agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kanatlılar (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/)
-   -   susex tavuk (https://www.agaclar.net/forum/kanatlilar/19400.htm)

idcevi 13-08-2011 22:22

Sayın cihan_as
Sizi misafir etmekten mutlu olduk, yolunuz düştüğünde her zaman bekleriz.
Anne tavuk tarafından misafirlerin kabul görmesi çok sevindirici. Umarım bir sorun olmadan yetişkin olurlar, baharda yumurtalarından yeriz :)

Ben de birkaç tanesini anne tavuğun altına koyayım dedim ama kesinlikle kabul etmedi hayvan, yapacak bir şey yok benimkiler makine yavrusu olarak büyüyecekler artık.

denizakvaryumu 19-09-2011 16:20

Gerçek light susex ile kırma light susex nasıl anlaşılır?

Kırmalarda boyundaki siyah tüyler az oluyor diye biliyorum?

Gerçek light susexlerde boyundaki siyah tüyler bariz olarak çok fazla?

idcevi 25-09-2011 22:42

Boynundaki siyah tüylerin fazla ya da az olması onun kırma olduğunu göstermez, ancak türünün bizim beğendiğimiz özelliklerini taşımadığı ya da az taşıdığı söylenebilir.

cihan_as 26-09-2011 05:35

Sn idcevi, sizden aldığım civcivin kanatlarında siyah tüyün dışında kahverengiye yakın tüyler var. Biraz daha büyüdüğünde siyah tüylerin görüntüsü baskın kalır sanıyorum.

denizakvaryumu 26-09-2011 10:32

L.sussex tavuğunun ayak rengi de önemli bir konu...

Bazı LS hobicileri ayağın kesinlikle beyaz olmasını savunurken diğer bir kısım sarı da olabilir diyor.

Konu yurt dışında da tartışılıyor ...Genelde hakim olan görüş beyaz ayaklı olması yönünde.

Ama benim gibi yumurtaya önem verenler için ayağın beyaz ya da sarı olması değil yılda 300 yumurta verip vermemesi önemli olan :)

LS besleyip de "yılda 300 yumurta alıyorum" diyen bir arkadaş var mı? :)

SametAras 26-09-2011 19:26

Arkadaşlar atak-s cinsini de araştırın derim. Ben günlük yumurta satacağım. Bu yüzden atak-s cinsini yeğledim. Lütfen şu pdf belgesini okuyunuz: www.tae.gov.tr/UserFiles/file/Atak-S.pdf

denizakvaryumu 27-09-2011 08:03

Atak-s in yumurta verimi 314 lerde...Muhteşem bir rakam...

Atak-S lerin hastalıklara dayanımı nasıl acaba?

LS lerin tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklı tavuk olmaları...

SametAras 27-09-2011 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 863536)
Atak-s in yumurta verimi 314 lerde...Muhteşem bir rakam...

Atak-S lerin hastalıklara dayanımı nasıl acaba?

LS lerin tercih edilmesinin bir nedeni de dayanıklı tavuk olmaları...

Atak-s'ler iyi bakılırsa kışın 20 cm karda dahi yumurta yaparlar. Hastalıklara karşı sussexlerden daha dayanıklıdır. Bir sayfadan alıntı yaptım, lütfen okuyunuz:

1995'ten bu yana üzerinde çalışılan ve 72 haftada 300 yumurta veren Atabey, ithal tavuklara göre %50 ucuza mal oluyor. Verimli Türk Boğası Anadolu Esmeri'nden sonra şimdi de yüksek yumurta ve et verimine sahip Türk tavuğu Atabey geliştirildi.. Türk tipi damızlık tavuk ırkı geliştirildi. Yeni Türk tavukları ile ithalat kesilecek hatta damızlık ihracatına başlanacak. İthal tavuklara göre yüzde 50 daha ucuza mal edilen Atabey, Atak ve Atak S serisinin yumurta verimleri çok yüksek. Türkiye'de tavukçuluk alanında çalışmalar yapan tek kurum olan Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, 1995 yılından beri sürdürdüğü ıslah çalışmalarının meyvesini topluyor.

