agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Kaktüs (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/)
-   -   Opuntia vulgaris (Kaynana Dili) (https://www.agaclar.net/forum/kaktus/1698.htm)

Mesut Temiz 15-01-2019 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakuka (Mesaj 1556270)
Çarpma ihtimali hiç yok. Acaba boğumlardan kendi ağırlığını tartamamamış olabilir mi?

Eski yapraklar oldukça güçlü, sağlıklı ve sağlam görünüyorlar. Büyürken yeterli güneşi aldıkları belli oluyor. Hiçbir kuruma, pörsüme falan da yok yapraklarda. Normalde hem kendi ağırlıklarını hem de üzerlerinde gelişen çok sayıda yaprağın ağırlığını çok rahat taşırlar. Aynı türden bende var ve epey büyük. Yeni yapraklar çıktıkça alttakilerin bağlantı noktaları onları taşıyacak şekilde değişime uğrayarak genişliyor, sağlamlaşıyor. Zamanla da odunsu bir nitelik alıp çok rahat taşıyor.
Bitkinizde unlu bit vs. gibi bir parazit de görünmüyor. Bence şu aşamada en iyisi normal bakıma devam etmek ve düşmüş olan yaprakları da değerlendirip köklendirmek.
Bol şans diliyorum..

siflera12 17-03-2019 06:40

Bendede 2-3 çeşit opuntia türü var ama hiçbiri de meyve vermiyor [emoji57] meyve vermeyi geçtim çiçek bile açmıyorlar [emoji853] büyük ihtimalle bahçem çok güneş almadığı için [emoji846]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Mesut Temiz 18-03-2019 16:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi siflera12 (Mesaj 1562920)
Bendede 2-3 çeşit opuntia türü var ama hiçbiri de meyve vermiyor [emoji57] meyve vermeyi geçtim çiçek bile açmıyorlar [emoji853] büyük ihtimalle bahçem çok güneş almadığı için [emoji846]

Yaz boyu yoğun güneş alması opuntia'larda çiçek açmayı çok teşvik edici bir etken... Ayrıca, bitkinin belli bir büyüklüğe gelmesi de gerekiyor... Ama türle de ilgili, bazıları çabuk çiçek açarken, bazı türler kolay kolay çiçek vermiyorlar...
opuntia microdasys'in çiçeklenme konusunda isteksiz bir tür olduğunu söyleyebilirim... 25-30 yıldır bakıyorum, tüm yaz tam güneş altında kalıyorlar, kocaman oldular (ve bir sürü saksı var), ama tek bir saksının sadece bir kez çiçek açtığını hatırlıyorum bunca sürede...

Çiçek açtıktan sonra, çiçeğin sap kısmı çoğunlukla meyveye dönüşüyor. Ancak bazı türlerin meyveleri hem küçük, hem de şişkin ve etli de değil...

siflera12 18-03-2019 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut Temiz (Mesaj 1563069)
Yaz boyu yoğun güneş alması opuntia'larda çiçek açmayı çok teşvik edici bir etken... Ayrıca, bitkinin belli bir büyüklüğe gelmesi de gerekiyor... Ama türle de ilgili, bazıları çabuk çiçek açarken, bazı türler kolay kolay çiçek vermiyorlar...

opuntia microdasys'in çiçeklenme konusunda isteksiz bir tür olduğunu söyleyebilirim... 25-30 yıldır bakıyorum, tüm yaz tam güneş altında kalıyorlar, kocaman oldular (ve bir sürü saksı var), ama tek bir saksının sadece bir kez çiçek açtığını hatırlıyorum bunca sürede...

Çiçek açtıktan sonra, çiçeğin sap kısmı çoğunlukla meyveye dönüşüyor. Ancak bazı türlerin meyveleri hem küçük, hem de şişkin ve etli de değil...

Güneş alan yere koydum hepsini , gövdesi ağaç gibi oldu ama vermiyor işte bendekilerin 3 tanesi normal kaynanadili ama türleri farklı bir diğeri zaten yenmiyor [emoji4]

Al Tan 05-04-2019 00:15

Çok sağlıklılar, sulamayı ne sıklıkta ve ne kadar yapıyorsunuz? Benimkiler şu aralar büzüşmüş durumda. Sulama az mı, çok mu kararsızım.

