agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Kanatlılar (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=377)
-   -   açıkta 4000 lik köy yumurtacılığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20002)

akif.72 30-03-2010 18:53

açıkta 4000 lik köy yumurtacılığı
 
arkadaşlar 4 dönümlük bir alanda 4000 civarı köy tavuğu yapmak istiyorum. herkes bilgilerini paylaşırsa memnun olurum. düşündüğüm tek cins atak

Todor 30-03-2010 19:29

İlk olarak hoş geldiniz:)
Forumda bir çok kurala çok dikkat ediyoruz, ilk olarak forum kurallarını okursanız çok seviniriz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11

Köy tavuğu ve yumurtası dediğimiz zaman anlaşılan, serbest olarak büyüyen ve günlük az bir miktar yem, kimi zaman ise hiç yemsiz beslenen hayvanlar ve bunların yumurtalarıdır. Çünkü beslenme rasyonunun büyük kısmı solucanlar, böcekler ve yeşillikten oluşur.

Sizin bahsettiğiniz 4000m2/4000 tavuk oranı bu şartı yerine getiremez. Çünkü bu oranda bir yoğunluktaki arazi, 1 haftada kel kalacaktır. Toprak aşırı gübrelenmeden dolayı tuzlanacak, ot bitmeyecek, böcek gelmeyecek, solucan oluşmayacaktır.

Bu durumda tüm besini dışarıdan vermeniz gerekecektir. Hayvan tüm ihtiyacını sizin vereceğiniz yemlerden karşılamak zorunda kalacağı için sadece mısır ve buğday yeterli gelmeyecektir. Yine yumurta yemi vermek zorunda kalacaksınız ki, bu durumda yumurta çiftliklerinden farkınız, hayvanlarınızın refah seviyesinin onlara göre daha yüksek olmasından başka bir şey olmayacaktır.

Bir başka nokta atmosferik şartlar; Yazın sıcak günlerinde 4000 tavuğun saklanabileceği gölgelik alan yapmanız gerekir. Kışın ise yağmurdan ve soğuktan korunabilecekleri bir yerleri olmak zorunda. Kışın kümesten dışarı salmam derseniz bu sefer kanabilizm gibi sorunlarla karşılacaksınız.

Bir alternatif olarak, tavukların severek yediği yelikkleri (marul, salatalık gibi) başka bir bölgede ekerek, günlük olarak getirir ve önlerine dökebilirsiniz. Fakat 4000 tavuğun oldukça fazla yeşillik tüketeceğini biliniz.

Atak, AtakS, ligorin gibi ırklar yüksek verimli hayvanlardır fakat iyi beslenirlerse. Ayrıca atak, atabey hetarazigot hibritdirler. Yani iki farklı ırkın melezlemesi ile oluşmuş, yüksek verimli yavrulardır. Fakat bunlardan alacağınız civcivlerin aynı verimi vereceği şüphelidir. Dolayısı ile her daim dışarıdan civciv veya döllü yumurta almak zorunda kalacaksınız.

Atak ırkları için detaylı bilgi
http://tae.gov.tr/page.php?ID=13

Ben size bu ırklar yerine sussex, plymouth gibi kombine ve hastalıklara dayanıklı ırkları öneririm.

Ve bence dikkat etmeniz gereken bir diğer konu, yaban hayatı. 4000 tavuğun salma olarak dolaştığı yer muhtemelen yerleşim birimlerinden uzak bir yer olacaktır. Tilki, sansar, atmaca, fare gibi bir çok hayvanı uzak tutmaya çalışacaksınız. Etrafını çevirseniz, üzeri açık kalacak. Tilki girmese gelincik, sansar girecek. Özellikle gelincik ve fare çok fazla yumurta kaybına yol açacak.

