agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Reçeller (https://www.agaclar.net/forum/kiler/2319.htm)

bademagacı 07-06-2007 09:22

Billur Hanım'dan aldığım Gül Reçeli tarifi;

Bir miktar reçellik pembe gül akşamdan yıkanır.Islak olduğu icin bir tülbent ya da bezin arasına konur.(kurusun diye..)diğer taraftan tencerede 3 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şeker,kıvamı koyulaşıncaya kadar karıştırılarak kaynatılır.

Kıvama geldiğine kanaat ettiginizde içine gülleri koyup yarım saat kadar karıştırın.Kaynayıp piştiğini görünce ateşten al.soğumaya bırak.

habibe 07-06-2007 10:07

Çok kolaymış meğer tarifi. Çok teşekkür ederim. Bahçeme Isparta gülü ekmiştim açarsa yapacaktım. Ama nerdeee bu yıl tek gül açmadı bitten. İlaçladım birazda budadım ve gülsüz kaldım. :)

habibe 07-06-2007 10:11

Mahmut bey çok teşekkür ederim. Gül olmasa da evde reçelim var :) Acelesi yok. Ne zaman müsaitseniz o zaman gönderin lütfen.
Adres bilgilerimi mesaj bölümüne yazacağım . Kolay gelsin.

limon 10-06-2007 13:23

Mahmut Bey sanki Ağustos sonu gibi hatırlıyorum. Amerika'ya kızlar(eşimin kardeşleri) okula gitmeden yanlarında reçel göndermiştik :)

limon 10-06-2007 13:29

Arkadaşlar gül reçelinin 1-2 ay sonra o keskin kokusu azalıyor. Ben geçen sene denedim de bir süre sonra hiç kokusu kalmamıştı. Onun için önce yaprakları aralarına şeker serpiştirerek kavanozlara basıyorlarmış. (Tam tarifini unuttum) Reçeli az miktarlarda yapıyorlarmış. Bittikçe kavanozdan istedikleri kadar yaprak alıyorlarmış.

Todor 13-06-2007 21:40

Sayın Saim Ergin;

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669 başlığına bakmanızı rica ediyoruz. Çünkü mesajlarınızı okumakta ve anlamakta zorluk çekiyoruz.

Teşekkür ederiz.

pitbull 26-06-2007 23:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 51047)
Reçeller konusunda ülkemiz inanılmaz bir zenginlik sunuyor. Mesela Ege de Sakız reçeli,Antalya da herşeyin (:)))) Bergamut,Patlıcan,Turunç,Portakal,Karpuz Kabuğu reçelleri mevcut. Malatyanın kuru kayısı reçeli bu yörelerden tarif bilen varmı?

Patlıcan reçeli çok güzel olur, tadı kestane tatlısını andırır.Bilmiyenler patlıcandan da reçelmi olur diyebilirler ama bir deneyin tarifi başka bir siteden alıntı yapıyorum.


Patlıcan Reçeli:
Malzemeler: Reçellik küçük patlıcanlar, şeker, karanfil, limon suyu, su ve sönmemiş kireç.
Yapılışı: Ölçü birebir ölçüdür. Bir kg patlıcana karşılık bir kg şeker, 3-4 karanfil, yarım limon suyu. Önce patlıcanlar ayıklanır (bu işlemi yaparken eldiven kullanmayı ihmal etmeyin), saplarını patlıcanla birleşme noktasından bıçakla ayırdıktan sonra kalan kısmı temizlemek için ellerinizi kullanın.Patlıcan üzerinde kalan (ben onlara yaprak diyeceğim) yaprakları ters yöne doğru çekin, kalan sert dokuyu çok fazla zarar vermeden bıçakla düzeltin, koni şekli verebilirsiniz. Patlıcanın kabuğunu zar inceliğinde soyun. Bu arada yanınızda bir kapta su bulundurun temizlenen patlıcanları bu suya atın. Bütün patlıcanlar hazırlandıktan sonra kireçli suda bekletme aşamasına geçebiliriz. Kireçli su hazırlamak için 5 litre suya 200gr sönmemiş kireç eklenerek iyice karıştırılır. Kireç dibe çökünce üstte kalan su bulandırılmadan alınır.Patlıcanlar bu suda 2 saat kadar bekletilir.Kireçli sudan alınarak bol suyla defalarca yıkanır. Kireçli sudan arındığına karar verdiğiniz zaman sularını sıkıp süzgece alın.Patlıcanları alacak büyüklükte bir tencereye ölçüye göre şeker ve patlıcanların kaynabileceği miktarda su koyun(sanırım bir kg için 1-2 bardak su yeterli olacaktır), su kaynayınca içine patlıcanları atın. Ara sıra karıştırırarak kıvamını kontrol edin. Ocaktan alamaya yakın karanfilleri ve limon suyunu ilave edip biraz daha kaynatın. Altını kapatıp soğumasını bekleyin.Soğuyan reçeli kavanozlara alın, ama almadan önce patlıcanların karınlarını yarıp içine ceviz koyabilirsiniz... Afiyet olsun...