gülşahayşe 27-11-2019 22:18

Buda benim kaktüsüm

Benimde böyle Bi kaktüsüm var fakat uc dalları inceldi saksısını değiştirdim bu kezde yumuşadı saldı kendini bir aydır çok üzülüyorum ne yapmam gerek

alsef 17-04-2020 12:31

1 Eklenti(ler)
selam arkadaşlar..uzun zamandır bu sayfada yazılmamış ama ben sırf bu sorumu sorabilmek için üye oldum, umarım cevap alabilirim..fotografını eklediğim kaynana dili bana hediye geldi..yaklaşık 6 aydır bende ama hakkında çok bilgi sahibi değilim..okadar hızlı yeşillenmeye başladı ki ben de şaşırdım..diğer kaktüslerim gıdım gıdım uzarken bu birden topuzlar ve yeşil yelpaze gibi yapraklar çıkarmaya başladı..bilgisi olan soruma cevap verebilir mi? bu yeşil uzantılar meyveye mi dönüşecek yoksa çiçek mi açacak? bu türün meyvesi olur ise yenir mi? zehirli olma ihtimali var mı? bir de ne sıklıkta su vermeliyim? haftada bir 200 ml kadar döküyorum dibine, yeterli mi? çok teşekkürler

Galip Kuzucu 18-04-2020 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alsef (Mesaj 1585755)
selam arkadaşlar..uzun zamandır bu sayfada yazılmamış ama ben sırf bu sorumu sorabilmek için üye oldum, umarım cevap alabilirim..fotografını eklediğim kaynana dili bana hediye geldi..yaklaşık 6 aydır bende ama hakkında çok bilgi sahibi değilim..okadar hızlı yeşillenmeye başladı ki ben de şaşırdım..diğer kaktüslerim gıdım gıdım uzarken bu birden topuzlar ve yeşil yelpaze gibi yapraklar çıkarmaya başladı..bilgisi olan soruma cevap verebilir mi? bu yeşil uzantılar meyveye mi dönüşecek yoksa çiçek mi açacak? bu türün meyvesi olur ise yenir mi? zehirli olma ihtimali var mı? bir de ne sıklıkta su vermeliyim? haftada bir 200 ml kadar döküyorum dibine, yeterli mi? çok teşekkürler

benim bildiğim kadarı ile bu meyve yapmayan cins. sarı veya kırmızı çiçek açıyorlar. gelişimi aşırı hızlı. bitki güneş görmez ise yapraklar oval şekilden uzun kötü bir görüntü oluşturuyorlar. genelde geçirgen toprakları sever kaktüs türlerinin hepsi. yani toprağın içinde kum ve taş (lav, pomza, çakıl taşı vb.) olursa daha iyi olur. normalde bahar aylarında 15 günde 1 sulanması yeterli yaz aylarında havalar ısındığı için sulama 3-4 güne kadar inebiliyor.

askcocugu20 06-05-2020 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alsef (Mesaj 1585755)

size hediye gelen benim yetiştirdiğimle aynı.ben tek yaprak alıp büyüttüm.bu bende ikinci yılı.iki yaprak almıştım.ikiside çatıda yılı geçirdi.soğuktan tkilenmedi.ikiside aynı yerde olmasına rağmen birinde 50-60 çiçek gözü oluştu.diğerinde 2-3 tane var ve kendini yaprak büyütmeye verdi.aynı ortamda olmasına rağmen farklı davranış sergilediler.sizinkine gelirsek barız şekilde az ışık aldığı anlaşılıyor.imkan varsa bol ışıklı güneşli yere koyun.az ışıkta çiçek ve meyve vermesi mümkün gözükmüyor.ayrıca bu bitki çok arsız.budama yapmak şart.

evandevan5 06-05-2020 15:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi antienflamatuar (Mesaj 78917)
Eklenti 7518

Bu da benim kaynana dilim. Mersin'deyken doğadan söküp getirmiştim. Tuttu yeni dallar çıkardı.

Evimde bir kaktüs köşesi oluşturmayı düşünüyorum. Çabuk büyüyen bu kaynana dilini de en arkaya yerleştireceğim.
Konunun uzmanlarına sorsam büyüme hızını arttırmak için büyük saksı önerirler mi?
Ve kaynana dili çok köklenme yapan bir bitki midir?

valla en cok muğla bodrum da pazarda adam toplamış satıyor gördüm
tadı güzel fena değil.:confused:

Mesut Temiz 21-06-2020 13:16

3 Eklenti(ler)
opuntia stricta olduğunu tahmin ettiğim kaktüsüm çok uzun yıllardan sonra çiçek açtı...
Bu türe 40 yıldır bakıyorum, şimdiye kadar yalnızca 20 yıl kadar önce bir kez çiçek açmıştı.. Geçen gün baktım, birkaç çiçek var üzerinde.. Birkaç tanesi de açıp solmuş haldeydi...

Not: Türden çok emin değilim, üçüncü resimde yaprak şekli ve uzun tekli dikenleri görülüyor... Türünü kesin bilen varsa, bilgilendirirse çok memnun olurum...

eecceemm 25-10-2020 14:44

1 Eklenti(ler)
Demek benim zavallı Opuntia'mın da derdi ışıksızlıkmış...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025