agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Ev Yapımı Pekmez (https://www.agaclar.net/forum/kiler/17096.htm)

Halil Önen 04-01-2010 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yolac (Mesaj 556862)
Sayın Halil Önen,
Öncelikle pekmez konusunda bizleri aydınlattığınız için çok teşekkürler.Ancak benim merakım da kardut pekmezi nasıl yapılır ve piyasada karadut pekmezi diye satılan pekmezlerin doğruluğunu araştırma yöntemi varmıdır?
Diğer bir deyişle piyasada bulunan pekmezin karadut mu yoksa beyazdut pekmezi mi olduğunu nasıl anlayabiliriz? Sağlıklı yıllar dilerim.


Sn.yolaç,
Karadut pekmezini hiç yapmadık, ama komşu köylerde yapanlar var.

Karadut pekmezi nasıl yapılıyor öğrenebilirim.

Karadut ile beyazdut pekmezi birbirinden nasıl ayrılır;


Her halde;
tatından ayrılır, karadut pekmezi biraz ekşimsi olur. Hafif boğazımızı yakar. diye düşünüyorum.

Ama yapan çevre köyler var öğrenebilirim.


Yoksa, 20 kg beyazdut suyuna, 2 kg. karadut suyu koy, al size karadut pekmezi; oluyorsa bazı ayrıtılıları öğrenmek gerekiyor.:confused:

Araştırmaya değer.


Saygılar

Hhatice 04-01-2010 11:38

Pekmezin helvalaştırılmış biçimi olan ve çöven katılmasıyla yapılan, cevizle yenmesi doyumsuz olan 'bulama' konusunu ise başka konuya mı bıraksak, ne dersiniz?demiş gece arkadaşımız :)
Tekirdağ ve çevresinde yapılan bu helvayı pek çok kişi bilmez .Hem çok besleyici hem çok lezzetli olan bulamamız malesef unutulmaya mahkum :(
yapımı zor ve bahçe gereken bu güzel yiyeceği mutlaka ileri nesillere taşımamız lazım diye düşünüyorum

ağaççı 01-02-2010 10:27

Hlil önen .Bizlere bu tarifi vermen den dolayı çok teşekkür ederim. benim bir sorum olacak . Bizde dut böğürtlen vede kuşburnu var. bunların içine koyduğumuz ekstra birşey varmı?

ağaççı 01-02-2010 10:34

H hatice hanım . Tekirdağda ahlat , ahlat gazozu denilen asitli bir içecek hakkında çok kısır bir bilgi edindim. Ayrıntılı bir araştırma yapsak diyorum . Yoksa yok olmaya mahkum olacak sanırım. Saygılarımla.

Halil Önen 01-02-2010 13:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ağaççı (Mesaj 572138)
Hlil önen .Bizlere bu tarifi vermen den dolayı çok teşekkür ederim. benim bir sorum olacak . Bizde dut böğürtlen vede kuşburnu var. bunların içine koyduğumuz ekstra birşey varmı?

Sn. ağaççı, dut' dan pekmez yapmayı bu yaz öğreneceğim. Ekstra bir şeyler katılıyor mu? bilmiyorum, araştıracağım.

(Siteye hoş geldin. Seracılık yapacağına ve balık avcısı da olduğuna göre, site içinde sıkca karşılaşacağız demektir.);)

yolac 01-02-2010 23:10

Sayın Halil Önen,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Konuyla ilgili yazın verceğiniz ilave bilgileri de merakla beklemekteyim.
Maalesef piyasada satılan özellikle gıda maddelerine asla güven olmuyor.
Her şey gönlünüzce olsun.

birgaripyolcu 28-03-2010 00:08

arkadaşlar pekmeze katılan toprak hakkında biraz bilgi verirseniz...Temini,nasıl ayırtedilir ...

rachel 16-08-2010 10:43

Mosto cotto
 
Merhaba

Siteyi yaptığım aramalarda hep görüyor ve çok beğeniyordum.Üyelik kısmet bugüne imiş:)

Başlıktaki isim İtalya'nın Calabria bölgesinde söylendiği şekli ile bizim pekmezin "gün balı" versiyonu.Çok ilginç. Hemen bu sayfayı link verdim.En azından resimlerden anlayabilirler.Ben de onların sayfasını ekliyorum:

http://www.calabriafromscratch.com/?...1#comment-1859

Eski yemek hazırlama ve koruma yöntemleri de diğer bir ilgi alanım.
Selamlar

fatma sunay 15-11-2010 16:21

beyaz dut pekmezinin yapılışı
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 180071