Kanada'dan getirdikleri saf tavuk ırklarından, melezleme yolu ile yerli "Atabey" "Atak", "Atak-S" serisini ortaya çıkaran Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü, "bu şekilde, ebeveyn temininde dışa bağımlılıktan kurtulacağız" diyor. Yumurta tavukçuluğu için geliştirdikleri bu türlerin, bugüne kadar yurt dışından getirilen tavuk ırklarından yüzde 50 daha ucuza mal olduğunu hatırlatan yetkililer, "Bu sayede üreticinin yüzü daha çok gülecek" şeklinde konuşuyor.

YUMURTLAMAYA HAZIR
Ankara Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde 1995 yılında başlatılan ıslah çalışmalarının sonlandığını, yumurtacı damızlık Atak, Atabey ve Atak-S"nin üretime hazır olduğunu söyleyen Enstitü Müdürü Cengizhan Mızrak, "Haymana'da kurulan tesislerimizde Türkiye'nin yumurtacı damızlık ihtiyacını karşılayacak kapasiteye ulaşmış durumdayız. Selçuk ve Ankara üniversitelerinde yapılan çalışmalar çok olumlu sonuçlar verdi. Ortaya çıkardığımız bu üç tür, verimlilik bakımından yurt dışından gelen tavuk ırklarını aratmıyor" diye konuştu.

İTHALAT KESİLECEK
Türkiye'nin yıllık "yumurtacı" damızlık tavuk ihtiyacının, 500 bin civarında olduğunu vurgulayan Mızrak, bu miktarın tamamının ithal edildiğine değinerek şunları söyledi: "Türkiye'de ıslah edilmiş bir tavuk ırkı olmadığı için bu anlamda tamamen dışarı bağımlıyız. Üretici, damızlık olarak Amerika, İngiltere, Hollanda ve Belçika gibi ülkelerden gelen tavukları kullanıyorduk. Atak, Atabey ve Atak-S, yapılan ıslah çalışmaları sonucu, verimlilik bakımından dışarıdan gelen tavuk ırklarından bir farkı olmadığını ortaya koymuş durumda. Verimliliğin yanı sıra fiyat açısından baktığımızda, yerli damızlığımızın, ithal damızlıklardan yüzde 50 oranında daha ekonomik olduğunu görüyoruz."

HASTA OLMUYORLAR
Tavukçuluk Araştırma Enstitüsünde yapılan ıslah çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve Türkiye'nin ilk yerli yumurtacı tavuğu olma özelliğini taşıyan Atak, Atabey ve Atak-S'lerin, yaşam gücü bakımından ithal damızlıklardan daha iyi durumda olduğuna değinen Mızrak, "Yerli damızlıkların yaşam gücü daha yüksek olduğu gibi hastalıktan da ari durumdalar. Şu anda hastalık taşıma riskleri yok. Bu nedenle kuş gribi gibi salgın hastalıklar nedeni ile, dışarıdan tavuk alımı durdurulduğunda kendi ırklarımızla krizleri de atlatabileceğiz" dedi.

idcevi 27-09-2011 21:13

Atak, Atak-S ve Atabey ırkı tavukların yumurta veriminin iyi olduğu ama yumurtalarından kendi özelliklerini taşıyan bireylerin yetişmeyeceği, her defasında TAE'den yumurta ya da civciv alınması gerektiğini söylüyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde Light sussex ırkının çok fazla geçmişi yok, dolayısıyla bu konuda yapılmış araştırma da olmadığını biliyorum (Dilerim vardır da benim haberim yoktur, birileri bulup bizi aydınlatır) o yüzden bildiklerimiz sadece literatürde yazılanlar. Dilerim birileri bu konu üzerinde çalışmalar yapar ya da yapıyordur.