Ve son olarak, hayvanlarınızı nerden alcağınızı bilmiyorum fakat, bahsedilen değerlerde verime sahip hayvanlar için güvenilir yerlerden alış veriş yapmak zorundasınız. Senede 350 yumurta hesabı yapıp, 150 yumurta almak çok heves kırıcı ve sinir bozucu olabilir. Bildiğim kadarı ile özellikle internet üzerinden AtakS ismiyle bir çok verimsiz civciv ve yumurta satılmakta, dikkatli olmanızı öneriririm.

Kolay gelsin.

akif.72 30-03-2010 19:56

hocam, etrafını çeviriyorum. kangal köpeklerim telin sürekli çevresinde telde dolaşır halde olacak. ve düşündüğümüz hallerden yeşil atık, manavlardan yeşil atık, büyük fırınlardan ekmek atığı, ayrıca sürekli buğday takviyesi. araziyide eşine bilmeleri açısından sürekli sürücez. atak tavuğuda ankara tavuk entstütüsünden almayı planlıyorum.

akif.72 30-03-2010 20:03

ayrıca, toprakta böceklerin bitebileceğini düşünerek, ayda 1 kamyon büyükbaş gübresi dökmeyi planlıyorum. sizce nasıl olur

Todor 30-03-2010 20:12

Köpekler gelincik, sansar, atmaca konusunda yetersiz kalacaktır.
TAE'den alıyorsanız, elbette ki hayvanların veriminden şüphe edilemez.

Yeşil atıklardaki kimyasallara dikkat etmelisiniz. Kuşlar ve balıklar, zirai kalıntılardan en kolay etkilenen canlılar. Ve her ne kadar atıkda olsalar çürük, küflü olmamalılar.

O kadar tavuk gübresinin üzerine bir de hayvan gübresi eklenince, topraktaki tuzluluk iyice artacaktır. Ne gibi sonuçlar doğurur bilemiyorum. Ama bir koku ve sinek problemi yaşayacağınızı düşünüyorum.

Bir diğer yandan, tavuk gübresini ve hayvan gübresini satabilirsiniz tabi.

alperen55 01-04-2010 22:29

aktif 72 bey bende todor dediklerine canı gönülden katılıyorum 4000 tavun bakılması hele dısarda münkün değildir ben bir çok kez üretimini yapmış oldumu hint tavuklarından ve köy tavuklarımdan biliyorum o kadar kolay olsa idi inanın benimde bir tarlam var 3 dönüm ve inanın cevresinde bağbahce denilen bir şey yok hemde derenin tam kenarında yım tavuklarınızdan bir tanesinin hasata olması yeterli olur telef olması için bunu iyi düşünmenizi temenni ediyorum öncelik yapacağınız kar olmamalıdır öncelik bu kadar hayvanın istekleri ve bakımı olmalıdır bir şahlanışla kalkmak o işin yarısıdır ama inanın düşünmeden şahlanan herkez zarar etmiştir saygılar diliyorum inşallah hakkınızda hayırlısı olur....

Arnavut 02-04-2010 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akif.72 (Mesaj 606643)
arkadaşlar 4 dönümlük bir alanda 4000 civarı köy tavuğu yapmak istiyorum. herkes bilgilerini paylaşırsa memnun olurum. düşündüğüm tek cins atak

Sayın akif.72;

Sayın Todorunda belirttiği gibi düşlediğiniz olayı anlattığınız şartlarda gerçekleştirmeniz pek mümkün görünmüyor. "4000" tavuk için "4000m2" arazide bence yetersiz görünüyor.Arazi sorununu aşsanız hayvanlarınızın güvenlik ve bakım sorununu aşmada zorlanacağınızı düşünüyorum.Atak cinsi tavuk besleyeceğinizi söylemişsiniz, Neden kapalı kümes tavukçuluk sistemini araştırmıyorsunuz?;)

Saygılar.

ensar 03-04-2010 06:14

Sn akif 72

Ben yaklaşık 50 dönüm arazide 60 civarında tavuğa sizin istediğiniz şekilde bakıyorum ama inanın kümeslarinin civarındaki yaklaşık bir, birbuçuk dönümlük alanda ot bitmiyor. Ayrıca sağdan soldan yumurta toplama gayretide cabası

Amerikada tabanları ince telli 0.8 x5x5 m lik kafeslerde yaklaşık 30 tavuğu geniş otlaklıklarda sürekli olarak yer değiştirerek köy tavuğu ve yumurtası üretildiğini okumuştum. Bulabilirsem size linki iletirim.

