![]() |
Sn.Meyvelitepe gercek cins yumurta satıcıları oyle yapıyormus ama onda bile risk olabilecegi aklima gelmemisti.Rastgele olmasi farketmez benim icin..Yeni edindiklerim beyaz australorp cinsi civcivler..Wiyandotte cinsi horozda var.Eminim beyazli guzel desenler çıkacak ortaya😊
|
Bu sene ben de kuluçka makinası aldım. Evde olmadığım bir zaman uzunca bir süre elektrik kesildi. Sadece 4 civciv çıktı. Anaç tavuklarımı da kaybettiğim için tavuk çıkmaları için gözlerinin içine bakıyordum. Dördü de tavuk oldular.
Ama daha önce dışarıdan aldığım civcivlerde %70 e yakın horoz çıkmıştı. Bir ara yanlış hatırlamıyorsam 12 tane horuzum oldu. Biraz yedik, biraz komşulara hediye ettik, hala 5 tane horoz var. Hem tavukları yıpratıyorlar, hem de hiç durmadan kavga ediyorlar. Üretim düşünmüyorsak bir şekilde azaltmak gerekiyor. Civcivden yetiştirmenin en sıkıntılı tarafı horoz fazlalığı. Maalesef horoz çıkımlarını engellemenin veya azaltmanın bir yolu yok. Daha çok beyaz et tüketmek en iyi çözüm. |
Sn.Asoo bende kulicka makinesi heveslisiydim ama birkac denememden sonra tövbe ettim diyebilirim.Cok dikkat ve tecrübe istiyor.Onca canın telef olması cok üzücü:(
En güzeli gurka yatkın cinslerden edinmek horoz cikma ihtimalide kalkiyor.Senede birkez yatirilmis olsa hem devamı saglanır hem civciv özlemi giderilir.Inanirmisiniz bahar gelince aklima ilk gelen civcivler oluyor😅 |
Alıntı:
|
Alıntı:
Ben hobicilerden almıştım. Rır civcivde satıcının elindeki tüm civcivleri almıştım. Sanırım şanssızlıkla alakalı. |
Alıntı:
Gurk yatırınca horoz çıkma ihtimali nasıl kalkıyor biraz açar mısınız sn. Zekoş; bana göre halâ %50. |
Alıntı:
İyi bir gözlem yeteneği gerekiyor yani sadece teorik bilgi yeterli olmuyor. Ben cinsiyet ayrımı konusunda epey bir tecrübe kazandım diyebilirim. Civciv doğduktan sonraki iki üç günden başlayıp büyüdükçe farklı yöntemler kullanılarak gayet sağlıklı tahminler yapılabiliyor ama dediğiniz gibi hiç bir zaman %100 isabet olmuyor. |
Alıntı:
Benim demek istedigim hint , wiyandotte gibi gurka yatkin ferik ya da tavuk almak en dogrusu.(makine ihtiyacıni ortadan kaldirmak icin)boylelikle horoz cıkma derdi de olmaz..Büyümüs halde alınca cinsiyeti de belli olur manasinda demistim😅 |
Köye yerleşince farkettim ki, pek çok hayvanın dişisi daha faydalı ve değerli, erkeği güzel. Ama alışılagelmiş kültürümüz kadını güzel bulurken erkeğe değer veriyor.
Alışılagelmiş değerlerin hep sorgulanmaya muhtaç olduğunu düşünürüm. Yoksa insanoğlunda da erkeğin güzel, kadının daha faydalı ve değerli olduğunu mu nakşetmeliyiz kültürümüze? (Gecenin bu saatinde, horoz fazlalığından nerelere geldim böyle?) |
Üretilip satılan yarkalarda horozlar ayıklanmış oluyor. Az miktarda bırakıyorlar içlerinde. Bu yıl güya 15 tavuk, 1 horoz yarka aldım, horoz diye verdikleri ilk önce yumurtladı. Neticesi, horoz yok, 16 tavuk var. Sıkıntı yok, kümes sakin, yumurta verimi ortalama 15/16. Lakin gurk olduklarında vazgeçireceğiz mecburen.
|
Biz horoz olunca seviniyoruz genelde gurgdan cikanlarda .Çünkü horoz kesilip rahatlıkla yenebiliyor.Tavuga gelince yumurtadan dolayı kesemiyoruz .