http://www.sebzeler.org/yazi/patlican-receli

Mahmut Leventoğlu 11-07-2007 11:19

Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ?

Mississippi 12-07-2007 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 128750)
Bozcaada ve Gökçeada da yapılan Domates Reçelinin tarifini bilen varmı arkadaşlar ?

bir tarif buldum ben internetten ama ne kadar doğrudur bilemiyorum :rolleyes:

Malzemeler
1 kg erik
domates
7 su bardagi toz
seker
2 su bardagi su
1 çay kasigi limon tuzu
1 paket
vanilya
10 su bardagi kireç suyu

Yapılışı:
Kireçli suyunun hazırlanışı:12 su bardagı suya yumurta büyüklüğünde sönmemis kireç konur ve eritilir.5 saat bekleyen kirecli suyun kireci dibine çökünce yüzündeki su alınır.
Domateslerin kabuklarini soyup cekirdeklerini cikartip kirecli suda 3 saat bekletelim.3 saat sonra kirecli suyun içinden cikartilan domatesler 2-3 defa normal su ile yikanir.Tencereye su ,seker konulur ve koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan serbete domatesler eklenir biraz kaynadiktan sonra limon tuzu ilave edilir.Koyulasincaya kadar kaynatilir.Koyulasan recel ocaktan alinir ve vanilya eklenir.Soguyunca kavanozlara doldurulur.

Mahmut Leventoğlu 12-07-2007 14:00

Teşekkürler Missisipi ellerine sağlık :)

Billur Korkmaz 17-07-2007 16:14

Domates reçeli ile ilgili internette yaptığım araştırmalarda genellikle domateslerin kireçli suda bekletildiğini gördüm.. Sebebi ne olabilir diye merak ettim ve bu suda bekletildiğinde domateslerin vitaminleri suya geçmiyor mu diye de düşündüm doğrusu..

Özellikle dünya ülkelerinden Portekiz'de uygulanıyor oluşu, biz de özellikle Bozcaada ve Gökçeada'da yaşayan Rumlar tarafından yüzyıllardır yapıldığını ve bir de sivri armut modeli domatesler kullanıldığını öğrendim..

İyi de oldu, dağarcığıma yeni bir bilgi eklendi sayenizde.. :)

Mahmut Leventoğlu 19-07-2007 10:31

Heyy ne güzel .Domates reçeli kıvranmalarımı bilen dostlarım BOZCAADA dan Domates reçeli yolladılar. Bozcaada da SALTO markası ile uzun yıllardır reçel ve pekmez üretimi yapan bir firmanın ürünü ve BADEMli.
Teşekkür ederim dostlarıma. Yanında 1 şişe de çocukluğumun şarabı DİMİTRAKOPULO yollamışlar. İnsanın yürekli dostlarının olması ne güzel.

hassoman 19-07-2007 17:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 132451)
Heyy ne güzel....dostlarım BOZCAADA dan Domates reçeli yolladılar..... Teşekkür ederim dostlarıma. Yanında 1 şişe de çocukluğumun şarabı DİMİTRAKOPULO yollamışlar. İnsanın yürekli dostlarının olması ne güzel.

