agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/1787.htm)

Gül Batur 13-12-2015 11:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD (Mesaj 1426029)
Sadece gösterip kaçmak yok :mad: :D

Bu aşıları yapmayı öğretin bize de yoksa ciğerci kedileri gibi yalana yalana bakmaktan telef olacağız :D

Sn. A_NOMAD;
Hiç bir zorluğu yok inanın. Ana kaktüsü keskin bir bıçakla dümdüz keseceksiniz. Kestiğiniz parçayı atmayın, 9-10 gün kurumaya bırakıp sonrasında toprağa gömerseniz, o da tutar. Ana kaktüsün üstünde ve yanlarında rastgele minik kesikler yapacaksınız. Kesiklerin içine de yılbaşı kaktüsünün küçük körpe dallarından alıp, kesiklerin içine yerleştireceksiniz. Eğer yanınızda biri kişi daha olursa daha kolay oluyor. Yerleştirme işlemi bittikten sonra sıra ambalajlamaya geliyor. Sıkıştırıp, kaynaşmasını sağlamak için, streç film ile ve/veya kalın lastik bantla saracaksınız. Bir-bir buçuk ay sonra tutmuş oluyor ama ben acele etmiyorum, İki-üç ay sonra çıkarıyorum streç ve lastikleri.. Aşı için doğru ay Şubat-Mart, şu anda erken...Çok kolay oluyor mutlaka deneyin...Bol çiçekli günler...

Gül Batur 13-12-2015 11:22

Fotoğraftaki aşı kaktüs 6 yaşında. Aşıyı, yılbaşı kaktüsünün küçük- körpe dallarıyla yapıyoruz. Aşı tuttuktan sonra, dalların uzayıp büyümesi, görkemli bir hale gelmesi için sabır gerekiyor. Hepinize bol çiçekli günler, iyi pazarlar.....

A_NOMAD 13-12-2015 14:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gül Batur (Mesaj 1426130)
Sn. A_NOMAD;
Hiç bir zorluğu yok inanın. Ana kaktüsü keskin bir bıçakla dümdüz keseceksiniz...
...Ana kaktüsün üstünde ve yanlarında rastgele minik kesikler yapacaksınız. Kesiklerin içine de yılbaşı kaktüsünün küçük körpe dallarından alıp, kesiklerin içine yerleştireceksiniz....

Aslında aynen söylediğiniz şekilde bir deneme yapmıştım ancak şimdi yazdıklarınızı okuyunca anlıyorum ki hem zamanlamam yanlış olmuş hem de aşıyı sabitleme konusunda hata yapmışım :rolleyes:

Şurada Şubat-Mart dönemine ne kaldı, sayenizde daha bilinçli şekilde tekrar deneyeceğim, çok teşekkürler ;)

Sizin aşıları gördükçe içim gidiyor, maşallah öyle güzeller ki ellerinize sağlık...

EAkpınar 14-12-2015 14:24

:confused:
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gül Batur (Mesaj 1426129)
Sn.Sevgihoca;

Açık balkonda ve sabahtan öğlene kadar güneş alıyorlar. Kaktüsler, sukulentler, kalancholer hepsi bir arada. Bu türlerin hepsi soğuk sever. Eğer kışı dışarıda geçirmezlerse, çiçek göremezsiniz o sene...İzmir'de geçen kış bir kaç gece don oldu, dondan korumak için geceleri kalın bir naylonla örttüm üstlerini. Eğer daha sert kış yaşanan iklimdeyseniz, sıfırın altına inilen aylarda mutlaka korumalısınız, kaktüsler donabilir çünkü.

Sayın Gül Batur senelerce balkonumu camla kapatmak istedim. Neden:confused: temiz olsun diye mi hayır. Yılbaşı çiçeği yetiştirebilmek için . Bu yaz izindeyken çok kaybım oldu. Kalanlar çiçeklendi. Bazı geceler çok soğuk oluyor sizin gibi çok soğuklarda üzerine naylon örtüyorum. Yalnız gündüz güneş vurunca bir saat ısınıyor bir de ben haftasonları mutfakta yemek yapınca balkon bayağı ısınıyor. Bu ısı değişikliği nedeniyle de tomurcuk kaybettiğimi düşünüyorum. :( Yoksa başka bir sebebi olabilir mi :confused:

black_flood 17-12-2015 20:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi EAkpınar (Mesaj 1423912)
Sayın çiçeksever biz mi çok nazlıyoruz da şımarıyolar anlamıyorum ki. Eskilerin büyüttüğü hangi çiçek özel toprak, besin, hava, su seçiyodu ki? Arkadaşlarım sevginle öldürüyorsun diyorlar hep :((