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Üçüncüsü, yukarıda belirtilen karışımın içindeki tahılların haricinde organik sertifikalı kuru yem dediğiniz nedir; hazır satılan yumurta yemi, gelişim yemi gibi bir ürün mü? Not: Aslında alıntıladığım bu lakto fermantasyon konusunu başka bir başlıkta anlatmıştınız ama buradan devam etsin diye sorumu burada sordum. |
Fermente ettiğim tahıllarda yeşil yaprak yok, sadece tahıllar var. Hepsi soyulmuş ve kırılmış, tozsuz olarak arpa, çavdar, yulaf, buğday ve mısır var. Ayrıca gdo'suz soya kıyması var. Bunlara biraz da (15-20 gr) kalsiyum laktat ilave ediyorum. Tahıların her birinin miktarı 350-500 gr arasında değişiyor (toplam %16,5 protein oranını tutturacak şekilde).
Fermantasyon için iki tane 10 litrelik pet kavanoz kullanıyorum. Önce bir kavanoza bu malzemeleri koyup kuru olarak karıştırıyorum. Başlatıcı olarak iyice olgunlaşmış, üstünde kef-küf olmayan bir turşudan yarım çay bardağı kadar alıp üstüne ılık su ekleyip kavanozdak karışımın üzerine döküyorum. Toplam ılık su miktarı, toplam tahıl miktarına göre 1:1,2 (tahıl:su) olacak şekilde ayarlıyorum. Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında bir yere koyuyorum. Burada 3 gün duruyor. Bu sürede tahıl iyice fermente oluyor, suyu da içine çekmiş oluyor. pH 4 mertebesine kadar iniyor. Dördüncü günden itibaren bu kavanozu serin bir yere çıkartıp günlük öğünler halinde kavanozdan kepçe ile başka bir kaba alıyorum. Bu malzeme 3 gün yetiyor. Bir kavanozu tavuklara vermeye başlayınca, diğer kavanozu aynı şekilde hazırlıyorum. Başladığım kavanoz bittiğinde diğeri hazır oluyor. Fermantasyon başlatıcı olarak önceki kavanozdan biraz sıvı alınarak da kullanılabilir ama ben suyu ona göre ilave etmiş olduğum için alınabilir sıvı olmuyor pek. Günlük öğüne, biraz vitamin, ayrıca biraz daha (birer tatlı kaşığı tepeleme) kalsiyum laktat, kırmızı biber, sumak, zerdeçal, bir tatlı kaşığı kadife çiçeği özütü (lutein), çok az da tuz, ekleyip iyice karıştırıp eklediklerimi homojen dağıtıyorum. Bu haliyle tavukların önüne koyuyorum. Taze yaprak ve otları ayrıca veriyorum, fermantasyon ile alakası yok. Kuru yem olarak Sadova'nın organik sertifikalı bir yemi var. Ondan veriyorum. (Ağustosta 25 kilosu 130 liraydı, şimdi 245 lira olmuş). Bu besleme düzeni yumurta lezzetini de bambaşka bir şey yaptı. Daha önce o kadar tavuk baktım, hiç bu kadar lezzetli yumurta yememiştik. Yumurta verdiklerimiz de tekrar alabilmek için sıraya giriyorlar. Lezzet zannederim lutein'den geliyor. Yumurta sarısı rengi ideal koyu sarılıkta oluyor ama renkten de bağımsız çok lezzetli oluyor. Bunun sebebi o bir tatlı kaşığı lutein'de gizli galiba. Lutein'i, yumurta ile beraber yiyenler de alıyor. Bu malzeme çok pahalı ama yumurtayı başka bir şey yaptığı için değer bence. |
Tamam şimdi daha bi netleşti. Daha önce aldığım bir bakteri kültürüm vardı, yem ve sularına karıştırdığım, onu kontrol ettim içinde en az üç dört çeşit lacto bascillius varmış, sevindim. Şimdilik onunla başladım ama ev turşusu daha sürdürülebilir geldi bana da...