SametAras 27-09-2011 21:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idcevi (Mesaj 863797)
Atak, Atak-S ve Atabey ırkı tavukların yumurta veriminin iyi olduğu ama yumurtalarından kendi özelliklerini taşıyan bireylerin yetişmeyeceği, her defasında TAE'den yumurta ya da civciv alınması gerektiğini söylüyorlar, ne kadar doğrudur bilmiyorum.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde Light sussex ırkının çok fazla geçmişi yok, dolayısıyla bu konuda yapılmış araştırma da olmadığını biliyorum (Dilerim vardır da benim haberim yoktur, birileri bulup bizi aydınlatır) o yüzden bildiklerimiz sadece literatürde yazılanlar. Dilerim birileri bu konu üzerinde çalışmalar yapar ya da yapıyordur.

Abi bende hibrit olarak alırsan dediğin şekilde oluyor diye biliyorum. Ama büyük ihtimalle damızlık ebeveyn olarak alırsan üreme devam eder.

TAVUKULUK ARATIRMA STASYON MDRL

denizakvaryumu 28-09-2011 07:54

LS lerde aslında hibrit tavuk , aynı durum LS ler için de geçerli bu durumda ....

odogal 28-09-2011 09:31

büyük çifliklerdeki yumurta tavukları verimlilik dönemi sonunda pazarlarda satılıyor. genellikle küçük kasabalarda. düşük fiyatla. bunlar alanlar yumurtlamasını bekliyor. ne kadar verim alınabilir?

cihan_as 14-10-2011 00:11

Sn idcevi, sizden aldığım süsex civciv horoz çıktı. Boyu bir karış olduğu halde horoz sesi şeklinde ötüyor. Civcivi sizden alalı 2 ay olmuş.

idcevi 16-10-2011 00:24

Sayın cihan_as horoz ya da tavuk sağlıklı olarak büyümesi güzel. Dilerim bundan sonra da başına kötü bir durum gelmez. Ben horozları bu yaşlarda sesinden değil de ancak ibik görüntüsünden tanıyabiliyorum. Hem ibikleri hem de vücut yapıları tavuklara göre daha fazla büyüyorlar.

efe-can 23-12-2011 20:43

Sn İdcevi;

Son iki ay içinde 15 civarında Susex piliçlerden kaybım oldu. Bu ikinci defa kuluçkadan çıkanlardan yaklaşık 30 adet vardı (nisan 2011 doğumlu ) Yarısını kaybettim. Hepsindede gelişme çok yavaş oldu. Önce az hareket ediyorlar, daha sonra ibiklleri kararıyor ve ölüyor. Birden çok zayıflıyor. Öldükten sonra bir otopsi yaptım. Taşlıkları pörsümüş ve karaciğerlerinde lekeler var. Dışkıları su gibi ve bayaz..
Diğerleride aynı ortamda yaşıyorlar ve aynı yemle besleniyorlar.
Yazın 2 ton kadar buğday almıştım. Böceklenmesin diye toz kireç serpip karıştırdım. Bunun bir zararı olur mu bilmiyorum.
Şubat ayında 40 kadar yerli yumurtalarımdan ürettiklerimde ve daha sonraki susex lerde bir sorun yok. Sadece Nisan ayında çıkanlarda problem var.
Bu konuda başka bilgisi olan arkadaşlar var ise lütfen bilgilerinizi paylaşın.
Selamlar...

thares 25-12-2011 08:16

Süper Serum Diye Bir Karışımdan Haberiniz Yok Sanırım Hemen Araştırın ve Bulun Ölümlerden Kurtulun Yumurtası 5 TL olan bu LS leri telef etmeyin
SAYGILAR

efe-can 25-12-2011 18:54

Sn Thares;
Doğrusu duymadım. Geçenlerde Veteriner hekime sordum; bana antıbiyotıkten falan bahsetti.
Bu (super serum) Nereden nasıl temin edilir ve uygulaması nasıldır bana açabilirmisiniz. Teşekkür ederim

denizakvaryumu 25-12-2011 21:08

dektros tatlımsı 500 g serum
bemiks kompoze 5 li ampul
dodex 5 li ampul

hazırlanışı serumun sadece lastik kapağını açın alt kapak dursun 5 li ampullerin tamamını kırıp şırıngayla serumun içine boşaltın karışım hazır maliyeti 10 tl
doz aşımı diye bir sıkıntı yok saf olarak bile verebilir siniz benim tavsiyem 250 g suya 4-5 şırınga serum sıkın ilk günden itibaren verin süper bir vitamin ve enerji takviyesi dir.
bu serumla beslediğiniz hayvanlar kolay kolay hasta olmazlar.
büyümeleri diğerlerinden farklı olur tüy renkleri parlak olur gösterişli hayvanlar olurlar daha hareketli olurlar

