agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/1787.htm)

aygün 30-10-2011 00:17

Sayın Serdag, ilginize teşekkür ederim.
Hayır balkonum camlı değil.
Bu arada tomurcuklardan önce yeni yaprak oluşumlarına da başlamıştı. Durumu iyi aslında.

Yer değişiminden kötü etkilenebileceğini tahmin etmiştim. Doğru düşünmüşüm demek.
Bu durumda çiçeklenmesini beklemekten başka seçenek yok gibi.

Cizmeli Kedi 30-10-2011 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 874492)

sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,


l i t t l e gardener


Sayın SerDag, şimdiki saksısı çok büyük. Onu başka bir bitkinin yanına köklenir mi acaba diye ekmiştim. Başka toprağım yoktu o sıra. Şimdi tuttu ama dibine ektiğim bitkimde beyaz pamukçuklar oldu. Öldü bitkim. Biraz da o yüzden acele ediyorum aslında. Tomurcuğu yok, Tek bir yaprak ucunda birkaç salkım yapraktan oluşuyor sadece henüz. İyi gelişmesini istediğim için ayırayım diyorum. Şuanki hali şöyle:

http://3.bp.blogspot.com/--2OM2CZ9Qd...0/IMG_0049.jpg

Onun için aldığım saksı 0,9 Lt. Uygun mudur yoksa daha küçüğünü mü bulayım? Ya da kalsın mı yerinde? Siz ne önerirsiniz?

SerDag 02-11-2011 19:49

sayın çizmelikedi, eğer ektiğiniz saksıdaki asıl bitki beyaz pamukçuklar (büyük olasılıkla unlu bit idi) nedeniyle öldüyse hemen alın o yavruları derim. o saksıdaki toprağı mümkün mertebe kullanmayın. minicik bir saksıya sukulent toprağıyla bu kuzucuğu ekin. azıcık da su verin. güzel bir ışık görsün. 0,9 Litre gözümde pek canlanmadı ebat olarak ama bir komposto/hoşaf kasesi çapından geniş olmasın derim.

sayın aygün evet tomurcuklandıysa mutludur. dursun yerinde. çiçekleri bitsin, o zamanki havalara göre düşünelim. 6-7 C'lerin altına düşmüyorsa orada kalması mümkün. istanbulda o kadar kuru ayaz olmuyordur sanırım.

sariefe 02-11-2011 20:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SerDag (Mesaj 874067)
...

pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.

Sayın SerDag; küçük saksı dolayısıyla az toprak ve bunun yol açtığı kısıtlı şartlar bitkilerin çiçeklenmesini, tohumlanmasını ya da meyve vermesini tetikleyen bir faktördür. Bitkinin hayatı ne kadar zorlaşırsa, yaşamı ne kadar tehlikeye girerse bitkinizin, neslinin devamını sağlayacak tohum dolayısıyla çiçek verme eğilimi artar (çiçekli bitkilerde). Diğer yandan büyük saksı bitkinizin enerjisini toprak altında harcayıp kök geliştirmesine, küçük saksı bitkinizin enerjisini toprak üstünde harcayıp dal geliştirip boy atmasına sebep olur. Yalnız dikkat edin. Ben kimseye bitkinizin çiçek açması için düdük gibi bir saksıya ekin ve kökleri boğun demiyorum. Benim dediğim saksınız bitkinize tam otursun. Ne 1 numara büyük ne de 1 numara küçük olsun ;)


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aygün (Mesaj 874160)
Geçen kış hatta bu zamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum. İçeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgili aygün, geçen sene ki tomurcuk dökme olayı tahminimce bitkinizin içerde olmasından değil olduğu yerde hareket ettirmenizden olmuştur. Çünkü bu sayfalarda defalarca söylendiği gibi bu bitkiler yer değişimlerine çok hassaslar ve eğer tomurcukları varsa ya gelişimini durdururlar ya da dökerler.

İstanbul' da şu sıralar hava sıcaklığı gece +10 ları görüyor. Bu bitkinize şimdilk zarar vermez. Bir iki haftada da tomurcukların çiçek açacağını düşünürsek hiç ellemeyin. Bırakın çiçeklerini açsın. Çiçeklenme bitiminde de sıcaklık 0' ın altına düşmeden içeriye alın. Yine mümkün olan en serin yere koyarsanız bitkiniz dinlenir buda sağlığı için daha iyi olur.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cizmeli Kedi (Mesaj 874335)
Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

Sayın Cizmeli Kedi, sizin nazlınız henüz bir çelik. Kök gelişimi zayıf, dayanıksız. Bence saksı değişimi konusunda o kadar cesur olmayın. Şartlarınız aynı olmadığı gibi ortada başarılmış bir durum da yok henüz. Sayın SerDag 15 gün sonra toprak değişimi bitkime iyi gelmedi derse ne olacak? Ki mevsim saksı değişimi için uygun değil. Yine de kendi evine taşımak isterseniz, bitkiyi sarsmadan kalıp olarak çıkarın ve aynı şekilde yeni saksıya koyun. Yani toprak değişimi değil saksı değişimi yapın.


