agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kiler (https://www.agaclar.net/forum/kiler/)
-   -   Hurma zeytini oluşumu (Karaburun hurması) (https://www.agaclar.net/forum/kiler/12279.htm)

acemifüsun 20-01-2010 00:17

Sn.kumyaka2010 sanıyorum hurma zeytin sadece Çeşme yarımadası ve özellikle Karaburunda çeşitli yöresel etkenlerden dolayı olabiliyor. Her sene İzmir'de aradığımız zaman hurma bulabilirdik , fakat bu sene çok az olmuş.Ne İzmirde ne de Karaburunda aramamıza rağmen ancak 2kg.kadar bulabildik.

imgelem 20-01-2010 13:52

Sn.Kumkaya ;
Yukarıdaki mesajlarda da anlatıldığı gibi hurma zeytinin oluştuğu Erkence çeşidini alıp Karadenize götürürseniz sadece erkence zeytininiz olur.Hurmalaşma iklim etkisi ile oluşan
bir mantarın yaptığı bir çeşit fermantasyondur.Dolayısı ile sadece Karaburun ve bir miktar da Urladaki ağaçlarda oluşur.Ayvalık'da bile hiç duymadım.

Zeytinci 21-01-2010 11:52

Sn. Kumyaka,

Imgelem ve Acemi füsun bilgilrine katılıyorum.

İzmir yağlık Erkence çeşidi zeytin dikerseniz yetişir. Gerisi iklim ile mantara kalıyor. Denemeye değer. Para kazanmak için fark yaratmak gerek.

Sizin trilyeler de üstün çeşid. Özellikle sizin bölgelerde üretiliyorsa.

Sofralık zeytincilik yöreye özgün olunca güzel oluyor.

Kolay gelsin.:)

tenus 28-01-2010 00:17

balbay bey ben ist avcılar danım hurma zeytini çok merak ettim.zeytin üretiyorsunuz galiba.istanbulda ürettiğiniz hurma zeytinden alabileceğim satış bayiniz var mı diye soracaktım? veya izmir e gitmeden nasıl alabilirm?

Buladan 29-01-2010 12:14

Sayın Zeytinci, Balbay ve Tenar,

Öncelikle hurma zeytini ile ilgili verdiğiniz bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.

Üzerine araştırma yapmaya son derece hasıl bir ürün olan hurma zeytini için umarım akademisyenler de daha kapsamlı çalışmalar başlatmıştır. Hava koşulları, toprak, sulama, ilaçlama, budama gibi değişkenlerin ürünün elde edilmesinde ne gibi etkileri olduğu; bu kadar bize has ve özgün bir ürün için üretim tekniklerini nasıl standartlaştıracağımız ve bunun sonucunda nasıl pazarlayacağımız hususlarında sanıyorum akademik çevrelerin bunu görev addetmesi ülkemiz zeytinciliği için bence faydalı olurdu.

Nisan ayındaki son konuşmaların üzerinden yaklaşık 11 ay geçmiş. Umarım hasadınız bereketli, ürününüz hayırlı olmuştur. 2009 ürünüyle ilgili değerlendirmelerinizi de öğrenmek isteriz. Bu sene var yılı oldu mu, sizin tespit edebildiğinize göre değişen iklim koşulları ne ölçüde etkiledi (örneğin bildiğim kadarıyla İzmir son yılların en soğuk kış aylarını yaşamakta).

Tecrübelerinize dayanarak öğrenmek istediğim bir konu daha var. Sofralık kullanım olarak doğal kabiliyeti olduğunu bildiğimiz hurma zeytininin, yağlık olarak bu çapta bir ünü var mıdır? Yani sofralık olarak mı, yoksa yağlık olarak mı işlenmesi gerekir. Ticari açıdan hangisi daha fazla getiri sağlar.

Ayrıca yine merak ettiğim uygun toprak, hava ve üretim ortamı nedir? Yani toprağın hangi mineralleri içermesi gerektiği, budamasının nasıl yapıldığı, ne kadar ve hangi dönemlerde suya ihtiyaç duyduğu, hangi yaştaki ağaçların diğer şartlar yerine getirildiğinde ne kadar ürün verdiği gibi hususlar hakkında bilgili arkadaşlar da paylaşımda bulunabilirler mi acaba?

Saygı ve sevgilerimle.