bizlerle pek alakası yok aslında değişen iklimler nedeni ile yaşatamıyoruz. 7sene büyüttüğüm 1 anaç kök yılbaşı vardı ta ki 2 sene önce bariz şekilde havaların değişkenlik göstermesine kadar hiç sıkıntı yoktu sürekli sulamama rağmen ne çürüme nede bozulma oluyordu. havaların aşırı nemli olması nedeni ile artık karasal iklim dışında verim almak çok zorlaştı. akdenizin nemi zaten hiç bitmiyor aşırı sıcağı eklenince buna zaten normal şartlarda hiç bir bakım isteği olmayan bitkiler bile zar zor dayanıyor. yetiştirdiğim soğanlı bitkiler bile bu sene çok agresif tavır sergilediği için çiçek açıp açmayacağını bile bilmiyorum tam olarak. yarı tropik iklime geçiş nedeni ile galiba sevdiğimiz bir çok bitki türünü kaybedeceğe benziyoruz.

A_NOMAD 17-12-2015 21:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi black_flood (Mesaj 1427110)
bizlerle pek alakası yok aslında değişen iklimler nedeni ile yaşatamıyoruz...

...havaların aşırı nemli olması nedeni ile artık karasal iklim dışında verim almak çok zorlaştı....

Tam tersine bu bitkinin doğal ortamı aşırı nemli olduğu için, eğer bulunduğunuz yerde nem oranı arttıysa sadece çok daha mutlu olmalarına sebep olacaktır ve evet işte bu noktada tam da bizlerle alakalı problem yaşanıyor! Madem havadaki nem oranı yüksek, sulama oran ve miktarını düşürüvereceksiniz :)

(He eğer toprağını kontrol etmeden sulama alışkanlığımız varsa bütün iklim tiplerinde bitkilerimizi kolaylıkla çürütebiliriz zaten...)

aerosol 17-12-2015 21:08

arkadaşlar birde şunu göz ardı etmeyelim .. eskiden yerel bitkiler olduğu yerde yetiştirilirdi dünya bu kadar birbirine yakın değildi ... şimdi öylemi güney amerikada endonezyada yetişen bitki bizim odamızda yetişmeye başlıyor... hemde bilmem ne varyetesi falanı filanı ... eskiden böyle değildi ki ...

A_NOMAD 17-12-2015 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aerosol (Mesaj 1427119)
...güney amerikada endonezyada yetişen bitki bizim odamızda yetişmeye başlıyor... hemde bilmem ne varyetesi falanı filanı...

Bu yüzden doğal ortam şartlarını sağlamaya uğraşıyoruz ya zaten :)
Yoksa rastgele toprağa eker/diker ve sulardık sadece, değil mi?

Artık eskisi gibi değil evet, çok daha bilinçliyiz ve bilgilere ulaşmak bu kadar kolayken elbette çok daha bilinçli olmalıyız, bunun için çaba sarf etmeliyiz.

Tek sıkıntımız önce okumaya, sonra da uygulamaya üşeniyor olmak...

unutmabeni 22-12-2015 18:49

Yılbaşı çiçeği

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak yılbaşı kaktüsüyle ilgili yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. 2 yıl önce üzerinde çiçekleri olan minik çiçeğimi aldım, bir kaç ay sonra çiçekler döküldü sonra ne çiçek açtı ne de büyüdü. Bir kaç ay önce araştırırken (siteyle tanışmama da vesile oldu) öğrendiklerimi uygulamaya başladım. Çiçeğimi balkona çıkardım, az suladım bir süre sonra sulamayı kestim, yeni loblar ve tomurcuklar verdi.Aralık başında da içeri aldım çiçekler çok güzel açtı, ancak bir haftadır çiçekler pörsümeye başladı, nerede yanlış yapıyorum, bilgi verebilirseniz çok sevinirim, teşekkürler

duy-gu 23-12-2015 07:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi unutmabeni (Mesaj 1428184)
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak yılbaşı kaktüsüyle ilgili yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. 2 yıl önce üzerinde çiçekleri olan minik çiçeğimi aldım, bir kaç ay sonra çiçekler döküldü sonra ne çiçek açtı ne de büyüdü. Bir kaç ay önce araştırırken (siteyle tanışmama da vesile oldu) öğrendiklerimi uygulamaya başladım. Çiçeğimi balkona çıkardım, az suladım bir süre sonra sulamayı kestim, yeni loblar ve tomurcuklar verdi.Aralık başında da içeri aldım çiçekler çok güzel açtı, ancak bir haftadır çiçekler pörsümeye başladı, nerede yanlış yapıyorum, bilgi verebilirseniz çok sevinirim, teşekkürler

Acaba fazla sulamış olabilir misiniz?
Bahçe toprağı vs. kullandıysanız toprakta soluncan veya zararlı böcek kalmış ve çiçeğin köküne zarar vermiş olabilir mi?

selim_50 23-12-2015 08:08

çiçeğiniz soğuktan donmuş gibi gözüküyor

unutmabeni 23-12-2015 11:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi duy-gu (Mesaj 1428308)
Acaba fazla sulamış olabilir misiniz?
Bahçe toprağı vs. kullandıysanız toprakta soluncan veya zararlı böcek kalmış ve çiçeğin köküne zarar vermiş olabilir mi?