Sayın Mahmut Leventoğlu,
Sevincinizi ve gururunuzu bizlerle paylaşmak için dostlarınızın jestini bize duyurduğunuzu biliyorum; ama, insan kıskanmadan edemiyor yahu:p
Böyle güzel dostluklara bizden selam olsun!

Mahmut Leventoğlu 19-07-2007 18:25

Sevgili Hassoman teşekkür ederim.

eSme 09-11-2007 11:52

güzel bir elma reçeli,marmelatı ne varsa arıyorum.biliyorum şimdi siz,herkes bilir diceksiniz,ama benim bir kaç tatsız tecrübem oldu.cesaret edemiyorum pek.yardımcı olursanız çok sevinirim.adanadan saygılarımla efendim:)

hassoman 14-11-2007 23:24

Sevgili eSme,

Bu güne kadar bir reçete gelmediğine göre sizi daha fazla bekletmemek gerek...
Evet, haklısınız elma marmelatını tutturmak gerçekten zor. Ateşte az tutsanız kendini koyveriyor, çok tutsanız rengi kararması bir yana çatalınıza erimiş akide şekeri gibi yapışıp kalıyor. Ama, sonuç ne olursa olsun çöpe gitmiyoooor!.. İyi tarafı bu;):

Şimdi gelelim reçeteye:
Ama bir dakika!.. Şimdiden söylüyorum, bir mucizeye tanık olmayacaksınız. Sonuçta bir elma marmelatının yapılmasına ilişkin bir öneri sunacağım size... Ha bu arada size bir sır vereyim mi? İyi yemek yapmak için mutfakta burnunuzu iyi kullanacaksınız... (Canım herşeye burnunuzu sokun anlamında söylemiyorum). Yani yayılan kokuları doğru değerlendireceksiniz. Elma marmelatında olacağı gibi...

Evet, marmelat yapımına geçebilriz artık:

1 Kg sert, sulu kokulu elma... (Mesela iyi bir Amasya'ya ne dersiniz?)
1 kg dan az şeker (800 gr kadar. Canım bir kg şekerin üzerinden alıverin göz kararı işte)
1 limon suyu
kabuk tarçın

Elmaları kabuklarını soymuyoruz. Varsın dişimize gelsin.
Elmalarımızı Dilimlere ayırıp çekirdek yataklarını çıkarıyoruz, ayıklanmış dilimleri limon sulu soğuk suya atıyoruz ki kararmasınlar değil mi ama. Marmelat yapacağımız tencereye şöyle dibini azıcık dolduracak kadar limonlu sudan koyuyoruz. Orta ateşte Ezilecek hale gelinceye kadar haşlıyoruz. Haşlanmış elma dilimlerini tencereden alıp kevgirden geçiriyoruz. Ha siz daha kolay bir yöntem biliyorsanız onu yapın. Haşlanmış elmalarımız püre haline gelsin de nasıl gelirse gelsin. İşte bu püreyi tencereye yeniden koyuyoruz. Üzerine şekerimizi boşaltıyoruz. Başlıyoruz karıştırmaya...
Bu arada radyonuz açık olsun, şöyle keyifli bir müzik yayılsın mutfağınıza...... Marmelat kaynamaya başlayınca ateşi kısın. Ne oldu... Mutfak elma kokusu içinde kaldı değil mi... Şimdi pempeleşinceye kadar pişirmeye devam. Bu arada kavanozlarınızı hazırlayın. İçlerine birer tane küçük boyda kabuk tarçın koyun. Marmelat dilediğiniz pembeliğe gelince, kokusu zirveye çıkınca, ya da 'eyvah kararacak galiba...' diye kaygılanmaya başladığınızda marmelatın içine bir limon suyunu ilave edip bir iki taşım daha kaynatın. Alın ocaktan sıcak sıcak tarçın kabuklu kavanozların içine dökün (aman dikkat kavanozlar oda sıcaklığında ve altlarında kuru bez olmalı ki çatlamasınlar) soğuyuncaya kadar ağızları açık kalsın ki rahatlasın, nefes alsın... Soğuyunca kavanozlarınızı dolaba kaldırın..
İşte şimdi radyonun sesini az daha açın ve kendinize bir kahve yapın. Çünkü hakettiniz..:D