Sevgiyle kalın

fskandemir 03-04-2010 07:55

Tüm çalışmayı yetiştirme olarak yaparsak iş fikriniz ön fizibilitede takılıyor(en azından ben öyle gördüm). Ancak bir birine yakın iki-üç köyden toplama yaparak da bu faaliyete başlayabilir misiniz? Gerekirse tavukları verirsiniz, hem et hem de yumurta toplarsınız. Hastalık, besleme sürecindeki bir çok riskten kurtulursunuz, tabi ki de bazı ek maliyetleriniz olur.

Rasko 03-04-2010 21:39

yapılmak istenen bir çeşit üretim tarzı olan serbest yetiştiricilik tipi sanırım.nette birkaç çiftlik örneği buldum ve örneklerde görüldüğü gibi tesissiz olması düşünülemez,folluk,tünek,yemlik,suluk ve en önemlisi hayvanların akşam barınma ihtiyacı karşılanmalıdır.
http://www.bigdutchman.de/fileadmin/...v/Freilan1.jpg
http://www.bigdutchman.de/fileadmin/...v/Freiland.jpg
http://www.jpe.org/pics/systems/free%20range_2.jpg
http://www.panix.com/~clay/cookbook/...free-range.jpg

Gezegen 16-04-2010 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rasko (Mesaj 609783)
yapılmak istenen bir çeşit üretim tarzı olan serbest yetiştiricilik tipi sanırım.nette birkaç çiftlik örneği buldum ve örneklerde görüldüğü gibi tesissiz olması düşünülemez,folluk,tünek,yemlik,suluk ve en önemlisi hayvanların akşam barınma ihtiyacı karşılanmalıdır.
http://www.bigdutchman.de/fileadmin/...v/Freilan1.jpg
http://www.bigdutchman.de/fileadmin/...v/Freiland.jpg
http://www.jpe.org/pics/systems/free%20range_2.jpg
http://www.panix.com/~clay/cookbook/...free-range.jpg

cok güzel bir örnekleme olmuş yapılması gerekende bu şekilde olmalı bence de açık alanda tavuk biraz zahmetlidir ama sevince insan herşey hoş oluyor tabi gerekli donanım olduğu müddetce

S Güngör 17-04-2010 01:42

TAE hakkında bilgi rica ediyorum. Büyük çiftliklere yönelik birşeymiş gibi geldi bana. Ben sonuçta 1 dönümlük arazide en fazla 30 tavuk bakabiliyorum. Tavuklarım yaza doğru kuluçkaya yatacaklar. Cins tavuk yumurtası arıyorum. Tae'ye şartlanmış değililm. Var mı bildiğiniz güvenilir ve ucuz bir yer?

qokhanyilmaz 15-10-2010 15:53

Bandırma'da hem profesyonel hem de amatör olarak bu işi yapan çok firma var.Tavu ekipmanları,yemlik,suluk,gübre boşaltma sistemleri ile ilgili de çok firma bulabilirsiniz.

kadrilion 13-10-2011 14:23

organik tauk çiftliği kurmak karlı bir işmidir. **** yumurtayı hemen satabilirmiyiz. yani pazarı varmı?