http://forum.petarkadas.com/kuslar-g...r-serum-tarifi

idcevi 27-12-2011 20:01

Efe-can arkadaş, üzücü bir durum yaşamışsınız:( Dilerim tekrarı olmaz. Arkadaşların bahsettiği karışım b grbu vitaminler ve glikoz takviyesi, mutlaka faydası olacaktır ama hastalık konusunda aslında ciddi ciddi bir veterinere danışmak lazım diye düşünüyorum.

Benim toplu ölüm olmadı ama birer ikişer derken başlangıca göre oldukça sayıları azalıyor. Yedirdiğim yeme, verdiğim emeğe yazık oluyor diye kızıyorum bazen ama yapacak bir şey yok, devam...

efe-can 28-12-2011 16:59

Sn İdcevi_;
Ölümler toplu değil nerede ise bir ay içinde oldu. Önce ibiği kakarıyor, az hareket ediyor, çok zayıflıyor ve ölüyor. Birisini karantanaya almıştım. Yoğun antibiyotik verdim. Yaşadı ama penguen gibi yürümeye başladı. Adam olası yok, kestim ciğerlerini inceledim; diğerlerinde olduğu gibi karaciğeri yaralı idi. Son bir haftadır bir ölüm yok. Kayıp sayısı 16 kadar.

Aslında o grubun çoktan yumurtlaması lazım ama dedimya sağlıklı bir gelişme olmadı. Sadece Susex ler değil. Aynı partide çıkan yerli civcivlerde öyle.
Arkadaşların önerdiği serumu bir uygulayacağım.Bakalaım sonuçne olur..
Selamlar....

baras 30-12-2011 07:41

Hangi ilacı vereyim diye deneme yanılma ile uğraşmayın, bahsedilen serum yeni çıkan civcivlerin ilk günlerinde tavsiye edilmektedir. İzmir Bornova da veteriner kontrol enstitüsü bulunmakta onlarla diyaloğa geçip ölü hayvanınız için kanatlı nekropsisi isterseniz daha sağlıklı olur. Tel232 388 55 11 - 232 388 55 10

idcevi 31-12-2011 20:51

Sayın Baras
İzmir'in ilçesinde yaşayan biri olarak bu kurumdan haberim yoktu, bilgi için çok teşekkürler. Ben de bir veterinerle konuştum; ölen birini al gel ama 8 saat içinde getirmeniz yoksa çürümeye başlıyor anlaşılmıyor dedi. Haftada bir gün İzmir'e gidiyorum aksi gibi o gün ölen olmuyor, ertesi gün de onun için özel gitmeye hem zamanım olmuyor hem de zor geliyor açıkçası ama kesinlikle gitmek gerektiğine inanıyorum.

baras 02-01-2012 16:53

Herhangi bir veterinere götürmeyiniz, sadece kanatlı üzerine çalışan laboratuvarlar var, hasta olanları da kabul ediyorlar.

efe-can 09-01-2012 18:38

Sn İdcevi;
2011 Mart Doğumlu Susex lerimden iki tanesi sessiz sedasız gurk oldular. Bir kaç gün tecrit ettim vazgeçsin diye ama vazgeçmediler. Bende yatırdım bakalım beş gün sonra çıkacaklar
Selamlar..

thares 10-01-2012 09:01

Ligth Sussex tavukların en büyük özelliğinin biri daha çürümüş oldu bildiğim kadarıyla bu tür yumurtacı olan Ligth Sussex çok zor gurk oluyorlarmış.