Eklenti 180072

Eklenti 180073

Eklenti 180074

Eklenti 180075

fatma sunay 15-11-2010 16:24

Önce dut elenir. Kazana su konularak kaynaması beklenir ve bu arada dutlar yıkanır. Kaynayan suyun içinekonulur. Dutlar iyice kaynayıp şırası eline yapışacak şekılde olduğunda süzülme işlemi başlar.

fatma sunay 15-11-2010 16:31

kaynayan dutlar tekneere alınarak süzülür
 
5 Eklenti(ler)
Eklenti 180076

Eklenti 180077

Eklenti 180078

Eklenti 180079

Eklenti 180080

fatma sunay 15-11-2010 16:43

Süzülen şıra pekmez tepsilerine yayılırken tekrar ince süzgeçten süzülür. Birgün sonra güneş doğmadan tepsiler tek tek kazana süzülür.Buna dip alma deriz çünkü dutlar nekadar yıkansada genelde dibinde tortu oluşturuyor. Tepsiler yıkanır iyice kurulanır ve şıralar tekrar tepsilere yayılır. Bu işlemden sonra tepsilerdeki pekmezler katılaşmaya başladığı zaman hepsi birkaç tepside toplanır. Yaklaşık dört gün sonra pekmezin yüzüne sarı bir köpük gelir ve anlarızki pekmezimiz olmuştur. Tepsiler teker teker güneşten alınarak pekmezi konulacak kabın ağzına iki kat tülbent geçirerek süzülür. Kabın ağzı hemen kapatılmaz . Birhafta veya on gün kabın ağzı temiz bir bez bağlanarak saklanır. Afiyet olsun.

fatma sunay 15-11-2010 16:49

Önemli bir püf nokasıda şıra konulan kapların hepsi öncedenkaynamş dutla ovulur. Çünkü pekmez ekşir. Bu işleme kimse dikkat etmiyor ama bir müddet sonra pekmez ekşimeye başlıyor.Biz pekmez yaptığımız kapların hiçbirini başka şeyde kullanmıyoruz. Pekmez işlemi bitince hepsi sarılıp kaldırılıyor.

yolac 18-11-2010 20:40

Sayın Fatma Sunay,
Acaba Kara Dut pekmezi de aynı şekildemi yapılıyor.Yoksa sadece beyaz dut pekmezi mi yapıyorsunuz.
Karadut pekmezinin ilaç yerine kullanıldığı söyleniyor.Doğru mu?

nariçi 18-11-2010 23:57

Fatma sunay'a teşekkür ederiz.

fatma sunay 23-11-2010 19:47

Sayın yolaç karadut pekmezinin şırası dahaçok kaynatılıyor. Bİzim yaptığımız beyaz dut pekmezi.Karadut pekmezini bizim büyükler mutlaka evde bulundururlar çünkü ağız yaralarına çok iyi geliyor.

fatma sunay 23-11-2010 19:49

Sayın nariçi bilgilendirebildiysem nemutlu bana.

denizakvaryumu 06-01-2011 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 557690)
Sn.yolaç,
Karadut pekmezini hiç yapmadık, ama komşu köylerde yapanlar var.

Karadut pekmezi nasıl yapılıyor öğrenebilirim.

Halil Bey,

karadut pekmezinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgi alabildiniz mi?

bahtiyar02 06-01-2011 22:03

Karadut pekmezinden kastınız ekşi karadut mu? yoksa diğer tatlı karadut türümü?
Saygılar

denizakvaryumu 07-01-2011 08:42

Ekşi olanı yani şifalı denileni.

1 lt si 35-40 TL ye satılıyor bugünlerde.

Halil Önen 07-01-2011 19:28

ekşi karadut şurubu
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 737029)
Halil Bey,

karadut pekmezinin nasıl yapıldığı konusunda bir bilgi alabildiniz mi?


Aslında pekmez değil şurup yapımı.
Eczacılar ilaç yerine alıyormuş. Ağız yarları ve uçuk tedavisinde de kullanılıyormuş.

