agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Ev Yapımı Domates salçası (https://www.agaclar.net/forum/kiler/22058.htm)

TCM 04-09-2015 11:04

Sayfamda bir kaç gün önce bahsettiğim salça tarifi;

İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz sıvı salçayı ise kaya tuzu ile karıştırarak geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

Mücevher Çalısı 05-09-2015 18:20

Hımm nasıl sorsam ki salça konusunda pek bilgim yok...
Salça yapılırken kaynatma işlemi niçin gerekli?

A_NOMAD 05-09-2015 18:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı (Mesaj 1406202)
...Salça yapılırken kaynatma işlemi niçin gerekli?

Niçinini tam bilmiyorum ama belki kıvam açısından uygulanıyordur, dediğiniz dibi sadece güneşletmek kıvam konusunda yeterli gelmediği için olabilir...

Mücevher Çalısı 05-09-2015 19:18

Konuyu baştan sona okudum, son sayfaya geldim ki 3 sayfada salça tarifinden çok kaynatma konusu geçmiş:)
Özetle birkaç sebepten kaynatma işlemi yapılıyormuş;
1. Güneşin az görülmesi ve nemli hava şartları (Karadeniz bölgesi),
2. Malzemenin ilk gök suyu denilen suyunun bir şekilde atılmaması sonucu kurutulacak salça harcının çok sulu olması ve kurutmanın çok uzun sürecek olması,
3. Ne olursa olsun (ister gök suyu süzülsün ister süzülmesin, ister güneş yaksın ister yakmasın) bir an önce salçanın kurumasının istenmesi:)...

mavi eylul 12-10-2015 21:42

Bu sene ilkkez bende yaptım salça resimlemeyi un uttum.annem kaynatarak yapardı hava koşullarından dolayı ama egede olunca güneşte birkaç günde oluyor..benimki kayınvalide usulü 3 kilo kadar salçalık biberi temizleyip ayıkladım sonra bir kelter domateside temizleyip doğradıktan sonra kovanın içine önce biberleri sonrada domatesleri koydum üzerine biraz tuz koyup güneşe bıraktım erimesi için sarı suyu bitene kadar arada bir karıştırarak döktüm normalde bir hafta devam ettim işimi garantiye alım dedim sonra süzgeçten geçirdim ve tepsiye koydum yige güneş gören bir yerde üç dört sefer karıştırılacak benimkisi üç günde olmuş görümcem yapmış gerusini sağolsun üzerine kendisindende ekleme yapmış üç kilo sakçam var..küçük oğlumun rahatsızlından dolayı hastanede olduğumdan oldurma aşamasında yoktum...

handeakn 29-10-2016 10:41

Fotoğrafları gördükçe ben de yapmak istedim burdaki tarifleri bir araya getirerek ama nedense olmadı bir türlü sanırım aldığım domateslerden kaynaklı. annemden de çok yardım almama rağmen domateslerin doğal olmayışından dolayı çok sorun yaşadım. birkaç hafta önce arkadaşım önerdiği bu siteden alıyomuş salçaları ben de ilk defa dün sipariş verdim bakalım güzel olursa yorumları yazacağım :)

Ayazkızı 30-07-2018 16:20

Geçen yıl ablamla birlikte heveslendik tarhana yaptık. Neyi doğru yaptığımızı bilmiyorum ama bizim yaptığımız tarhana bu yaşıma ( yaş 60) kadar yediğimiz tarhanaların en güzeli ve lezzetlisiydi. Belkide elimizin balı tarhanaya geçmiştir. :p

Eh madem elimizin balı yaptığımız yiyeceklere geçiyor seneye salça da yapalım diye niyet ettik. Ben sebzelerin ucuzlamasını pek umursamam. Şehrin göbeğinde en fazla ucuzlasa ne kadar ucuzlayacak ki. Ama ablam kendi deyimiyle "mezarcıdır" ölü fiyatına almaya çalışır istisnasız her şeyi. :D

Evvelsi gün her gün sokağımızdan geçen ve sebzelerini köylülerden aldığını iddia eden manavımızdan 18 kilo domates aldım. Sıcak suda kabuklarının kolay ayrılmasını sağladım. Güzelce rondodan çektim. Elekten geçirip çekirdeklerini ayırdım. Kabuklarını çekirdeklerini tarttım +- 14 kilo domates sosu çıktı. İçine tuzunu ekleyip güneşe koydum. Günde 1-2 kere karıştırdık.

Aneeey bu sabah bir baktım domatesin üzeri beeembeyaz olmuş. Gitti bizim salçalar deyip bilgisayarın başına koştum. Ağaçlar net üyeleri sağ olsunlar sorunun, aslında sorun olmadığının cevabını vermişler. Üzerini börtü böcek ve de toz girmesin diye iyiiiice kapatmıştık 2 katlı tülbentle. Tülbent sayısı bire düşürüldü. "Aman bi şey olmaz canııım herkes böyle yapıyor henüz salçadan mikrop kapıp ölen olmadı diyerek kendiciğimizi rahatlattık.

Ve tabii başka cevaplarda buldum ağaçlar net üyelerinin sayesinde galiba benim salçam "ekşi suyunu çıkarmadığım için ekşi bir salça" olacak. Şimdilik güneşleniyor nazlı nazlı. Bir kaç gün sonra tadına bakıp sonucu yazarım.
Belki elimizin balı salçamıza da akmıştır Kim bilir. :p Saygılar.

chnarmagan 10-12-2018 16:08

Atılan kabuklardan o kadar salça çıkması çok iyi değil mi ya :D Bilmediğim şeyler bak gene. Teşekkürler hocam, emeğinize sağlık.

obabilgesi 04-01-2019 19:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 690463)
6- Hafif katılaşmış sıvıyı ocaktan alıp geniş sini dediğimiz tepsilere güneş gören bir yere alınıp siniye dökülür.Bu sıvıya istediğiniz tuz oranını kendi damak zevkinize göre ayarlayıp turşu yapımında kullanılan iri tuz ilave edilip Hergün belli aralıklarla karıştırılır. Bu karışım gün geçtikçe katılaşır.Katılaşma oranını göz kararıyla hesaplaya bilirsiniz.Tam katı olmaması makbüldür.Tuz oranı bizde orta düzeydedir.Ne az tuzlu nede çok tuzlu olması lazım.
Yaklaşık bir hafta sonunda salçanız hazır.
Afiyet olsun.
Saygılar

Bahtiyar bey merhabalar;
Düzenli sulama sıkıntım olduğu için, salça yapmak üzere deşti domates yetiştirmeye karar verdim. Deşti domates biraz ekşi olur derler, salçası nasıldır? Çok ekşi olur mu? Malum fazla ekşi olunca içerisine konulan yemeğin tadını da bozuyor diye düşünüyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim...

GuvBul06 05-01-2019 06:48

Çok güzel bilgiler mevcut. Teşekkürler

i.sunaz 16-02-2019 07:09

Kendi bahçemde ilaçsız doğal yetiştirdiğim domateslerden salça yapmıştım.Elimde fazla var.Almak isteyene yardımcı olabilirim.

reyizev 08-06-2019 03:10

Güzel bir derleme olmuş bu konu, emeğinize sağlık.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025