encarte 16-10-2011 03:41

sayın kadrilion;
her topalın bir kör alıcısı vardır. Ama siz daha sıfırdan başlayacağınız için rakiplerinizden daha ucuza vermelisiniz ki müşteri pörtföyü oluşturabilesiniz. İşin boyutu kar konusuna gelince önceden üreticiler masrafların üzerine karlarınıda ekleyip satışa sunuyorlardı. Ama artık böyle yürümüyor. Üç aşağı beş yukarı fiyatları belli. Siz bu satabildiğiniz fiyattan masraflarınızı düşüp karınız ortaya çıkıyor. Masraflarınızı ne kadar azaltınız o kadar kar marjınız arttı.
ayrıca forumda yeniyim ve ilk mesajım umarım hatam olmamıştır.

civ_civ 12-12-2011 22:15

tavuk gübrsinde kütlece %5-6 oranında azot var. çok fazla azotta, toprakta yaşayan canlılar üzerinde olumsuz etkiler yapıyor..bir tavuk günde ortalama 175 gram atık üretiyor..tavuk gübresinin fazlası zarar..hele hele 4000 tavuğun gübresi çok fazla..toprağınız bu gibi nedenlerden çoraklaşacak..tavuk gübresini bir şekilde bertaraf etmeniz, ilgilenen yerlere vermeniz veya satmanız iyi olacaktır diye düşünüyorum..hayırlı günler..

civ_civ 12-12-2011 22:16

arkadaşlar bu arada ben yeni üye oldum..herkese merhabalar :)

furkan yıldız 13-12-2011 08:46

Açıkta biz 40 taneye bakamadık. Açıkçası 4000 tane yetiştirmek, hele ki açık alanda çok zor geliyor bana göre. Ama asla asla dememek lazım.

civ_civ 13-12-2011 10:41

arkadaşlar merhaba
izmit veya yakınlarında,yumurta tavukçuluğu yapan , gübresini alabileceğimiz yerler,firmalar vb. var mı bildiğiniz ?
yardımcı olursanız sevinirim..iyi günler..

brody 02-02-2012 13:57

Bence permakültür ilkelerinden faydalanabilirseniz sizin için iyi olabilir. Öncelikle araziyi bölümlere ayırmayı düşünebilirsiniz. Böylece bir taraf kendine gelirken diğer tarafta tavuklar yayılabilir. Arazinin uygun bir yerinde gölet düşünebilirsiniz. Böylece gölete gelecek böceklerden faydalanabilirsiz. Dut gibi dökülen meyvelerini tavukların yiyeceği ve böcekleri çekecek ağaçlar ya da çalılar dikebilirsiniz. Gölgelik konusunda da yardımcı olur. Arazide bölgesel de olsa malçlamayı düşünebilirsiniz. Solucan sayısını artıracaktır. Tavuklar zaten toprağı eşeleyeceği için sürmenin gerekli olduğunu sanmıyorum. Tavuklarında 4binini aynı anda araziye yerleştirmek yerine parça parça ekleyerek arazinizin kapasitesine kendiniz karar verebilirsiniz. Sadece yumurta tavukçuluğu yapmak yerine meyvesini satabileceğiniz bir ağaç gibi bitkisel bir ürünle beraber düşünürseniz daha verimli bir sistem kurabilirsiniz diye düşünüyorum. Tek cins tavuk yerine bir kaç cins ve beraberinde hindi gibi hayvanlarda beslemek yumurtaları tek sepete koymamak açısından faydalı olabilir.

murat özkan84 28-08-2012 11:16

4000 m2 4000 hayvan demek hayvan başı 1 m2 yer düşer
1 tavuğun 1 mt 2 yi ne kadar zaman da kirletmesini toprağı verimsiz hale getirmesini düşünün.
mecburen yem desteği yapacağınız için austrolorp cinsini bi araştırmanızı tavsiye ederim.