Afiyet olsun.

eSme 18-11-2007 23:56

hassoman o ne güzel bir anlatım bayıldım doğrusu.ilginize teşekkürler.ben netde baya bir araştırma yapıp sonunda dayanamayıp denedim.çok güzel bir marmelat oldu.1 kilo elmadan denemişdim 1 hafta bile dayanmadı.ama sizin tarifinize yakın bir tarif.ben tarçın eklememişdim sadece.şimdi sizin verdiğiniz tarifide denemek farz oldu sezen aksu eşliğinde.ve ****** son nokta kahve olucakdır.:)
benim tarifimide öğrenmek isteyenler olursa tarifini seve seve yazarım.adanadan sevgi ve saygılar...

Mahmut Leventoğlu 23-11-2007 08:19

Bir ELMA REÇELİ tarifi de benden:

ÖLÇEK bire bir
Yani 1 KG GOLDEN ELMA (İllada Eğirdir Elması) :)
1 KG dan az kristal şeker
1 PAKET VANİLYA
1ADET LİMON

Elmalar soyulduktan sonra küp küp doğranır ve limonlu suya atılır (Kararmaması için). Süzülüp kaynatma tenceresine alınan elmaların üzerine şeker ve vanilya ilave edilerek kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Bu arada üzerine çıkan kef i alınır. Elma parçaları lokum görünümünü alınca limonu ilave edilir ve ateş söndürülüp soğumaya bırakılır. Kaynatma fazla olursa koyu olur kaynatmayı az yaparsanız daha sulu olur.

Afiyet olsun.

sakagun 26-05-2008 10:09

Kiraz Reçeli
 
1 Eklenti(ler)
SARI KİRAZ REÇELİ
Bahçemden topladığım sarı kirazlarla reçel yaptım.
1 kilo sarı kiraz, 1 kilo şeker, 4-5 damla limon suyu
Kirazların çekirdeklerini çay kaşığının sapını veya küçük bir çengelli iğnenin arkasını kullanarak çıkarın. Kirazları derin bir tencereye koyun. Üzerine şekeri dökün. Ocağı yakmadan, bir süre (3-4 saat) şekerin kendi kendine erimesini bekleyin. Daha sonra ocağı yakın. Ağır ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Pişme sırasında reçelin üzerinde köpükler oluşacak. Bunları almayı unutmayın. Ocaktan indirmeden önce limon suyunu ekleyin. Bu koyulaşmasını sağlayacak. Afiyet olsun.

habibe 26-05-2008 10:32

Sayın Sakagün Sözünü ettiğiniz sarı kiraz reçeli ile geçenlerde tanıştım. Halam yapmış. Müthiş bir reçel bence. Teşekkürler.

sakagun 26-05-2008 10:47

Habibe, ben de sarı kiraz diye bir kiraz çeşidi olduğunu 2 gün önce öğrendim. 2 ay önce bir meyve bahçesi aldım ve merakla meyvelerin tadlarını bekliyorum. Internet'te araştırdığımda sarı kiraz reçelinin çok lezzetli olduğunu okudum. Hemen denedim :) Bakalım daha neler öğreneceğim.

habibe 26-05-2008 12:10

Kendi ağacınızın meyvesinden yapmak gibi zevklisi olur mu hiç. Bakalım sizi ne süprizler bekliyor kimbilir. Halam bir de zerdaliden yapmış reçel benim yaptığımdan tek farkı ise içine çekirdeklerini kırıp iç bademlerini de eklemesi. İçi acı olmaz mı dediğimde, kayısının acıdır ama zerdalinin ki tatlı oluyor dedi.. Ne derece doğru bilmiyorum.

Penelophe 04-06-2008 15:32

İncir Reçeli
 
Olmamış incirlerden, kabuğunu soymadan yapılan reçelin tarifini bilen var mı?

eylems 04-06-2008 15:43

Çilek Reçeli
 
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar?

ahmeter 10-06-2008 14:39

Ereğli çileği
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eylems (Mesaj 244363)
Ben bugün çilek reçeli yapıyorum her yeri kokusu sardı.Manav osmanli çileği dedi ama kandıramadı beni.Zonguldak'taki öğrencilik yıllarımdan hatırlıyorum Ereğli'de çilek festivali yapılırdı ve Osmanlı Çileği; ufak,açık pembe,oval ve kokuludur.Yanılıyormuyum arkadaşlar?