Zeytinci 29-01-2010 21:01

Sn. Buladan,

Bu yıl Karaburun'da ağaçlar hiç ürün vermedi. Sebebi çiçek döneminde yağmur yağması ve havanın açarak güneşin çiçekleri yakmasıdır. Bunun yanında 2009periyodisite yılı idi.

Erkence çeşidi yağlık olup (olgun dönemde 1/3 yağ oranı) hurma zeytini oluşumu normal mevsimlerde bahçe sahiplerinin kendi tüketimlerini karşılyacak kadar az olur.

Hurma oluşum şartları çok uygun olursa bahçe sahipleri fazla hurma zeytinini satar. Alıcılar, satıcıların yollarını bekler ve hemen satın alır. Dolayısı ile fiyatı pahalı olur alıcının pazarlık yapma şansı pek yoktur.

Aşırı oluşum durumu olursa fiyatı düşer, sahibi salamura yapar böylece tuzlu hali daha sonra satılır.

İçerisine hurma karışan zeytinin uygun toplanma ve uygun yağ işleme metodu uygulandığında kalitesi üstündür.

Hurma oluşumu kireçli topraklarda ve denize yakın yerlerde daha fazla olur.

Beslenmesi ve bakımı iyi yapılmış ağaçlarda Hurma az olur. Zayıf ve yaşlı ağaçların kurumuş dallarının aralarındaki genç sürgünler de Hurma miktarı yüksektir ve kalitesi üst seviyededir.

Buladan 30-01-2010 10:13

Sayın Zeytinci,

Yanıtınız için teşekkür ederim.

Erkence zeytininde hurma oluşumu için demek ki 4 ana esas gerekiyor, ancak yine de standart bir verim değerlemesi yapmak güç anladığım kadarıyla.

Buna ek olarak, dün "Zeytin hastalık ve zararlıları ile doğal mücadele" başlığındaki yazılanları (özellikle kaolin kili ve organik ilaçlarla ilgili olarak) okurken aklıma geldi, bu ilaçların kullanımının hurma zeytinini oluşturan mantar üzerindeki etkisi hakkında herhangi bir bilginiz var mı? Diğer zararlı mantarlarla ve genel olarak zeytin zararlılarıyla mücadele edeceğiz derken, Phoma Olea'ya da zarar vermeyelim...


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 571162)
Sn. Buladan,

Bu yıl Karaburun'da ağaçlar hiç ürün vermedi. Sebebi çiçek döneminde yağmur yağması ve havanın açarak güneşin çiçekleri yakmasıdır. Bunun yanında 2009periyodisite yılı idi.

Peki hurma oluşumunu gözardı edersek, genel olarak mı ağaçlar ürün vermedi, yoksa hurma zeytinine dönüşüm açısından mı verimsiz oldu? Seferihisar'da zeytin yetiştirme kararı almak üzereyim. Bu söylediğiniz benim açımdan son derece önem arz etti bir anda =]

Saygı ve sevgilerle

Zeytinci 03-02-2010 16:50

Sn. Buladan,

Kaolin kili uygulaması tecrübe edilmedi bu sebeple hurma oluşumunu etkilemesi hususnda bilgi yok.

Kanımca etki eder çünkü bu malzeme bir film oluşturuyor. Oysa mantar meyve etine nufuz etmesi lazım diye düşünüyorum.

2009'da zeytin olarak sıfır çekildi.:mad: Maalesef ne zeytin nede hurma.

Ümidinizi kırmak istemem:)

Zeytinci 31-10-2010 20:04

1 Eklenti(ler)
Dün topladığım Hurma zeytin ile bu sabah kahvaltıda keyif yaptım.

Hurma zeytin isteyenlere yardımcı olamamak üzücü:(

tenar 04-11-2010 08:14

Sn Zeytinci,

Bayramda umarım görüşebiliriz. Hurmalarımı toplamaya İnecik'e Kaynarpınar'a geliyorum.

denizakvaryumu 26-11-2010 13:34

http://www.godence.org.tr/gzvz.aspx?sayfa=2

Hurma zeytini almak isteyenler linke göz atsın.

Nette sanırım sadece burada satılıyor?

pria 26-11-2010 17:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 719522)
http://www.godence.org.tr/gzvz.aspx?sayfa=2

Hurma zeytini almak isteyenler linke göz atsın.

Nette sanırım sadece burada satılıyor?