Bu arada dipnot; bitkilerimiz tomurcuklanma dönemindeyse suyu azaltıyoruz. Çiçeklenme geçince iki hafta kadar su vermiyoruz. Çünkü bu bitkiler çiçeklenme döneminden sonra dinlenme dönemine giriyor. Tabi ki bu söylediklerim sert, diri, dayanıklı, formlu sağlıklı bitkiler için geçerli.

Cizmeli Kedi 04-11-2011 16:34

Sn. SerDag ve Sn. sariefe, ilgi ve alakanızdan dolayı minnettarım sizlere. Her ikinizin de dediğini yapacağım. Şöyle ki: Çeliğimi çok sık izleyeceğim ve eğer hastalık bulaşması, ya da çeliğin gelişiminin durması gibi olumsuz bir gelişme görürsem hemen ayırıp şansımı deneyeceğim. Umarım bahara kadar kazasız belasız gideriz. Tekrar teşekkürler bilgilerinizi paylaştığınız için.

SerDag 04-11-2011 23:57

evet sayın sariefe çok haklı. benim paskalyanın saksısı acaip büyüktü, yarım boy ufağa almak çiçeği sarsmadı gözüküyor çünkü alttan 3-4 parmak toprağa daha kök yapamamıştı bile. onları aldım. sahiden saksı bitkiye büyükmüş.
diğer schlumbergera'mın çiçekleri patlamaya başladı efendim. resimlerini yakında koyacağım. onun saksısı daha normal bir ebat.
bir soru: tomurcukluyken su miktarını azaltmalı mıyız? çiçeklenme bitince azaltmayı uygulayacağım, ancak tomurcuk varken ne kadar su versem bilemedim.

vehibe 22-11-2011 14:26

1 Eklenti(ler)
Bu arkadaşımın aşılı yılbaşı çiçeği.

sakdag 22-11-2011 14:39

Çok güzel görünüyor... Neyin üzerine aşılanmış acaba resimde tam belli olmuyor...

vehibe 23-11-2011 14:08

1 Eklenti(ler)
Adını bilmediğim bu kaktüsten aşılıyorum. Yanındaki benim kendim aşıladığım paskalya çiçeğim.

sakdag 23-11-2011 14:11

En kısa zamanda ben de denemek istiyorum bu aşı işini... Gözüme kestirdiğim bir opuntiam var ....

vehibe 23-11-2011 15:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakdag (Mesaj 881981)
En kısa zamanda ben de denemek istiyorum bu aşı işini... Gözüme kestirdiğim bir opuntiam var ....

Tavsiye ederim, çiçekli hali çok hoş görünüyor...

Cizmeli Kedi 24-11-2011 09:20

Ağaç gibi görünüyor. Çok hoş durmuş. Ama doğal hali de yeterince güzel ;)

SerDag 24-11-2011 22:01

Schlumbergera Russeliana'mın ardıardına açıp solan çiçekleri!
buyursunlar efendim:

MİRBE 05-12-2011 20:58

Yılbaşı çiçeğim yaklaşık 1 aydır tomurcuklu dört gözle açmasını bekliyorum ama hep aynı öyle duruyor:((

sariefe 06-12-2011 02:34

Bir aylık sürede tomurcuklar aynı boyda kaldı, yani irileşmediyse açmaları zor. Tomurcuk uzunluğu 3-3,5 cm olunca açıyorlar.

armeria 06-12-2011 12:07

1 Eklenti(ler)
İki hafta önce aldığım ve rengine bayıldığım yılbaşım



Eklenti 258433

çiçeksever 06-12-2011 12:59

Dev Yılbaşı
 
2 Eklenti(ler)
Bu çiçeği Eşkişehirde İbis otelin karşısında Ercan nakliyatta görüntüledim.2 tane büyük,4-5 tanede küçük saksı vardı.

MİRBE 08-12-2011 20:11

3 Eklenti(ler)
Sn.sarıefe,
Durum budur ne yapabilirim vitamin vb. ne önerirsiniz?
Tek sorun temizliğe gelen bayan 1 defa yer değiştirdi gelişim sonra durdu:(

sariefe 08-12-2011 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MİRBE (Mesaj 886204)
Sn.sarıefe,
Durum budur ne yapabilirim vitamin vb. ne önerirsiniz?
Tek sorun temizliğe gelen bayan 1 defa yer değiştirdi gelişim sonra durdu:(

Durumu kötü gözükmüyor. Tomurcuklar çok küçük sayılmaz. Sorun dediğim gibi yer değişimi. Bu anlamda çok hassaslar. Siz aynen devam edin. Vitamine gerek yok. Umut var ;)

Saygılar.

aygün 10-12-2011 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sariefe (Mesaj 885420)
Bir aylık sürede tomurcuklar aynı boyda kaldı, yani irileşmediyse açmaları zor. Tomurcuk uzunluğu 3-3,5 cm olunca açıyorlar.