Ereğli çileği bitti onun yerini *** çileği adı altında yalovadan bir cins getirip ekmişler satıyorlar koku yok lezzet yok ama iri kilo basıyor anlıyacanız kolay üretim birde ereğli cileğini kurtarma derneği kurmuşlar hepsi boş

Buket Aknar 10-06-2008 21:30

Ceviz Reçeli
 
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.

Ceviz macunu.
Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir.

Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır.

Herkese afiyet olsun...

kodanitap 10-06-2008 22:30

Ceviz Reçeli
 
Bu tarif güzelmiş ama kireci anlayamadım acaba bildiğimiz kireç mi ve nereden bulabiliriz?

Buket Aknar 10-06-2008 22:34

Bizde, bu amaçla kullanılan kirece "Sönmüş Kireç" derler. Hırdavatçılarda Macun için sönmüş kireç diyerek satılır.

sakagun 11-06-2008 19:49

Vişne reçeli ve vişne hoşafı yaptım.
Reçeli her zamanki gibi 1'e 1 ölçülerinde yaptım. Yani 1 kilo vişneye 1 kilo şeker şeklinde. Kaynadıktan sonra da içine birkaç damla limon sıktım.
Hoşaf için yarım kilo vişnenin çekirdeklerini çıkarmadan elimle sıkarak makarna süzgecinden geçirip suyunu çıkardım. Bu suya 1,5 bardak şeker kattım. Çekirdekleri çıkarılmış 1 bardak vişneyi de içine katıp kaynattım.

eylems 12-06-2008 00:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Buket Aknar (Mesaj 246994)
Oralarda cevizlerin durumu ne? Kıbrıs'ta cevizler Mayıs sonu Haziran başı bol bol bulunur ve Kıbrıslılar ceviz macunu yaparlar. Market veya manavlarda cevizler tane ile satılır. (Genellikle 100 tane) Daha önce Kuzey Kıbrıs başlığında da bahsetmiştim.

Ceviz macunu.
Yeşil cevizler ayıklanıp suya konur ve 4-5 gün, her gün suyu değiştirilerek, suda bekletildikten sonra bir şiş yardımıyla delinir. Daha sonra bir beze sarılmış kireç, suya atılır ve 2 saat kireçli suda bekletilir. Kireçli sudan çıkartılarak yıkanan cevizler tencereye konularak üzerlerini örtecek kadar su ilave edilir. İlk su kaynamaya başlayınca değiştirilir.
Cevizler yumuşayana kadar (çok da yumuşamamalıdır) kaynatılır. Sonra soğuk suya atılıp, yarım limon sıkılır. Başka bir tencerede 1 kilo şeker su ile karıştırılır, içersine cevizler ilave edilir ve 7-8 saat bekletildikten sonra 15 dakika kadar kaynatılır. Sonra yine 7-8 saat bekletilir ve tekrardan kaynatılır. (Ayni işlemi en az 4 kez tekrar yapmak gerekir.)Son kaynamada içine ½ limon suyu sıkılır ve tane karanfil ilave edilir.

Kıbrıs geleneklerinde gelen misafirler için her zaman evde hazır olarak bulunan macunlar çok önemli yer tutar . Ceviz Macunu da macunlardan hemen hemen en sevilenidir. Bunun dışında mevsimine göre Karpuz, Kabak, Patlıcan, Turunç Macunları da yapılır.

Herkese afiyet olsun...

Sayın Buket Aknar, yeşil cevizler buralarda daha olgunlaşmadı.Kabukları oluşmuş ama içleri sıvı halde.Tarifinizde cevizin iç kısmı kullanılmıyormu?Bu tarif içilecek bir gıdayamı ait.Macun deyince katımsı ciklet gibi bir hal aklıma geliyor ama sizin anlattığınız içilecek bir şeye benziyor :confused: tam anlayamadım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025