6litre 29-11-2012 21:50

300 hayvani ovayi mahvetmis, adam careyi hayvanlari saga sola cekmekte bulmus. 14 günde bir hayvanlarin yerini degistiriyor.
Hühnermobil.de Kurzfilm - YouTube

buda 225 hayvanin yerini 4 haftada bir degistiriyormus.
Huehnermobil 225 - YouTube

fikir versin diye.

lodos_ 14-01-2013 20:34

4000 tavuğu açık alanda beslemek güzel bir fikir ancak ticari kaygılar taşamamanız gerekir.
maliyet yüksek olur.Yedi sekiz aydan önce yumurta beklemeyin.Açıkta doğal usüllerle yapılan beselemede yumurta kalitesi et kalitesi yüksek olur ancak verim düşük olur.
Yerli değil satın alınan civcivlerle bu işi yaparsanız yumurtadan randıman alırsınız fakat bu tavuklardan et randımanı beklemeyin en yüksek kg/grama yumurta öncesi ulaşırlar bir daha kesim yapamazsınız.Ömürleride kısa olur.

Şayet böyle bir fikriniz varsa mutlaka köy / anadolu menşeyli tavuk ile başlayın tavuklarınızı kendiniz alın köylerden toplayın horoz olarakta hint melezi kullanabilirsiniz.kuluçka makinesinde üretebilirsiniz. civcivler daha dayanıklı olurlar anadolu tavuğu uzun yaşar her zaman kg olarak verimlidirler horoza yakın et elde edersiniz et kalitesi ise birinci sınıftır. kırmızı ete benzer ama çok daha kalitelidir.köy tavukları beş yıl yumurta yapabilirler.Açlığa, susuzluğa, soğuklara, sıcaklara ve hastalıklara inanılmaz dayanıklıdırlar.

Safranlı 15-01-2013 08:34

tavuklarınızı kendiniz alın köylerden toplayın horoz olarakta hint melezi kullanabilirsiniz.kuluçka makinesinde üretebilirsiniz. civcivler daha dayanıklı olurlar anadolu tavuğu uzun yaşar her zaman kg olarak verimlidirler horoza yakın et elde edersiniz et kalitesi ise birinci sınıftır. kırmızı ete benzer ama çok daha kalitelidir.köy tavukları beş yıl yumurta yapabilirler.Açlığa, susuzluğa, soğuklara, sıcaklara ve hastalıklara inanılmaz dayanıklıdırlar.[/QUOTE]

evimizde bir hint horoz delisi var....
başka cinsleri bırakmıyor
köy tavukları hint horozu geldikten sonra kırma oldu ve hepsi hint cinsine dönüyor
hint cinsi çok kavgacı ve az yumurta yapıyor
çok yumurta yapacak iyi bir cins nasıl üretebilirim

6litre 31-01-2013 22:43

evimizde bir hint horoz delisi var....
başka cinsleri bırakmıyor
köy tavukları hint horozu geldikten sonra kırma oldu ve hepsi hint cinsine dönüyor
hint cinsi çok kavgacı ve az yumurta yapıyor
çok yumurta yapacak iyi bir cins nasıl üretebilirim[/QUOTE]

Türkiyedeki tavuk türleriyle pek hasir nesir olamadim, rabbim nasip ederde memlekete dönersem ilgelenirim insallah... Burada sahip oldugum iki cesit var, ikisindende cooook memnunum. Hem yumurta verimi bakimindan hem hastaliklara dayanikliligi hemde hayvanlarin sosyalligi bakimindan, birincisi Light Sussex, ikincisi Australorp, ilk tavuklarimi edindigimde LS ve Aust. mix bir tavugum vardi. mübalagasiz 365 gün yumurta birakmisti mübarek hayvan. Nasip isi tabii birazda. Australorp ve LS`leri Mugla Milasta üreten bir ögretmen oldugunu biliyorum. Günay hoca ismi, Büyük üretimi karsilayabilirmi bilemem ama, hayvanlari cok güzel ve hayvanlarina büyük ehemmiyet veriyor. Babamin eski ögrencilerindendi o vesileyle tanistik, hatta benden bile yumurta istemisti hayvanlarinin kan cesidini artirmak icin ancak bende horoz olmadigi icin (komsular) gönderememistim. :) Allah kolayliklar ve bol kazanclar versin.

denizguney 13-07-2013 17:05

kiraz bahcesinde köy tavuğu yapılır mı?
 