Sadova’nın bir yemini ben de bir süre kullandım, organik sertifikalı mıydı hatırlamıyorum, değildi sanırım ama Keskinoğlu’na fason üretim yapan kuzenim hazır yemlerden uzak durmamı tavsiye edince tamamen bıraktım. Fermente etmeksizin hazırladığım bir karışımı veriyorum; tabi mutfak ve bahçeden mevsimine göre değişen yeşillik ve kuru tahılla birlikte. Bundan sonra karışımı fermente edip vermeyi düşünüyorum. Çok teşekkürler... |
Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir.
Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz. |
Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ?
|
Alıntı:
|
http://www.turkomp.gov.tr/component_result-lutein-48
Sitede 100 gramda bulunan lutein oranları verilmiş. En fazla oranlar ebegümeci, maydanoz, ıspanak, ısırgan kara lahanada bulunmakta imiş. Kendi göz sağlığımız için de değerli luteini ayrıca fazla üretip tavuklar için de yetiştirip doğrayıp verilebilir. Lutein Belirteç:LUTN Birim:µg - Mikrogram Method: Bileşen değerleri gıdanın yenilebilir 100 g'ı içindir. Gıda Grup Ortalama Ebegümeci -12768 µg Maydanoz - 11558 µg Ispanak - 10012 µg Isırgan - 9467 µg Lahana, kara - 6814 µg Rezene, kök, sap -4833 µg Pazı - 4781 µg Dereotu 3837 µg Nane 3178 µg Tere 2899 µg Semizotu 2438 µg Marul, kıvırcık, salata 1767 µg Roka 1762 µg Kuşkonmaz 1588 µg Marul, uzun yapraklı 1148 µg Kereviz, sap 1028 µg Mısır, tatlı 833 µg Bezelye 727 µg Soğan, taze, kök, sap 701 µg Brokoli 552 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı 508 µg Kabak, yazlık, koyu yeşil 504 µg Börülce 472 µg Marul, baş salata, Iceberg 441 µg Biber, süs, turşuluk 406 µg Yumurta, tavuk, sarı 387 µg Biber, kırmızı, California Wonder tipi 381 µg Badem, kabuklu, tatlı, çağla 348 µg Kivi 300 µg Fasulye 292 µg Pastırma çemeni, Kayseri 289 µg Biber, sivri 277 µg Havuç, turuncu 277 µg Sarımsak, kök, sap 272 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı, Bursa270 µg Bakla 260 µg Kabak, yazlık, sakız, açık yeşil 235 µg Yumurta, tavuk, tam 208 µg Kabak, kışlık, balkabağı 197 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı, Tokat 196 µg Lahana, Brüksel 192 µg Yaprak sarma, etli, Safranbolu 172 µg Biber, dolma 170 µg Bamya 158 |
Alıntı:
Sonuç bence olumlu, tavuklar da sevdi :p Ama yine de nasıl bir ürün elde edilmesi gerektiğini tam olarak bilmediğim için tarif edeyim, belki düzeltmem gereken yerler olabilir; görüntüsü normal tahıl bulamacı gibi; kokusu daha önce bu sitede "Enzim" başlığında öğrenip yaptığım enzimin kokusuna benzer ferah bir kokusu var, yani öyle bozulmuş-kokuşmuş bir durumda değil. Bir de kapağı ara ara açıp biriken gazı boşalttım, yoksa basınç çok artacakmış gibi geldi. Sanırım su oranını biraz fazla tuttuğum için bende biraz su arttı, dolayısıyla yeni bidonları artan bu suyla kurdum. Eksik-fazla yaptığım bir şey varsa tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Mesela gaz çıkışı sırasında havayla teması önlemek için enzim yapımında kullandığımıza benzer bir düzenek kurmaya gerek var mı? Sağlıcakla... |
Sadece tahıl karışımı kullanmak gerekiyor. Bu tür fermantasyonda patates veya başka sebze artığı kullanılmıyor. 2-3 defa yapınca su oranını tam olarak ayarlarsınız. Kabaca 1:2 tahıl:su gibi oluyor. Çorba gibi olmasın. Ilık su kullanmak (40 derece civarı) ve oda sıcaklığında bir yere almak da önemli.
