agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=190)
-   -   Pastırma Yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14613)

Alan Parsons 26-03-2009 10:51

Pastırma Yapımı
 
Öncelikle kafanızdan bir takım düşünceleri atın, pastırma yapılır mı? Güzel olur mu? Zor değil mi? Hayır çok kolay ve dışarıda satılan pastırmadan çok daha güzel oluyor. Sadece yapmak isteyin. Bu tarifi okuduktan sonra sizlerden tek bir şey istiyorum, en yakın kasap veya markete gidip 1kg et alın ve deneyin, ne kaybedesiniz?


Alınması gereken et kontrafile olmalıdır. Etin bu kısmı daha yumuşaktır, bu konuda farklı görüşler gelebilir ancak deneyimlerimle sabittir ki tek tavsiyem kontrafiledir.

1 kg aldığınızı farzedelim, etin yağlarını zevkinize göre alın, eti bir tepsiye yatırın, etin alt ve üst kısmını ince tuz (sofra tuzu) ile kaplayın, tuz ile o kadar kaplamalısınız ki et görünmemeli, daha sonra bu etin üzerine bir mermer kapatın, sıkıca koli bantları ile sarın. Evinizde serin bir yere veya buzdolabınızı meyvelik çekmecelerinden birini çıkartarak tepsiyi buraya yerleştirin.Tepsi eğik olmalıdır çünkü tuz yardımı ile et fazla miktarda su kaybedecektir. Tepsinin altına bu suyun birikebileceği bir kap koyun.

İlk günlerde et çok su kaybedecektir. Bu suyu fırsat buldukça dökün, fazla bekletmeyin.

2 güde bir eti çevirin (alt-üst biçiminde), tuzlama işlemini tekrarlayın, etten su gelmeyene kadar buna devam edin. Tuzlama olayından sakın korkmayın, bol bol tuz unutmayın. (Tuz torbasından boca edin)

Su gelmesi kesildikten sonra et kahverengi bir görünüm alacaktır, bu doğru yolda olduğunuza işarettir. Bir su dolu kap içinde eti yaklaşık 2 gün bekletin, burada amaç fazla tuzun etten ayrılmasıdır. Suyu sık sık değiştirin.

Daha sonra eti bir ip yardımı ile serin bir yere asın ve 1 gün kurutmaya bırakı, serin yeri olmayanlar bu işlemi buzdolabında yapabilirler.

Artık ete çemen sürme zamanı gelmiştir, çemeni ister kendiniz yapın ister dışarın zevkinize uygun olanı alın, çemeni sürerken elinize plastik bir eldiven giyerek ve eldiveni hafifçe ıslatarak çemeni sürmek çok daha kolay olacaktır.

2 günlük bir bekleme ve kuruma zamanından sonra mükemmel bir pastırma olacak, 2 gün sonunda pastırmayı nylon folyoya sarın ki fazla kurumasın. Hiçbir katkı maddesi olmayan, en kaliteli, yağsız etten yapılmış bir pastırmaya şu an piyasada ulaşmak neredeyse imkansız.

Saygılarımla

bengi_su 02-06-2009 10:22

Ben yapmıştım gerçekten çok güzel oluyor.:)

denizakvaryumu 02-06-2009 10:55

Piyasadaki pastırmaların içine sucuklarda olduğu gibi artık koruyucu atmaya başladılar.

Koruyucusuz (E siz)sucuk piyasada bulunmadığı gibi artık koruyucusuz (E siz)pastırma bulmak da imkansız.

E ler için nette zaten yeteri kadar bilgi var.

Ben içine E katılmamış sucuk ve pastırma bulamadığımdan uzun zamandır bu iki gıdayı yemiyorum.

FAKO 10-03-2013 11:26

<embed src="http://img515.imageshack.us/slideshow/smilplayer.swf" width="640" height="480" name="smilplayer" id="smilplayer" bgcolor="FFFFFF" menu="false" wmode="transparent" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" flashvars="id=img515/7415/1362909555yys.smil"/> <br/><a href="http://imageshack.us/slideshow/index.php">Go to ImageShack® to Create your own Slideshow</a>

FAKO 10-03-2013 11:28

Siteye yeni uye oldum. Burayi cok ilginc buldum

ImageShack(TM) slideshow


http://www.youtube.com/watch?v=7hQMpmrR-ks

nkutsay 10-03-2013 12:00

Kimse denemedi mi bu tarifi?

adembaba1 10-03-2013 17:04

Tarifi baska yerde gorup denemistim,fena degil,ama gecenlerde tuzu az koyup eti disarida bekletirken(7ayonce) et kurtlandi,tuzdan hicbir yerinin gorunmemesi lazim eger et disarda,balkonda filan duracaksa,yoksa sinekler yumurtluyor,et kurtlaniyor.

miralay 10-03-2013 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FAKO (Mesaj 1117093)
Siteye yeni uye oldum. Burayi cok ilginc buldum

ImageShack(TM) slideshow


PASTIRMA YAPIMI 12.12.2011.wmv - YouTube

Eti delmeden tuzlanmasını nasıl sağladınız ?

FAKO 12-03-2013 09:37

Basit, HEREFORD dinlenmis danasinin DIS FILESI olarak ciftlikten satin aliyorum.
Böyle olunca et basindan itibaren "HELVA" durumunda oluyor, bicakla yaralar acmadan
kaya-deniz tuzu icine kadar isliyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024