![]() |
Mehtap Hanım bizimkiler kışın tam uyuyamayacaklar.Uyuruyanık kışın sert kısmını geçirecekler.Mart sonunda da koyacağız balkona yapabileceğimiz bu.
Akvaryumlarda kullandığım termostatlı ısıtıcıya benzer birşey olsa, balkonda küçük bir sera oluşturulabilir, ısı 10 derecede sabitlenebilir.Sanırım bu iş için naylon ve ampul kullanan arkadaşlar var. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Kaktüslerimde (özellikle sol resimdeki) son iki haftadır artan bu yaralar hastalık mı?2 hafta içinde çoğalmaya başladılar. Sağ resimdeki kaktüsümde görülen yara,aldığımdan beri var.Zavallıcığın başına çok şey geldi ama renginde ve görüntüsünde birşey değişmedi.Sürekli kontrol ediyorum.Mantar hastalığı olarak düşündüm ama emin olamadım. |
Bu kaktüsün adı ne başlığına yazılmış olan bu mesajı "daha kolay ulaşmak için" buraya yazmak istedim çünkü içeriğinde kaktüs bakımıyla ilgili bilgiler var.
|
Aslında benim daha güzel bir fikrim var bu konu ile ilgili.Sevgili Taner bey çok duyarlı bir insan kendisine kaktüs siparişi veren herkese bu bakım ve hastaklarla ilgili bilgileri kaktüsler yola çıkmışken maille iletiyor.Bu büyük bir incelik eğer bu bölüme uygun olursa Taner Beyin mailini aynen buraya kopyalayalım derim.Herkes faydalanmış olur böylelikle ne dersiniz uygun mudur?
|
Çok sevinçliyim çok ;). İlk defa elimde bulunan bir kaktüsüm açıyor. Mammillaria proliferama az önce baktığımda üzerinde tomurcuklar olduğunu farkettim. Uzun süredir kaktüslerim soğuk alandaydı sanırım bunun etkisi oldu. Çiçekler açıldığında resimlerini yayınlamaya çalışacağım.
Sevgiler ;) |
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
:eek: :eek: Çok sevindim, gerçekten çiçek açacak yani kaktüsüm.:) O zaman buna kısaca çiçek habercisi diyelim.:p
|
Onlar bildiğim kadarı ile tohum, sonra da çiçeklenecek kaktüsün. Ne güzel.
|
Çiçek açmış ve meyve vermiş arkadaşlar.Tomurcuk değil bu tadına bakabilirsiniz fena değildir içinde küçük siyah tohumları vardır.
|
Kafam iyice karıştı, herkes farklı bir şey söylüyor.. Yani kaktüsüm çiçek açtı ve ben görmedim mi? :mad:
Sevgili Uyar11 nerelerdesin.:( |
Evet onlar tohum, benimki de çiçek açmadan böyle kırmızı meyvemsi bir şey verdi sadece. Ya da ben çiçekleri göremedim.
|
Hımm, anlamadım, yani bu kırmızı şeyden sonra çiçek açmadı mı kaktüsün Sempe?
|
Hayır açmadı. Onların tohum olduğunu düşünüyorum.Ya da çiçeği öyle;)
|
Penelophe bu katüsten bende var, bu mammillaria prolifera. Üzerindeki o kırmızı şeyler içinde bir sürü tohum var. Uyar bey bana onların yenilebildiğini söylemişti, bende yedim ;). Hafif mayhoş bir tadı var. Bendeki mammillaria uzun bir süre o kırmızı kapsüllerden çıkardı ve şu anda üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu var.