Benimki de aynı durumda. Tomurcuklar biraz irileşmesine rağmen...Bekliyorum, bakalım...

suatpelen 13-12-2011 11:12

sayın mirbe benim beyaz yılbaşımda 15 ekimde tomurcuklamaya başladı. tomurcuklar sağlıklı ama büyüme çok ağır halen açılmadılar.20 gün önce praktikerden aldığım lila ve turuncu yılbaşıların tomurcuklarıda beyazınkilerle ayni boyuttaydı. ama hiç bir tomurcuk dökmedikleri gibi durmadan tomurcuk çıkarıyorlar. bugünde 2 tane lila 2 tanedeturuncu çiçek açmış.balkondan içeriye giremiyorum devamlı onları seyrediyorum şahane bir renk tonları var . bilgisayara yüklemeyi bilmediğim için resim yükleyemiyorum. beyazımda halen açacak boyutta tomurcuk gelişmedi daha.

merkürvenüs 14-12-2011 09:06

Merhaba,

Yılbaşı çiçekleriniz tomurcuklanmış, çiçek açmış çok güzel görünüyorlar:) Benim yılbaşı çiçeğim öylece duruyor, tomucuğun belirtisi dahi yok sizce ne yapmalıyım?

vehibe 14-12-2011 09:30

Mehaba Merkürvenüs, yanlış hatırlamıyorsam 2- çeşit yılbaşı çiçeği var.
yaprakları tırtıklı olan yılbaşında açar yaprakları düz olanda yıbaşından sonra.
Birde gölgede bırakılan çiçek açmaz. benim çiçeğim içerde olduğu için bu sene tomurcuk
lanmadı..

merkürvenüs 14-12-2011 18:06

Sn.melisa31 diğeri paskalya çiçeği. Benim yılbaşı çiçeğim gölgede, sorunu bu olabilir. Cam önüne aydınlık bir yere alayım. Teşekkür ederim.

gultar 14-12-2011 20:47

1 Eklenti(ler)
Beyaz Yılbaşı Çiçeğim açıyor. Kırmızısında bir hareket yok. Aynı ortamda olmalarına rağmen tomurcuk bile yapmadı.

MİRBE 14-12-2011 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi suatpelen (Mesaj 887463)
sayın mirbe benim beyaz yılbaşımda 15 ekimde tomurcuklamaya başladı. tomurcuklar sağlıklı ama büyüme çok ağır halen açılmadılar.20 gün önce praktikerden aldığım lila ve turuncu yılbaşıların tomurcuklarıda beyazınkilerle ayni boyuttaydı. ama hiç bir tomurcuk dökmedikleri gibi durmadan tomurcuk çıkarıyorlar. bugünde 2 tane lila 2 tanedeturuncu çiçek açmış.balkondan içeriye giremiyorum devamlı onları seyrediyorum şahane bir renk tonları var . bilgisayara yüklemeyi bilmediğim için resim yükleyemiyorum. beyazımda halen açacak boyutta tomurcuk gelişmedi daha.

Sn.suatpelen,

Geçen sene Koçtaşdan aldığım gelir gelmez tomurcukları döktü beni dumur etti.
Ben de her sabah heyecanla balkonda alıyorum soluğu açtı açacak diye ama üzerine hala tomurcuk var çiçek yok diyorum ki herhalde yılbaşında sürpriz yapacak:)

sariefe 15-12-2011 03:22

Bitkilerinizi isimlendirmek için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Çiçek açma zamanları bitkilerin doğasında yani Kuzey Amerika' da çiçek açtığı zamanlardır. Bitkinize yaşattığımız iklime göre açış zamanlarında kaymalar olabilir.


Saygılarımla...

vehibe 16-12-2011 12:29

Büyük şehide olanlar çok şanslısınız, yılbaşı ve paskalya çiçeğinin her rengini bulma imkanınız
var. Antakya'da dolaşmadığım çiçekçi kalmadı. Yok! yok! hepsi de "abla boşuna arama bulamasın" dediler..

SerDag 17-12-2011 23:50

sayın gultar kırmızı kökler daha zor açıyor. bende üç kök aynı saksıda pembe-beyaz-kırmızı. bir sürü pembe ve beyaz açtı, hatta beyaz aynı anda iki tane. kırmızı pek nazlı.

bugün Bauhaus'ta da gördüm yeni yeni schlumbergera'lar gelmiş, hepsi de tepeden tırnağa çiçeğe kesmiş, vallahi almamak için zor tuttum kendimi.:)

mandalinci 19-12-2011 09:06

3 Eklenti(ler)
Senelerdir ben de olan yılbaşı çiçeğimin açmasından ümidimi kestim. Bayındır'dan üstü tomurcuklu olan yeni bir çiçek aldım.

Maşallah o da açtıkça açıyor. Ama galiba hata yaptım, sulamayı fazla kaçırdım, yapraklar kıvrılıyor gibi. Umarım bir şey olmaz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025