idcevi 10-01-2012 22:14

Sayın efe-can,
Bence bu mevsimde kuluçka olması çok harika, tahminim haziran sonu gibi yumurtaya başlarlar hem de verimli olmayan dönemde kuluçkalık işini aradan çıkarmış olacaksınız:) Keşke benimkilerden de birkaç tane kuluçka olan olsa şimdilerde...
Benim geçtiğimiz yaz gurk olan bir kaç tane sussexim oldu. Yaklaşık 90 gün yumurta yapma işi yattığı için bu ırkın kuluçka olması ekonomik açıdan zarar ama kolaylıkla da vazgeçmiyorlar gurk olmaktan.

efe-can 12-01-2012 10:48

Sn İdcevi-Thares;
Gurk olan Susex ler üstelik çok disiplinli. Sabah dışarı çıkarıyorum beslensin ve diğer ihtiyaçlarını gidersin diye. En kısa zamanda gidip yumurtaların üstüne oturuyor. Bu nedenle tam beslenemiyor. Çok zayıfladılar. Önlerine yem koyuyorum ana fazla yemiyorlar. Bugünlerde zeytinyağında yumurta pişirip koyuyorum önlerine. Diğer tavuklar gurk oldudklarında çok sefer yerlerini şaşırıp başka yerlere yatıyorlar. Ama bunlar yerlerini şaşırmıyorlar. Horozları çok sert, tavuğu elime aldığımda basıyor çığlığı ve otlama alanına başka tavukları sokmuyor.
Selamlar...

Coskun4216 12-01-2012 19:13

Geçen yaz 8-9 aylık susex gurk oldu.İki ay kadar gurk dolaştı.Satın aldığımız kişi ile görüşmemizde, kendisindeki on susexten hiç birinin gurk olmadığını söyledi.

Susexlerin en güzel tarafı uysal olmaları,kümesteki 2 atak ve 1 atak-s yem verme esnasında üç ayda 5-10 defa elimizi gagaladı.Tavuğunu geçtik,6-7 aylık susex horoz bile uysaldı. Ötmeye başlayınca mecburen yolcu ettik.

Tavuk besleme tecrübemiz iki sene ile sınırlı olsada,küçük bahçeli,çocuklu evlerde susex beslemek can yanması ve görünmeyen kazalara karşı tercih edilebilir.

Bir üretici gurk tavuğu vaz geçirmek için komple tel kafeste tutuğunu, kısa sürede gurk halinin geçtiğini söylemişti.

Sağlıcakla kalınız.

efe-can 15-01-2012 13:34

Bugün iki Gurk tavuğumdan toplam 17 adet civcivim oldu. Dikkat etmeme rağmen susex haricinde yumurta da karışmış. Super Serum uygulamasını uyguladım. Yeni civcivler için yaşayabileceği kutular yapmıştım. İçine koydum. Bu maksatla damaklı suluk almıştım, serumu suyunun içine koydum. Bakalım nasıl olacak.
Selamlar

idcevi 15-01-2012 21:01

Ne kadar güzel, bence çok şanslısınız. Hadi hayırlısı olsun, dilerim soğuktan zarar görmeden sağlıkla 17 adet yetişkin susexiniz olur. Benimkiler yumurtlasam mı yumurtlamasam mı diye düşünürlerken sizinkiler anne bile oldular.

kivanç 17-01-2012 19:41

Ne yazık ki ülkemizde son birkaç yıldır Light Sussex adı altında başka tavuk cinsleri satılıyor. Üzülerek söylüyorum ki Türkiye'de gerçek Sussex tavuğu yok! Yılda 260 yumurta verirmiş, aynı zamanda çok iyi et tavuğuymuş gibi aldatmacalarla aşırı yüksek fiyatlardan tavuk satışı oluyor.

Gerçek Sussex tavuklarının gagası ve ayakları ten rengi/pembe olur, dikkat ederseniz bizde satılanların hepsi bariz bir şekilde sapsarıdır, ayrıca Sussex tavukları oldukça iri bir cinstir, bizdekiler son derece cılız, neredeyse Leghorn gibiler.