Bayıldım bu şirin Ege köyümüzün takdire şayan başarılarına..
Ben Kooperatif Başkanıyla da telefonda görüştüm..Yağlı sele zeytinimiz 15 güne kadar çıkar dedi..
Ben yeşil zeytin,mandalina çiçeği balı,yöreye has hayıt balı (890 gram kavanoz 15-16 tl) ve naturel sızma zeytinyağ siparişi (kilosu 8.5 tl) verdim.
İnce kırılabilir badem de çok iyi;kiloso 10 tl imiş..
Ürünler köydeki satış merkezi dışında hiçbir alışveriş merkezinde satılmaz,dedi başkan..
Bir de kargo gönderimi yapıyorlar..
Yörenin klimatolojisi zararlı böceklerin yaşaması için uygun değil..Bu yüzden bahçelerde ilaçlama yapmıyoruz,diyorlar..
Bir de sadece o yöreye mahsus olan bir mantarın zeytin içindeki acı suyu parçalaması olayı ilgimi çekti..

pria 23-12-2010 14:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 719522)
http://www.godence.org.tr/gzvz.aspx?sayfa=2

Hurma zeytini almak isteyenler linke göz atsın.

Nette sanırım sadece burada satılıyor?

Özellikle mandalina çiçeği balı çok hoşumuza gitti bizim..

erdenaycincin 12-07-2012 21:06

herkese Bartından selamlar ,bizim buralarda hiç kimse zeytin yetiştirmez ve zeytini nasıl yenebilecek hale getirileceğini bilmez ,Amasranın tepelerinde ve diğer kıyı şeridimizde kendiliğinden oluşmuş **** süs için dikilmiş tek tük zeytin ağaçları var,benim sorumsa şu ben arsama 5- 10 adet zeytin ağacı dikmek istiyorum(ege aşığıyım)bana bahçede otururken egedeymişim hazzını vermesi için,ancak diktiğim ağacın zeytininide toplayıp yemek isterim haliyle,acaba salamura işinden anlamadığım için hurma zeytini fidanı satmak isteyen bir arkadaş olurmu olursa hemen benimle özel mesajlardan irtibata geçebilir,birde yok orda yetişmez bu zeytin derseniz yazları nemli ve sıcak- kışları nemli ve soğuk olan Bartında şu zeytin çeşiti yetişir diye bana bir akıl vereniniz olurmu?olursa çok sevinirim,tabi fidanları nereden temin edebileceğimide söylerseniz daha çok sevinirim :)

agozce 13-07-2012 00:02

Hangi çeşit ekersiniz bilmem ama yeşil kırma-salamura ve siyah sele yapmak çok kolaydır..Ben size iyice öğretebilirim...:))

Çeşit konusunda Sn. Meyvelitepe nin bloğundan okuyup bilgi edinebilirsiniz...

erdenaycincin 13-07-2012 09:23

Teşekkür ederim sn.agozce

ypkimya 06-12-2012 16:11

Arkadaşlar,
Ben yeni üye oldum. Tuzsuz zeytin konusunu aradım ama, Forum sayfalarında hurma zeytin haricinde tuzsuz zeytin ile alakalı yazışma göremedim veya fark edememiş olabilirim. Konu ile ilgilenen varsa, Aşağıda yazdığım konuda görüşlerini almak isterim.
Geçen hafta, İzmir Kemalpaşada, bir gıda kurutma (meyve, yaprak, et, süt, deniz ürünleri vs.) firmasına uğramıştım. Zeytinin acılığını gidererek, kimyasal vs. kullanmadan tuzsuz zeytin yaptığını ve patentini de aldığını söyledi.
İşlemi 1 günde yapıyormuş. Ben ikram ettiği zeytinlerden taddım. acısı gitmiş, tuzsuz ve lezzetliydi.
Bu hafta bahçemdeki zeytinlerden toplayıp götürdüm, aynı şekilde işleyip bana iade etti. Ben de, bir şekilde, zeytinin suyunu uçurarak, aynı tatlandırmayı yapabilirmiyim diye düşünüyorum. Ne dersiniz?

DogayaDonus 13-09-2015 17:27

Konu üzerinden uzun zaman geçmiş. Ama bu hurma zeytinini nereden bulacağımı araştırıyorum. Herhalde sadece mevsiminde Karaburun'da bulunuyor.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025