Sanırım hatamızı buldum, 2 hafta önce çiçekleri gören eşim daha da canlansın diye orkide besininden vermiş bir miktar, (halbuki evde baya bi panik havası estirmiştim :) anca dün beni bilgisayarın başında çabalarken görünce fark edip, "ben böyle bi şey yaptım" diyince, araştırmamı farklılaştırdım. Galiba bu mevsimde verilen besin şok etkisi yaptı kuzucuğuma :)

unutmabeni 23-12-2015 11:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selim_50 (Mesaj 1428309)
çiçeğiniz soğuktan donmuş gibi gözüküyor

Aralık başında eve aldığımda minik çiçek tomurcukları vardı üzerinde, sonrada büyümeye devam ettiler, evde 22-25 derece aralığında değişiyor sıcaklık. Sanırım 2 hafta önce yanlışlıkla verilen orkide besininden zarar gördü. Toprağını değiştirmeyi düşünüyorum, ama o da zamansız olur mu?

Jezebel 23-12-2015 11:28

Sağlam görünen uç bitki segmentlerini çelikleyip başka saksıda tekrar köklendirin.
Bunun köklerinde bir sorun var.
Uçları aldıktan sonra bunun kökküne açıp bakın, tecrube olur.
Ne hata yaptıysanız tekrarlamazsınız.

unutmabeni 23-12-2015 16:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel (Mesaj 1428337)
Sağlam görünen uç bitki segmentlerini çelikleyip başka saksıda tekrar köklendirin.
Bunun köklerinde bir sorun var.
Uçları aldıktan sonra bunun kökküne açıp bakın, tecrube olur.
Ne hata yaptıysanız tekrarlamazsınız.

Teşekkürler

yasminq1 23-12-2015 20:55

Çiçeğinizi koyduğunuz yer ne çok sıcak, ne de çok soğuk olsun. Serin bir ortam çok iyi gelicektir. Benim yılbaşım İstanbul'da yaz kış cam balkonda duruyor, çok sulamaya gelmiyor. Balkon kuzeybatı yönünde. Toprağına parmağınızla dokunun baktınız kurumaya başlamış o zaman suyunu verin. Ben kaktüs vitamini veriyorum. Her sulamada değil tabii. Sabahları haşladığım yumurta suyunu soğuttuktan sonra salon bitkilerime veriyorum. Yaprakları pırıl pırıl oluyor. Geçtiğimiz yılbaşı bayağı bol çiçekliydi bu sene sıhhatli ama daha az çiçek verdi. Serin bir yerde toprağı kuruyana kadar sulamayın düzeliceğine eminim.

Resulgur 24-12-2015 13:47

Çiçek bozulmaya başladı

1 Eklenti(ler)
Yılbaşı çiçeğimin yerini değiştirdim merdiven boşluğundan ev ortamına pencere kenarına aldım sonra böyle oldu eridi yumuşadı ve ölüyor. Neden böyle oldu dersiniz ?

çiçeksever 24-12-2015 14:58

Bazı çiçekler özellikle yılbaşı çiçeği yerini değiştirince tomurcuklarını ve çiçeklerini döküyor.

Jakin 24-12-2015 15:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Resulgur (Mesaj 1428637)
Yılbaşı çiçeğimin yerini değiştirdim merdiven boşluğundan ev ortamına pencere kenarına aldım sonra böyle oldu eridi yumuşadı ve ölüyor. Neden böyle oldu dersiniz ?

Ben de yönünü bile değiştirmemek gerektiğini okumuştum, o yüzden hiç kıpırdatmamaya çalışıyorum.
Kendini ışığa göre ayarlıyormuş.

Sevdiği yeri bulup hiç değiştirmeyin, eski yerine mi alsanız acaba?
Ne de olsa bu çiçekli hale orada geldi, mutluydu demek ki..