Sevgiler ;) |
O zaman Tomurcuk Habercisi gibi birşey bu.:) :p
|
Alıntı:
|
Bütün Dünya adlı dergide bitkilerin sevgi gösterisinden sonra çiçek açtığını okumuştum. Zaten bunu çoğu insan biliyordur herhalde :)
Ama bu konunun altında da kaktüslerin buna tam tersi karşılık verdiğini okudum.Sevgi sözcükleri yerine, küfür edildiğinde ve kaba davranıldığında çiçek açıyormuş.Hatta deney yaparlarken biri kaktüsün üzerine bıçakla yürümüş.Ertesi gün zavallı kaktüs çiçek açmış. Kaktüsler çok haşin bitkilermiş o yüzden böyleymiş. Bundan hoşlanıyorlarmış. Dalga geçmiyorum. Bilimsel bir açıklamaydı bu :) Hangi sayısıydı hatırlamıyorum ama ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Hiç güleceğim yoktu.Teşekkürler.Çiçek açsın diye çeşitli yöntemler deneniyordur fakat bu en ilginci olsa gerek.Kaktüslerin dikenli olması vs. gibi nedenlerle bu şekilde davranılmasının uygun olacağını düşünmek de ayrı bir konu.
Ses,müzik ve titreşimler bitkileri(canlıları) etkiliyor.Bu konuda çalışmalar olmuş.Hatta ağaçlar kesileceklerini hissedebiliyorlarmış vs...Bu tür bilgiler makaleler yayınlanıyor.Fakat tepkileri farklı olabiliyor bitkilerin.Ayrı bir araştırma konusu tabi...Bitkilerle ilgili uzun zaman okuduğum ama beni hala çok etkileyen bir kitap var.Alıç Ağacı İle Sohbetler (Hikmet Birand) adlı kitap.Bitkilerin dünyasını çok güzel anlatıyor.Kaktüslerin dünyası daha çetin görünse de bence onlar da oldukça hassas bitkiler,dikenlerinden belli:) |
Ben de benzer şeyler okudum.Bir deneyden bahsediliyordu.Deneyde kaktüslere sürekli telkinde bulunuluyor güvendesiniz,ben sizi korurum,dikenleriniz gereksiz gibilerinden.Sonuçta kaktüsler dikenlerini döküyor.Bitkilerin etraflarında olanlardan haberdar olduğu ispatlanmış oluyor.Link bulayım durun komik geliyor biraz.
Alıntı:
Bu Luther Burbankı araştırdım biraz 1849-1926 yılları arasında yaşamış Mc Donalds ta kullanılan kızartma patateslerini yetiştiren adammış.Bir çok şeftali ve erik türü yanında besi yemi olarak dikensiz kaktüs (opuntia) geliştirmiş ama telkinden filan bahsedilmiyor.Parapsikoloji sitelerinin yaratıcılığına veriyorum. |
Teşekkürler the engine,
Gerçekten tez konusu olabilecek durumlar bunlar ve ben de size katılıyorum;psişik etkiler gibi konular kullanılabiliniyor.Konuya ilgi çekmek amaçlı yazılar olabilir.Biraz inceledim ve Burbank çok çeşitli bitkilerle ilgilenmiş,onlarla çalışmalar yapmış.Bilgi için sağolun.Ben kaktüsleri dikenleriyle seviyorum bu arada:) Size de teşekkürler cemetery:)İlginç bir konu oldu. |
Rica ederim ;) Benim de ilgimi çekiyor böyle araştırmalar.Titreşimlerle çiçeklerin korkup korkmadağını incelemeleri gibi.
Bu dikenlerinin dökülmesi olayı da çok ilginçmiş :) Hiç güvensizlikten dolayı dikenlerinin olduğunu düşünmemiştim. Aslında haşin değiller demek ki. Hassaslar ve tehdit edilince çiçek açıyorlar (mış) Kıyamam ;) |
ya belki damdan düşermiş gibi olacak fakat bişeyi merak ediyorum,kaktüslerin radyasyondan etkilenerek ortamdaki radyasyonu aldığı ve bunun onlara iyi geldiği hakkında bir duyum işittim.ben bir kaktüs hastasıyım ve evimde onlarca kaktüs var eğer böyle bişey doğruysa artık hepsini bilgisayarımın yanına taşısam iyi olur.
|
Benim kaktüsler Nisanda açıyor en erken.Böyle kışın açtıklarına hiç şahit olmadım.Her sene Temmuzda açan bir kaktüsüm de var.Baharda fotoğraflar ekleyeceğim az kaldı.