Bu fermantasyon 3 günlük, fazlası çok fazla laktik asit üremesine sebep olur. 3 gün sonunda pH 4 oluyor. Sadece tahıldan yapınca çok fazla bir gaz çıkışı olmuyor. Gazını almak gibi bir şeyi yapmam hiç gerekmiyor, 3 gün sonunda en fazla fıs diye bir ses çıkıyor. Yani, hava kilidine filan gerek yok. Fermantasyonda başlatıcı bakteri olarak Lactobacillus Plantarum önem kazanıyor. Kısa sürede hızlı fermentasyonda sahnelerin astsolistidir :) Olgunlaşmış turşuda en son kalan asite dayanıklı probiyotiktir. Bu yüzden kolay ve garantili olduğu için turşu suyu demiştim. Kalsiyum eklentisini de başta kuru olarak tahıla karıştırmak, asitik ortamda kalsiyumun da çözünüp yarayışlılığının artmasını sağlıyor. Eklenen tahıl dışı şeyler, lactobacillus yerine S. cerevisiae mayalarının hakim olup alkol üretmesine sebep olabilir. Buna dikkat edilmeli. Kokusunda alkol kokusu sezilirse dikkatli olunmalı. Alkol tavuklara toksiktir. |
Tavuk yetiştiriciliği
Sanırım ılık su ve oda sıcaklığında bekletme detayını atlamışım. Çünkü yem karma/hazırlama işlemini soğuklardan dolayı evin bodrumunda yapıyorum ve elimin altında bulunsun diye kavanozları da burada tutuyordum, haliyle oda sıcaklığında değil. Muhtemelen bu sıcaklıktaki bakteri faaliyeti yavaşlayacağı için 3 günden fazla bekletmiş olmam umarım fazla bir olumsuzluk çıkarmamıştır; bir dahakine dikkat ederim inşallah.
PH ölçümü yapmadım kaç olması gerektiğini de tam olarak bilemiyorum ama fermente ürünü ayrıca kemik unu, sumak, pul biber gibi ilave ürünlerle karıştırarak verdiğim için dengelenmiş oluyordur diye düşünüyorum. |
Selamlar! tavuk bakımı ve yetiştiriciliği için aşağıda bazı yöntemler Paylaştım. Okumanızı öneririm.
