. Trinidat Scorpion ile acı beber reçeli yaptım, Bhut Jolokia ile acı tatlı sos. Dolapta yer olmadığı için farklı bir şey denedim :) Yapacağım şeylerin konsantrelerini yaptım. Daha sonra kapya biberi ile tatlarını incelteceğim. O kadar acılar ki, kaç kilo kapya gerekecek bilmem tabii :) Eklenti 521558 Eldiven giyip, mutfak makasıyla saplarını kesip çekirdeklerini çıkardım. Az bir su içinde fazla çekirdeklerin de gitmesini sağlayıp, çiğ olarak blender'e koydum. Biraz su ekleyip tamamen parçaladım. Daha sonra şeker ekleyip marmelat kıvamına getirdim. Kalan üç beş çekirdeği de bu arada topladım. İçinde hiç kalmaması gerekiyor ki, birine ikram ettiğinizde lokmayı yutuncaya kadar ne yediğini anlayamasın :) Eklenti 521559 Aslında istediğiniz acılık oranını sağlamak için kapya biberi de bu aşamada eklemek gerekiyordu. |
Çin yemeklerinin gedikli soslarından acı-tatlı sos olarak kullanılabilir bu reçel.
|
Reçel yapmanın son demleri... :)
|
Benim Thai biberler daha yeni kızarmaya başlamıştı Sayın malina :))
|
1 Eklenti(ler)
Sayın malina'nın yaptığı bu harika lezzeti bir Ankara toplantısında arkadaşlarla paylaşmıştım, tadına bakan herkes çok beğenmişti.
Şu an elimde bir miktar daha var, tadına bakıp da beğenmeyen yok. Ben de yeri geldiğinde gıdım gıdım kullanıyorum. (bitmesin diye) Kavanozu açtığınızda yoğun hoş biber kokusu geliyor, servise koyduğunuzda bu koku yok gibi. Ekmeğini batırdığında ağza ilk gelen reçel tadı biraz sonra acılığını bayağı hissettirmekte. İşin güzel yanı da bu oluyor. Biraz acı sevenlerin mutlaka edinmeleri gereken bir tat. Ben de Çin yemeklerinde-rulo prentan- yaparken severek kullandığım bir sos. |
texas'ta (abd) özellikle meksika sınır bölgesinde jalapeno'dan (oraların acı biberi) hem reçeli hem de marmelatı yapılır. hoş bir rahiyası olur ve de "yakar" :)
|
Bahçedeki biberler toplanıp sayın malina'ya ulaştırıldı. Artık reçeli mi yoksa sosu mu elimize ulaşır, bilemiyorum. :D
Duyumlarıma göre malina'nın elindeki sos çok acıymış, çay kaşığının ucu ile konan miktar bir tencereye bol bol yetiyormuş..... çok da acı seven biri de değilimdir ama deneyeceğim. |
Acı biber reçelim çok az kaldı, acı biberleri toplayıp bir an evvel malina'ya ulaştırayım.
Bayağı reçelim vardı ama torunumun Meksika'dan gelen arkadaşı, öyle bir yedi ki şaşarsınız. Ben bir lokma ekmek banarken o kocaman bir dilimi batırdığı gibi arkasından tatlı kaşığı ile götürüyordu, şaşırdım kaldım; bir insan bu kadar acıyı nasıl yer? Yediğine değil de (afiyet olsun) nasıl yiyebildiğine şaşırdım. ;) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025