|
Sevgili desberado, bu kanıtlanmamış ancak son yıllarda çok konuşulan bir konu. Geçtiğimiz aylarda bir bankanın çalışanlarının bilgisayarlarının yanına konması için bir seradan 400 tane kaktüs aldığını duymuştum. Sırf bu nedenle bile olsa kaktüs sevgisinin yayılması hoş. Ama dediğim gibi hiçbir bilimsel kanıt yok
|
Büro ortamında, bilgisayar yanına konan kaktüsler, güneş görmediği için bir süre sonra ölecektir.
|
Kaktüsler güneş görmediği için ölmezler ama bazı türlerin formu bozulur. Işığa doğru hızlıca büyümeye başlarlar. Sivri uçlar çıkartırlar. Ben 2 türümde yaşadım bunu.
|
kaktüsler ışık görmedikleri için ölmez,fakat renklerinde ve biçimlerinde bir değişim olacağı doğru.
|
sevgili esen verdiğin bilgi için teşekkür ederim.bende küçük bir denem yapmıştım.kaktüslerimi çoğaltmak için ektiğim ikinci bir saksıyı bilgisayarımın önüne koydum , kök gelişimi olarak diğerlerine göre daha iyi ve hızlı bir gelişme yaşadığı bir gerçek.
|
Acaba kaktüslerin çiçek açması için dinlenme döneminden sonra su vermek gerekiyor mu, yoksa ben su vermesem bile onlar kendi kendilerine uyanıp çiçek açarlar mı? Herkesten çiçek haberleri alıyorum, benimkilerde daha tık yok. :-(
|
Ben de tam bu konuyu düşünüyordum.
Resimdeki leş kaktüsünün sağ tarafdaki dalı da aynen sağ taraftaki kadar ince ve aşağıya sarkıktı. Üç gün önce hem bu dalın üzerindeki sürgünü koparıp toprağa diktim hem de tesadüfen aynı gün yerini değiştirerek tv nin yakınına koydum. Üç gün içinde kalınlığı 2-3 misli arttı, ayrıca kol düzelerek tv ye yöneldi. Aceba bu sürgününü kaybetmesinden dolayı bir savunma tepkisimi yoksa dediğiniz gibi tv den yayılan dalgalarla mı ilgili? İki değişikliği aynı anda yapmasaydım, daha bir anlaşılabilir olurdu. Pardon,nedense resim buraya eklenemiyor, ancak toplu eklentilerim arasında gözüküyor. |
doğru düşünmüşsünüz çok teşşekürler
|
Merhaba,
Kaktüsleri bulundukları ortamdaki fazla nemden korumak için ne yapılmasını tavsiye edersiniz? Biz kaktüslerin arasına küçük bir tabak içinde tuz koyduk; acaba işe yarar mı? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. |
sevgili feneradasi kaktüsünün toprağında aşırı bir nemlilik varmı?
|
Alıntı:
İstanbulun nemini kastediyorsanız kaktüsleriniz her türlü şarta adapte olurlar üzülmeyin.Genel kaideler; toprakları geçirgen olacak,su tutmayacak,saksı altlığı su dolu olmayacak,kökler suda durmayacak,sadece güneşli havalarda sulayacaksınız ve toprağı tamamen kurumadan su vermeyeceksiniz.Özellikle soğuk havalarda uzun süre toprakları ıslak kalırsa kökler çürüyebilir.Acaba su versem mi diye düşünüyorsanız en iyisi su vermemek zira kaktüsler topraksız bile aylarca yaşamlarını sürdürebiliyorlar. |
desberado ve the engine cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Kaktüslerden birinin üzerinde küçük kahverengi lekeler oluşmaya başladığı için endişelenmiştik, bizi epey rahatlattınız.
|
Alıntı:
|
Kaktüsler sadece besin vererek açamazlar maalesef.Kimisi 3 yaşında açıyor, kimisi 30 yaşında. Yaş faktörü var,ay faktörü var, ısı faktörü var, su faktörü var...Kaktüsünüzün türünü anlayamıyorum ancak çok çabuk çiçek açacak bir türe benzetemedim. Kaktüsler hakkında en güzel bilgileri şu siteden edinebilirsiniz.
http://www.kaktusrehberi.com |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025