Tavuk Bakımı Ve Yetişticiliği Yerli tavuklar birçok cinse kıyasla hastalığa ve soğuğa dayanıklıdır ve bu şekilde kümes hayvanı yetiştirmek ve para kazanmak için iyi bir seçenektir. Yerli veya yerel tavuk, hem yumurtlama hem de et üretimi için uygundur ve endüstriyel tavukların aksine çoğu alanda yetiştirilebilir. Tabii ki, her iki ticari amaç için (yumurtlama veya piliç) yerli tavuklar, onlardan maksimum üretim verimliliği elde etmek için genetik modifikasyona tabi tutulmuştur. Yerli kümes hayvanı yetiştiriciliği de düşük sermaye ile başlatılabilir ve zamanla genişletilebilir. Tavuk Bakımı amaçları: Eğer tavuk bakımına ve yetiştiriciliğiyle uğraşmak istiyorsanız herşeyden önce nasıl ve ne amaçla bu işi yapmak istediğinizi anlamanız gerekir. Genellikle 3 amaçtan dolayı tavuk yetiştirilir: Yumurta Üretimi Et üretimi Yumurtlamak ve Üremek amaçlı Bunlardan her biri kendine özel araçlar ve malzemeleri gerektirir. O yüzden ilk başta nasıl bir yetiştirici başlamak istediğinize bir bakın ve daha sonra ona göre malzemeler ve araçları satın alın. Tavuk Yetiştiriciliği için gereken malzemeler ve ekipmanlar: Yerli bir tavuk çiftliği kurmak için bazı ekipman satın almanız gerekir. Bu işte en önemli ön koşul elektrik, su ve gaz gibi imkanların bulunduğu bir salon sağlanmasıdır. Diğer gerekli ekipmanlar arasında ısıtma ve soğutma sistemi, havalandırma sistemi, su kaynağı, besleme ve içme suyu, aydınlatma sistemi ve yumurtlama folluk bulunmaktadır. Yerli yumurtalık tavukları yetiştirmek için gereken en yüksek maliyet, kümes hayvanı çiftliğine ait olacaktır. Bunun için araziniz ve salonunuz varsa, biraz sermayeye ihtiyacınız olacak. Ayrıca, bu işte, tavuk yemi, yakıt ve elektrik maliyetleri ve ilaç maliyetleri sağlamak için bir miktar sabit sermaye düşünmelisiniz. Arazi: Yerel bir kümes hayvanı çiftliği edinmek için çoğu insan daha ucuz olan kırsal ve uzak bölgeleri tercih ediyor. Yerli kümes hayvanı yetiştirme salonunun yeri yerleşim alanlarından uzak olmalı ve diğer yetiştirme birimlerinden yeterince uzakta olmalıdır. Yazının devamı için bu adrese tıklayınızı: https://horozlardunyasi.blogspot.com...sticiligi.html |
Herkese merhaba,
Bugün bize 10 adet boyalı civciv hediye edildi. Dehşet içerisindeyiz, bu hayvanlar nasıl boyadan kurtarılabilir? İnternette bu eziyete uğrayan civcivlerin en fazla 3 gün içerisinde öldüğü yazıyor, kaç günlük oldukları hakkında bir fikrim yok. Ayrıca civcivlerin suya temas etmemesi gerekiyormuş, bu sebeple yıkamayacağız ve yarın veterinere götüreceğiz. Bildiğiniz bir çözüm veya dikkat etmemiz gereken bir şey var mıdır? Bahçemizde bir yer ayarlayabiliriz ancak bakımını bilmiyoruz. Şimdiden herkese teşekkür ederim. |
Ne yazık ki var öyle bir durum. Eğer uygun koşulları sağlarsanız elinizde 10 adet horoz olur çünkü genelde tavukları ayırıyorlar. Civciv yemleri satılıyor mısır ununa benzer onunla veya ufak taneli tahıllarla besleyebilirsiniz. Sıcaklık çok önemli. Geceleri serin ortama koyacaksanız bir pet şişeye sıcak su doldurup yanlarına koyabilirsiniz. Kutuda beslemeye kalkmayın. Bahçeniz müsaitse ufak bir kümes yapabilirsiniz fakat büyüyünce geniş bir alana ihtiyacınız olacak. Ayrıca kuş , kedi gibi yırtıcılardan da korumanız lazım. Kümes yapacaksanız mutlaka üstü kapalı olsun. Gece dışarıda tutacaksanız mutlaka kapalı alanda ve sıcak tutun. 1 ayın sonunda boyaları nispi olarak azalıyor ve tüyleri belirmeye başlıyor. Kolaylıklar dilerim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025