Yapımı çok kolay

Ekşi _ çok eriyince ekşi değildir_ karadut bir kapta sıkılır.
Posası süzülür. (Çekirdekleri geçirmeyen incelikte elek olmalı)
Güneşe serilir, yassı tepsilerde.
4 veya 5 gün _ güneşin ısısına göre _ bekletilir, macun kıvamına yakın cam kaplara konur.
Biraz tatlı isterseniz içine şeker eritebilirsiniz.

Kısaca ez, süz güneşe koy ...

Köy ekmeğini şöle bir daldır, kahvaltıda ye...

Ya da;
Bir yemek kaşığı buz gibi suya koy, karıştır şerbet niyetine iç.


Tatlı karadut pekmezi de,
sevgili fatma sunay' ın dediği gibidir.

Saygılar

dermana 07-01-2011 20:11

biz blenderden geçirip tülbentten geçirdik. ama 1günde ancak süzüldü. sonra da derin dondurucuda sakladık. lazım oldukça kullanıyoruz

denizakvaryumu 08-01-2011 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 737784)
.

Kısaca ez, süz güneşe koy ...



Demek ki kaynatılmıyormuş...Bir yaş daha yaşlandırdınız beni :)

Çok teşekkürler.

Halil Önen 09-01-2011 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 737436)
Ekşi olanı yani şifalı denileni.

1 lt si 35-40 TL ye satılıyor bugünlerde.


Ekşi olanının bu kadar pahalı olmasının sebebi,

'az olan şeyler değerlidir' _ altın gümüş vb. gibi_ diye düşündüm ama 'topal at azdır değerli midir' :) çıkarımına takıldım.


Ekşi karadutun azlığının yanında, hasat _ toplama zorluğu_ olmalı. Silkeleyince düşmüyor.:)

Müjgan 09-01-2011 19:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 737784)
Eczacılar ilaç yerine alıyormuş. Ağız yaraları ve uçuk tedavisinde de kullanılıyormuş.

Halil Bey, artık eczanelerde bulundurduğumuzu pek söyleyemeyiz, zaten talep de olmuyor. Eskiden soran, alan oluyordu ama şimdi değişik ilaçlar yüzünden itibarı yok.

Alıntı:

Bir yemek kaşığı buz gibi suya koy, karıştır şerbet niyetine iç.
En ideal kullanımı da bu olmalı bence.:p
Ben çocukken karadut ağaçları ne çoktu. Yaşadığım şehir itibarı ile mi ben göremiyorum, yoksa eskisi gibi değil mi popülasyonları... Üstümüz başımız leke olacak diye annem bizi ağaçtan uzak tutmaya çalışırdı, şimdi ise beyaz lekesiz bir elbise giyip, dut toplasam yeri... yani o kadarr... :))

nariçi 12-01-2011 20:30

Beyaz dut pekmezi yaparken toprak koyulmuyor herhalde! söz edilmedi.

Karadut pekmezi veya şerbeti kolay. Yazın karadut satan seyyar satıcılar oluyor alır yaparız.

üzüm 12-01-2011 21:01

Sayın nariçi, denizakvaryumu ve Halil Beyin bahsettiği ekşi karadut; normal kara dut değil. (karışıklık olmasın:))

nariçi 12-01-2011 21:09

Bir urmutut var sapından zor kopan, iri koyu yeşil yapraklı, bir de beyaz dut gibi forumda ancak siyah ve az ekşimsi dut,

Toprağı da beyaz dut pekmezi için sormuştum.

üzüm 12-01-2011 21:31

Ekşi kara duta urmu dutu da deniliyor. Bizim bölgede kan dutu olarakta geçiyor. Yanılmıyorsam urmu dutu sizin bölgedede bolca yetişiyor ki pazara geliyor.

nariçi 12-01-2011 22:03

Toprak konusunu tam öğrenemedim. Bizim komşular pekmez yaparken sıradan bahçe torağı koyuyorlarmış yeterki temiz olduğuna kaanat etsinler.

Diğer taraftan beyaz topraklardan eskiden köy evlerini badana yapmak için kazarlardı hatta geçenlerde bu konuda bir haberde çıktı, eşilen toprak mağarasında çöküntü neticesi ölümler olmuş. Bu beyaz topraklar da kanserojen özelliği taşıyormuş diye de literatürde rastlamıştım..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025