Verim özelliklerine gelince: hiçbir tavuk yılda 260 yumurta verip, aynı zamanda çok iyi et tavuğu olup birde kuluçkaya yatıp yavru yetiştiremez! Bu üç özellik birbiriyle çelişen özelliklerdir, önemli olan tavuğun cinsi değil soyudur. Aynı cinsin yumurta veya et için yetiştirilmiş soyları olabilir, bu o cinse ait hayvanların bu iki özelliğide taşıdığı anlamına gelmez.

Bilginize,

Kıvanç

cihan_as 17-01-2012 22:12

Sn kivanç, sussex horoz ve tavuklarınız varmı? bahsettiğiniz özellikleri taşıyan sussex tavuklarınız varsa fotoğraflarını bizimle paylaşırmısınız. Sussex tavuklarla ilgili oldukca tecrübelisiniz kaç senedir sussex besliyorsunuz. Sizin bahsettiğiniz özellikleri taşıyan sussex tavukları nereden satın alabiliriz, bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler.

kivanç 18-01-2012 13:24

Benim sussex tavuğum yok. Ne yazık ki Türkiye'de işe yarar hiçbir tavuk cinsi yok, varsa yoksa süs tavuğu... Açıkçası cins tavuklar nasıl elde edilir bende bilmiyorum, bir şekilde yurtdışından gelmesi lazım, sanırım bunun içinde Tarım Bakanlığından izin falan almak gerekiyor, amatörler için çok zor iş. Ben kendi adıma etraftan topladığım cins olmayan tavuklardan ürettiğim civcivleri seçici üretimle istediğim özelliklere sahip bir soya dönüştürmeye uğraşıyorum.

Kıvanç

wellness 18-01-2012 13:58

Merhaba Kıvanç Bey,
Türkiyede ki lere güvenmiyorsunuz da dışarıdan geleceklere nasıl güveneceksiniz? Dışarıdan gelenler hep güvenilir mi oluyor ki? Bence onlara hiç güvenmeyin derim. Çünkü dışarıdan gelebileceklerin büyük bir çoğunluğu hybrid (melez değil) oluyor.

kivanç 18-01-2012 17:39

Güvenmek ne demek? Ne aradığımı biliyorsam güven sorunum olmaz bence. Sadece Light Sussex tavuğunun adını duyup ben bundan istiyorum derseniz, biriside size benim tavuklarım Light Sussexdir derse ve bu bilgiye inanmak için sadece satıcının sözüne güvenmek zorunda kalırsanız elbette güven sorununuz olur.

Elbette her dışarıdan gelen iyi değildir, geçmişi bilinen üreticilerden almak gerekir. İngilizcede hayvan üreticilerine "breeder" denir, bu insanlar belli cinsleri belli özelliklere sahip olması için seçici üretime tabi tutarlar. İyi "breeder"ların hayvanları kaliteli olur, bu yüzden mesela hayvan tanımlarken sadece cins adı söylenmez, hangi üreticinin soyundan geldiği de söylenir.

Yabancılara güvenmiyorsanız neden yabancı cins tavuk istiyorsunuz? Bence şu noktada güvenilmemesi gereken birileri varsa o da Türk "Light Sussex" üreticileridir. Kaç kere tavuk getirttinizde hybrid çıktı? Hayali kazık yemeyi bir yana bırakın, bu ülkede fiilen birileri birilerine kazık atıyor.

Bu arada hybrid melez demektir.

kivanç 18-01-2012 17:49

Ayrıca şunuda söyleyeyim, Light Sussex sattığını iddia edenleri kesinlikle kötü niyetle değil, sadece cahillikle suçluyorum. Bence kendileride neye sahip olduklarının farkında değiller.

wellness 18-01-2012 18:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kivanç (Mesaj 901027)
Güvenmek ne demek? Ne aradığımı biliyorsam güven sorunum olmaz bence. Sadece Light Sussex tavuğunun adını duyup ben bundan istiyorum derseniz, biriside size benim tavuklarım Light Sussexdir derse ve bu bilgiye inanmak için sadece satıcının sözüne güvenmek zorunda kalırsanız elbette güven sorununuz olur.