Arkadaşlar manisa köprübaşında 50 dekar tarlam var
bu kış 25 dekarına kiraz bahçesi tesis edeceğim
alternatif olarak serbest dolaşan tavuk yetiştiriciliği yaparsam kiraz fidelerime zarar verir mi?

dekar başına kaç tavuk almak mantıklı olur?

yardımlarınız için teşekkürler.

tahir18 26-07-2013 12:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizguney (Mesaj 1179446)
Arkadaşlar manisa köprübaşında 50 dekar tarlam var
bu kış 25 dekarına kiraz bahçesi tesis edeceğim
alternatif olarak serbest dolaşan tavuk yetiştiriciliği yaparsam kiraz fidelerime zarar verir mi?

dekar başına kaç tavuk almak mantıklı olur?

yardımlarınız için teşekkürler.

zarar vereceğini sanmıyorum yere düşen meyvelerini yer. dekar başı kaç tavuk dersen o arazinin yapısına ve şekline bağlı resim çekersen daha fazla yardımcı olabilirim.

mmanager 26-07-2013 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tahir18 (Mesaj 1184053)
zarar vereceğini sanmıyorum yere düşen meyvelerini yer. dekar başı kaç tavuk dersen o arazinin yapısına ve şekline bağlı resim çekersen daha fazla yardımcı olabilirim.

İyi günler şöyle bir şeyi de göz önüne almanız gerekir.Ağaçları ilaçladığınız zaman tavukları hapsetmeniz gerekecek en az 10 -15 gün boyunca .Aksi halde tavuklar ölecektir ilaç zehirinden.Bir de şöyle bir konu var tavuk gübresi çok keskindir.Toprağa direk düşeceği için kiraz fidelerini kurutabilir.Benim arkadaşımın birinin bahçesinde tavşan tavuk populasyonu bir ara çok yüksekti şimdi bahçede ot bile bitmiyor.

efor 27-07-2013 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmanager (Mesaj 1184163)
.Bir de şöyle bir konu var tavuk gübresi çok keskindir.Toprağa direk düşeceği için kiraz fidelerini kurutabilir.Benim arkadaşımın birinin bahçesinde tavşan tavuk populasyonu bir ara çok yüksekti şimdi bahçede ot bile bitmiyor.

toprağa düşecek tavuk gübresinden fidan kurumaz. arkadaşınız olayı farklı. birim metrekarede çok fazla yetiştirilen canlı hayvan toprağı hergün defalarca çiğnediği için toprak mikroorganizmaların ve bitkilerin yaşayamayacağı kadar sert ve sıkışık bir yapıya dönüşür.arkadaşınız bahçesini işler ve toprağı tekrar gevşetecek malzemeler eklerse bahçesi eski haline döner.
Sayın denizgüney ise miktarı fazla olmayan tavuk yetiştirdiğinde bir sorun olmayacaktır. ama dediğiniz gibi ilaçlamadan koruması lazım. birde malum tavuklar eşelenmeyi çok sever nerde kazılmış gevşek bir toprak bulsalar eşelenirler. bunun için yeni dikilen fidanların diplerini tavuklardan korumak lazım. ve çevresini çevirmeden asla bahçenin bir kenarına sebze ekmeyin. tavuklardan sebze diye birşey kalmaz. malum bir tavuk bir sebze bostanını talan etmeye yeter de artar. :)

tahir18 29-07-2013 12:09

hiç bir şey olmaz bizim bahçede ceviz kiraz dut gibi ağaçlar var toplam 19 tavuk 1 horoz 2 de ferik var bir şey olmaz yalnız ilaçlama konusu biraz sıkıntılı olur dediğiniz gibi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024