Resulgur 24-12-2015 17:33

Evet Sn. Jakin ve Sn. çiçeksever bende öyle düşündüm aynen dediğiniz gibi yaptım. Eski yerine geri aldım çiçeği , verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Saygılar

Cymbelina 29-12-2015 18:10

Arkadaşlar selam,

İç Anadolu gibi sağlam soğuğu olan mıntıkalarda ikamet edenlere sorum: Yılbaşı çiçeğiniz halen dışarda mı?

Bizimki yazın balkondaydı, sonbaharda pek ilgilenemedim, sonra işte araya başka şeyler girdi vs derken bir süredir kendisi çiçeklendi ve tomurcukları da var üzerinde fakat malum uzun süredir geceleri sıfırın altına düşüyor ısı ve donmasından endişe ediyorum. Gündüz de sanırım maksimum 5 derece filan dışarısı, o da her gün değil tabi.

Yerini değiştirince hemen çiçeklerini döküyor, tomurcuklar da dahil, geçen seneden biliyorum.

Ne yapmalı? Dışarıda bıraksam donar mı **** zarar görür mü? Mevcut tomurcuklar açmayacakmış gibi geliyor ama kararsız kaldım.

Sevgi Durul 29-12-2015 18:24

Sayın Cymbelina,

Buraya göre, dayanabildiği en düşük sıcaklık -6.6, anladığım kadarıyla.

Bu durumda daha düşük sıcaklık derecelerinde kesin donacaktır. En iyisi içeri almak diye düşünüyorum.

Eskişehir 10 günlük hava tahmin raporu.

hira 29-12-2015 18:49

Tomucuklar üzerinde ve yarın kar bastırıyor.. Yer değişikliğinde tomurcukları döküyor. Napacağız?

Jakin 29-12-2015 18:52

Bulunduğu yerde etrafına küçük sera gibi bir şey yapılabilir mi?

sonkez 29-12-2015 22:11

1 Eklenti(ler)
Benimkilerde bunlar

Cymbelina 30-12-2015 05:08

Sayın SDurul, -6'ya düşecekse sıcaklık içeri almak daha mantıklı ama işte bu ayazda dışarıda canlı ve çiçekli görmek onu hoşuma da gitmiyor değil, savaşçı gibi ve hani sanki o gücü hayranlık uyandırıyor neredeyse.

Bir de kaç senedir oradan oraya sürükledim, oda oda gezdi. Şimdi içeri alınca çiçek-tomurcuk hepsi dökülecek. Odalarda cam önü zaten soğuk hatta buzhane bana göre ama işte yer değiştirince bu kerata küsüyor.

Sayın jakin, evet haklısınız bir poşet vs ile sera mantıklı ama zaten tüm kış dışarda kalsın istemiyorum, üzerinde çiçek olmasa çoktan almıştım da içeri. En başından içeri almış olsaydım belki sayıca daha az da olsa içeride de çiçeklenebilirdi sanırım.

Keşke bir yolu olsaydı, bu durumda çiçeklere vedadan başka şansım yok sanırım.

çiçeksever 30-12-2015 09:22

Geçen hafta İzmit'e gitmiştim. Oradan yılbaşı çiçeği aldım. Üzeri tomurcuk doluydu. Evim bayağı sıcak. Arka odaya cam önüne koydum. Üst camda neredeyse devamlı açık. Tomurcuklarda zayiyat görülmüyor. Hatta 2-3 tanesi açtı açacak.

çiçeksever 30-12-2015 09:25

Sayın Cymbelina ;
Bence çiçeği tomurcuğa durmaya yakın eve almak gerekiyor. Yoksa soğukta tomurcuklandığında içeride sıcaksa ısı farkından çiçek tomurcuklarını döküyor. Eğer evinizin içinde biraz soğuk yeriniz varsa oraya koyun. Orada tomurcuklarını koruyacaktır.

çiçeksever 30-12-2015 09:30

Eskişehirli olduğunuzu görüyorum. İbiş oteli geçince doktorlar caddesine varmadan solda nakliyecinin vitrinindeki yılbaşı çiçeklerini görmenizi tavsiye ederim.Üzeri çiçekten görülmüyor.

A_NOMAD 30-12-2015 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1429927)
Sayın Cymbelina ;
Bence çiçeği tomurcuğa durmaya yakın eve almak gerekiyor. Yoksa soğukta tomurcuklandığında içeride sıcaksa ısı farkından çiçek tomurcuklarını döküyor. Eğer evinizin içinde biraz soğuk yeriniz varsa oraya koyun. Orada tomurcuklarını koruyacaktır.

Bence ise (özellikle yılbaşı kaktüsü için söylüyorum elbette ama aslen bütün bitkileri) yaz-kış sürekli kalabileceği uygun bir yer belirleyip hiç yerinden oynatmamak gerekiyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025