Elbette her dışarıdan gelen iyi değildir, geçmişi bilinen üreticilerden almak gerekir. İngilizcede hayvan üreticilerine "breeder" denir, bu insanlar belli cinsleri belli özelliklere sahip olması için seçici üretime tabi tutarlar. İyi "breeder"ların hayvanları kaliteli olur, bu yüzden mesela hayvan tanımlarken sadece cins adı söylenmez, hangi üreticinin soyundan geldiği de söylenir.

Yabancılara güvenmiyorsanız neden yabancı cins tavuk istiyorsunuz? Bence şu noktada güvenilmemesi gereken birileri varsa o da Türk "Light Sussex" üreticileridir. Kaç kere tavuk getirttinizde hybrid çıktı? Hayali kazık yemeyi bir yana bırakın, bu ülkede fiilen birileri birilerine kazık atıyor.

Bu arada hybrid melez demektir.

Kıvanç Bey, siz beni yanlış anladınız. Ben size Light Sussex den hiç bahsetmedim ki. Bu ırk zaten yabancı bir irk. aslı ingiltere menşeeli. Benim demek istediğim eğer yumurta üretimi yapacaksanız çok uzun yıllardır Türkiye de yetiştirilen legorin cinsleri var. Yılda 300 yumurta veriyor. Onlardan da edinebilirsiniz. Ama süs tavuğu istiyorsanız o halde bazı risklere katlanacaksınız? eğer bir dolandırıcının eline düşmeniz alnınıza yazılmışsa ister yerli ister yabancı olsun, bir şekilde o dolandırıcının tuzağına düşersiniz. Ama yerli olursa en azından o kişinin tavuklarını gidip yerinde kümesinde görüp bir fikir sahibi olabilirsiniz. Mesela işini düzgün yapmaya çalışan bir kişinin kümesi son derece temiz, düzgün ve tertipli olur. Yabancı ırklarda besliyorsa mutlaka farklı bolmelerde tutuyordur. Bunlara dikkat edebilirsiniz.Yabancı olursa bunu görme şansınız da yok. Bu arada şunu da belirteyim. Ben bir tavuk yetiştiricisi değilim, hiçbir yetiştirici ile bağlantımda yok ve kimseyi de kayırmıyorum. Kalın sağlıcakla.

kivanç 18-01-2012 18:59

Görmeden hayvan almak hiç akıllıca değil zaten...

Buradan bir uyarıda daha bulunmak istiyorum, son zamanlarda tek tük döllü Australorp yumurtası sattığını iddia edenler çıktı. Yılda 364 yumurta verir diyorlar ve yumurtanın tanesine 10TL istiyorlar. Sakın aldanmayın derim. Yıllar önce Avustralya'da sadece 1 tane tavuğun, sadece 1 yıl için 364 yumurta verdiği kaydedilmiş (dünya rekoru olarak), o günden bugüne de bu sayıya yaklaşan tek bir Australorp tavuğu olmamıştır. Ortalama bir Australorp yılda yaklaşık 200 yumurta verir. Satan arkadaşlara bu cinsi nereden bulduğunu sormak lazım, acaba nasıl amatör olarak tavuk ithal etmişler.

Her siyah tavuk Australorp değildir her boynu siyah çizgili beyaz tavuğun Light Sussex olmadığı gibi! Light Sussex işide aynı böyle başlamıştı, şimdi herkes Sussex tavuğu satıyor. Benden söylemesi...

Kıvanç

caesar41 19-01-2012 10:33

kesinlikle kıvanç beye katılıyorum fakat şuan ülkemizde gerçek australorp tavuklar mevcut... ben şahsen geçen yaz 20 yumurta getirttirdim fakat sadece 1 civciv elde edebildim... çok tatlı bir tavuğum oldu... yumurtlaması ya da yumurtlamaması o kadar sorun değil ama inanın çok sevimli ve de cana yakın oluyorlar... kısmet bu yaz bir 10 daha gelecek... ama şunu söyleyebilirim eğer derdimiz yumurta ise atak veya atak-s ler bu konuda mükemmeller... ama australorp kadar evcil değiller ... sağlıcakla kalın...

kivanç 19-01-2012 12:02

Yumurtaları nereden getirttiniz?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025